Fabrika duhana Sarajevo

Odbrana poste

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Odbrana poste »

Ovom slučajnom prolazniku koji to očito jeste,što se tržišta vrijednosnih papira tiće,dužan sam odgovoriti.Čovjek je fino
zamolio.
Nisam ja ovdje da bih se nekome dopao,ili da bih nekoga u nešto ubijedio.Ja se jednostavno nastojim suprostaviti svima koji ugrožavaju interese dioničara,a time i moje interese.Na ime ja u nekoliko dioničkih društava imam kao dioničar poprilične interese.A njih uglavnom ugrožava menadžment.U slučaju Bosnalijek sam to dokazao i na sudu.Na prvostepenu presudu u moju korist,iz Bosnalijeka su se žalili,čeka se pravosnažna odluka,u koju ne sumnjam.Potpuno sam siguran u kriminal i u FDS i nažalost još u nekim dioničkim društvima i zato o tome i istupam javno.A svako javno izneseno mišljenje ili tvrdnja povlači i spremnost da i onaj ko to iznosi bude predmet opservacija kako konzumenta medija,tako i od odgovarajučih agencija za zaštitu zakonitosti.Dakle,onaj ko pretenduje na to da ukazuje na tuđi kriminal mora biti siguran da mu se ništa od toga ne može spočitavati.Normalno,tu me ne zanimaju nikakva blebetanja.A koliko ćeš ih ti prihvatitiu,to je tvoja stvar.
I još nešto;bez obzira što ti pretenduješ na to da ocjenjuješ nečiju pismenost i šta sve ne,trebalo bi da se držiš uobičajenog načina komuniciranja na portalima.Ne vjerujem da si baš tek onako prozvao čovjeka onako kako on nije potpisao svoju informaciju.Ne znam jesi li primjetio da se ovdje samo taj čovjek proziva po imenu i prezimenu.Vrijeme će pokazati i zašto.
A sad malo o ovoj informaciji.Znam za taj prijedlog o visini dividende u FDS jer sam ga lično poslao premijeru i o tome obavio razgovor u vladi,kao i o još nekim potezima koje bi ,po mišljenju nekoliko dioničara,članova udruženja DIVIDENDA ,vlada trebala povući radi zaštite svojih i interesa malih dioničara u društvime u kojima je vlada najveći dioničar.
I na kraju,ponovo molim za bar minimum kulture komuniciranja.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Gospodine Odbrana pošte iliti Halile Čengiću Vaša prva rečenica Vašeg odgovora meni najviše govori o Vama ,puno više više od cijelog posta..ali nema veze ...to da li sam ja ovdje slučajni prolaznik je nebitno i za Vas i za ovaj forum ali je bitno u smislu Vaše želje da na koncu Vašeg odgovora teatralno tražite kulturu komunikacije.Po onoj narodnoj "ne gledaj ko ti veli nego šta ti veli "ja ipak nisam komentirao u stilu "da li bi Vama bilo bolje da ipak branite pošte nego da pišete ovdje na portalu namjenjenom ozbiljnoj razmjeni informacija i razmišljanja o tržištu kapitala " nego sam tražio da nam kao stručnjak ,ugroženi dioničar u više društvava i nadasve poznavalac tržišta kapitala , korporativnog upravljanja i robin hood-a ispred svih nas malih dioničara podijelite s nama informacije koje očito imate a mi nemamo ..nisam mislio na informacije tipa dividenda u FDS-u treba biti 20 KM ...ako ja kažem da treba biti 30 KM hoću li biti veći stručnjak i zaštitnik malih dioničara ??? Imate čuo sam dosta godina da bi si priuštili lupetanje ..ozbiljan ste čovjek ,makar kad su godine u pitanju ...i sam sam dioničar i u ovom a i u još nekim duštvima i itekako sam zainteresiran da dividenda u svakom od njih bude što je MOGUĆE veća jer time je zadovoljen moj interes ...ali mi, mrvicu realniji znamo uzeti digitron u ruke pa sračunati da je želja od 20 KM /dionici FDS cifra od cca 25 miliona KM ..gospodine stručnjak ako mi pokažete i dokažete da je ijedna kompanija na svijetu bilo kada i u bilo kojoj situaciji isplatila 20 % kapitala u dividendu ja Vam evo javno obećavam da ću Vam prepisati-pokloniti sve moje dionice ( ove i druge koje posjedujem ) i priuštiti Vam javno izvinjenje kao satisfakciju ...
ps :ispričavam se na podužem postu ali kad sam tražio info mislio sam na predstojeću redovitu skupštinu FDS a ne spisak želja i očekivanja --neki su već plasirali (polu) informacije ...iskreno se nadam da će Vam timing predstojećih skuština odgovarati jer sam čuo da je bilo situacija da ste žurno trčali s jedne na drugu skupštinu ...začuđujuće za nekoga ko u svom portfoliu ima "toliko " dionica i vrijednosti uloženog kapitala ...čuvajte zdravlje i nerve ...sve najbolje ..
panzer

Post by panzer »

Sad je možda želja ali kada je taj prijedlog išao(prije nekoliko godina) i kada su dobiti bile po 18 mil KM onda se bez problema moglo isplatiti tih "20% kapitala" jer se zarađivalo naveliko.
Ali ne, "branioci pozicija" (na čelu sa Lojom) su odlučili da podijele dionice a keš malo properu preko Blekića, Šušića i ostalih koji su napunili džepove.
A "nasljednik" je nastavio sa istim poznanicima.
Odbrana poste

Post by Odbrana poste »

Brzi odgovor pa da ispuniš to što si obečao.
Baš ovo diiničko društvo,FDS,je prije nekoliko godina podijelila 20 ili čak 30 % kapitala kao dividendu,emisijom besplatnih dionica iz neraspoređene dobiti .Iste su dioničari mogli odmah prodati po cijeni većoj od nominalne.Na ovom forumu ima ljudi koji o tome znaju pojedinosti.Isto to je prije nekoliko godina uradila i IKB Zenica,oni su podijelili kroz besplatnu emisiju dionica takozvanu dioničku premiju u iznosu od 30% kapitala.Bosnalijek dd je 2008 uradila istio,30% nominalnog kapitala podijelili su kroz dionice iz neraspoređene dobiti,plus 5% kroz dionice za zaposlene, dionice su se i tada mogle prodati po cijeni puno večoj od nominale.Neraspoređena dobit FDS i nivo rezervi iznad zakonom obaveznih,i sada bi mogli pokriti dividendu veću od 30 km po dionici.Gotovina na računu i blagajni na kraju 2012.godine,iznosi 24 miliona km što je oko 20 km po dionici.
U momentu kada je poslije smrti direktora Loje,ovaj direktor preuzeo FDS na računu i blagajni je bilo 54 miliona keša.
Sve to,kao i sve kasnije zarade,umanjene za ove simbolične dividende,sadašnji menadžment je proćerdao kupujući šuplje dionice i vukojebine po volji svojih berzanskih prijatelja i saradnika.
Sve se ovo može provjeriti na stotinu mjesta .Ja sam i onako previše izložen da bih pisao neistine.A ne bih ni stigao od te trke po skupštinama,kako su to tebe informisali.A ako si dioničar Bosnalijeka,trebao si se prijaviti pa bi na licu mjesta čuo zašto to ovi tako govore o meni.A moći ćeš to ćuti i na skupštini FDS.
Odbrana poste

Post by Odbrana poste »

Obavijest dioničarima o isplati dividende - "Step" d.d. Sarajevo
Objavljeno dana: svibanj 21, 2013 11:44
Saglasno Odluci o raspodjeli dobiti za 2012. godinu donesenoj na Skupštini dioničara "STEP" d.d. Sarajevo održanoj 16.5.2013. godine, obavještavaju se dioničari da će Društvo izvršiti isplatu dividende dioničarima.

Pravo na dividendu imaju svi dioničari koji se na dan donošenja odluke nalaze na listi dioničara Registra vrijednosnih papira FBiH, proporcionalno njihovom učešću u kapitalu Društva.

Isplata dividende će se izvšiti u skladu sa zakonskim propisima na tekuće račune fizičkih lica, odnosno transakcijske račune pravnih lica, u visini od 3,50 KM po dionici

Naknadno sam se sjeti ovog gore što sam vidio na stranici WWW.SASE.BA.
Nominalna vrijednost dionica je 12.5.

Red ja sada bar vidimoto izvinjenje,za prebacivanje dionica ne možemo usaglasiti termin zbog moje zauzetosti po skupštinama.
one

Post by one »

Cigarete u BiH ponovo skuplje, marlboro 3,9 KM .
Petak, 24 Svibanj 2013 04:47 Indikator.ba . . .Pojedine vrste cigareta proizvođača "Philip Morris" od 1. juna ove godine na tržištu BiH poskupjeće za 20 feninga po paklici, dok su neki duhanski proizvodi skuplji od početka ovog mjeseca.
- Cigarete "marlboro red upgrade" i "marlboro gold original", čiji je proizvođač "Philip Morris" d.o.o. Sarajevo, od 1. juna koštaće 3,9 maraka, dok će se "marlboro core flavor", "marlboro gold touch" i " marlboro gold fine touch" prodavati po cijeni od 3,7 KM - kazali su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, prenio je Glas Srpske.
Naglasili su da su u ovoj godini zaprimili nekoliko zahtjeva za izmjenu registracije maloprodajne cijene duhanskih proizvoda.
- Duhanski proizvodi marke "LD red", "blue" i "silver", proizvođača "Japan Tobacco International" a.d. Senta od 2. maja ove godine koštaju 2,7 KM, umjesto prethodnih 2,6 KM - kazali su u Upravi za indirektno oporezivanje.
Dodali su da se prije nekoliko dana, odnosno od 19. maja, na tržištu BiH pojavila i nova marka cigareta i to "chesterfield blue" i "chesterfield red", proizvođača "Philip Morris", čija cijena iznosi tri marke.
Cigarete u BiH poskupjele su i u februaru ove godine, kada su "marlboro gold original" i "marlboro red upgrade" poskupjeli za 20 feninga, na 3,7 KM.
Cijena paklice cigareta " marlboro flavor plus" tada je porasla za deset feninga, na četiri marke.
"Philip Morris" je u februaru podigao i cijene tri vrste "eve" za deset feninga, tako da je za paklicu "eve divine slims", "eve mistique slims" i "eve mint slims" potrebno izdvojiti 3,2 KM.
Cigarete "partner KS BOX " poskupjele su tada sa 2,7 na tri marke, a ista situacija je i sa cigaretama "partner Blue KS BOX". Poskupjele su i cigarete "classic gold" i "classic blue" za 30 feninga, a na tržištu se ove vrste cigareta prodaju po cijeni od tri KM.
Većina cigareta u BiH od početka ove godine poskupjela je za deset do 60 feninga po kutiji.
Poskupljenje cigareta u BiH početkom ove godine predstavlja nastavak usklađivanja akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u EU.
- Ovo usklađivanje je počelo 2009. godine, kada je počela primjena Zakona o akcizama i usklađivanje će trajati do 2014. godine, kada bi minimalna cijena kutije cigareta trebalo da iznosi pet maraka - kazali su ranije u UIO BiH.
proleter

Post by proleter »

Da hoće biti 100 maraka, da se zna ko je hadžija :lol:
slucajni prolaznik

Hvala Bogu nisam potrošač proizvoda Philip Morrisa ali ne mogu da ne primjetim kako se "igraju " sa potrošačima u BiH ...ako sam dobro pratio ovo im je drugo poskupljenje proizvoda u ovih 5 mjeseci ,nakon što su početkom godine lagali i varali potrošače da im je kao stalo do njihovog standarda i da uprkos povećanju poreza neće dizati cijene ..valjda računaju na kratko pamćenje naroda ...s druge strane ne mogu da ne primjetim licemjerstvo ovih iz UIO koji nam mažu oči s pričama o približavanju EU a gdje smo i šta smo govori činjenica da nas zamalo izbaciše iz VE a u EU ćemo nekad do 2030 . kako stvari sada stoje ...biće da je njima samo bitno napuniti budžete kako bi mogli isplaćivati masne a ničim zarađene plaće administracije ...
panzer

Post by panzer »

Problem je što je FDS izgubio status napovoljnijeg prodavača(proizvođača) i nije ni blizu konkurentan kao što je to bio nekada ranije. Kada bi svoje proizvode mogao prodavati ispod dvije KM po pakovanju ili na sličnoj cijeni onda bi pomeo sve ostale. Ali do danas više nije moguće sa ovim velikim akcizama.
A dizanje akciza je najjednostavnije rješenje za ubiranje prihoda radi kojeg neće doći do socijalnog bunta. Možda bi se trebalo okrenuti i povećanju akciza na kafu jer je duhan sad postao "crnoberzijanska" roba. A za alkohol da ne govorim. Tu bi se akcize ili novi porezi mogli dizati.
slucajni prolaznik

@panzer
Uglavnom se slažem s tvojim postom ..možda nije primjereno konstatirati da je FDS izgubio nekakav povlašteni položaj jer ne mislim da ga je imao ,osobito ako se situacija sagleda regionalno ...svi su mogli pod istim uslovima uvoziti u BiH a naše tvornice ( SA,MO,BL ) nisu mogli ništa u region koji je očito imao bolje i rekao bih pametnije političare i zakonodavce ...no to je prošlost i tako je kako je ...naravno da povećanje akciza donosi (makar u početku ) povećanje prihoda ...ali naglašavam da je pitanje na što se ta sredstva troše ? na razvoj ekonomije -NO , na stvaranje boljih uslova za domaće privrednike NO , na ulaganje sredstava u ISTINSKU pripremu da se BiH približi EU ( i u političkom i ekonomskom smislu ) NO ...odgovor je samo na administraciju i plaćanje "ranije preuzetih socijalnih obaveza " po kojima momci od 35 god idu u mirovine ccccc... ovdje moj panzeru vrijedi princip diži poreze ( ma o kojima se radi ) dok si na vlasti ..al je pitanje do kada i kako ..jer se bojim da će biti kao u onom vicu da je Mujo taman navikao magarca da ne jede a on mu umro :lol: :lol: ..
Post Reply