Zavisi iz koje perspektivne gledaš, svelo se na šta se svelo jer su mnogi koji su bili povoljni odradili već značajan rast. A pred taj rast razmjena informacija je odrađena a mišljenje dato. Govorio sam o Vispaku godinama prije kad je bio 6-7 da je enormno povoljan i analizirao i davao detaljne info o poslovanju od kupovine novih mašina i mlinova do rezultata izvoza vani. Upozoravao mnogo puta da je dramatično potcijenjen. Ko je pratio i kupio mogao je zaraditi nekoliko stotina %. Isto je bilo sa SOSOR se 5-6 KM na početku do 13-14. Pa BSNL koga smo temeljno odradili i pratili sa 12 na 25. Govorili smo i o namjenskoj industriji ali i o manupulacijama tamo. Ne znam znaš li ali odavde je krenula i inicijativa za izmjenu nepravednog pravila o squeeze outu koja je rezultirala da sad dioničari dobijaju mogućnost knjigovodstvene umjesto samo "tržišne" cijene što često malima da nekoliko puta veći iznos pri squeeze outu. Prije toga i FDS je preporučivan kad je bio cca 40 KM. Ko je PAŽLJIVO pratio postove zadnjih godina i razumio ih mogao je zaraditi ulog x 5 ako ne i više. Drugo je što su manipulacijema neke vrlo vrijedne dionice privremeno zamrznute ali to nije poenta. Izbor trenutno i nije baš tako velik pogotovo ako računaš mogućnost manipulacije. Po meni je i dalje JPESR izbor broj 1 ali nije za daytrading niti je sportska prognoza, treba strpljenja i živaca. A koga ne zanima tema npr JPESR (koji ima 2600 malih dioničara i mnoge zanima) jednostavno zaobiđeš.novi wrote: ↑13 Feb 2024, 20:39 Moje misljenje: par likova koji imaju veliki (enormni) broj postova o dvije ili tri teme odvlace paznju vecine o onome sto bi trebao biti cilj ovog foruma a to je po meni razmjena informacija i misljenja o kupovini i prodaji dionica i ideja o novim ulaganjima, a sto za cilj ima ostvarivanje finansijske dobiti. Sirina izbora tema svela se na 5 - 6 firmi, smjesno, mislim da je to namjerno zavaravanje, evo sto su razglabali EPBiH I BHTelekom trenutnu dobar minus, tako da se treba okrenuti nekim realnim stvarima. Spominjao sam prije godinu BSRS kao jako dobru dionicu sa 8% sigurnog povrata ali mi je panzer reko da je to za ''elitu'', sto navodim kao primjer. Rast dionica na BL berzi i zaradu za 12 mjeseci ovdje niko i ne spominje. Imamo neko geografsko ogranicenje ili ..? Trenutno je vrlo moderna proizvodnja oruzja i municije, kod nas toga ima, ali to se rijetko spominje i to u vrlo losem kontekstu, kraadu, porodicno, stranka, a eto ja citam o solarnim panelima iz Kine kojih kod nas i nema. Izvinjavam se ako Vam remetim zonu komfora ali ovdje jedna grupa ljudi uzurpira nase vrijeme i zavarava nas vrlo sumnjivim informacijama a pored nas prolaze vozovi, avioni, kamioni na nasem nivou. Panzer ovo za Elku ti ne mogu ''halalit'', info star 8 dana
Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
-
Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Obojica ste u pravu ali suplja o dnevnoj proizvodnji struje ako trcimo na 5 10 godina nema smisla
Klasicni spam
Klasicni spam
-
To sa proizvodnjom je među ostalim indikator ozbiljnosti menadžmenta (govorim sad o JPESR). Ne može biti viška podataka, samo manjak. Ako su oni netransparentni moramo mi malo rudariti podatke. Lijepo ti je čovjek rekao neki dan, kad imaš dionice onda je praćenje podataka o emitentima način života, ne možeš samo čekati da legne dividenda niotkuda bez da znaš išta o firmi i proizvodnji. Na kraju krajeva bilo je dana kad je cijena struje na berzi bila tolika da ako si proizvodio i izveo višak mogao si (EPBiH) zaraditi milion maraka na dan (ne prihod nego profit). meni dakle podaci o dnevnoj proizvodnji mogu puno reći pogotovo u kontinuitetu i pogotovo upareni sa cijenama. I da, trčimo na 5-10 godina ali niko ne kaže da to ne može biti i jedna ili dvije godine ili čak da se vidi preokret na jednom polugodišnjem FI. I u svim drugim emitentima dosad koji su naglo skočili, preokreti su se desili najednom, bez ikakve pripreme. Jedina zajednička stvar je bila da su bili potcjenjeni na SASE.
sve ja to razumijem... kačite nema problema ionako forum nije mnogo aktivan
Ni forum ni berza.
E vidi sad situaciju. Od svih ovih ljudi koji pišu na ovom forumu, najmanje je finansijaša, ekonomista, bankara. Tj onih koji bi nešto znali u svojoj struci.
Ja ne vjerujem da je među nama bar jedan bankar.
E vidi sad situaciju. Od svih ovih ljudi koji pišu na ovom forumu, najmanje je finansijaša, ekonomista, bankara. Tj onih koji bi nešto znali u svojoj struci.
Ja ne vjerujem da je među nama bar jedan bankar.
Da li je bankar i onaj koji ima dionice banke tj vlasnik, ili si mislio samo na uposlenike banke. Vlasnik banke i njegovi uposlenici nemaju isti interes u toj banci tako da sa tim bankarima mozemo razgovarati o nekim stvarima ali o nekim bas i ne.
Jedan od primjera: ako neko ima dionice u namjenskoj industriji da li je on negdje ratni zlocinac a njegov uposlenik samo radnik
Jedan od primjera: ako neko ima dionice u namjenskoj industriji da li je on negdje ratni zlocinac a njegov uposlenik samo radnik
Zaposlenici banke, oni koji danima svakako analiziraju finansijske izvještaje svih firmi kojima daju kredite. Koji znaju vrijednosti nekretnina, čitavih biznisa, koji znaju sve finansijske parametre.
Riječ je o takvim ljudima. Odnosno takvom primjeru.
"vrijednosnice " , vrijedna imovina ili potencijal je nešto što bi svaki ekonomista, svaki finansijaš, a u tome i većina bankarskih zaposlenika ( a ne pridruži nam se ni jedan od 10.000 ljudi zaposlenih u bankama) trebao bez problema znati procijeniti.
Ja znam da su čak i penzioneri stručnjaci za procijeniti vrijednost polovnog automobila. Za ovih skoro 15 godina, možda griješim, ali ne pojavi se ni jedan finansijaš niti nam se pridruži.
Riječ je o takvim ljudima. Odnosno takvom primjeru.
"vrijednosnice " , vrijedna imovina ili potencijal je nešto što bi svaki ekonomista, svaki finansijaš, a u tome i većina bankarskih zaposlenika ( a ne pridruži nam se ni jedan od 10.000 ljudi zaposlenih u bankama) trebao bez problema znati procijeniti.
Ja znam da su čak i penzioneri stručnjaci za procijeniti vrijednost polovnog automobila. Za ovih skoro 15 godina, možda griješim, ali ne pojavi se ni jedan finansijaš niti nam se pridruži.
Ono o cemu se prića i pise u to se ulaže.
A samo se o nekretninama prica.
Ja sam do 2008. bio suvlasnik jedne male firme i nije me berza zanimala. Jednostavno sve sto sam imao se vrtilo u tom biznisu.
Jednom prilikom me neko pitao da li da kupi dionice BH Telekoma i ja pomnozim broj emitovanih i trenutnu cijenu i stigoh do 4 milijarde.
Kazem mu mozda vrijedi 2 ali 4 sigurno ne.
I tek 2009. kada je sve palo ( i moj biznis), krenem polako sa kupovinom dionica.
Da sam danasnje pameti našao bi nacina da ulozim van BiH pa bi sad moj portofolio vjerovatno vrijedio 3 do 5 puta vise. Al sta je tu je, uz sve promasaje ipak bolje od držanja novca u jastuku ili banci.
A samo se o nekretninama prica.
Ja sam do 2008. bio suvlasnik jedne male firme i nije me berza zanimala. Jednostavno sve sto sam imao se vrtilo u tom biznisu.
Jednom prilikom me neko pitao da li da kupi dionice BH Telekoma i ja pomnozim broj emitovanih i trenutnu cijenu i stigoh do 4 milijarde.
Kazem mu mozda vrijedi 2 ali 4 sigurno ne.
I tek 2009. kada je sve palo ( i moj biznis), krenem polako sa kupovinom dionica.
Da sam danasnje pameti našao bi nacina da ulozim van BiH pa bi sad moj portofolio vjerovatno vrijedio 3 do 5 puta vise. Al sta je tu je, uz sve promasaje ipak bolje od držanja novca u jastuku ili banci.
-
Ja sam 2009. i 2010. kupovao telekom po cijenama između 18,50 KM i 19,50 KM. Od tada mi je isplaćeno dividende nešto preko 17 KM po svakoj dionici, znači skoro koliko sam dao za njih, a i dan danas imam te dionice. Naravno, u međuvremenu sam dokupljivao još, pa prodavao dio njih. Bile su one kasnije i ispod 9 KM, ali je to bila prilika da se dokupi, jer dok god firma dobro posluje i donosi prihod kroz dividendu ili ima potencijal rasta, isplati se držati te diinice. Do sad se dosta toga probralo na berzi i malo je "jeftinih" dionica za kupiti da ispunjavaju bar jedan od ova dva kriterija...
Meni na prvu 6-7 firmi pade na pamet.