@horvatc
@custos
ovdje smo da razmjenjujemo misljenja i informacije i nemojmo spustati nivo foruma. Svi smo u ozbiljnom biznisu i tu nema mjesta za usijane glave, nego samo za sabur. Obzirom da kolega iz Slovenije pise jezikom koji mu nije maternji, gramatika mu je izvrsna jer svakodnevno srecem mnoge domace "mislioce" koji imaju mnogo vise pravopisnih gresaka.
Custos se u naletu pobojao navlakuse jer nije dobro iscitao post i odgovorio je na prvu, bez razmisljanja. Strah mu je na mjestu, ali malo je pretjerao.
Uglavnom da zavrsimo to prepucavanje. Nema potrebe za tim, pa cak ni za nervozom. Mislim da cemo uspjeti da izvucemo pravu vrijednost nase imovine.
Bosnalijek
Re: Bosnalijek
Oprostit ces mi prijatelju ali opeko sam se 4 od 5 puta kada su u pitanju slovenacki fondovi/dionicari i ne zelim opet a siguran sam da slovenci u bosnalijeku ne sjede skrstenih ruku i da sigurno racunaju na tih nekoliko procenata koje drze slovenski fondovi i mali dionicari a koji mogu sutra biti presudni. Nisam mogao procitati ni da je za ponovljenu u junu kako ti pises jer teoretski moze i vanredna i redovna da se ponovi. Bilo kako nadam se da smo na istom camcu i da cemo napokon dobiti vrijednost za svoj novac.horvatc wrote:Custos!
Neznam zašto te bode u oči, ako se negde vrši organiziranje malih dioničara koji bi htjeli dividendu i pokušali ,da zajedno sprećimo svu ovo sranje sa direktorskom ekipom ,koja potkrada nas akcionare,a ti pored toga ,da sam ti ljepo napisao info za sve što te zanima,vjerujem ,da nisi ni poslao meila nego si se latio mene,a lijepo sam ti napisao ,da se sakuplja za vanrednu skupštinu ,protiv koje je sadašnja garnitura,koja bi htjela ,da bi 26 -tog išlo sve ko dosad!
p.s.
Ako sam negde opet pogrešio sa ć i č, molim te napiši mi to na slovenačkom ,da drugi ne bi razumjeli kako sam jadan.
Ugodan dan .
Slazem se i predlazem da se dionicari okupe oko provjerenih ljudi koji ce glasati sa vladom ili krajnje dati punomc vladi na slijedecoj vanrednoj skupstini da se skine aktuelna garnitura.Sabur2 wrote:@horvatc
@custos
ovdje smo da razmjenjujemo misljenja i informacije i nemojmo spustati nivo foruma. Svi smo u ozbiljnom biznisu i tu nema mjesta za usijane glave, nego samo za sabur. Obzirom da kolega iz Slovenije pise jezikom koji mu nije maternji, gramatika mu je izvrsna jer svakodnevno srecem mnoge domace "mislioce" koji imaju mnogo vise pravopisnih gresaka.
Custos se u naletu pobojao navlakuse jer nije dobro iscitao post i odgovorio je na prvu, bez razmisljanja. Strah mu je na mjestu, ali malo je pretjerao.
Uglavnom da zavrsimo to prepucavanje. Nema potrebe za tim, pa cak ni za nervozom. Mislim da cemo uspjeti da izvucemo pravu vrijednost nase imovine.
1. Da li je usvojen i objavljen revizorski izvjestaj Bosnalijeka?
2. Gdje moze da se vidi izvjestaj o poslovanju u prvom kvartalu 2012 kao sto se na internet stranici bosnalijeka vide svi drugi prethodni kvartali?
3. Fondovi su zaista jeftino pali ali da li po vasem misljenju ce najava isplata dividende promjeniti tok desavanja i steci naklonost dionicara aktuelnom menadzmentu?
2. Gdje moze da se vidi izvjestaj o poslovanju u prvom kvartalu 2012 kao sto se na internet stranici bosnalijeka vide svi drugi prethodni kvartali?
3. Fondovi su zaista jeftino pali ali da li po vasem misljenju ce najava isplata dividende promjeniti tok desavanja i steci naklonost dionicara aktuelnom menadzmentu?
-
1. Da li je usvojen i objavljen revizorski izvjestaj Bosnalijeka?Custos wrote:1. Da li je usvojen i objavljen revizorski izvjestaj Bosnalijeka?
Druga tačka dnevnog reda najavljene redovne skupštine je Usvajanje Godišnjeg izvještaja o poslovanju Društva za 2011. godinu, sa izvještajima revizora, Nadzornog odbora i Odbora za reviziju. Međutim, do sada ništa nije objavljeno osim informacije o neto dobiti.
Ma nisu objavili ni Godišnji izvještaj, zabavili se ljudi o sebi i bitnijim problemima (skupljanje punomoći)
Ma ovo je samo očajnički potez menadžmenta, ne bi li prevarili i vladu i druge "protivnike" da se prijave za njihovu skupštinu. Jednom lopov, uvijek lopov.
Druga strana:
Ne postoji nijedan utemeljeni razlog za hajku koja je usmjerena protiv mene ili direktora Edina Arslanagića. Vlada FBiH nije vlasnik nego samo jedan od dioničara „Bosnalijeka", izjavio je jučer za „Dnevni avaz" Veljko Trivun, predsjednik Nadzornog odbora, u prvom istupu za medije nakon što je Vlada FBiH zatražila provođenje istrage zbog navodnog kriminala u ovoj kompaniji.
Zabrana sjednice
Optužbe odlučno odbacuje, naglasivši da Vladin dokument koji se zove „Indicije o počinjenim krivičnim djelima u Bosnalijeku" ne može biti osnova za bilo šta.
- Vladin zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine dioničara na kojoj bi se smijenio NO nema zakonskog uporišta. O povjerenju NO se glasa svake dvije godine, a mandat trenutnom sazivu istječe 7. jula. To je bio jedan od motiva zbog čega je jedna grupa malih dioničara sudu podnijela zahtjev za zabranu te sjednice. Očekujemo izricanje te mjere u petak, dan uoči održavanja naše redovne sjednice Skupštine - kazao je Trivun.
Navodi da je orkestrirana diskreditacija njega i Arslanagića politički motivirana, a umnogome ima veze i s njegovom kandidaturom za rektora Univerziteta u Sarajevu. Trivun ističe da je laž kako je rukovodstvo „Bosnalijeka" umanjilo vrijednost kompanije.
- "Bosnalijek" nije sistematski obezvrijeđivan, kako oni tvrde, već je sistematski rastao, a godišnji prihodi su dosegli brojku od 110 miliona KM. Sa 30 posto izvoz je porastao na 60 posto. Radi se, dakle, o obmani javnosti. Ako imaju dokaze da je porodica Arslanagić na nezakonit način pribavila imovinu, neka podnesu krivične prijave protiv njih. Sva njihova imovina je porezno dokazana, to ja znam lično - kazao je Trivun.
Predmet hajki
On ističe i da je laž da ga porodica Arslanagić plaća 8.000 KM mjesečno, ističući da u njegovoj poreznoj prijavi stoji da dobiva mjesečnu nadoknadu u visini prosječne plaće radnika „Bosnalijeka", a to je iznos od 1.250 KM.
- Kompanija upošljava 700 ljudi. Uplaćujemo 67 posto za doprinose, što ide državi, svaki prodati lijek je oporezovan sa 17 posto, a svaka dobit se investira u stvaranje novih pogona. Zašto predmet ovakvih hajki nisu kompanije koje ne izmiruju svoje obaveze - upitao je Trivun.
Nema štetnog poslovanja
Na upit kako komentira optužbe o štetnim ugovorima, duplim fakturama, poreznim malverzacijama, Trivun navodi da je, prema svim revizorskim izvještajima, utvrđeno da ništa nije nezakonito urađeno.
- Sve je ovo politički dirigirano. Finansijska policija FBiH već dva i po mjeseca češlja dokumentaciju u „Bosnalijeku" i nije došla ni do čega opipljivog. Trenutno se provjerava koliko kafa dnevno radnici smiju popiti - kazao je Trivun.
Ne mogu da shvatim Trivuna nikako.
Ne mogu da vjerujem da ne zna kako se novac ispumpava i da je spreman stati iza toga da je to legalno.
Pa cak i da jeste legalno jer je pokriveno ugovorima i sta ja znam cime sve ne, nije posteno prema dionicarima cije bi interese trebao i on da stiti.
Ne mogu da vjerujem da ne zna kako se novac ispumpava i da je spreman stati iza toga da je to legalno.
Pa cak i da jeste legalno jer je pokriveno ugovorima i sta ja znam cime sve ne, nije posteno prema dionicarima cije bi interese trebao i on da stiti.
Ja do sada nisam vidio osobu iz biznisa koja bi rekla "kriv sam". Uvijek se smatra da je ono što se radi ispravno i u redu. Ali, on neće razgovarati ni sa većinskim vlasnikom niti sa ostalim dioničarima nego rade nešto okolo. Da su potpuno čisti do ovoga nikad ne bi došlo.
-
Najgore kada se pomješa istina i laž, pa krenimo redom:
Prva laž, "ne postoji nijedan utemeljeni razlog za hajku koja je usmjerena protiv mene ili direktora Edina Arslanagića". On nije ispoštovao zahtjev jednog ovlaštenog dioničar (najvećeg pojedinačnog), da na dnevni red skupštine stavi tačku "Smjena NO", pa da svi dioničari imaju mogućnost da se izjasne o povjerenju istom. Drugi razlog je činjenica da prije toga nije ispoštovao zahtjev za smjenu uprave Bosnalijeka, kojoj je on lično omogučio kriminalni milionski ugovor u slučaju raskida ugovora.
Najvažnija laž koju Trivun navodi je da je Bosnalijek "sistematski rastao, a godišnji prihodi su dosegli brojku od 110 miliona KM", samo ne navodi kako godišnje prihode nije pratila i neto dobit preduzeća.
Dalje navodi kako "Vladin zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine dioničara na kojoj bi se smijenio NO nema zakonskog uporišta. O povjerenju NO se glasa svake dvije godine, a mandat trenutnom sazivu istječe 7. jula". To je bio jedan od motiva zbog čega je jedna grupa malih dioničara sudu podnijela zahtjev za zabranu te sjednice. Očekujemo izricanje te mjere u petak, dan uoči održavanja naše redovne sjednice Skupštine"
Zamislite kakva je drskost reči da nema zakonskog uporišta za sazivanje vanredne skupštine (kakve veze ima što mandat NO istiće 7. jula). O ovoj sudskoj zabrani sam pisao u ranijim postovima, vidite da sam imao dobre informacije
Izgleda da nemaju kvoruma pa su poćeli da se pravdaju!
Prva laž, "ne postoji nijedan utemeljeni razlog za hajku koja je usmjerena protiv mene ili direktora Edina Arslanagića". On nije ispoštovao zahtjev jednog ovlaštenog dioničar (najvećeg pojedinačnog), da na dnevni red skupštine stavi tačku "Smjena NO", pa da svi dioničari imaju mogućnost da se izjasne o povjerenju istom. Drugi razlog je činjenica da prije toga nije ispoštovao zahtjev za smjenu uprave Bosnalijeka, kojoj je on lično omogučio kriminalni milionski ugovor u slučaju raskida ugovora.
Najvažnija laž koju Trivun navodi je da je Bosnalijek "sistematski rastao, a godišnji prihodi su dosegli brojku od 110 miliona KM", samo ne navodi kako godišnje prihode nije pratila i neto dobit preduzeća.
Dalje navodi kako "Vladin zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine dioničara na kojoj bi se smijenio NO nema zakonskog uporišta. O povjerenju NO se glasa svake dvije godine, a mandat trenutnom sazivu istječe 7. jula". To je bio jedan od motiva zbog čega je jedna grupa malih dioničara sudu podnijela zahtjev za zabranu te sjednice. Očekujemo izricanje te mjere u petak, dan uoči održavanja naše redovne sjednice Skupštine"
Zamislite kakva je drskost reči da nema zakonskog uporišta za sazivanje vanredne skupštine (kakve veze ima što mandat NO istiće 7. jula). O ovoj sudskoj zabrani sam pisao u ranijim postovima, vidite da sam imao dobre informacije
Izgleda da nemaju kvoruma pa su poćeli da se pravdaju!
-
Tako je! Priča priče za malu djecu. "prihodi porasli na 110 miliona izvoz 60 % " a dobit pada. Kako to objasniti. Kako objasniti da se dividenda ne dijeli?
Ispituje se broj popijenih kafa kaže? Pokušava da banalizira istragu. A ispituje li se koliko se plaća transport kamiona lijekova u Rusiju kad Bosnalijek plaća a koliko to košta redovno bilo koga drugog. Ima li kakve razlike i kolika je?
A Brštanica? A suludi iznosi (da ne kažem amoralni, ali koga briga za to) isplata u slučaju raskida ugovora. A mnogi drugi napumpani računi.
Nisam čak siguran ni da članovi ni predsjednik upr odbora mogu imati ni prosjek zaposlenih mislim da bi trebalo biti niže od toga. A novi prijedlog podjele 2% dobiti a malim dioničarima šipak?
Sve ovo i mnogo više trebala je reći Vlada u medijima koje ima pod kontrolom umjesto da se oglašava Trivun i slični. Narod ne zna pravo stanje, znamo mi ovdje ali mi nismo ni jedan promil dioničara. Ponavljam, Vlada je vrlo pasivna medijski moglo bi joj se to obiti o glavu.
Ispituje se broj popijenih kafa kaže? Pokušava da banalizira istragu. A ispituje li se koliko se plaća transport kamiona lijekova u Rusiju kad Bosnalijek plaća a koliko to košta redovno bilo koga drugog. Ima li kakve razlike i kolika je?
A Brštanica? A suludi iznosi (da ne kažem amoralni, ali koga briga za to) isplata u slučaju raskida ugovora. A mnogi drugi napumpani računi.
Nisam čak siguran ni da članovi ni predsjednik upr odbora mogu imati ni prosjek zaposlenih mislim da bi trebalo biti niže od toga. A novi prijedlog podjele 2% dobiti a malim dioničarima šipak?
Sve ovo i mnogo više trebala je reći Vlada u medijima koje ima pod kontrolom umjesto da se oglašava Trivun i slični. Narod ne zna pravo stanje, znamo mi ovdje ali mi nismo ni jedan promil dioničara. Ponavljam, Vlada je vrlo pasivna medijski moglo bi joj se to obiti o glavu.
-
Nema kvoruma, informacija iz prve ruke od Sekretara društva! Vidite da Trivunov intervju ima veze sa kvorumom i pozivanjem na sudsku zabranu održavanja vanredne skupštine. Kakvi su to kriminalci