Fabrika duhana Sarajevo

Damirko

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Damirko »

Nakon što si me javno na forumu nazvao lažovom, zato što sam krivo otipkao 165 umjesto 265KM, dakako da neći biti naša zadnja prepiska.
Pratiću svaki tvoj post i nastojati da te maksimalno diskreditujem kada god budem ima priliku.
Za druge učesnike, evo linka na thread iz 2006, kada sam postavljao pitanja otkud dobit 8milKM, kada je 2005 dobit bila 16milKM.
http://www.mojnovac.net/forumi/showthre ... 447&page=2
panzer

Post by panzer »

Mislim da nema potrebe za tim i da njega treba ignorisati. Već će sam sebe diskvalifikovati jer od početka traži konfrontaciju.

I sam znaš da je FDS kao osinje gnijezdo i ko god se približi, tamo su dežurne ose a vidi se i da toga ima i na ovoj temi. Ništa bolji odnos nije ni prema malim dioničarima kada traže kontakt u firmi pa se to ovdje na isti način preslikava. Dešavanja u Bosnalijeku su sitnica šta će se tek dešavati u FDSu i na koji način će se braniti stečene pozicije. Za razliku od Bosnalijeka koji je na neki način bio homogen i gdje su ljudi napredovali kao cjelina, ovdje je situacija drugačija. Oko FDS a i unutar njega radi čitava hobotnica koja isisava najveći dio onoga što vrijedi i oni će to, kao što rekoh, braniti svim silama.
panzer

Post by panzer »

Znači Softić je živ, da se tako izrazim. Mislio sam da je otišao u postpenziju.
http://www.indikator.ba/ekonomija/37665 ... bor-softic

Imam predosjećaj da će napraviti cirkus umjesto da se uradi ozbiljan posao kako bi se izvlačenje novca iz firme zaustavilo. Mada ni resorno ministarstvo ne daje nade da će se šta ozbiljno uraditi.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

@Damirko
Imam pametnija posla Vas da Vam u 7,12h saopćim da ću Vas pratiti po forumu ...ako ste pogrešno otipkali trebali ste se izvinuti zarad nas "budala" koji nismo izašli na 165 ili 265 ...to Vam ne daje pravo da nešto prijetite...i nije poanta mog posta bila demant onoga što ste napisali ( jer podsjećam da sam pisao da svako ima pravo ući ili izći iz osobnih motiva ) nego sam reagirao na netočnu cijenu dionice 2006 ...
@panzeru
Možete me kvalificirati kako hoćete i želite..Vi ste se već kvalificirali u prvih par postova na ovoj temi ...nisam ,ponavljam advokat FDS ali nisam ni budala ...
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Večeras u dnevniku 2 FTV prilog o predstojećoj skupštini FDS...more nekih kombinacija ,insuinacija ...politike u ogromnim količinama ...glavni junak ,kako sam shvatio ,oko koga se plete cijela storija je izvjesni Jasmin Jaganjac ...progooglao sam i našao interesantne stvari o njemu ...
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 94/545.pdf
Ako je ovako radio u ratu neka nam je dragi Bog na pomoći ukoliko se obistine stvari i kombinacije izrečene u prilogu .... :oops:
panzer

Post by panzer »

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/6620 ... 2-13062013

Ako se kome gleda. Od 4. minute.....

Navodno skupština pomjerena na 22.07. zato što vlada nije još predložila kandidata. To im se malo odužilo jer koliko znam konkurs za kandidata je objavljen prije dva mjeseca.
panzer

Post by panzer »

Eh, kada bi saznali koliko je uloženo u taj hotel:
Skupština dioničara Fabrike duhana Sarajevo (FDS) zakazana je za 22. juli.
Prvobitno je Nadzorni odbor FDS-a sazvao Skupštinu za 21. juni ove godine, ali je naknadno obavijestio Sarajevsku berzu da je otkazana.
Zvanično, razlog otkazivanja Skupštine je što Federalno ministarstvo nije stiglo u kratkom roku da provede proceduru raspisivanja natječaja i izbora kandidata u Nadzorni odbor, te je zakazana skupština pomjerena za mjesec dana, dok nezvanične informacije govore da nema saglansoti oko toga koga će Vlada FBiH imenovati u Nadzorni dobor.
Na dnevnom redu Skupštine dioničara FDS-a 22. jula osim razrješenja članova NO zbog isteka mandata te imenovanja novih članova NO su i usvajanje godišnjeg finansijskog izvještaja o poslovanju za 2012. godinu, donošenje odluke o raspodjeli dobiti, o isplati dividende, kao i usvjanje plana poslovanja društva za 2013. godinu.
Na dnevnom redu su i odluke o formiranju supsidijarnog društva za upravljanje hotelom u Srebrenici, kao i o dokapitalizaciji supsidijarnog društva FDS Beograd.

A evo i duhana:
Image
panzer

Post by panzer »

Poskupljenje cigareta u 2014.: Veća cijena za 0,40 do 0,50 KM
02.07.2013 15:43
SARAJEVO - Prosječna cijena kutije cigareta u BiH, po statističkim podacima, sada košta 2,74 marke.
Duvan je u odnosu na mjesec maj prošle godine poskupio za 7,5 posto, dok je u odnosu na prosječnu cijenu iz 2010. skuplji za čak 35,5 posto.
Novi udar po džepu građana stiže, barem za pušače.
Oni će zbog povećanja akciza na cigarete u sljedećoj godini odvajati više novca. Od 2014. doći će do sigurnog poskupljenja cigareta jer se minimalna akciza povećava, a formirana radna grupa u Upravi za indirektno oporezivanje (UNO) BiH priprema izmjene i dopune Zakona o akcizama u smislu usklađivanja oporezivanja akcize cigareta i samog duvana.
Odluka bi se trebala donijeti u oktobru ili novembru ove godine, naravno, za cijenu cigareta u 2014.
- Činjenica jest da će u 2014. biti dalje poskupljenje cigareta, a to će biti sigurno do nekih 40 do 50 feninga, a kod nekih cigareta možda i više. Vidjećemo šta će podrazumijevati i hoće li biti usvojene neke nove izmjene i dopune Zakona o akcizama, koje bi na neki način možda i duvan uskladile s oporezivanjem cigareta, kazao je Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije UNO-a.
Minimalna akciza
Naime, BiH bi postepeno trebala povećavati visinu akciza na duvanske prerađevine u razdoblju od 2009. do 2014. godine, kako bi dostigla nivo od 64 evra za 1000 komada cigareta do 2014., tačnije minimalnu akcizu u iznosu od 2,60 maraka po paklici. To je bilo i utvrđeno akciznom politikom EU-a u trenutku usvajanja Zakona o akcizama u BiH u toku 2009. godine.
- U međuvremenu EU je minimalnu akcizu povećao na 90 evra za 1000 komada cigareta, odnosno na 3,60 maraka po paklici cigareta, pa je za pretpostaviti da će BiH morati i nakon 2014. godine nastaviti povećavati akcizu na cigarete kako bi dostigli nivo minimalne akcize u EU-u, rekao je Kovačević te dodao kako će odluku o tome donijeti Upravni odbor UNO-a. Što se tiče cijene cigareta, Kovačević naglašava da je u ovom trenutku teško reći koliko će cigarete kod nas poskupjeti te dodaje kako proizvođači i distributeri mogu bilo kada u godini povećati ili smanjiti cijenu cigareta, jer je slobodno formiranje cijena, a što ujedno i zavisi o poslovnoj politici svake fabrike.
- Ono što je činjenica, to je da se u svaku maloprodajnu cijenu moraju ukalkulsati važeći porezi u tekućoj godini, a to je, ako se radi o kutijama cigareta, proporcionalna trošarina u visini 42 posto maloprodajne cijene, fiksna akciza u iznosu od 0,75 maraka u 2013. godini i PDV u iznosu od 17 posto, objasnio je.
Konzumacija duvana
Po njegovom objašnjenju, u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH na cigarete pakovane u kutije plaća se proporcionalna akciza u iznosu 42 posto maloprodajne cijene i fiksna akciza. Ona je u 2013. godini iznosila 0,75 maraka po kutiji i u poređenju sa 2012. kad je bila fiksna cijena 0,60 maraka po kutiji.
Kovačević nadalje naglašava kako svaka kutija cigareta koja se plasira na tržište BiH mora biti obilježena akciznom markicom UNO-a.
Isto tako, na naše se tržište plasira i duvan za motanje, bilo prerađeni ili fino sječeni duvan, koji se oporezuje samo proporcionalnom akcizom u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene.
- Na duvan se ne plaća fiksna akciza kao što se plaća pokutijama cigareta. To je uticalo na porast konzumacije duvana u BiH i na pad konzumacije kutija cigareta, podvukao je Kovačević.
Budući da je Zakon o akcizama u BiH u primjeni od 2009. te da Upravni odbor UNO-a svake godine donosi odluku o posebnoj i minimalnoj akcizi na kutije cigareta, čime se na početku svake godine povećava fiksna akciza, Kovačević kaže da se stvara sve veća razlika u oporezivanju cigareta pakovanih u paklice i duvana koji se mota i puši, a što je jedan od razloga pada izdanih markica za obilježavanjekutija cigareta. Njih je ukupno (uvoznih i domaćih) u 2011. izdano više od 473 miliona, a u 2012. 415 miliona. Prihodi od akciza na cigarete u 2012. iznosili su 758 miliona maraka.
Mentalist

Post by Mentalist »

Počeli su zvati TELEFONOM DA DAM punomoć za direktora ...ne da SDA svoje pulene,ovdje država ima duplo veći paket pa NE OČEKUJEM PROBLEME DA SE NADZORNI SMJENI...
proleter

Post by proleter »

Počeli su zvati TELEFONOM DA DAM punomoć za direktora ...ne da SDA svoje pulene,ovdje država ima duplo veći paket pa NE OČEKUJEM PROBLEME DA SE NADZORNI SMJENI...

Prvo treba smijeniti resornog ministra, u ovom slučaju Jerka Ivankovića Lijanovića) pa tek onda NO.
A on štiti SDA, kao i Budimir, da ne dođe do rekonstrukcije vlade FBiH.
Pošto su obojica nevini kao Severina, od smjene nema zasada ništa.
Jedino kada se popuni Ustavni sud, a do tada...ispušili smo svi.
Post Reply