Fabrika duhana Sarajevo
Re: Fabrika duhana Sarajevo
I što je još čudnije, na gotovinskom toku postoji ta stavka a ovamo na kratkoročnim potraživanjima 88 miliona KM. A ta potraživanja mogu biti i pozajmice ili nešto slično. Jer ako su na gotovinskom toku onda bi bilo da su pare stigle a nema ih ni na gotovini ni na npr. oročenim sredstvima.
-
Sad sam malo detaljnije pogledao pa vidim da se bruto vrijednost investicijskih nekretnina smanjila za cca 5,5 mio KM. Takođe, i zemljište je manje za 1,5 mio te postrojenja i oprema za cca 3,5 mio KM. I avansi su manji za nešto preko 4 mio KM. Eh sada, šta je moglo tu biti da vrijedi 76 mio KM? Na zgradama nije bilo promjena, već samo na ovim stavkama koje sam naveo. Kako god, ovo je prodato za 76 mio, a to je samo dio onoga što se može prodati. Treba Fadila pitati zašto nije išao na likvidaciju firme, jer bi tako dobili duplo više paraSitna buranija wrote:Vidim. U pravu si da stoji prodaja stalnih sredstava, a Tobacco to nije. Ali na stalnim sredstvima nema nikakve značajne promjene, tako da to može biti Tobacco. S druge strane, priliv od prodaje stalnih sredstava je nepunih 76 mio, a dobitak (na prihodima) od prodaje stalnih sredstava je nešto preko 70 mio KM. Znači, to nešto je imalo vrijednost u knjigama nešto preko 5,5 mio KM. Oni su Tobacco platili preko 10 mio, a vjerovatno je bilo i dodatnih ulaganja.panzer wrote:A vidiš tabelu gotovinskog toka. Prilivi iz osnova prodaje stalnih sredstva 76 miliona KM. TPress nije stalno sredstvo. Pomalo nejasno.
I da, naravno da je nejasno, FDS je to. Kada je šta kod njih bilo jasno i transparentno?
![Smile :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
-
To je zato što do nove godine nije bilo naplaćeno, ali je prodato. A u indirektnom gotovinskom toku se prikazuje razlika stanja pojedinih stavki, a ne stvarno kolanje keša. Pojednostavljeno, tako imaš iskazan priliv od prodaje 76+19 mio KM, a odliv iz osnova povećanja iznosa potraživanja 89 mio KM i eto ti balansa. Ne kažem da su ispravno ovo napravili, ako su ovako uradili, ali gimnastika je uvijek bila dobra, povećava elastičnostipanzer wrote:I što je još čudnije, na gotovinskom toku postoji ta stavka a ovamo na kratkoročnim potraživanjima 88 miliona KM. A ta potraživanja mogu biti i pozajmice ili nešto slično. Jer ako su na gotovinskom toku onda bi bilo da su pare stigle a nema ih ni na gotovini ni na npr. oročenim sredstvima.
![Smile :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Nisam ni gledao koja je tabela gotovinskog ali sad je već smislenije.
Fabrika duhana Sarajevo ostvarila je neto dobit od 65,2 miliona KM u 2017. godini, pokazuje finansijski izvještaj kompanije objavljen na Sarajevskoj berzi, izvještava Indikator.ba.
Finansijski rezultat ne prikazuje realno stanje poslovanja budući da kompanija bilježi gubitak od poslovnih aktivnosti ali je ostvarila dobitke od prodaje stalnih sredstava u vrijednosti 70,1 milion KM.
FDS je u prošloj godini zabilježio manje poslovne prihode za 19,3 posto u odnosu na godinu ranije, sa 33,11 mil KM na 26,72 mil. KM.
I dok su prihodi od prodaje na stranom tržištu zabilježili manji rast, prihodi od prodaje na domaćem tržištu imali su značajan pad.
Kompanija je ostvarila gubitak od poslovnih aktivnosti od 4,0 mil. KM za razliku od minusa od 809 hiljada KM 2016. godine.
Poslovni prihodi FDS-a iz godine u godinu bilježe pad (vidjeti grafikon), pa tako prošlogodišnji prihodi čine tek trećinu onih koji su ostvareni 2010. godine.
Proizvođač duhanskih proizvoda je od finansijskih aktivnosti zaradio 1,9 mil. KM u odnosu na 2,4 miliona KM 2016. godine, a najveću zaradu zabilježio je od kamata.
Broj zaposlenih smanjen je za 24, sa 277 na 253.
U zabiljški uz finansijski izvještaj navodi se da je na Skupštini dioničara 2. juna 2017. godine, između ostalog, data saglasnost na odluku o prodaji duhanske i maloprodajne imovine društva kompaniji BAT ICEE, kao i saglasnost na odluku o proizvodnji duhanskih
Finansijski rezultat ne prikazuje realno stanje poslovanja budući da kompanija bilježi gubitak od poslovnih aktivnosti ali je ostvarila dobitke od prodaje stalnih sredstava u vrijednosti 70,1 milion KM.
FDS je u prošloj godini zabilježio manje poslovne prihode za 19,3 posto u odnosu na godinu ranije, sa 33,11 mil KM na 26,72 mil. KM.
I dok su prihodi od prodaje na stranom tržištu zabilježili manji rast, prihodi od prodaje na domaćem tržištu imali su značajan pad.
Kompanija je ostvarila gubitak od poslovnih aktivnosti od 4,0 mil. KM za razliku od minusa od 809 hiljada KM 2016. godine.
Poslovni prihodi FDS-a iz godine u godinu bilježe pad (vidjeti grafikon), pa tako prošlogodišnji prihodi čine tek trećinu onih koji su ostvareni 2010. godine.
Proizvođač duhanskih proizvoda je od finansijskih aktivnosti zaradio 1,9 mil. KM u odnosu na 2,4 miliona KM 2016. godine, a najveću zaradu zabilježio je od kamata.
Broj zaposlenih smanjen je za 24, sa 277 na 253.
U zabiljški uz finansijski izvještaj navodi se da je na Skupštini dioničara 2. juna 2017. godine, između ostalog, data saglasnost na odluku o prodaji duhanske i maloprodajne imovine društva kompaniji BAT ICEE, kao i saglasnost na odluku o proizvodnji duhanskih
I kako sad pogledati u oći onima kojima ste isplatili onih sedam,osam km do šezdeset ,koliko ste tvrdili da će biti cijena na tenderu!¨Kaoko pogledati u oći penzionerima koji su trebali dobiti nešto od iznosa koje je Vlada dobila za svoj dio ,pošto je prodala p o osamdeset i nešto.I to jedva i po toj cijeni ,jer je ona budala tvrdila kako FDS ništa ne vrijedi!Fatali su je u slobodnom padu!
A svi ste jutros zapostili!Sram vas bilko.Vrijeđate i Ramazan,i post,i namaz na koji će te danas i večeras!Zar stvarno mislite da je gore neki senilni zapisničar sa sastanka u mjesnoj zajednici!I gdje je sad ona tužiteljica što je smatrala neophodnim da me upozori da moje izjave mogu biti protumačene kao ometanje istrage!ZNa li ona uopće šta znaći ovaj finansijski izvještaj,zna li šta to sve potvrđuje ova već ustaljena cijena od 100 km po dionici!?
Sada.nakon što sam upravo pročitao šta je sve o glavnoj tužiteljiti D.Burzić,rekao otac Memić,jasno mi je zašto nije bilo ništa od onih mojih razgovora sa tužiteljiuma!A tada su ,njih troje ,bili jednoglasni da je pitanje dana kada će se podići moptužnica za onu kupovinu Tobako pressa!To su rekli prije skoro dvije godine.
Znaju li oni koji su zbog kriminalne trgovine dioinicama FDS privodili one sitne mahalske lopove,koliko su ovi uzeli sebi od malih dioničara,koliko su opljačkali od Vladinog dijela!Očito ne znaju,jer ništa ne poduzimaju!Ili je u pitanju prvelika gomila koju su ,u kontinuitetu izvukli doktor o trošku dioiničara i njegovi pajdaši iz vlasti!
Ja i dalje vjerujem da će neko nekada priupitati D.B. šta je ,i za koga je radila ovo vrijeme!
Prevarila je i mene.I zato povlačim o nu moju izjavu iz Starta da je nova glavna tužiteljica svjetloi na kraju tunela.Neko je ugasio to svjetlo!
A svi ste jutros zapostili!Sram vas bilko.Vrijeđate i Ramazan,i post,i namaz na koji će te danas i večeras!Zar stvarno mislite da je gore neki senilni zapisničar sa sastanka u mjesnoj zajednici!I gdje je sad ona tužiteljica što je smatrala neophodnim da me upozori da moje izjave mogu biti protumačene kao ometanje istrage!ZNa li ona uopće šta znaći ovaj finansijski izvještaj,zna li šta to sve potvrđuje ova već ustaljena cijena od 100 km po dionici!?
Sada.nakon što sam upravo pročitao šta je sve o glavnoj tužiteljiti D.Burzić,rekao otac Memić,jasno mi je zašto nije bilo ništa od onih mojih razgovora sa tužiteljiuma!A tada su ,njih troje ,bili jednoglasni da je pitanje dana kada će se podići moptužnica za onu kupovinu Tobako pressa!To su rekli prije skoro dvije godine.
Znaju li oni koji su zbog kriminalne trgovine dioinicama FDS privodili one sitne mahalske lopove,koliko su ovi uzeli sebi od malih dioničara,koliko su opljačkali od Vladinog dijela!Očito ne znaju,jer ništa ne poduzimaju!Ili je u pitanju prvelika gomila koju su ,u kontinuitetu izvukli doktor o trošku dioiničara i njegovi pajdaši iz vlasti!
Ja i dalje vjerujem da će neko nekada priupitati D.B. šta je ,i za koga je radila ovo vrijeme!
Prevarila je i mene.I zato povlačim o nu moju izjavu iz Starta da je nova glavna tužiteljica svjetloi na kraju tunela.Neko je ugasio to svjetlo!
Meni je odavno jasno da se na sudijska i tuziteljska mjesta postavljaju samo oni ljudi koji se mogu lako ucijeniti.
Tesko da ce tu dovesti nekog ko im moze poslije za vrat skociti, a da ga nikako ne mogu obuzdati.
Ne znam ni da li je rjesenje promjena vlasti, mada od toga treba poceti.
Tesko da ce tu dovesti nekog ko im moze poslije za vrat skociti, a da ga nikako ne mogu obuzdati.
Ne znam ni da li je rjesenje promjena vlasti, mada od toga treba poceti.
Imajući u vidu da su ove transakcije bile između povezanih lica istog vlasnika, onda ni cijena ne može biti relevantna.Pa ne možeš ni prodavca-državu optuživati da je prodao puno jeftnije.
Mada me iznenadilo da su i ovaj iznos bili spremni ubaciti u firmu. Pretpostavljam da su možda i pare došle u februaru jer je tad počeo novi rast cijene.
Mada me iznenadilo da su i ovaj iznos bili spremni ubaciti u firmu. Pretpostavljam da su možda i pare došle u februaru jer je tad počeo novi rast cijene.
U uredjenom svijetu ni trnasakcije između povezanih lica ne mogu biti od oka.Mora se održati nekakav sistem vrijednosti!A osim toga ovdje se radi o transakcijama izmeđi dvije strane!I cijena je itekako bitna!Ovdje ne prodaje ni Vlada,ni fondovi,nego vlasnik koji je to kupio za svoje pare,ili bar za pare koje je uspio upotrijebiti kao svoje!
I kako to mislite da se ne može na osnovu ovih transakcija,prvenstveno imovinom,a i dionicama,postaviti sasvim ozbiljno pitanje cijene po kojoj je onaj stečajni Federacije prodao Vladioi dio.Već do sada skoro pa je zaokružena vrijednost imovine FDS!I već se vidi kako je bila glupa ona tvrdnja o hvatanju u slobodnom padu!Pa zar će nam ovakvi nekažnjeno rasprodavati preostalu imovinu.I kakvi su to tužioci koji u svemu ovome ne vide kriminal!?Premijer,ministri i čelnici Agencije za privatizaciju,kod nas su,izgleda van zakona ,kao svete krave,ili kao Hasan Čelam!Rade šta hoće!I najgore u svemu je što vrlo malo ljudi uopće zanima to što oni rade.Većina se uglavnom nada da će i oni jednom biti u prilici da ukradu,upljačkaju!Ali sumnjam dsa će išta ostati za te koji imaju takvu nadu!
I kako to mislite da se ne može na osnovu ovih transakcija,prvenstveno imovinom,a i dionicama,postaviti sasvim ozbiljno pitanje cijene po kojoj je onaj stečajni Federacije prodao Vladioi dio.Već do sada skoro pa je zaokružena vrijednost imovine FDS!I već se vidi kako je bila glupa ona tvrdnja o hvatanju u slobodnom padu!Pa zar će nam ovakvi nekažnjeno rasprodavati preostalu imovinu.I kakvi su to tužioci koji u svemu ovome ne vide kriminal!?Premijer,ministri i čelnici Agencije za privatizaciju,kod nas su,izgleda van zakona ,kao svete krave,ili kao Hasan Čelam!Rade šta hoće!I najgore u svemu je što vrlo malo ljudi uopće zanima to što oni rade.Većina se uglavnom nada da će i oni jednom biti u prilici da ukradu,upljačkaju!Ali sumnjam dsa će išta ostati za te koji imaju takvu nadu!
Znači krenulo je i preko 100 KM.