Prema onom nekom dugoročnom planu na kraju 2013. godine rudnici bi trebalo poslovati oko pozitivne nule. Smanjivanje gubitaka za 65 % za godinu dana nije loše ali treba sačekati i ovogodišnje rezultate.U prošloj godini sektor rudarstva je ostvario gubitak, kako od poslovnih aktivnosti u iznosu od 31.591000 KM, tako i od ukupnih aktivnosti u iznosu od 46.261.000 KM, koji je za oko 65 posto manji u odnosu na 2010. godinu.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
http://www.rtvze.ba/index.php?option=co ... naslovnica
ejsOtvoren konkurs za voditelja projekta TE Zenica
Srijeda, 07 Novembar 2012 15:36
Preduzeće KTG Zenica raspisalo je oglas za poziciju voditelja projekta izgradnje Termoelektrane u Zenici.
Pored ostalog, od kandidata se traži visoka stručna sprema tehničkog smjera,radno iskustvo od najmanje 5 godina na praćenju i vođenju proizvodnih objekata tokom izgradnje,te izražene menadžerske,organizacijske,analitičke i komunikacijske sposobnosti.
Ujedno,raspisan je i oglas za jednog službenika za rad na finansijsko komercijalnim poslovima,te za poziciju službenika za rad na pravnim poslovima.
Oglasi su otvoreni 30 dana.
Jedan kratak pogled u budućnost ... http://www.indikator.ba/ekonomija/27362 ... ralizacija
Mislio sam pitati šta je sa ovim ugovorima koji su potpisani, ali vidim da se mogu raskinuti.
http://www.elektroprivreda.ba/np/pusers ... uli_12.pdf
Vjerovatno će se plaćati naknada za prenos energije postojećem snabdjevaču jer će se koristiti njegova infrastruktura pa će se svesti na isto. Samo što će se zvati liberalno tržište.
http://www.elektroprivreda.ba/np/pusers ... uli_12.pdf
Vjerovatno će se plaćati naknada za prenos energije postojećem snabdjevaču jer će se koristiti njegova infrastruktura pa će se svesti na isto. Samo što će se zvati liberalno tržište.
Ne može se svesti na isto. Uzimanjem u najam infrastrukture, ponuđač je svjestan da mora formirati konkuretnu tržišnu cijenu, odnosno nižu od one koju nudi dosadašnji dobavljač. Veći igrači lako ulaze u damping, ruše cijene i tako finansijski guše elektrodistribuciju. Mogu izdržati tako i godinu dana, a onda kupiti distribuciju ili distribucije za mnogo manje pare. Svi internet ponuđači koriste infrastrukuru BH Telecom-a i svi dobro posluju. Neki koriste manje "žice" (kao Logosoft), a neki više, ali svi rastu dok telekom pada.
Ako bi uzeli sektor telekomunikacija, ja bih onda išao samo sa poređenjem "obične" fiksne telefonije. Niko nikom nije uzeo tržište. Svi su ostali na onom operateru na kojem su bili. Mobilna i internet komunikacija je nešto drugo.
Struja se i dalje mora prenositi žicama pa pretpostavljam da će 90% tržišta ostati nepromijenjeno. Dolazak velikih i preuzimanje elektrodistribucija je za sada na ovom dijelu države slaba opcija, a vjerovatno i cijeloj državi. Bar nekoliko godina nakon početka liberalnog tržišta.
Ali to ne znači da se neće pojaviti neki drugi ponuđači, kao što su slovenački Petrol i GEN-I ali i EFT. Mada, zna se ko daje stabilnost u snabdijevanju. Ko će meni garantovati da mi neko od privatnika može isporučiti struju 365 dana u godini.
Možda bude zanimljivo na tom tržištu nakon liberalizacije.
Struja se i dalje mora prenositi žicama pa pretpostavljam da će 90% tržišta ostati nepromijenjeno. Dolazak velikih i preuzimanje elektrodistribucija je za sada na ovom dijelu države slaba opcija, a vjerovatno i cijeloj državi. Bar nekoliko godina nakon početka liberalnog tržišta.
Ali to ne znači da se neće pojaviti neki drugi ponuđači, kao što su slovenački Petrol i GEN-I ali i EFT. Mada, zna se ko daje stabilnost u snabdijevanju. Ko će meni garantovati da mi neko od privatnika može isporučiti struju 365 dana u godini.
Možda bude zanimljivo na tom tržištu nakon liberalizacije.
kad dođe do liberalizacije struja će biti za 50% skuplja i JPES profitabilna firma. Neće niko raditi bez profita što se potvrđuje sa naftnom industrijom i telekom operaterima.
Panzer, ja sam i govorio o žicama. BH Telecom je izgubio 50.000 pretplatnika, a ja sam jedan od njih. Znam da je dio prešao na MojaTV, ali to nije čitava slika.
Kao i u svemu ostalom, nema garancija da će ti neko isporučitvati kvalitetnu energiju 365 dana u godini. Postoje stepeni raspoloživosti i pouzdanosti sistema.
No, za takve stvari postoje ugovori koje potpisuješ i u kojima stoji kako se nadoknađuje šteta u slučaju da ti ne isporuče energiju.
Takav ugovor sa JP Elektroprivredom za sada nemaš. Dakle, kada meni nestane struje, a uključena mi je mješalica za beton, izjeo vuk magarca.
Kao i u svemu ostalom, nema garancija da će ti neko isporučitvati kvalitetnu energiju 365 dana u godini. Postoje stepeni raspoloživosti i pouzdanosti sistema.
No, za takve stvari postoje ugovori koje potpisuješ i u kojima stoji kako se nadoknađuje šteta u slučaju da ti ne isporuče energiju.
Takav ugovor sa JP Elektroprivredom za sada nemaš. Dakle, kada meni nestane struje, a uključena mi je mješalica za beton, izjeo vuk magarca.
Onako, prema vlastitom načinu razmišljanja očekujem da će se i ostali voditi istom logikom tako da neće biti promjena u odabiru dobaljača. Ali i pored toga čini mi se da će EP BIH uvijek biti najpovoljniji cijenom. Ali do tada ima još vremena.
Danas ovaj drug iz ep najavljuje da će sredinom januara objaviti ko će biti strateški partner za TE Tuzla.
Danas ovaj drug iz ep najavljuje da će sredinom januara objaviti ko će biti strateški partner za TE Tuzla.
Juče se "dobro" radilo. Ima vode izgleda.
- Attachments
-
- NOS.jpg (79.54 KiB) Viewed 4695 times