Elektroprivreda BIH

beka26

Re: Elektroprivreda BIH

Post by beka26 »

Ovakvi učestali bombastični naslovi da neće biti poskupljenja energenata
samoo su psihološka priprema širokih narodnih masa na drasično poskupljenje
tzc. "Overtonov prozor" i uslijedit će vrlo brzo, a bit će i nestašica.
EU nema mehanizme da se zaštiti, osim nekih država koje imaju
dovoljno energenata.
beka26

Post by beka26 »

Nesagledive posljedice najavljenog povećanja cijena električne energije od 70 do 120 posto
Petak, 01.10.2021.
|
BiH | Najnovije | Vijesti
Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Uprave Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH postigli su saglasnost da je najavljeno poskupljenje električne energije neodrživo i da bi imalo nesagledive posljedice kako za privredu, tako i za stanovništvo i društvo u cjelini. Tema sastanka bilo je najavljeno drastično povećanje cijene električne energije od 70 do 120 posto.
TO ZNAČI 35 %
panzer

Post by panzer »

Trebamo otvoriti anketu. Da svako kaže koliki rast cijene očekuje nakon dogovora u utorak.
one

Post by one »

panzer wrote: 01 Oct 2021, 21:00 Trebamo otvoriti anketu. Da svako kaže koliki rast cijene očekuje nakon dogovora u utorak.
sa 5% bi mogli preselit mnoge firme ovdje i imati jos konkuretnije proizvode vani
sa 15% ce samo povecat inflaciju u zemlji i plate zaposlenim u elektroprivredi
brzi

Post by brzi »

Vjerovatno između 10 i 20% za firme a za domaćinstva,.. ako bude poskupljenja,.. ispod 10%.
Da se pitam dobar dio od povećanja prihoda bi usmjerio ka rudnicima ali da dio ide na izmirenje avansa i da cijena bude vezana za produktivnost.
one

Post by one »

one wrote: 01 Oct 2021, 21:23
panzer wrote: 01 Oct 2021, 21:00 Trebamo otvoriti anketu. Da svako kaže koliki rast cijene očekuje nakon dogovora u utorak.
sa 5% bi mogli preselit mnoge firme ovdje i imati jos konkuretnije proizvode vani
a sa pojeftinjenjem 10% bi mogli zatvorit biroe za zposljavanje za 3 godine
energ-tel

Post by energ-tel »

one wrote: 01 Oct 2021, 21:31
one wrote: 01 Oct 2021, 21:23
a sa pojeftinjenjem 10% bi mogli zatvorit biroe za zposljavanje za 3 godine
Znam da je cijena građanima regulirana ali zašto BH Telecom d.d. ili neko drugo dioničko društvo ne bi pojeftini svoje tržišne usluge za 10 %, i onako koriste subvencioniranu cijenu el. energije.
Neka vlada prvo otkupi dionice malih dioničara pa neka onda pojeftinjuje cijenu struje.
Pojeftinjene struje od 10% za potrošaće znači smanjene cijene struje proizvodnje za 20 % (mrežarina je skoro 50% cijene struje).
Gledajući pravno, ne smije večinski dioničar (makar i država) donositi odluke štetne za ostale dioničare.
"Javno preduzeće Elektroprivreda BiH" je javno preduzeće samo po tome što daje javnu oslugu a samim tim što je dioničko mora donositi odluke u skladu sa Zakonu o privrednim drustvima.
panzer

Post by panzer »

Tu je rješenje jednostavno.
Elektroprivreda mora imati 8-10% profitnu maržu i kada se postavi takav sistem da se više ne razmišlja o poskupljenjima ili pojeftinjenima.
Ni prije tri godine a ni danas se ne bi pričalo o ovoj situaciji.
8-10% je sasvim dovoljno za sve što firmi a indirektno i državi treba. A ako se ostvari dobit preko toga,neka se isplaćuje u budžet pa neka odlučuju koga će subvencionirati.
Ovako, snabdijevanje građanstvu rade na nuli a to je ustvari gubitak jer to se pokaže kada treba praviti zamjenski kapacitet. Nemaju odakle finansirati i čekaju nekog da se smiluje a u međuvremenu plaćaju ili neke kamate ili neke naknade.
I onda su u situaciji da odnekle treba ostvariti dobit a većinski vlasnik kaže; ne može ni to.
Mada, mi ovaj stav znamo već odavno ali bi konačno neko trebao to iznijeti na ovim sastancima kao i u javnost.

Nekog su "preveslali" za 70%
reagirao je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

- Ako je to tako, onda odlično. Ovo što imamo iz „Elektroprivrede“ govori drugačije. Jučer je jedna firma morala potpisati ugovor na 70 posto povećanje električne energije jer nije imao izbora. Informaciju o najavama povećanja energije smo dali u medije, pa da vidimo. Ako je neko i pomislio da poveća cijenu struju za 70 posto već je alarm i mi smo ga upalili. Ako to bude način da se smiri i utiša, uredu, vidjet ćemo u utorak na sastanku – kaže Smailbegović u izjavi za portal „Dnevnog avaza“.
montypython

Post by montypython »

Najbliži sam ovom rješenju koje pomenu Panzer da za EP BiH bude neka fiksna (ili blizu fiksnoj) marži za "domaće" potrošače od recimo 10 ak % a vani neka prodaje po koliko može. Recimo da ima dobit 100-150 m u trenutnim uslovima. I to nakon povećanja cijene uglja da i rudnici mogu poslovati i investirati normalno. Evo dole neke statistike maloprodajnih cijena u Evropi gdje se vidi da smo mi na dnu. A to su cijene iz 2020, sad su više svugdje osim u nas. U svakom slučaju povećanje cijene je nužno. Što se tiče ove ideje da struja pojeftini pa da privreda dobije zamah, mislim da se radi po čistom populizmu i besmislici, nadam se da se radi o šali. Privreda kojoj treba bagatelna cijena struje da bi bila izvozno konkurentna je zaslužila da propadne. I sad im je struja džaba i ako su toliko loši da pri takvoj trebaju dodatnu pomoć onda neka slobodno propadnu. Privreda neka optimizira proizvodni proces, smanji troškove, poveća kvalitet proizvoda itd. Znamo da je Aluminij npr od formiranja prije rata živio od niske cijene struje u BiH ali umjesto da bude konkurentan, sve je gurnuo u nenormalne plate, i luksuz, dijelio stanove zaposlenicima a bonuse direktorima. Čim je cijena struje postala realnija propali su jer su se navikli na tu vrstu privilegije i nisu optimizirali proizvodnju. Dakle obrnuto je od onoga što je predložio one, ne bi se masovno izvozilo i počistili biroi, nego bi dobili firme invalide, neproduktivne bolesnike ovisnike o niskoj cijeni struje. Po meni EP BIH treba ojačati prvo povećanjem cijene uglja rudnicima za bar 10 % (s tim da povećaju produktivnost, restrukturiraju se i vraćaju dugove, to je već rekao brzi), a onda povećanjem cijene struje EPBiH za min 20 % da se ojača firma i omogući veće investiranje. Ako bude nekad, a biće, bloka 7, da ga sama EPBiH finansira a ne da uzima kredit izvana bez ikakve potrebe. S tim bi imali jake rudnike, jaku EP BiH, a država bi kroz dobit/dividendu od recimo 100-200 m godišnje dobila mogućnost da tu dobit vraća u privredu kako god želi, eventualno da subvencionira najsiromašnije potrošače (mada je lično ne bih jer svako može jednostavno da smanji potrošnju). Bili bi naravno zadovoljni i mali dioničari. Domaćinstva ne bi ni osjetila jer su računi za struju ionako minimalni a uobičajena kuknjava s te strane obični populizam. Znam ljude koji upale po tri grijalice ili konvektora i toliko im je vruće u sobi da u januaru otvore prozore da se rashlade, a to "balahanje" je rezultat preniske cijene struje i pretjerane brige države. Čak bi se moglo reći da preniska cijena struje vodi u nepotrebnu potrošnju i zagađenje (evo me zvučim kao agendaš ali tako je). Znam i ljude koji imaju nove mercedese, kupuju cigarete od 10 KM, imaju smartphone od 1000 KM (i mjesečni račun od 200 km) ali kukaju na račun za struju od ne znam 100 KM. Ja lično bi povećao cijenu struje za bar 50 % čisto da malo disciplinujem ljude. Mislim da EP BiH treba da postne motor razvoja BiH a ne da socijalno dirigovanom cijenom struje, kao do sada, pravimo od firme invalida.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistic ... statistics
energ-tel

Pogledati!

Post by energ-tel »

Jako dobro je pogledati konferenciju održanu u Beogradu 30.09.2021. god. "MSK Kako sprovesti održivu tranziciju u elektroenergetskom sektoru Zapadnog Balkana" a pogotovo Dragana Vlaisavljevića
https://www.youtube.com/channel/UConrTy ... 0p436q5xBA
Ista tema je aktualna i u BiH.
Post Reply