Bosnalijek

panzer

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Heh.
Nađi se s njima i snimi razgovor. Sigurno će biti uvjerljivi.
graditelj

Post by graditelj »

Investitor wrote:Opet me jutros zovu ovi iz Bosnalijeka traže da se vidimo, da me kao nešto pitaju, objasne i sl. Vidite kako su nasrtljivi ovi banditi, tjeraju radnike da sve ovo rade...
:D to ti je kad imaš 10.000 komada, kad imaš 300 ko ja 8-) niko živ te ne zove
Investitor

Post by Investitor »

panzer wrote:Heh.
Nađi se s njima i snimi razgovor. Sigurno će biti uvjerljivi.
Panzer, poslušao sam te i našao se sa "njima" samo nisam ih snimao kao što si mi savjetovao jer je to protivzakonito ;) . Pravio sam se cijelo vrijeme naivan i zbunjen ovom medijskom hajkom protiv uprave Bosnalijeka i zamolio ih da mi malo pojasne situaciju jer bi oni to najbolje trebali znati.
Uglavnom njihova priča je da su oni radnici koji su zabrinuti za budućnost Bosnalijeka,da ih niko nije natjerao da ovo rade, da je Arslanagić nevažan jer ide u penziju, da vlada hoće da proda svoj dio Alvogenu, da se mi mali dioničari trebamo organizovati i spriječiti vladu u njenim nakanama, te su naravno na kraju tražili punomoć. Istu im nisam dao jer sam rekao da ću lično prisustvovati skupštini.
montypython

Post by montypython »

Upravo sam takvu nekakvu priču i očekivao. Nisu oni Arslanagić nego dobri vrijedni radnici. Samo što im je priča ista kao i njegova. Pa nije li upravo on vodio rat protiv Alvogena u novinama s ciljem da se ne ide u prodaju tj privatizaciju.
panzer

Post by panzer »

Pa što se tiče radnika, to je u redu. Ipak su to ljudi koji rade svoj posao i treba im odati priznanje za do sada postignuto.

Ali, ako već arslanagić ide u penziju i ako vlada hoće da proda svoj dio, zar se to može spriječiti preko davanja punomoći arslanagiću. Ko je planirao uraditi dokapitalizaciju prošle godine i ko je nakon toga oborio cijenu na 8 KM?
Situacija je vrlo jednostavna. Da su trivun i arslanagić sigurni u svoju ispravnost i da znaju da im dioničari vjeruju, oni bi još davno zakazali skupštinu na kojoj bi se odlučivalo o povjerenju prema njima.
Sabur2

Post by Sabur2 »

U Bosnalijeku su radnici izmanipulisani, ucjenjeni i dovedeni u stanje svijesti da se osjecaju ovisnim o Arslanagicu.

To nije normalno sta su uradili tim ljudima.
Investitor

Post by Investitor »

Sabur2 wrote:U Bosnalijeku su radnici izmanipulisani, ucjenjeni i dovedeni u stanje svijesti da se osjecaju ovisnim o Arslanagicu.

To nije normalno sta su uradili tim ljudima.
U potpunosti se slažem, ljudi se boje promjena i neizvjesnosti, oni ne gledaju iz ugla dioničara već prevashodno iz ugla radnika (spominju dobre plate, odličan topli obrok od 8 KM u restoranu Brštenice, redovnu uplatu doprinosa i sl.) Što kaže panzer, radnike mogu da shvatim, ali ove ostale male dioničare nikako.
Iz njihove priče mogao sam naslutiti da oni žele bar dva člana NO. Jer cijelo vrijeme su spominjali dr Mirnu Sijerčić radnika Bosnalijeka (mislim da je šef marketinga) koja će, po njihovom mišljenju, najbolje štititi interese Bosnalijeka, a time i nas malih dioničara. Mislim da im je strategija da pokušaju progurati nju i Trivuna, a nakon toga kupiti podršku još jednog člana NO (vjerovatno predstavnika fondova). Obzirom na navedeno mislim da je najmanje zlo da podržimo vladine kandidate jer ja fondovima ne vjerujem (da ne bude zabune ne vjerujem ja ni vladi, ali članovi NO ispred vlade su dužni glasati po smjernicama ministarstva).
Sabur2

Post by Sabur2 »

Obzirom da nemamo neko udruzenje koje bi dalo kandidate za koje vjerujemo da ce stititi interes malih dionicara, najmanje zlo je sad podrzati Vladine kandidate.

BTW, radnici, plate, doprinosi i sl. Daleko od realnosti je da je njima dobro, ali su ih ubijedili da jeste. Radnici su se vec i prije 2007 uglavnom rjesili svojih dionica jer je politika plata u firmi bila takva da su radnici SSS (kojih je najvise sa markovicevim dionicama) bili uvijek ispod federalnog prosjeka.
Tad je i formirano udruzenje dionicara gdje su sve punomoci prebacene na ljude koji su odredjeni od uprave, a nisu dolzili u obzir drugi radnici koji su uzivali povjerenje kolega po svom integritetu.
Jedno od pravila udruzenja je bilo da se dionice koje se namjeravaju prodati prvo moraju ponuditi udruzenju za otkup. Odredjene kolicine tih dionica po cijenama od 3-5 maraka su prodate unutar firme, a kupac je bio babin sin.
Uvjeren sam i da je politika plata i to konstanto ispiranje mozga i bacanje totalnih ubleha od kojih vam se zamanta ako ste iz vanjskog svijeta, smisljeno radjeno da bi se dionice iz radnickih prebacile u ruke uprave. Kasnije je u onom rastu iz 2007. isla kruzna poruka da se prodaje, pa su pukle vijesti i da su svi iz menadzmenta prodali svoje.

A ne znam je li vam poznata situacija iz (cini mi se) 1998. kad su dionice "dijeljene" pram markovicevoj privatizaciji i onome sto je privatizovano.
Otprilike 35% dionica je svakom od predratnih radnika umanjeno da bi se pogurali oni "zasluzni" koji po zakonu nisu imali pravo na dionice. Tako su neki na "lijepe oci" dobili npr. 5000 komada u odnosu na radnika sa 10g staza koje je dijelom cak i otplatio svoje a dobio samo 2500 komada. Nakon sto je stvar prijavljena i pozbana inspekcija, pa se nesto prijetilo i tuzbama, napravljena je revizija pa su "zasluzni" izgubili svoje, a oni sa 2500 su dobili vise. Neki 4000 , aneki 2700. Interesantna greska zar ne? Stvar je sto su se ovi prvi zalili pismeno i trazili reviziju, a ovim drugima je bilo svejedno pa su zadovoljni bili i sa tih 100-200 vise.
Koje su to sve mucke bile, jos prije nego se zapravo i pocelo.

Ah da, jos i ovo: ti "zasluzni" su potpisali nekakve papire u kojima su se obavezali da ce te svoje dionice prodati nekom od direktora. Uglavnom, svi su bili u semi.
panzer

Post by panzer »

Po svemu sudeći, prostor između 11,5 KM i 12 KM je ponovo rezervisan za realizaciju dobiti. Sad će biti malo teže probiti prepreku na 12 KM ali ako bi se prešla, bilo bi lakše za nastaviti.
Investitor

Post by Investitor »

panzer wrote:Po svemu sudeći, prostor između 11,5 KM i 12 KM je ponovo rezervisan za realizaciju dobiti. Sad će biti malo teže probiti prepreku na 12 KM ali ako bi se prešla, bilo bi lakše za nastaviti.
Mislim da su se mnogi opekli na ovim naglim skokovima raznih "dobrih dionica", tržište je oprezno i prije će okrenuti dole nego gore.
Post Reply