BH Telecom

Sitna buranija

Re: BH Telecom

Post by Sitna buranija »

Sabur2 wrote: 09 Oct 2023, 13:40 Znači nova skupština, novi izvještaj, novi prijedlog...
Ima li zakonski rok? Jel mora biti u kalendarskoj godini ovoj?
Pa zakonski rok je bio 30.6. Sve poslije toga nije u skladu sa zakonom, pa ni ova sada koja je održana. Ali, nema sankcije za kršenje zakona...

A zakon kaže da je skupština dužna odlučiti o godišnjem izvještaju, tj. izjasniti se. Ne kaže usvojiti, dakle može se i odbiti usvajanje, ali bi se sve to moralo uraditi najkasnije 6 mjeseci od završetka poslovne godine. A ovi diletanti su ovo isto mogli uraditi i u junu...
rigel

Post by rigel »

Bice nova skupstina. No sikiriki, treba para, bice dividenda.
panzer

Post by panzer »

Ima li kakvo obrazloženje zašto ništa nije usvojeno?
Sabur2

Post by Sabur2 »

Gledam finansijski, pa ima zadrzane dobiti iz ranijih godina plus aktuelna ukupno 84,6 miliona, mogli bi komotno ici na nekih 90 feninga i da im ostane opet oko 27 miliona u kasi. Vlada bi tako uzela oko 52 miliona, malim dionicarima 5,2.

A ona stavka rezervi od 306 miliona mi je nejasna. Zašto tolike rezerve i da li je to sve u gotovini?
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Pa imaju keša oko 350 mio KM.

A te rezerve sadrže zadržanu dobit iz ranijih godina (čini mi se oko 180 mio) koju su prenijeli u rezerve nekad prije 7-8 godina jer se tada Radončić javio sa idejom da "zaduži" telekom za 400 mio kako bi neka firma koju bi oni osnovali pravila autoput (?!). Uglavnom, to se može povlačiti, ali uz ograničenje do 5% visine osnovnog kapitala tokom jedne godine...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

rigel wrote: 09 Oct 2023, 14:04 Bice nova skupstina. No sikiriki, treba para, bice dividenda.
Moraju prvo usvojiti izvještaj. Bez toga nema dividende. A da paradoks bude veći, nezavisni revizor je potvrdio izvještaje, a oni ih nisu usvojili :roll:
I šta sada, usvojiće iste ove izvještaje naredni put? Ili će ih malo izmjeniti, pa usvojiti? Ali onda mora i revizor mijenjati svoj izvještaj. A šta ako ne htjedne? Usvojiće izvještaje koji su različiti od revizorskog? Hiljadu pitanja, a nema odgovora... Doduše, ove neznalice mogu sve. To je prednost neznalica u odnosu na kompetentne ljude, jer oni koji znaju mogu uraditi samo stvari koje su u okviru pravila, a neznalice mogu šta hoće... :roll:
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Nego, kontam da možda i ne isplate dividendu ove godine (s obzirom da su se već dobro zadužili na berzi emisijom obveznica), pa da onda iduće godine isplate za dvije godine odjednom? Možda im je i to opcija...
Truba

Post by Truba »

Dok sam ja dionicar bice samo 1 opcija
Neplacanje dionicarima
Sabur2

Post by Sabur2 »

Sitna buranija wrote: 09 Oct 2023, 14:46 Pa imaju keša oko 350 mio KM.

A te rezerve sadrže zadržanu dobit iz ranijih godina (čini mi se oko 180 mio) koju su prenijeli u rezerve nekad prije 7-8 godina jer se tada Radončić javio sa idejom da "zaduži" telekom za 400 mio kako bi neka firma koju bi oni osnovali pravila autoput (?!). Uglavnom, to se može povlačiti, ali uz ograničenje do 5% visine osnovnog kapitala tokom jedne godine...
Znači iz rezervi se ne može više od 30 miliona uzimati, ako bi i uzimali uopšte.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Iz rezervi ne, ali može iz zadržane, neraspoređene dobiti, kao i iz dobiti za izvještajnu godinu sve ako hoće...
Post Reply