Bosnalijek

slavuj

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Ma nije ništa završeno.Neke su već odgodili zbog kakvog-takvog otpora.Treba se boriti do kraja,možda budu i produžetci!A ponekad se nešto da uraditi poslije utakmice.ako ništa sudijama izboriti zabranu suđenja na nekoliko utakmica!
ummet

Post by ummet »

slavuj wrote:Ma nije ništa završeno.Neke su već odgodili zbog kakvog-takvog otpora.Treba se boriti do kraja,možda budu i produžetci!A ponekad se nešto da uraditi poslije utakmice.ako ništa sudijama izboriti zabranu suđenja na nekoliko utakmica!
Svaka Vama čast na borbi koju pružate. Kad sve ovo jednom prođe, pričat će se "Bio je Slavuj u pravu..... Ali ...."

U Bosnalijeku je trenutno ponovo haotično stanje. Priče po kularima, ogovaranja, klanovi itd itd. Sve najgore!!!

Po mojim saznanjima sve ove tri firme su već gotova stvar. Ići će sve za "male pare" a razlika za odabrane ispod stola. I još ponešto od stvari koje ove firme imaju u vlasništvu.
panzer

Post by panzer »

montypython wrote:Čitam ovaj članak u današnjem ABA3y (prodaja Bosnalijeka putem berze za dvadesetak dana) i ne vjerujem svojim očima dokle seže ljudska glupost (ili bezobrazluk). Pa kaže g Vrbić iz Agencije za prihvatizaciju da je APF napravila dubinsku analizu i niz elaborata te fer procijenio dionicu na 10,4 KM. E sad kako je dubinska analiza došla tačno na sadašnju tržišnu na berzi ostaće vječna misterija. Vjerovatno se radi o koincidenciji neslućenih razmjera pogotovo jer je prethodnih dana bezbroj puta pominjao ponderisanu tržišnu. Vjerovatno se njegova "dubinska" analiza svodi na to. Niko i nigdje ne pominje dobit od 10 miliona (a potencijalno i veću s obzirom da je to postignuto u lošoj godini u Rusiji) što za 20 g daje 200 miliona iz čega na prvu ispada vrijednost od bar 25 po dionici, konzervativno. I još, nastavlja razdragani Drago mislim da će biti prava utakmica napominjući da su investitori "itekako zainteresirani" i da će se dosta postići po ovoj cijeni jer je cijena za njih (investitore) dobra. Mislim da ni njemu nije jasno kome treba biti dobra cijena kupcu ili prodavcu i zašto bi cijena upola od realne bila dobra kao ni zašto ako ima mnogo zainteresovanih treba ići na nisku cijenu. Eto šta se dobije trpanjem podobnih gdje im nije mjesto. Sad će se gomila zainteresiranih "takmičiti" iznad 10,4 i postići fenomenalnih 13 ili 14 po dionici a ljudi vjerovatno došli spremni da daju iznad 20. Pa hvala Drago. Mislim da bi stvarno protiv ovakvih i njihovih šefova najbolje rješenje ako ovo ode ispod 20 bile tužbe. Jedina olakšavajuća okolnost bi mu eventualno bila urođena glupost ali to bi morao da dokaže, jer sumnjam da postoji individua toliko glupa da istovari ovakav load of crap u samo 3-4 rečenice.
Ja tek sad procitao taj clanak i stvarno sam sokiran izjavom sa "dubinskom analizom" i cijenom od 10,4 km po dionici.
Mislio sam da je ovaj covjek ozbiljniji ali ovo je zalosno.
Ne dotice me direktno jer nemam dionice ali bilo bi cudno da ovi profesori sto kupuju dionice ne iskoriste svoj uticaj na medije ili direktno na vladu. Ni u jednom slucaju ne smije biti ispod 14 KM po dionici.
slavuj

Post by slavuj »

Taj Vrbić je u ovoj situaciji samo marioneta!U ostalom i u onom Pravilniku stoji da cijenu za 10 posto može korigovati direktor agencije,a za više upravni odbor!I nisam čitao tu njegovu priću u avazu.ali znam šta je rekao na BHT1.Tamo je baratao sa minimalnom cijenom od 15 i nešto i spominjao nekakvu ukupnu cifru od 23 miliona!Moram priznati da ne znam odakle mu ta cijena.Istina i tamo je spominjao dubinsko snimanje.To je fraza iza koje se kriju svi koji zapravo ne znaju koliko nešto vrijedi!I zato mislim da je on ,sa prilično skromnim intelektom,isturen samo da pušta probne balone.Oni koji će odlučiti o cijeni zapravo još nisu načisto šta da rade.Čekamo njihove daljnje korake!I nadano se da imaju dovoljno pameti da sagledaju na šta se sve ovaj pokušaj daljnje hadenizacije može izroditi!Ovdje moram stati.Bojim se da sam ih počeo instruirati!Juče sam čuo mišljenje sasvim relevantne osobe da su iskoristili zahtjev malih dioničara da se traži veća cijena pa odgodili prodaju dionica u jednom od ova tri društva dok se za to ne steknu povoljniji uslovi!
A kupac je već bio poznat!
Sabur2

Post by Sabur2 »

Kupac (kupci) vjerovatno postoje, jer ne bi oni uopste krenuli sa ovim da nema bar jedan zainteresovan.
Opozicija (SDP) ce ovo dopustiti vrlo rado uz malo kritike samo radi alibija, da bi im u predizbornoj mogli nabiti na nos veliku pljacku na sva zvona.
one

Post by one »

Četiri privredna subjekta iskazala su zanimanje za kupovinu državnog kapitala u Bosnalijeku koji će biti ponuđen na prodaju putem berze, a među njima je i firma iz Tuzle o kojoj se špekuliše kao o mogućem kupcu, potvrdili su iz Agencije za privatizaciju FBiH, izvijestila je BHT.

Drago Vrbić, v.d. direktora Agencije za privatizaciju FBiH, kazao je kako će se paket državnih 19,25 posto dionica prodavati po najnižoj cijeni od 23 miliona 250 hiljada KM.

On je potvrdio da su primili pozive najmanje četiri privredna subjekta za kupovinu državnog paketa dionica, a da je četvrta među njima kompanija iz Tuzle.

- Ja sam čuo o toj firmi iz Tuzle koja je dužna Bosnalijeku i koja je otprilike na nivou jedne desetine Bosnalijeka. Potpuno je aspsurdno da ta firma, koja je vjerovatno bliska vladajućoj stranci, kupi Bosnalijek, kaže Halil Čengić iz Udruženja malih dioničara Dividenda.

On najavljuje da će tužiti one koji Bosnalijek prodaju ispod cijene koju je federalna Vlada nudila američkom Alvogenu 2010. godine.

Iako će se prodaja državnog kapitala obaviti putem berze, Čengić tvrdi da je i takvu prodaju moguće namjestiti o čemu, kako kaže, svjedoči podatak da
se vrijednost dionice Bosnalijeka ne mijenja iako kompanija ostvaruje značajnu dobit.

- Na berzi postoje ljudi koji su zaduženi da prodaju po nekoj cijeni i da kupuju po toj istoj cijeni u interesu onih koji kontrolišu berzu, tvrdi Čengić.

U Sarajevskloj berzi, pak, smatraju da je prodaja putem berze najbolja opcija.

- Ako hoćemo da mešetarenja, špekulacije svedemo na minimalni nivo, onda je najbolja privatizacija tih dijelova putem berze, jer je to najtransparentniji oblik, kaže Tarik Kurbegović, direktor Sarajevske berze.
one

Post by one »

po ovoj gore cifri to je negdje oko 16 km ili 10% ispod knjigovodstvene
montypython

Post by montypython »

slavuj wrote:Taj Vrbić je u ovoj situaciji samo marioneta!U ostalom i u onom Pravilniku stoji da cijenu za 10 posto može korigovati direktor agencije,a za više upravni odbor!I nisam čitao tu njegovu priću u avazu.ali znam šta je rekao na BHT1.Tamo je baratao sa minimalnom cijenom od 15 i nešto i spominjao nekakvu ukupnu cifru od 23 miliona!Moram priznati da ne znam odakle mu ta cijena.Istina i tamo je spominjao dubinsko snimanje.To je fraza iza koje se kriju svi koji zapravo ne znaju koliko nešto vrijedi!I zato mislim da je on ,sa prilično skromnim intelektom,isturen samo da pušta probne balone.Oni koji će odlučiti o cijeni zapravo još nisu načisto šta da rade.Čekamo njihove daljnje korake!I nadano se da imaju dovoljno pameti da sagledaju na šta se sve ovaj pokušaj daljnje hadenizacije može izroditi!Ovdje moram stati.Bojim se da sam ih počeo instruirati!Juče sam čuo mišljenje sasvim relevantne osobe da su iskoristili zahtjev malih dioničara da se traži veća cijena pa odgodili prodaju dionica u jednom od ova tri društva dok se za to ne steknu povoljniji uslovi!
A kupac je već bio poznat!
Ipak su se preplašili odgovornosti, s razlogom. Neka su odgodili ako je bila isplanirana jaranska prodaja ali nije puno bolji ni status quo, bez obzira je li u pitanju FDS ili SOSOR. Ne treba sad tu puno čekati nego informisati PRAVE potencijalne investitore i eto ti "povoljnijih uslova" trenutno. Alternativa je tražiti od direktora trenutno dramatično poboljšanje poslovanja a čiji je jedini pokazatelj veliko povećanje dobiti i isplata dividende. I to več na polugodištu.
exat

Post by exat »

Na berzi postoje ljudi koji su zaduženi da prodaju po nekoj cijeni i da kupuju po toj istoj cijeni u interesu onih koji kontrolišu berzu, tvrdi Čengić……

Ma koja ovo budala moze izjaviti? Da je jeftino stavis se i kupujes, samo da mi je jednu takvu dionicu naci da mi ljudi prodaju po jeftinije nego sto svi znaju da vrijedi i to s njihovom namijerom. Guposti.
montypython

Post by montypython »

exat wrote:Na berzi postoje ljudi koji su zaduženi da prodaju po nekoj cijeni i da kupuju po toj istoj cijeni u interesu onih koji kontrolišu berzu, tvrdi Čengić……

Ma koja ovo budala moze izjaviti? Da je jeftino stavis se i kupujes, samo da mi je jednu takvu dionicu naci da mi ljudi prodaju po jeftinije nego sto svi znaju da vrijedi i to s njihovom namijerom. Guposti.
Postoje postoje, i zna za to svako ko i letimično prati berzu. Jasno je da obaranje cijene sa 20 KM prometa ima snažan uticaj ne deprecijaciju cijene i stvaranje nepovjerenja u sistem. A onda sutra dokupiš po toj niskoj koliko ti treba. I još pritom za sitne pare kreiraš Agenciji i Vladi alibi da ponudi svoje dionice po "ponderisanoj" tržišnoj jaranima. A postoje i ljudi koji su svjesno ubačeni po medijima da šire taj isti osjećaj bespomoćnosti i usput aminuju te akcije napominjući stalno ostalima da je sve u stvari OK i da nam se kriminal samo pričinjava. Ubačeni u medije i forume planski od istih poslodavaca koji to i čine ili su to oni sami. Nakon tri rečenice mogu svakog takvog prepoznati. A za neke znam šta pišu prije čitanja čim im vidim nick.
Post Reply