Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Stanari ne rade ali radi Gacko i Ugljevik:

https://www.capital.ba/prvi-kapitalni-r ... e-stanari/

I kada se pogleda graf proizvodnja upravo se vidi da se hidroelektrane uključuju u udarnim terminima ujutro i naveče. Ostali period je na termoelektranama.

Što se tiče izvoza, ja sam u prvom dijelu godine nešto računao za EP BIH i bilo je oko 600 GWH do juna. Kasnije nisam pratio.
montypython

Post by montypython »

Najveći udeo u planiranoj proizvodnji ima TE Stanari (25,45%), slede TE Ugljevik (22,37%), TE Gacko (18,35%), HE na Trebešnjici (13,35%), HE na Drini (11,63%) i HE na Vrbasu (3,75%).

Po ovome, Stanari imaju najveći kapacitet u RSu, sa 25 %. Pitanje je mogu li preostali kapaciteti zadovoljiti potrebe RS i još izvoziti za vrijeme dok su Stanari van pogona? Po meni ipak većina trenutnog izvoza ako ne i sve otpada na JPESR, čisto logički, znamo li da su im kapaciteti značajno veći, a Stanari su van pogona.
beka26

Post by beka26 »

Kako su se Kinezi "naljutili "na Australiju pa sad nemaju struje, tako ce
se EU "naljutiti" na Rusiju pa neće imati ni struje ni plina.
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/fo ... o-20210930
Po cijena struje je vidljivo ko ima uglja dovoljno da pogoni termoelektrane.
BiH će morat napraviti još koju termoelektranu da zadovolju buduću
ogromnu potraznju.
beka26

Post by beka26 »

Cijene će ići gore sigurno dvoznamenkasto..
eŽuljević: Ponuđene cijene električne energije za 2022. godinu privrednicima su na nivou strujnog udara

- Imam pitanja prema Vladi Federacije BiH, odnosno, resornom ministarstvu. U proteklih sedam dana sam informiran od značajnog broja privrednih subjekata kako praktični prilikom traženja ponude za snabdjevanje električnom energijom za narednu godinu, dobijaju, pa mogu reći, šokantne informacije koje mogu biti na nivou strujnog udara, kada je u pitanju sve ono što očekuje privredne subjekte kod cijena struje, koje su dobili kroz okvir ponude za 2022. godinu.
brzi

Post by brzi »

montypython wrote: 29 Sep 2021, 11:16 https://www.klix.ba/biznis/privreda/glo ... /210929021
Jeste, počinje energetska drama ali nema veze sa rastom ekonomije kako piše uvijek dobro NEupućeni klix. U Kini već isključuju struju, posebno industriji. Pretjerali su u trci za smanjenjem emisije ugljika, smanjili iskop uglja itd isl. Ukratko upecali se na globalističku udicu i sad im slijedi drama. Cijene gasa luduju. Čitava Evropa se naravno grije na gas čije rezerve su najniže ikad, struja je x 3 u odnosu na prije a zima se približava. U Britaniji, nema benzina nema struje i oni se pouzdali u obnovljive izvore. Lanci snabdjevanja prekinuti, police u trgovinama sve praznije. Pred većim lukama u SAD stoji stotine kontejnerskih brodova koji se ne mogu iskrcati, dok se u Kini ne mogu ukrcati. Kontejner za transport sada košta ne 2000 dolara kao dosad nego 13000. Inflacija u SAD se sakriva sad je 5,4 % (očekivana 2 %) a smatra se da je ustvari preko 10%. SAD štampa 140 miljardi dolara mjesečno mjesecima i bukvalno ih dijeli. Dug je već u desetinama triliona. Pitanje je samo vremena kada će berza u SAD krahirati (posebno tech dionice poput Tesle, facebooka i sl), možda i više od 50 % s njom možda i dolar, a možda poslije i euro. Brojni black swan događaji ne da predstoje nego su neki i u toku. Pisao sam ovo i prije i detaljnije i znam neki misle da je teorija zavjere, ali provjerite sad da se mnogo šta "nezamislivog" već ostvarilo. Moj vam je savjet pripremite dobru zimnicu, ko može neka nabavi i drva ili ugalj za grijanje, ne mora se desiti ništa jer mi im nismo interesantni, ali moguće je.
Inflacija u Njemačkoj prvi put od 1993. prešla 4%.
panzer

Post by panzer »

Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Uprave Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH postigli su saglasnost da je najavljeno poskupljenje električne energije neodrživo i da bi imalo nesagledive posljedice kako za privredu, tako i za stanovništvo i društvo u cjelini.

Tema sastanka bilo je najavljeno drastično povećanje cijene električne energije od 70 do 120 posto.

Zajednički zaključak je da je u razgovore potrebno uključiti predstavnike Vlade Federacije BiH te je dogovoreno da se u utorak, 5. oktobra 2021. godine održi zajednički sastanak predstavnika UPFBiH i Uprave JP Elektroprivreda BiH sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministrom energetike, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem.

UPFBiH naglašava da najavljeno povećanje cijena električne energije ne bi bio udar samo na privredu koja se tek počela oporavljati od posljedica pandemije Covid-19, nego i na stanovništvo, jer bi više cijene struje rezultirale drastičnim povećanjem cijena roba i usluga na tržištu.

Udruženje poslodavaca FBiH neće odustati od svoga stava da maksimalno povećanje cijena električne energije ne smije biti više od jednocifrenog broja.
brzi

Post by brzi »

Mittal svoje cijene čelika formira prema cijenama na svjetskom tržištu i ne vidim ni jedan razlog da i cijena el.energije ne bude formirana prema kretanju na svjetskom tržištu.
Ili Elektroprivreda treba pustiti da svi ostvare ekstra profit i da privredi prodaju ispod proizvodne cijene kao i domaćinstvima.
panzer

Post by panzer »

Trebalo bi svima ravnomjerno.

Sad će se potegnuti pitanju polugodišnje dobiti elektroprivrede. Odkud im pravo da imaju dobit. I to će pitati firme-članice udruženja koje same imaju značajne dobiti.

Kako rekoh očekujem rast cijene prema privredi od najviše 15%.
brzi

Post by brzi »

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... i_ostalo_m

Evo Hrvati će moći kupovati gdje žele..
Tako se država rješava krivice za poskupljenje.
Slobodno tržište pa izvoli..
Post Reply