jedno poredjenje iz recimo branse osiguranja.evo uzmimo sarajevo osiguranje ima oko 400 zaposlenih ,desetak poslovnica placaju prostor rezije plate i sl i ovo digitano dolazece osiguranje
https://www.index.hr/vijesti/clanak/ana ... 53954.aspx
sosor nema potrebe da ga neko iz vana preuzima jer nema potrebu za zaposlenim i poslovnicama,treba mu licenca i digitalna stranica. s druge strane ako sosor hoce da opstane mora preci i on na ovakav sistem sto znaci otkazi.i ovako ce biti u mnogim bransama ekonomije sa digitalizacijom.
postavlja se pitanje kome se prave ovolike nekretnine i poslovni prostori...turistima ..pa i njih isto ceka slicna situacija u njihovim poslovima sirom svijeta.naravno moguci dionicari digitalnih kompanija koje su vec u ofanzivi imat ce dobre prihode ali to su uglavnom kompanije izvan drzave.platit ce se visoka cijena odlivu inovativne i sposobne radne snage van drzave a uhljebljavanju ne adekvatne radne snage
Vijesti iz ekonomije/privrede
-
Re: Vijesti iz ekonomije/privrede
Članak sa gornjeg linka zvuči mi kao kao spisak želja Klausa Schwaba i Noaha Hararija. Četvrta industrijska revolucija, zamjena, ljudi robotima i AI jem i sl. Ova žena vidljivo brani svoje radno mjesto kao da je tek stigla sa jedne od onih konferencija za vrbovanje. Udrobljen je tu ama baš svaki element wokeizma i ESG principa kojeg se sjetila. Ima tu i Covid 19 i AI asistenta temeljnog na chat GPTu, mogućnost plaćanja kriptovalutama I šta sve ne. Da mi je znati koliko će firma profitirati na plaćanju kriptovalutama koje imaju običaj pasti po 10-15% na dan. Ili kako će im pomoći chat GPT koji je nedavno na upit da pokaže Papu dao fotografiju crnog pape. Ili Vikinga žute rase. Posebna je smijurija "gamifikacija u ESG segmentu koja omogućuje korisnicima praćenje vlastitog ugljičnog otiska". Ne znam kako sam bez tog dosad živio. Pominje I klimatske promjene, valjda da ne ispusti nešto, samo ne kaže koliko struje troše golemi sistemi za obradu AI podataka i koji je njihov karbonski otisak. A ne znamo ni šta zaposleni u Sarajevo Osiguranju misle o tom predlogu da svi dobiju otkaz i zamijeni ih algoritam (jer to nije nikakva inteligencija), koji se još nigdje nije dokazao kao pouzdan, koristan i profitabilan. Ili ono da za područja podložna potresima koriste matematičke modele temeljene na seizmičkoj aktivnosti, sastavu tla itd. Ko se išta razumije zna da takvi podaci odavno postoje, da su jasno definisane potresne zone i rizici i da svaki službenik to ima dostupno za 5 sekundi a da nikakav AI ne može pretpostaviti sastav tla koje neko nije prethodno fizički izbušio. A ako jeste šta će mu onda AI? Itd Itd, tako da je ovo samo jedan propagandni pamflet za ljubitelje hype techno beskorisnih novotarija. Sigurno će nove tehnologije imati svoje mjesto ali da neko sad odjednom sve okrene na glavu jer je "neko rek'o" ni govora. Treba samo vidjeti šta se desilo sa onima koji su povjerovali hypeu prije koju godinu i kupili električno auto. Ili sa državama koje su ugasile termo i nuklearne elektrane na preporuku ovakvih.