Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

one wrote: 05 Dec 2021, 09:33 mi smo uveliko prihvatili vec tehnologije koje koristimo svaki dan i bez kojih sada ne mozemo a koje su mozda opasnije po zivot svakog od nas od nekih tehnologija koje mogu povoljnije uticat na okolis i zdravlje.mozda imas opasniju pametnu spravu u djepu nego sto je solarna ploca
Ja i ne tvrdim da smartphone nije opasniji od svega ostalog. To je dio ovog rata koji je odavno u toku koji su oni dobili. Jeste to je najopasnije oruđe, Međutim to ne isključuje druge opasnosti. Ja uopšte nisam protiv novih tehnologija samo smisao bi trebao biti da ih ljudi koriste za svoju dobrobit, kao alate, a ne da tehnologija vlada ljudima, uništava međuljudske odnose, porodice i sl kao što se sada događa. Djeca su možda nepovratno upropaštena mobitelima i sad bi mi trebali u novu trku za novim tehnologijama koje će nam "poboljšati" život? Tako da čovjek uopšte ne izlazi iz kuće, jer će mu hranu donositi dronovi i stavljati u pametni frižider, a ostatak vremena će pričati u metasvjetovima sa svojim 3D naočalama sa virtualnim prijateljima ležeći na kauču u stanu od 6 m2? Da ne bi remetio ugljični otisak šetnjom po prirodi? I vjetroelektrane i solarne treba koristiti tamo gdje one imaju prednost ali to ne znači da treba silovati sve oko sebe novim tehnologijama samo da bi se bilo u trendu. Ali ponavljam opet, ovo postaje off topic, ovo nije tema za ovaj portal ni za temu EP samo što nisam ja uveo ove teme u diskusiju.
brzi

Post by brzi »

Proizvodnja i nedjeljom preko 2200 MW.
Najavljene obilne padavine u Hercegovini.
Mislim da postoji opasnost da akumulacije narednih dana neće moćj prihvatiti sav dotok.
Moglo bi biti i problema sa poplavama.
Proizvodnja u novembru i decembru na HE sigurno preko 400 GWh.
toro1_3

Post by toro1_3 »

Poštovanje,
Pratim INVEST. Ba dugi niz godina. Odličan forum.
Interesu je me gdje pratite podatke o proizvodnji strije na dnevnoj razini i imam još jedno pitanje a možda nije za ovaj topic, solarna elejtrana od 23 kW kolika je investicija i vrijeme otplate bez subvencije. Ako netko zna😉
panzer

Post by panzer »

Prije par dana sam prisustvovao jednom sastanku. Banke traže mogućnost ulaska u aranžmane sa firmama koje instaliraju solarne kapacitete pa je bila priča o tome.
Moje viđenje je da je previše nepoznanica pa sam ih savjetovao da se tema solarnih kapaciteta reklamiranjem približu javnosti.
Neki prospekti oko osnovnih činjenica bi trebali biti. Ali pošto je to sve na početku tako se zainteresovane strane moraju direktno obraćati projektantima i instalaterima.
Činjenica je da trošak zavisi i od vrste opreme i od pozicije gdje se postavlja tako da se za detalje mora pitati firme koje se time bave. Iako spominju 7-10 godina da je otplata.
montypython

Post by montypython »

toro1_3 wrote: 05 Dec 2021, 12:22 Poštovanje,
Interesu je me gdje pratite podatke o proizvodnji strije na dnevnoj razini ...
nosbih.ba idi na ees pa graf potrošnje. Imaš proizvodnju i potrošnju planirano i ostvareno po satima i mogućnost pretrage unazad. https://www.nosbih.ba/bs/ees/graf-potrosnje/
brzi

Post by brzi »

Interesu je me gdje pratite podatke o proizvodnji strije na dnevnoj razini i imam još jedno pitanje a možda nije za ovaj topic, solarna elejtrana od 23 kW kolika je investicija i vrijeme otplate bez subvencije. Ako netko zna😉
Razlike u cijema koje navode su velike..
Treba pitati nekog domaćeg dobavljača.
https://www.1a-innovation.de/epages/649 ... cale=de_DE

https://www.eon.de/de/pk/solar/photovoltaik-kosten.html

A proizvodnju pratiš na nos.ba
montypython

Post by montypython »

brzi wrote: 05 Dec 2021, 11:53 Proizvodnja i nedjeljom preko 2200 MW.
Najavljene obilne padavine u Hercegovini.
Mislim da postoji opasnost da akumulacije narednih dana neće moćj prihvatiti sav dotok.
Moglo bi biti i problema sa poplavama.
Proizvodnja u novembru i decembru na HE sigurno preko 400 GWh.
Bio jučer u Blagaju, Buna već kritično, u restoranu gdje sam bio, nivo vani svega 20 cm ispod poda restorana, neki objekti već poplavljeni. To je cca 500 m nizvodno od vrela. U Mostaru nije puno bolje. A kiša jutros ponovo pada. Moraće puniti akumulaciju do kraja da spašavaju od poplave, ako nije već puna. Ako jeste...
brzi

Post by brzi »

Razlike u cijema koje navode su velike..
Treba pitati nekog domaćeg dobavljača.
https://www.1a-innovation.de/epages/649 ... cale=de_DE

https://www.eon.de/de/pk/solar/photovoltaik-kosten.html

A proizvodnju pratiš na nos.ba

Al ja ne vidim da je isplativo za vlastite potrebe.
Npr. Za moje potrebe cca 6000 KWh godišnje bi trebao uložiti 15.000 eura. Za 15.000 eura mogu kupiti 1000 dionica Cementare Kakanj, dobiti dividende 2.500 KM.
Platiti struju Elektroprivredi i da mi ostane 1200 do 1300 KM. Uz to nemaš gubitak vrijednosti investicije od cca 500 eura.
Tako da je plus na dionicama veći od 2000 KM godišnje.
toro1_3

Post by toro1_3 »

U pravu si BRZI😉
Ne isplati se proizvodnja na solar ka ulaganje u dionice. Čovjeku treba nekada mala smjernica da razmišlja u pravom pravcu. Ja sam prije par godina neke pare uložio u BHTelecom pa poslije u MTEL pa ponovo u BHT a prije toga sam se dvoumio oko TCMKR i JPESR.
Sada vidim da je TCMKR isplaćivala dividendu 2,48 a BHT 0,55. Po nekoj logici bolje da prodam dionice i uložim u TCMKR. Vaše mišljenje će mi biti od koristi i presudno😉 Hvala
Profesor70

Post by Profesor70 »

toro1_3 wrote: 05 Dec 2021, 14:24 U pravu si BRZI😉
Ne isplati se proizvodnja na solar ka ulaganje u dionice. Čovjeku treba nekada mala smjernica da razmišlja u pravom pravcu. Ja sam prije par godina neke pare uložio u BHTelecom pa poslije u MTEL pa ponovo u BHT a prije toga sam se dvoumio oko TCMKR i JPESR.
Sada vidim da je TCMKR isplaćivala dividendu 2,48 a BHT 0,55. Po nekoj logici bolje da prodam dionice i uložim u TCMKR. Vaše mišljenje će mi biti od koristi i presudno😉 Hvala
Ja sam ove godine na BHT imao povrat od skoro 13% i slično na MTEL. Nešto sam uspio uhvatiti na SOSOR jer im je cijena varirala od 12 do 14,4 km. Dugoročno, a prateći pojedine forumaše koji su do sada imali prilično dobre prognoze, kupio sam EPBiH i Rudnik soli. Imao sam i Bosnalijeka, pa sam prodao po 40% višoj cijeni od uprosječene dionice. Opet sam dokupio Bosnalijek, jer mislim da tu stvari nisu završene. Njihova dionica u narednom periodu pada, a onda će krenuti naviše. Kad se to desi nije nerealno da izađe i preko 60 km.
Post Reply