Bit ce naftni terminal Pobjeda...
Nije bas ni dobro sto sve kupuju...
Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...
Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...
Vidjet ćemo.Koliko znam i u firmi su mišljenja podijeljena oko novih vlasnika. Ko zna, možda se sad maksimalno optimizira poslovanje. A možda ispuste priliku rada sa Mercedesom.
Ovdje treba sačekati jednu godinu.
Ovdje treba sačekati jednu godinu.
Imaju lovu i kupuju...prehrana, metali, poljoprivreda...Pobjeda...
koliko je dobro, toliko i nije
vidjet ćemo za godinu, dvije
koliko je dobro, toliko i nije
vidjet ćemo za godinu, dvije
Begov Han
Koliko znam, hifa petrol nema veze sa metalima a nisam siguran ni da su šta radili u Sanskom Mostu osim što su kupili zemljište. A ovdje možda, da uvedu malo čvršću ruku odnosno prepoznaju potencijal firme pa da stvarno ulože.
Jer industrija ima potencijal. Autoindustrija pogotovo ima a uvijek je bila pokretač ekonomije. Problem je što se taj posao ne pravi od "dvije pare" kao što je to bio slučaj sa firmama kada menadžment i radnici preuzmu vlasništvo. Nigdje svježeg kapitala.
Jer industrija ima potencijal. Autoindustrija pogotovo ima a uvijek je bila pokretač ekonomije. Problem je što se taj posao ne pravi od "dvije pare" kao što je to bio slučaj sa firmama kada menadžment i radnici preuzmu vlasništvo. Nigdje svježeg kapitala.
mislio sma na sve hife, oil, petrol...
dobro će biti ako bude dobro, bar radnicima koji sa svoje grbače vraćaju "investicije" menadžmenta
dobro će biti ako bude dobro, bar radnicima koji sa svoje grbače vraćaju "investicije" menadžmenta
Begov Han
HIFA jednostavno mora negdje trpati novac, jer otvaranje novih pumpi ne ide baš tako brzo i lako. Svi izvještaji naftnih kompanija govore da im je zbog pada cijena derivata smanjen promet ali je povećana dobit. Zato ta ulaganja, čini mi se da su i sa BINGO-om dogovorili izgradnju nekih stambeno-poslovnih objekata u Bugojnu, da imaju u IKB Zenica dionice...panzer wrote:Koliko znam, hifa petrol nema veze sa metalima a nisam siguran ni da su šta radili u Sanskom Mostu osim što su kupili zemljište. A ovdje možda, da uvedu malo čvršću ruku odnosno prepoznaju potencijal firme pa da stvarno ulože.
Zato ovo ne iznenađuje obzirom da se u Tešnju sve zna, mala čaršijica
Zeznuo sam se, nemaju oni u IKB, nego neki Brkić Petrol iz Zenice . Ali znam da su još negdje u top 10, ne mogu da se sjetim. Diverzifikacija kapitala.proleter wrote:HIFA jednostavno mora negdje trpati novac, jer otvaranje novih pumpi ne ide baš tako brzo i lako. Svi izvještaji naftnih kompanija govore da im je zbog pada cijena derivata smanjen promet ali je povećana dobit. Zato ta ulaganja, čini mi se da su i sa BINGO-om dogovorili izgradnju nekih stambeno-poslovnih objekata u Bugojnu, da imaju u IKB Zenica dionice...panzer wrote:Koliko znam, hifa petrol nema veze sa metalima a nisam siguran ni da su šta radili u Sanskom Mostu osim što su kupili zemljište. A ovdje možda, da uvedu malo čvršću ruku odnosno prepoznaju potencijal firme pa da stvarno ulože.
Zato ovo ne iznenađuje obzirom da se u Tešnju sve zna, mala čaršijica
Vakufska banka. Ali opet nema direktne veze sa ovim što radi ova ekipa u Pobjedi.
ode još jedan od "većinskih" vlasnika Pobjede
Begov Han
Ništa. Skupština mannhummela po starom.
Pokušao sam oboriti usvajanje finansijskog izvještaja ali nije prošlo. Prije glasanja zamolio sam da se obratim i nakon malih konsultacija to su mi dopustili.
Tražio sam objašnjenje kredita koji su uzeli iz firme i Bernhard mi kaže da kod preuzimanja preferiraju da umjesto kredita koriste vlastita sredstva pa su osim iz unico filtera uzeli sredstava iz velikog broja firmi kćerki za kupovinu Affinia grupe.
Onda sam objasnio da su uzeli kredit i nakon toga kupili dionice, navedem član zakona i kažem da je protiv njih pripremljena tužba.
Nakon toga, ovaj mi govori da je to slučajnost i da nisu imali namjeru da uzmu kredit za kupovinu ali se redoslijed tako desio i ako neko hoće da tuži onda ima puno pravo.
Ja sam svakako glasao protiv usvajanja izvještaja.
Za ostale tačke je bila ista priča, ali sam na kraju još pričao sa švabom tražeći pojašnjenja, jer od unico filtera uzimaju pare kako bi finansirali kupovinu Affinia grupe koja u svom vlasništvu ima firmu Filtron iz Poljske koja je bila direktni konkurent na istom tržištu.
Šta će se desiti kada centrala firme kaže sad imamo 20000 zaposlenih a možemo funkcionisati i sa 16.000 zaposlenih i zatvore fabriku u BIH jer dvije fabrike rade za isto tržište. Švabo, a i ostali njegovi me uvjeravaju da do toga neće doći jer se kao ulaže u fabriku. Pa mi navodi primjer kako su napravili etno-kutak u administrativnoj zgradi pa neko skladište i da je to sve veliko ulaganje.
I spomenuo sam i pored tih njihovih ulaganja i dalje imaju bar 15 miliona KM na računu a to je približno nominalnom kapitalu.
Bilo je još par malih lokalnih dioničara koji su se iznenadili uzetim kreditom i svim što sam im objasnio pa su i oni gledali da glasaju kao i ja.Ali logično da od toga nije bilo koristi.
Sad je ovdje pitanje da li ići na tu tužbu.
Pokušao sam oboriti usvajanje finansijskog izvještaja ali nije prošlo. Prije glasanja zamolio sam da se obratim i nakon malih konsultacija to su mi dopustili.
Tražio sam objašnjenje kredita koji su uzeli iz firme i Bernhard mi kaže da kod preuzimanja preferiraju da umjesto kredita koriste vlastita sredstva pa su osim iz unico filtera uzeli sredstava iz velikog broja firmi kćerki za kupovinu Affinia grupe.
Onda sam objasnio da su uzeli kredit i nakon toga kupili dionice, navedem član zakona i kažem da je protiv njih pripremljena tužba.
Nakon toga, ovaj mi govori da je to slučajnost i da nisu imali namjeru da uzmu kredit za kupovinu ali se redoslijed tako desio i ako neko hoće da tuži onda ima puno pravo.
Ja sam svakako glasao protiv usvajanja izvještaja.
Za ostale tačke je bila ista priča, ali sam na kraju još pričao sa švabom tražeći pojašnjenja, jer od unico filtera uzimaju pare kako bi finansirali kupovinu Affinia grupe koja u svom vlasništvu ima firmu Filtron iz Poljske koja je bila direktni konkurent na istom tržištu.
Šta će se desiti kada centrala firme kaže sad imamo 20000 zaposlenih a možemo funkcionisati i sa 16.000 zaposlenih i zatvore fabriku u BIH jer dvije fabrike rade za isto tržište. Švabo, a i ostali njegovi me uvjeravaju da do toga neće doći jer se kao ulaže u fabriku. Pa mi navodi primjer kako su napravili etno-kutak u administrativnoj zgradi pa neko skladište i da je to sve veliko ulaganje.
I spomenuo sam i pored tih njihovih ulaganja i dalje imaju bar 15 miliona KM na računu a to je približno nominalnom kapitalu.
Bilo je još par malih lokalnih dioničara koji su se iznenadili uzetim kreditom i svim što sam im objasnio pa su i oni gledali da glasaju kao i ja.Ali logično da od toga nije bilo koristi.
Sad je ovdje pitanje da li ići na tu tužbu.