Pa bilan truba izađi iz toga. Što ti prije izađeš prije će nas ostale krenuti
Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
-
Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Mtel ep i bh telekom
Jel moguce da niko ove godine nece dati dividendu
Nakon 20 godina i ja bas sad uletio
Jel moguce da niko ove godine nece dati dividendu
Nakon 20 godina i ja bas sad uletio
Kad je smjena vlasti onda se malo zakomplikuje. Ali biće to isplaćeno. I kod BHT jer tako zahtijeva budžet FBIH i kod EPBIH jer zakonski moraju.
-
Država je već uzela sebi svoj dio, ostali dioničari će procentualno biti isplaćeni.
-
Često je bilo i prije. Zato kad oni padaju na nas nema uticaja, mi često tada rastemo. A oni su napumpani do bola čisto štampanjem para i jeftinim novcem. Još od sloma 2008 sve samo raste na podlozi QE i onda kad se stvori taj pozitivni sentiment dugo ide samo na inerciju i FOMO. Ljudi sve ulažu na berzu, penzije, plate, dižu kredite, razbijaju kasice prasice a sve već precjenjeno. U nas obrnuto ima dobrih i potcjenjenih firmi a sentiment nula, 20 milijardi na štednji, međutim nema znanja ni edukacije o berzi, svi junaci nikom ponikoše... Plus ove rasprodaje fondova, tako da se stvorila klima "biće još jeftinije" pričao je Panzer gore. Sve je to na Zapadu pri kraju i spremno za drastičan pad koji je možda već počeo. Ovo su sad zadnji trzaji Diznilenda. Evo npr Tesla u koji su mnogi uložili životnu ušteđevinu se praktično prepolovio u odnosu na prije par godina a samo u zadnja tri mjeseca izgubio 25-30 %. Samo danas 10ak%. Kako i neće uz P/E od 60 ak (a prije je bilo i preko 100). Nvidia slično nakon velike zaluđenosti stada sa AI u silaznom trendu sletila sa 500 na 420. A mislim da je to samo početak. U Njemačkoj bankrotira po 1500 firmi mjesečno. Kamatne stope se dižu oštro i u Evropi i Americi samo treba da prođu kroz sistem cca 12-18 mjeseci a onda slijedi pokolj, od nezaposlenosti do kontrakcije čitave privrede. Inflacija nije zaustavljena čak će rasti. Tako da berza tamo nije prava slika realnosti ekonomije nego samo kraj jednog ciklusa rasta baziranog na kreditu koji je napuhao vrijednost svega od dionica do nekretnina. Ne isključujem da se rast čak i nastavi neko vrijeme (ali ne dugo) pogotovo ako budu prinuđeni da zaustave rast kamatnih stopa i nastave štampanje ali će im onda inflacija otići u nebesa pa se pogotvo neće dobro provesti. U svakom slučaju kataklizma im je zagarantovana samo je pitanje je li udaljena 3 mjeseca ili 3 dana.registrator wrote: ↑19 Oct 2023, 12:35 Nase trziste u kontri u odnosu na ostatak svijeta. Ove godine, Europa vecinom u plusu, amerika isto…
Nista neuobicajeno u svijetu da firme isplaćuju dividendu i kad su u gubitku.zrtvasvihrezima wrote: ↑19 Oct 2023, 21:13EPBIH i kada je u gubitku?
Kojim zakonom ili pravilnikom je to propisano?
Isplata ide iz akumulirane dobiti.
Elektroprivreda je prosle godine poslovala pozitivno a da bi racunovodstveno zatvorila subvencije koje je dala penzionerima treba isplatiti 0,154 KM po dionici.
-
Za ovih 20 godina otkad telekom isplaćuje dividendu, bar 5 puta se mijenjala vlast, ali se nikada nije desilo da dividenda nije isplaćena. Do ove vlasti i ove godine koja je na izmaku. I nije isto je li mi neko isplatio dividendu u julu ili u decembru npr.
Prvi put je SDA zvanično "izgubila" BHtelecom i dramatično su ih posmjenjivali. Onako na prvu mi je palo na pamet da jedna politička opcija nije voljna da iz "svoje firme" tek tako isplatiti dividendu drugoj političkoj opciji. Ali ova obavijest iz telekoma pokazuje da bi ipak mogla biti tehnička stvar.
A kod elektroprivrede ova vrsta dividende koja se dijeli i ne može se smatrati pravom dividendom niti ima veze sa dobitkom ili gubitkom tekuće godine.
Često mislim da se svi koji ovo čitamo i pišemo imamo bar osnovno znanje ili osnovne informacije. Stvarno smo otrli prste pišući jedne te iste stvari koje bi ionako trebale biti očite.
A kod elektroprivrede ova vrsta dividende koja se dijeli i ne može se smatrati pravom dividendom niti ima veze sa dobitkom ili gubitkom tekuće godine.
Često mislim da se svi koji ovo čitamo i pišemo imamo bar osnovno znanje ili osnovne informacije. Stvarno smo otrli prste pišući jedne te iste stvari koje bi ionako trebale biti očite.
Jeste, ali otkud tih 2,5 - 3 marke i ko će to izglasati?panzer wrote: ↑19 Oct 2023, 16:07 Sa jednom normalnom dividendom od 2,5 -3 KM "osnovni ulog" bi bio isplaćen odnosno bilo bi sasvim dovoljno da se ne zavisi od mrtve potražnje. A nje bi svakako bilo.
Ovdje je samo problem percepcije. Percepcije da će neko godinama nenormalno istresati velike količine dionica. Ništa više.
I onaj rast od prije dvije godine je zaustavljen strahom da će fondovi početi prosipati hiljade komada. I nisu fondovi ali jeste neko njima blizak.
Uglavnom toliko jednostavan plan ali niko da to uradi.
Ovo govorim jer vidim da su ljudi spremni rizikovati u biznisu na svakakve načine. Milioni se ulažu a u rezultat apsolutno nisu sigurni niti im može donijeti neki godišnji prinos.