Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Re: Komentari
Dobro je što Indikator.ba prati objavljivanje finansijskih izvještaja u dnevnoj štampi. Nekad ranije je to prolazilo gotovo neopaženo a ovako kada se nabaci na net ostaje kao izvor.
Kada si vec spomenuo ZIM i izvještaje, u poređenju sa ostalim emitentima, izvještaj je solidan, čak i dobar. I imaju dobre proizvode. Vlasnička struktura je meni po ukusu, ali to nažalost nosi i mane kao što je loš marketing. Još je zanimljivo da nisu konvertovali kratkoročna u dugoročna dugovanja?
Ja ih pratim, i to od onda kad su objavili jedan izvještaj sa oko 300.000 KM dobiti nekada 2008. ili 2009. U tom periodu su bili dobro i krenuli, imali su i saopstenja za javnost kod pokretanja linije novih proizvoda i saradnje sa Konzumom a prihod je bio oko 9,5 mil KM. Međutim, pomalo su i stagnirali od tada. To sa Konzumom im nije bio neki uspjeh, nije dobro biti partner izvoru nelikvidnosti. Ako ima nešto dobro u današnje vrijeme, onda je to što što su ljudi shvatili da više nema posla bez kolike-tolike garancije naplate. To je jedan od prvih uslova zdrave ekonomije.
Sa rezultatima iz proteklih par godina dobit je svedena na simboličnu. Je li to "smanjivanje" pažnje javnosti ili je realan rezultat teško je reći ipak, firma ima solidno tržište koje nakon toliko godina nije ugrozila konkurencija. Jedno vrijeme se trgovalo dionicama po cijeni od 2,5 KM što je bila dobra cijena dok danas vjerovatno nisu u kotaciji. Tipovima na SASE nisu bitne te firme, nego one nad kojima ekipa drži kontrolu.
Sa rezultatima iz proteklih par godina dobit je svedena na simboličnu. Je li to "smanjivanje" pažnje javnosti ili je realan rezultat teško je reći ipak, firma ima solidno tržište koje nakon toliko godina nije ugrozila konkurencija. Jedno vrijeme se trgovalo dionicama po cijeni od 2,5 KM što je bila dobra cijena dok danas vjerovatno nisu u kotaciji. Tipovima na SASE nisu bitne te firme, nego one nad kojima ekipa drži kontrolu.
Svake sedmice novi biser iz vlasti. Prošle godine prikupljeno 5,9 mlrd KM od PDV. Ako dignu na 22% to je 7,6 mlrd a ako dignu na 25% onda je to 8,6 mlrd KM.Predstavnici Vlade FBiH pokušavaju da izlobiraju povećanje stope PDV-a da bi riješili svoje probleme sa nedostatkom novca u budžetu....
Krajina je izjavio da će, ako ne uspiju pregovori o obnavljanju aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, PDV u BiH biti povećan. U javnosti FBiH se spekuliše da bi stopa PDV-a sa sadašnjih 17 odsto mogla da bude podignuta na 22 ili čak 25 odsto kao što je odnedavno u Hrvatskoj. To bi dovelo do novog talasa poskupljenja i otežavanja poslovnog ambijenta u BiH.
Od prošlog aranžmana sa MMF-om je uzeto oko jedne mlrd KM a ovde bi se prikupilo puno više.
Vlast bi ostatak vjerovatno skrhala na gluposti.
Ministarstvo finansija samo kopira šta rade vladajuće strukture u okruženju i to kopira na vrlo loš način. Ovo ministarstvo uopšte nema plana šta da radi.
Bio je predlog iz sarajevske privredne komore da se maksimalno smanje doprinosi na plate, odnosno da se stimuliše privreda a da se oporezuje potrošnja što je izuzetno dobar prijedlog ali vajni ministar uopšte to ne spominje.
Malo o firmama: hotel europa u prošloj godini 1,8 mil KM dobiti. Znatno manje nego godinu ranije ali opet dobar rezultat. Akumulirali su skoro 7 mil KM odnosno skoro 21 KM po dionici.
RMK-Promet ponovo gubitak 222k KM i prihod od 7,1 mil KM. Daleko manje od 14 mil KM iz ranijih perioda. Teško da će se popraviti.
http://www.indikator.ba/kompanije-trzis ... 25-miliona E, Mujo. A ja mislio mogu pokriti gubitke iz Klasa...
http://www.indikator.ba/komentari-i-ana ... djaci-piva Ili prodati obje pivare sto prije....
http://www.indikator.ba/kompanije-trzis ... miliona-km jer ju ukupno zaduženje veće od kapitala...
Nije Mujo uspio (iako se nesebicno trudi) jos sve utjerati u crveno
- Attachments
-
- SARAJEVSKA PRIVARA.PNG (129.96 KiB) Viewed 4419 times
Pa, ja sam ovaj izvjestaj napisao da su ukupna dugovanja (80+53) mil prerasla vrijednost kapitala (97mil KM), tako da je ovih 2,9 mil dobiti rezultat koji je na staklenim nogama.
Ma koliko se ja trudio da ne vjerujem Fahri i Avazu kad prica o Hilmi i Muji i njihovom poslovanju, sve vise pocinjem da vjerujem da je "imperija" u velikom ne premostivom glibu. Nedavno sam imao priliku da razgovoaram sa dvojicom ljudi koji rade u finansijama (istina na niskom nivou) u Klasu, pa sam ih ispitivao o stanju i tako to, kazu da je situacija i mnogo gora nego sto se misli. Doslovno vise se ni nezna koji racun je od koje firme nit iko vise vodi racuna o tome, jednostavno se prebacuju sredstva na dnevnoj osnovi u zavisnosti kad kome dospjeva koja rata, nemoguce je vise raspetljati medjusobne transakcije i posudbe, a netreba ni spominjati izdane garancije... Moze sad biti da je to samo tekuca likvidnost , ali ako tome dodamo i sve ostale parametre i katastrofalne finansijske izvjestaje, onda....
Ne razumjem njihov stil i nacin vodjenja grupacije, ali ocigledno da su megalomanski potezi i nepromisljenost, pretjerano koristenje poluge dosli na naplatu.
Ne razumjem njihov stil i nacin vodjenja grupacije, ali ocigledno da su megalomanski potezi i nepromisljenost, pretjerano koristenje poluge dosli na naplatu.