To je u rangu prevare. Što reče panzer, mogao je reći svima ne prodajite i svi da dobiju po 77 KM po dionici. On bi ispao pošten i ne bi zaradio 9 mio, nego možda samo 5 ili 6 mio KM. Ali, ljepše je zajebati druge i prevariti ih. A tako si još i uspješan i cijenjen u društvu...montypython wrote: ↑17 Apr 2023, 21:26 Ovdje je jedino problem što je ovaj bio direktor i niko drugi nije znao za to pismo namjere. Dakle informacija jeste bila povlaštena. Međutim niko nije prisiljavao one koji su prodavali da to rade. Mogli su i oni procijeniti da dionice vrijede više od tih 5 KM. I sami ih kupovati od drugih po 10 ili 20 ili ih bar ne prodati po 5. Ovo je neka vrsta sive zone. U biti moglo bi se onda svaku kupovinu dionica od strane većinskog dioničara po iole nižoj cijeni smatrati tim slučajem jer većinski upravlja i po definiciji uvijek zna puno više od ostalih šta će se raditi sa firmom u budućnosti. Ovdje je suštinski problem u plitkom i nelikvidnom tržištu na Sase i needuciranosti učesnika. Jer da ima ljudi koji znaju procijeniti vrijednost dionice oni bi kupili dionicu po 5 KM pa po 7, 10, 15 itd prije tog direktora i brzo bi se našla prava cijena. Možda 50 ili 60. Tako da nije ni bitno to pismo namjere, možda je 77 realna cijena i onda ostaje pitanje zašto je iko prodavao po 5. S tim da naravno ne opravdavam tog lika, mogao je bar kupovati po 20 ili 30 a ne po 5
Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
-
Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Iako je tokom ovih dvadesest godina insajderska trgovina prolazila nekažnjeno, ovo je prvi presuđeni slučaj. Vjerovatno radi cifre je neko instistirao na kazni.
Ali ove godine je opet bilo insajderskih trgovina.
Neki šefići ili sekretarice ili službenice u ASA banci su znali da ide dividenda pa su od 23.01. počeli kupovati dionice. Odjednom se pojavila potražnja.
A potencijalno i cementara kakanj mada je kod nje redovna dividenda pa se nakon jedne preskočene godine može očekivati da će u ovoj godini biti. Jedino ako je kupac ili kupci dionica u prošlom mjesecu zaposlen u upravi cementare onda je očito. To se da provjeriti bez problema.
Ali ove godine je opet bilo insajderskih trgovina.
Neki šefići ili sekretarice ili službenice u ASA banci su znali da ide dividenda pa su od 23.01. počeli kupovati dionice. Odjednom se pojavila potražnja.
A potencijalno i cementara kakanj mada je kod nje redovna dividenda pa se nakon jedne preskočene godine može očekivati da će u ovoj godini biti. Jedino ako je kupac ili kupci dionica u prošlom mjesecu zaposlen u upravi cementare onda je očito. To se da provjeriti bez problema.
Vazi li taj zakon i za ministre ?
https://www.capital.ba/akcije-koje-je-m ... puta-vise/
Nije Holandska firma nego entitet RS kupuje dionice od BH ministra ?
https://www.capital.ba/akcije-koje-je-m ... puta-vise/
Nije Holandska firma nego entitet RS kupuje dionice od BH ministra ?
Važi ako KHoV smije podnijeti tužbu. Ali treba čuvati posao.
To je samo primjer selektivnosti. Direktor je uzeo sve milione za sebe a nije smio dok je ministar ipak 30 % prodao kastodi kupcu . Znaci 30 % je pocastio nekog i niko ga ne dira.
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... den-852503
Evo mene opet sa Glavnom,ko birvaktile.Istina,tada sam ponekad bio i na naslovnoj strani,i u kolumni,kako kad.
A sad,što se stranica tiće,mogu očekivati samo neku od onih prije zadnje.I nadam se da se ovi što ih ovih dana spominju u drugim medijima,neće potruditi da me što prije tamo objave.
Tim prije što sam danas saznao da je i prije moje komunikacije sa Tužilaštvom,SIPA istraživala u DUF ABDS.To znaći da se od tada i Tužilaštvo zanima za njihovo pslovanje.Meni se čini da se radilo samo o propitivanju,inaće bi se nešto urdilo.
Mislim da je pogrešno što se svekoliko poslovanje ovih potpisnika tušbe protiv Komisije za vrijednosne papire,strpalo u jedan predmet.
Ovih dana sam stekao takav utisak.A ako to stvarno ostane tako,morat će sačekati da se završi onaj objekat na Igmanu,da bi mogli kako prilići,smjestiti sve one s kojima moraju bar razgovarati.
A ako im je cilj da skrenu pozornost sa Bosnalijeka i Uzunovića,kako tvrdi ova bivša novina,imaju dobre šanse da to postignu.Jer proći će dosta vremena dok se objelodane svi izvještaji o aktivnostima ove fodovske družine i svim društvima koje su ofondili.
Nadam se da će postupajuća tužiteljica Adrović,s kojom sam o tome razgovarao prije više od deset godina ,završiti konačno sa Uzunovićem i družinom.Evo me ko D.Čović,samo da dodam ,idućeg tjedna!
Evo mene opet sa Glavnom,ko birvaktile.Istina,tada sam ponekad bio i na naslovnoj strani,i u kolumni,kako kad.
A sad,što se stranica tiće,mogu očekivati samo neku od onih prije zadnje.I nadam se da se ovi što ih ovih dana spominju u drugim medijima,neće potruditi da me što prije tamo objave.
Tim prije što sam danas saznao da je i prije moje komunikacije sa Tužilaštvom,SIPA istraživala u DUF ABDS.To znaći da se od tada i Tužilaštvo zanima za njihovo pslovanje.Meni se čini da se radilo samo o propitivanju,inaće bi se nešto urdilo.
Mislim da je pogrešno što se svekoliko poslovanje ovih potpisnika tušbe protiv Komisije za vrijednosne papire,strpalo u jedan predmet.
Ovih dana sam stekao takav utisak.A ako to stvarno ostane tako,morat će sačekati da se završi onaj objekat na Igmanu,da bi mogli kako prilići,smjestiti sve one s kojima moraju bar razgovarati.
A ako im je cilj da skrenu pozornost sa Bosnalijeka i Uzunovića,kako tvrdi ova bivša novina,imaju dobre šanse da to postignu.Jer proći će dosta vremena dok se objelodane svi izvještaji o aktivnostima ove fodovske družine i svim društvima koje su ofondili.
Nadam se da će postupajuća tužiteljica Adrović,s kojom sam o tome razgovarao prije više od deset godina ,završiti konačno sa Uzunovićem i družinom.Evo me ko D.Čović,samo da dodam ,idućeg tjedna!
I procijeni mlada dionice Bosnalijeka na 45 KM.
Daj je pitajte da procijeni i ostale emitente kad je stručnjak.
Mogla bi malo propitati zašto joj gazda prodaje tuđe dionice elektroprivrede po 10 KM ako im je vrijednost 95 KM.
I koja će biti vrijednost nelegalno stečene imovine koju će mu sud oduzeti.
Daj je pitajte da procijeni i ostale emitente kad je stručnjak.
Mogla bi malo propitati zašto joj gazda prodaje tuđe dionice elektroprivrede po 10 KM ako im je vrijednost 95 KM.
I koja će biti vrijednost nelegalno stečene imovine koju će mu sud oduzeti.
čudi me..
Obavještavaju se dioničari društva FAMOS d.d. Sarajevo, da je Skupština održana 18.04.2023. godine, donijela Odluku o raspodjeli i isplati dobiti ostvarene po godišnjem izvještaju o poslovanju za 2021. i 2022. godinu, kojom je odlučeno da se dio dobiti ostvarene po godišnjem izještaju o poslovanju za 2021. i 2022. godinu rasporedi za isplatu dividende dioničarima Društva u iznosu od 0,60 KM po dionici.
Aukcija za prodaju paketa akcija od 15,9 odsto Rudnika željezne rude Ljubija a.d. Prijedor biće organizovana 15. maja, saznaju "Nezavisne".
Bilo koje domaće ili strano pravno ili fizičko lice može da stekne ovaj paket akcija.
Aukcija se organizuje u vrijeme kada je američko-kanadski konzorcij ponovo intezivirao aktivnosti povodom dokapitalizacije preduzeća i pokušaja da stekne većinski paket akcija.
Početna cijena po kojoj će akcije biti ponuđene javnosti je 1,5 KM po jednoj akciji.
Knjigovodstvena vrijednost akcije na dan 31. decembar prošle godine bila je 1,33 KM po jednoj akciji.
Bilo koje domaće ili strano pravno ili fizičko lice može da stekne ovaj paket akcija.
Aukcija se organizuje u vrijeme kada je američko-kanadski konzorcij ponovo intezivirao aktivnosti povodom dokapitalizacije preduzeća i pokušaja da stekne većinski paket akcija.
Početna cijena po kojoj će akcije biti ponuđene javnosti je 1,5 KM po jednoj akciji.
Knjigovodstvena vrijednost akcije na dan 31. decembar prošle godine bila je 1,33 KM po jednoj akciji.
I nije loše. Obzirom da je daleko više od nominalne.
Ponudi za preuzimanje od strane AL-SHIDDI TRADING CO. LTD. SAUDI ARABIA, Rijad, haz Al-Nafi, Rijad, haz Al-Nafi za dionice društva Magros veletrgovina d.d. Sarajevo
Ponuditelj: AL-SHIDDI TRADING CO. LTD. SAUDI ARABIA, Rijad, haz Al-Nafi, Rijad, haz Al-Nafi
Lica koja zajednički djeluju sa ponudiocem: AL-SHIDDI INTERNATIONAL d.o.o. Sarajevo,Vrbanja 1, 71000 Sarajevo
Ponudu za preuzimanje društva Magros veletrgovina d.d. Sarajevo, Vrbanja 1, 71000 Sarajevo
Temeljni kapital Emitenta je podijeljen na 1.198.474 redovnih dionica na ime, nominalne vrijednosti 100,00 KM, oznaka MGVSR. Temeljni kapital emitenta iznosi 119.847.400,00 KM.
Ponuđač je vlasnik 295.228 redovnih dionica što procentualno iznosi 24,6337% od ukupnog broja dionica. AL-SHIDDI INTERNATIONAL d.o.o. Sarajevo u svom vlasništvu ima 897.888 redovnih dionica, odnosno 74,9193% od ukupnog broja emitovanih redovnih dionica. Zajedničkim djelovanjem (međusobna vlasnička povezanosti) imaju 1.193.116 redovnih dionica ili 99,9530% od ukupnog broja dionica ciljnog društva. Dionice emitenta Magros veletrgovina d.d. Sarajevo koje se steknu u toku trajanja ponude za preuzimanje će pripasti Ponuđaču.
Ponuda za preuzimanje se odnosi na 5.358 redovnih dionica na ime što predstavlja 0,447% od ukupnog broja dionica, nominalne vrijednosti 100,00 KM, koje u trenutku davanja Ponude za preuzimaje nisu u vlasništvu ponuditelja.
Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 150,00 KM, što predstavlja 150,00% od nominalne vrijednosti dionica.