I u maju dobra proizvodnja u hidroelektranama, 261 % prošlogodišnje.
Elektroprivreda na svoje tri proizvela 115 GWh, prošle godine samo 40,..
U ovih prvih pet mjeseci 836 GWh hidro i 1.955 GWh termo.
Prošle godine 457 GWh hidro i 2.132 termo.
Bit će zanimljivo vidjeti polugodišnji izvještaj.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
334 miliona KM izvoza za 5 mjeseci.
Ludilo na berzama energetike.
Manje uglja....
Bruto proizvodnja električne energije u FBiH u maju 2021. godine iznosila je 565 GWh, dok je u istom mjesecu 2020. godine zabilježeno 478 GWh.
U ukupnoj bruto proizvodnji električne energije, hidroelektrane su učestvovale sa 37,5 posto, termoelektrane sa 57,7 posto, a vjetroelektrane sa 4,8 posto.
Proizvodnja mrkog uglja u FBiH u maju ove godine iznosila je 332.931 t, a u istom mjesecu 2020. godine 363.231 t. Proizvodnja lignita u FBiH u maju 2021. je 150.433 t, a u maju 2020. godine 181.894 t.
Proizvodnja koksa u maju ove godine iznosila je 83.749 t, a u istom mjesecu 2020. godine evidentirano je 57.839 t, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.
Ova godina će biti vrlo zanimljiva. Izvoz iz BIH je dobar, cijena struje na tržištima i dalje raste.
Na EEX futuresi za talijansko tržište su prešli 103 EUR/MWh a na HUPX se već duže vrijeme održavaju dnevni pikovi između 120-140EUR/MWh.
Cijena uglja na berzi je otišla na 123 USD po toni:
https://markets.businessinsider.com/com ... coal-price
A ovo je izgleda nešto što će potrajati jer se diže cijena struje građanstvu u Italiji za 12%:
https://seebiz.eu/energetika/italija-re ... je/260733/
Kao i u Turskoj za 15%:
https://www.reuters.com/world/middle-ea ... 021-06-30/
Kina ima određenih problema i to će se sigurno odražavati na dalji rast cijena:
https://seebiz.eu/energetika/kina-se-su ... je/260862/
Ako je suditi po ovom trenutnim tokovima izvoza ovih nekoliko dana, izgleda je blok 5 u Tuzli vratio iz remonta. Nisam siguran ali i prema nekim tenderskim nabavama i samoj proizvodnji u Tuzli u zadnjih par mjeseci po svemu sudeći bio je u remontu, ali to bi mogli znati ljudi koji su bliže struci.
Uglavnom čak i da nastave sa izvozom iz TE, na ovim cijenama struje na tržištu, EPBIH bi ove godine mogla zaraditi najviše u zadnjih 25 godina.
Sad, sa druge strane fond BIG je 15.06. imao oko 104.000 dionica a od tada je protrgovano preko 60.000 komada što znači da je ostalo još vrlo malo u tom fondu.
Na EEX futuresi za talijansko tržište su prešli 103 EUR/MWh a na HUPX se već duže vrijeme održavaju dnevni pikovi između 120-140EUR/MWh.
Cijena uglja na berzi je otišla na 123 USD po toni:
https://markets.businessinsider.com/com ... coal-price
A ovo je izgleda nešto što će potrajati jer se diže cijena struje građanstvu u Italiji za 12%:
https://seebiz.eu/energetika/italija-re ... je/260733/
Kao i u Turskoj za 15%:
https://www.reuters.com/world/middle-ea ... 021-06-30/
Kina ima određenih problema i to će se sigurno odražavati na dalji rast cijena:
https://seebiz.eu/energetika/kina-se-su ... je/260862/
Ako je suditi po ovom trenutnim tokovima izvoza ovih nekoliko dana, izgleda je blok 5 u Tuzli vratio iz remonta. Nisam siguran ali i prema nekim tenderskim nabavama i samoj proizvodnji u Tuzli u zadnjih par mjeseci po svemu sudeći bio je u remontu, ali to bi mogli znati ljudi koji su bliže struci.
Uglavnom čak i da nastave sa izvozom iz TE, na ovim cijenama struje na tržištu, EPBIH bi ove godine mogla zaraditi najviše u zadnjih 25 godina.
Sad, sa druge strane fond BIG je 15.06. imao oko 104.000 dionica a od tada je protrgovano preko 60.000 komada što znači da je ostalo još vrlo malo u tom fondu.
Početak kraja Elektroprivrede BiH
Zanima me vaše mišljenje o navodima iz članka. Jel EPBiH stvarno upala u živo blato?
Zanima me vaše mišljenje o navodima iz članka. Jel EPBiH stvarno upala u živo blato?
Članak izvorno napisan na tačno.net
Teoretski banke svašta mogu uraditi. Generalno imaju takve klauzule da se čovjek(ili firma) uvijek zapita da li da potpiše ikakav ugovor sa bankom.
Ovdje banka ipak nema nikakvu opravdanost da uradi bilo šta negativno jer EPBIH uredno izmiruje svoje obaveze. A čak i da uradi to bi bilo zadnje toj banci jer nije pametno igrati takvu igru samo da bi nekome smetalo a ne pravilo pravu štetu.
Teoretski banke svašta mogu uraditi. Generalno imaju takve klauzule da se čovjek(ili firma) uvijek zapita da li da potpiše ikakav ugovor sa bankom.
Ovdje banka ipak nema nikakvu opravdanost da uradi bilo šta negativno jer EPBIH uredno izmiruje svoje obaveze. A čak i da uradi to bi bilo zadnje toj banci jer nije pametno igrati takvu igru samo da bi nekome smetalo a ne pravilo pravu štetu.
-
Po meni naslov je senzacionalistički-clickbait jer u tekstu nema nikakvih naznaka za to. Kakav početak kraja? I sam tekst/članak mi je mutan. Izmiksano je svašta od kredita banaka do lista firmi za reviziju. Po meni bilo je jasno da će sa realizacijom bloka 7 teško ići, zbog trenutne ofanzive antiugljik kabale. Tako da je odustajanje američkih podizvođača s kineske strane samo formalnost da se spriječi izgradnja. Dovoljno je pogledati na koje je sve načine onaj Kopač godinama stavljao klipove, prijetio Evropskom Zajednicom i sl da se zna odakle vjetar puše. A ima i drugih u BiH, svi su plaćeni iz iste kese. S obzirom na cijenu te TE možda je i bolje da je obustavljeno. EP je svakako profitabilnija bar kratkoročno bez te preskupe gradnje koja bi 4-5 godina smanjivala dobit. E sad, nije mi jasno na koji način autor članka misli da bi išta iz teksta moglo negativno odraziti na EP. Avans je presitan, kao što su i sami rekli u trenutku uzimanja EP jer imala toliko para oročenih tako da mi nije jasno što su ga uopšte uzimali ali to je druga priča. Ni te a ni pare iz drugog dijela kredita nisu potrošene jer gradnja nije ni počela. Odnosno ukupno je potrošeno cca 20 m KM za pripremne radove ili tako nešto. EP pri ovim cijenama struje može godišnje zaraditi 100 m KM bez problema a da se digne domaća cijena struje za samo 5 % i 150 milona čiste dobiti. Tako da je u stvari sama EP mogla sagraditi taj blok bez ikakvih kredita što sam napisao prije više godina. A može i sad i to još lakše i za manje para. Nejasno je onda pri kakvom bi raspletu događaja moglo doći do nekakvog "početka kraja" ili bar to nije obrazloženo. Moguće da je u ovakvoj energetskoj situaciji, nedostatku struje svugdje pa i u Evropi, te dramatičnom rastu cijene struje EP postala nekom vrlo privlačna pa se pokušava sniziti cijena eventualnog preuzimanja ili bar puštati probne balone za to. U smislu "ma vidite da vi to ne znate profitabilno voditi, dajte nama mi ćemo bolje".
S druge strane vidi se da je samo uzimanje ovih kredita bilo promašaj a da su s naše strane to radili potpuni diletanti.
S druge strane vidi se da je samo uzimanje ovih kredita bilo promašaj a da su s naše strane to radili potpuni diletanti.
Ima onaj jedan detalj gdje kaze autor da je tim ugovorom blokirana isplata dividende do 2024.
To me je malo zaintrigiralo.
To me je malo zaintrigiralo.
Nije blokirana nego ne može isplatiti dividendu prije nego što redovno izmiri obaveze prema banci kao i da za iznos veći od 2,5 miliona EUR dividende mora obavjestiti banku o namjerama.
Sve ono što inače stoji u redovnim ugovorima sa banaka sa poslovnim sektorom.
Kao, ugovorom su ograničili i investicije ali prema "dozvoljenom" planu (koji je banka odobrila) ukupan iznos sa 31.12.2021. je oko 1,3 milijardi KM što znači da praktično nema nikakvog ograničenja. Nisu sigurno investirali za ove dvije i po godine 1,3 milijarde.
Sve ono što inače stoji u redovnim ugovorima sa banaka sa poslovnim sektorom.
Kao, ugovorom su ograničili i investicije ali prema "dozvoljenom" planu (koji je banka odobrila) ukupan iznos sa 31.12.2021. je oko 1,3 milijardi KM što znači da praktično nema nikakvog ograničenja. Nisu sigurno investirali za ove dvije i po godine 1,3 milijarde.