ummet wrote: ↑03 Feb 2024, 20:54
Prica o AI na ovoj temi je krenula kada sam kao argument dobrog ulaganja BhTelecoma pomenuo istu. A ulozilo bi se od akumulirane dobiti koju vi pokusavate izvuci uz kontrargument da ce tako samo pljackati vlasnike (dionicare).
Ja i dalje dzim da da je BHT ulozio 300M u AI prije 10 godina, sada bi ova kompanija vrijedila najmanje 10 milijardi Eura, pa makar da ništa nije napravila a napravila bi sigurno jer za ovo ne treba nista osim pameti. Da je neko prije 10 godina na skupstini dionicara ovo predlozio, vjerovatno bi bio spaljen na lomaci. Tu sam zavrsio sa svojom strategijom, ulazem u razvoj (a ne u OPA i film) jer to tako ide i tu nema nikakve sumnje. Tu sam proglašen NiPovcem, od cega se ogradjujem sa gnušanjem
a ja sam pak iznjeo tvrdnju da je sitnaBuranija dio starog establišmenta što on nije nijednom opovrgnuo, i što jeste istina i tu nema nikakve sramote, to je tako.
Vidite, njemu je ugahanje 3.5M u OPA aplikaciju, razumna investicija, koja je zavrsila kako je zavrsila, i tu nema nikakvih problema, dok je ideja da se ulozi u AI plan pljačke Konakovića i Forte, a ja samo pripremam teren. Cak kad sam pomenuo prodavanje muda za bubrege od slicajno stalnih dobavljaca, receno mi je nesto kao “Tebi krivo sto nisi ti uzeo dio”. Sta drugo covjek da zakljuci nego da se potvrdjuje moja tvrdnja. Kako ce to formalno pravno da se zavrsi, vidjet cemo, i to je to.
Dalji tok diskusije je uvukao nekoliko diskutanata koji su obezvrijednili AI na nivo neke bezvezne i napumpane tehnologije. Neću više tu argumentovati, vidjet ćete sami. Odnosno, hoću jer imam duźnost i obavezu upoznati članove svog Tima (a mi na kraju svi plovimo na istom brodu) o tim tehnologijama. Ko ovlada sa AI imat će beskonačnu radnu snagu i beskonačni BrainFlow. Čovjek je resurs koji ce za cca 10-15 godina biti prava rijetkost zbog demografske kataklizme koja je vec krenula. AI daje besplatno i neograniceno razmisljanje i rjesavanje raznih zadataka, sve kompleksnijoh i kompleksnijih. Naravno, svi ga zele iskoristiti u vojne svrhe i to je vec implementirano u svoj novoj opremi, iako jos nije uocljivo na nacin kako mi to zamisljamo. Bezveze mi sad da vam saljem linkove ali pozivam vas da sami malo istrazite.
Uglavnom ja se nadam da ce na kormilo ovog broda stici neki covjek koji nece vrsiti populisticke poteze, djeljenje nekakvih subvencija za ovo i ono, dizanje plata, djeljenje dividende od javnih kompanija itd. Nego da ce doci neki malo promićurniji tip. Koji će napraviti hrabre ali pametne poteze koji će generalno podići svijest i standard promišljanja društva. To će se sigurno odraziti i na cijenu kompanija u kojem smo vlasništvu pa će biti i za počastit se.
Evo i ovim potvrđuješ da si NiPovac sljdebenik Velikog lažova Dinokija

Podvučeno je kako mi podvaljuješ za OPA aplikaciju, a evo šta sam ja zapravo rekao:
Sitna buranija wrote: ↑02 Feb 2024, 00:31
ummet wrote: ↑01 Feb 2024, 23:02
Da malo na temu, gledam ovo sto je poslao ONE. Citam i u svemu se vidi cista i ocigledna pljacka. Kupovali jekakve aplikacije koje nicemu ne vrijede. Jad i bijeda.
Ja sam za OPA aplikaciju, baš kao i za HuHu i sve slične, rekao da one nemaju perspektivu na našem malom tržištu. I bio sam u pravu. Ali to nije bila pljačka nego pokušaj da uđu u te platne aplikacije nadajući se da će priča biti uspješna. Ali, nije bila. Međutim, tu su ušli zajedno sa Raiffeisen bankom (mislim po 40%) i sa QSS-om i Comtrade-om. Po ovome ispade da je i Raiffeisen pljačkao? Jednostavno, od para koje su uložili izgubili su možda petinu i to je to.
I kao što sam govorio za OPA da je bacanje para, tako isto sam uvjeren da je neko poslušao tebe i takve kao ti prije deset godina mi dioničari danas ne bi imali te pare u firmi nego bi pare završile kod tebe i takvih, a od investicije ne bi bilo ništa, baš kao ni od OPA aplikacije. A ti zapravo napadaš jedan način izvlačenja para (OPA, max šteta koja je mogla biti 3,8 mio), a onda predlažeš drugi način gdje bi se šteta mjerila u stotinama mio KM svodeći AI biznis i pamet potrebnu za to na nešto lako ostvarivo uz pare do te mjere da bi tamo neki Bosanci mogli napraviti čudo, koje nisu ni Rusi, Kinezi, Indijci, Iranci, pa ni Europljani u stanju napraviti.
Razvoj i upotreba AI je prisutan u Americi najmanje 15 godina od Google-a do Amazona i najdalje su u tome odmakli, čak se i Evropljani šlepaju njima, ali eto mi Bosanci (i to sa ovih 50% teritorije) bi napravili konkurenciju velikima samo da smo potrošili tih 300 mio koje leže na računima BHT... Ne znam šta da ti kažem o tome a da se ne uvrijediš...
P.S. Nemam nikakve veze sa SDA, mada poznajem nekoliko ljudi koji rade u BHT ili koji su poslom vezani za BHT pa saznam dio stvari koje se dešavaju unutra, ali mislim da niko od njih nije SDA. S druge strane, kada smo već kod inteligencije, možda nemam veze sa SDA ali zato imam veze sa MENSA (doduše, u pitanju je prirodna a ne vještačka inteligencija)