ZIF-ovi

panzer

Re: ZIF-ovi

Post by panzer »

mendo wrote:koliko KM ima ZIF Prevent u Lilium Globalu?

http://www.blago.ba/images/Portfolio_30.06.2015.xlsx

Ovdje je zadnji pregled portfolia i tamo su svi udjeli u lilium fondovima. I može se uporediti sa ukupnim uplatama u fondove na linku:
http://www.lilium-dzu.ba/
mendo

Post by mendo »

ipak:
koliko KM ima ZIF Prevent u Lilium Globalu?
panzer

Post by panzer »

Rasprodaja na Preventu.
savjetnik

Post by savjetnik »

Nedavno je u Republici Srpskoj usvojen zakon o investicionim fondovima koji je prema mnogim analizama dobar prije svega za njegove DIONIČARE.Ako neko želi da pogleda novi zakon u RS evo link:http://www.blberza.com/Pages/DocView.aspx?Id=53042.
Zatvoreni investicioni fondovi u RS moraće da se u roku od tri godine transformišu u otvorene, a i nakon usvajanja izmjena zakona kojima je to propisano učesnici na tržištu kapitala ostali su duboko podijeljeni.
Najznačajnija novina je obaveza otvaranja zatvorenih investicionih fondova. Značajan je i način obračuna provizije koju naplaćuju društva za upravljanje. Ona sada neće biti naplaćivana prema neto knjigovodstvenoj vrijednosti koja je znatno veća, nego prema tržišnoj vrijednosti. To znači da društva koja ne budu upravljala kako treba neće više dobijati visoke provizije koje nisu ničim zaslužila. Društva su do sada mogla da dobiju do 3,5 odsto neto knjigovodstvene vrijednost fonda, a da fond kojim upravljaju nije morao da realizuje nijednu transakciju – kazao je Božić navodeći da su pomenute dvije novine veoma važne i mogle bi da spriječe odliv novca iz džepova građana u džepove vlasnika društava za upravljanje.
Moguće je da će ove izmjene za neke fondove značiti likvidaciju, a za druge bolje tržišno pozicioniranje. Potencijalna likvidacija se, međutim, ne može posmatrati isključivo kao rezultat izmjena zakona, nego prije svega kao rezultat rada u prethodnom periodu
Ima li bilo kakve šanse da neko natjera ove naše Zif-ove da nešto rade.Prosto je nevjerovatna činjenica da fondovi novac drže oročen kod komercionalnih banaka,a da pri tom ne kupuju ništa na berzi.Pa ako malo bolje pogledamo još uvijek ima značajan dio kompanija koje isplaćuju dividendu u puno većem procentu nego je iznos kamate koju mogu dobiti za oročena sredstva.
panzer

Post by panzer »

savjetnik wrote:Prema informacijama do kojih sam došao,a vezano za dešavanja u Zif Prevent razlog zbog kojeg dionica ovog fonda u zadnje vrijeme je naglo porasla najvjerovatnije izlazak nekog iz prvih 10 na listi dioničara.Kako sam uspio saznati Zif Prevent ima namjeru da u narednih mjesec dana ojača j svoj portfolio i učvrsti poziciju tj.vlasničku strukturu u istom.Cijena koju su (navodno) dogovorili je 10 KM.Vrlo brzo će mo saznati da li je ovo istina,ali ako jest onda će preuzeti ovaj fond skroz iako imaju sada više od 30%.Izgleda da imaju puno para koje usmjeravaju na jačanje svojih pozicija na tržištu kapitala.Ako neko raspolaže sa nekim informacijama nek postavi na forum.

A jel ima sta od ovog.
savjetnik

Post by savjetnik »

Navodno skupština Zif-a Prevent je 21.10.2015.godine i izgleda kako sad stvari stoje da Prevent gubi apsolutnu kontrolu u ovom fondu.Prema informacijama koje sam danas dobio od brokera u NO ulazi neko od dioničara koji nisu pod njihovom kontrolom,znači 1 od 3 ćlana.Kako god to nekima zvučalo nebitno mislim da je ovo prvi put da neko ozbiljno pokušava da koliko je to uopšte moguće proba nešto da promjeni.Što se tiče cijene o kojoj sam govorio treba sačekati šta će se desiti na skupštini jer nisam siguran da je ovima iz Preventa svejedno što gube jednog člana NO,a posebno ako se ima na umu da su pri kraju nekih operacija preuzimanja(sumnjivih) IKB Banka i Saniteks.Mislim koliko me sjećanje dobro služi neko na ovom forumu detaljno objasnio kako ovi iz Preventa funkcionišu.Više informacija šta se zbiva sa ovim fondom bih trebao imati naredne sedmice.Ako neko ima više informacija neka ih postavi.
panzer

Post by panzer »

Ti vaši brokeri sve znaju.

Ja nikad nikakvu informaciju od brokera nisam dobio. Čak ni naznaku neke informacije, koliko god da sam pitao.
savjetnik

Post by savjetnik »

Održana skupština zif-a Prevent Invest na kojoj kako se i pretpostavljalo gospoda iz preventa nisu uspjela da proguraju svoja tri člana.Prema informacijama koje sam dobio u NO Preventa ušla gospođa koju je predložio Thaler.Koliko će to biti dobro za dioničare ovog fonda vidjet ćemo u narednom periodu,ali jedno je sigurno da ovi iz Duf-a Blago VIŠE NEĆE MOĆI RADITI ŠTA HOĆE.
panzer

Post by panzer »

1. Dino Sabrihafizović
2. Adnana Kusturica
3. Sanjin Dervišević
4. Jelena Mrkobrada
jeli to ova Jelena iz Raiffeisena?
savjetnik

Post by savjetnik »

Evo sad sam razgovarao sa jednim od boljih poznavaoca stanja na tržištu vrijednosnih papira u BiH.Prema njegovim informacijama na skupštini Preventa je bilo prisutno 1.175.000 ili 58,10% dionica.Ako se uzme u obzir da grupa dioničara koju je uspio da okupi Thaler ima oko 18% jasno je da nije bilo dvojbe da njegov član ulazi u NO.Njeno ime je Jelena Mrkobrada i nekada je radila u Raiffeisenu,a sad isključivo radi za Thalera.
Sada je definitivno jasno da više ništa isto biti neće kao što je bilo posebno kada su u pitanju fondovi.Prema njegovim informacijama ista grupa dioničara kreće u okupljanje što većeg broja dioničara u još jednom od najvećih fondova kako bi probali ući u NO i na taj način pokušati razbiti dosadašnju lošu praksu da oni koji imaju 25-30% dionica potpuno upravljaju fondovima..Ako neko ima nekih drugih informacija neka postavi.
Post Reply