Ja mislim da su pravi krivci ipak na ovom sastanku prozvani imenom i prezimenom.
A Čavalić to malo zamotava u celofan jer mu nije u interesu da se sa tržišta eliminišu pravi krivci i dovedu pred sud.
Sama činjenica da Živković nije smio doći pred parlamentarce govori da je i on saučesnik.
Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
https://www.biznisinfo.ba/robot-ide-u-p ... Tr7H7uXSwQ
Nude pola nominalne cijene. Ovo izgleda kao da je Robot dio platio u kesu. Zasto su mu prodali ovo za tako sitan novac ?
Nude pola nominalne cijene. Ovo izgleda kao da je Robot dio platio u kesu. Zasto su mu prodali ovo za tako sitan novac ?
Znači ovako mogu istisnuti iz svake firme
to mi se ne svidja
to mi se ne svidja
Ponuda ne mora biti uspješna, a da bi silom istisnuo male dioničare mora prvo doći do 95%. I onda mora isplatiti najvišu cijenu po kojoj je kupovao ili prosječnu cijenu sa berze u zadnja tri mjeseca, ako je povoljnija za prodavca.
Ako sam ja dobro pohvatao Zakon.
Molim da me neko dopuni ili koriguje, ko zna bolje.
-
Ako se dođe do prisilnog istiskivanja-squeeze outa pri više od 95 %, onda uz ta dva uslova ne može biti niža ni od knjigovodstvene. To je određeno onom dopunom pravilnika od mislim prošle godine. Time je izbjegnuto da se prethodnom manipulacijom cijena drastično obori pa da se onda po toj "prosječnoj" "fer", istisnu mali za klikere. Što su već uveliko radili u nekoliko prethodnih istiskivanja prije toga.Sabur2 wrote: ↑28 Sep 2023, 09:59 Ponuda ne mora biti uspješna, a da bi silom istisnuo male dioničare mora prvo doći do 95%. I onda mora isplatiti najvišu cijenu po kojoj je kupovao ili prosječnu cijenu sa berze u zadnja tri mjeseca, ako je povoljnija za prodavca.
jel to moguće u SAD-u i Britaniji?
istiskivanje mislim
istiskivanje mislim
-
Ovim smo konačno prihvatili ono što je norma svugdje u svijetu gdje se u mnogim zemljama može čak i žaliti trgovačkim sudovma i preko vještaka dokazati da je ponuđena otkupna pri squeeze outu preniska. U nas se bilo udomaćilo da se npr od radnika otkupljuju dionice za djelić realne cijene i ljudi su davali u strahu da im gazda ne da otkaz. Imamo i slučaj jedne poznate i slavljene u medijima privrednice gdje se ušlo u to pa se otkrilo da joj je rodbina pripomogla i prethodno fiktivnim (ili dogovorenim) kupovinama masakrirala cijenu da bi ta postala "prosječna". Ne znam kako je to završilo nakon što se otkrilo. Ovom dopunom takve stvari su umnogome otklonjenjene, mada realna može biti i mnogo viša od knjigovodstvene.
Evo npr kad bi se išlo u istiskivanje u Enkeru mogli bi nekad proći sa 10-15 KM ali sad ako se uzme u obzir ovo sa knjigovodstvenom onda je cijena min 33 KM. Ili npr za JPESR ako se nekad odluče, ne može ispod cca 100 KM.
Evo npr kad bi se išlo u istiskivanje u Enkeru mogli bi nekad proći sa 10-15 KM ali sad ako se uzme u obzir ovo sa knjigovodstvenom onda je cijena min 33 KM. Ili npr za JPESR ako se nekad odluče, ne može ispod cca 100 KM.
-
Ne znam za te zemlje, ali vrlo vjerovatno, lako je proguglati. Znam da ima u npr Njemačkoj ali ono što je bitno je da su mali jako dobro obezbjeđeni da cijena bude pravedna u tom slučaju. Prvo tamo je superlikvidno tržište tako da niko ne može oboriti prosječnu nešto puno ni ako to želi, drugo imaju ti mehanizmi zaštite malih. Plus kad bi neko bio uhvaćen u takvoj raboti obaranja cijene radi manipulacije i nanošenja štete drugima, posljedice bi mu bile drastične, zažalio bi što se rodio, a ne kao kod nas-"snašao se".
-
Nadam se da post pripada ovdje...
Je li iko ikad mijenjao brokera, kakve su tu procedure, hoce li se vidjeti na aplikaciji novog brokera moje prethodno stanje, ili tu idu neki posebni zahtjevi... Ako neko ima iskustva, da napise. Hvala.
Je li iko ikad mijenjao brokera, kakve su tu procedure, hoce li se vidjeti na aplikaciji novog brokera moje prethodno stanje, ili tu idu neki posebni zahtjevi... Ako neko ima iskustva, da napise. Hvala.
To je jednostavno,.. potpises ugovor sa novim brokerom i daš mu saglasnost da prebaci dionice sa ranijeg brokera.investiraj wrote: ↑28 Sep 2023, 12:21 Nadam se da post pripada ovdje...