Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

novi

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by novi »

Ako uporedimo dividendu BH Telekoma i Telekoma RS i trenutne cijene ispada da BHT vrijedi oko 7,5. Potencijal za rast BHT ima ali ne sa logikom stranačke keš mašine. Mene lično ne čudi obaranje cijene ipak im keš treba hitno.
montypython

Post by montypython »

Tržište vrijednosnih papira je vrlo podložno strahu i panici možda najviše od svih. Investitori su plašljive ptice, jedna riječ jedan nagovještaj može biti dovoljna da se razbježe sve strane. Pri trgovini ima i prodajna strana ali imaju i kupci. Nisu mujići i slični Warren Buffet. Na kamari je u BiH 12 milijardi samo na oročenju po nikakvim kamatama. Ima dakle ogromnog potencijala za mnogo veću likvidnost od sadašnje i pri takvoj su ovi što manipulišu nemoćni. Ne može se međutim stvoriti nikakva likvidnost ni potražnja ako mi sami ničim izazvani na početku bilo kakvog rasta napominjemo da će "sigurno" mujići opet prodavati "još niže" za mjesec-dva. To je kao da uđeš u ćevabdžinicu s megafonom i kažeš da roštiljar MOŽDA nije oprao ruke pri izlasku iz WCa. I ne znajući je li ili nije. Nakon toga nije više važno to da možda jeste oprao. Ćevapi više za nas nisu isti. Zato mislim da nema potrebe da mi nepotrebno plašimo ljude nagađanjima hoće li neko možda prodati ili neće. Kao kad bi rekli mladoženji, "džaba ti je to možda nas pogodi asteroid za godinu dvije i uništi život na planeti a ti se ženiš bolje ti je odmah se ubij". Drugim riječima ne moramo još i mi pomagati mujama i edinama da kreiraju atmosferu straha i beznađa koja im upravo odgovara.
@ novi
Ne znam kako si došao do 7,5 KM za BHT. Ne možeš odrediti vrijednost BHT poredeći ga sa telecomom RSa, možeš analizirati šta je povoljnije ali odrediti vrijednost ne. Dobit BHT je 50,9 m ili po dionici 0,802 KM. Uobičajeno pravilo/rule of thumb je da je dionica povoljna za kupnju pri P/E cca 20 . Pri cijeni 9 KM BHT ima P/E 11,25. Cijena pri P/E 20 bi bila 16,04 KM. Pri cijeni 9 povrat uz pomenutu dobit je 8,9 % , 5-6 PUTA veći od najbolje kamate u banci pri oročenju. Teba napomenuti i da je pomenuto P/E okvirno pravilo iz vremena kada je kamata na banci bila 5-6 %. U današnjim vremenima kada je ona trećina od toga vjerovatno bi prilagođeni parametar bio P/E=30 tj ulagači su sretni i da mogu izvući povrat od 3-3,5% što je i dalje 2x bilje od štednje u banci. Tad bi granična vrijednost islativosti kupnje BHTR bila preko 20 KM.
I knjigovodstvano vrijednost BHT po dionici je 16 KM. Dakle kakav god objektivni parametar da se uzme ispada da vrijedi min 16. I to uz velike mogućnosti rasta pri bilo kakvim uštedama, boljem poslovanju i sl. Tako da ne znam kako i odakle 7,5?
panzer

Post by panzer »

Ma nije to neko beznađe niti su mujići neki veliki igrači. Ali su dosadni ko vaške.
Kažem ti, ako ono ne zna naći nekoga kome će prodati par paketa dionica po dogovorenim cijenama, onda vidiš da je to nigdje veze jer znaju prodavati po nebuloznim cijenama nekakve žetončiće.
Kaže Bosfin prodao u prvom kvartalu cijelih 87 dionica BH Telecoma po, 9,98 čini mi se. Imaš njega koji proda 87 komada a imaš BIG koji proda 200.000 komada. Što je ovaj prodao?
Da nas je-u žetončićima. Vjerovatno zato. Znači da im nije stalo da prodaju dionice po normalnoj cijeni.

Evo ti drugi primjer.

Slome se da skinu cijenu elektroprivrede na 9 KM i ne prodaju ništa previše, a sad kad imaju skoro 20.000 komada na potražnji uopšte ne izbacuju nikakve naloge. Pa da bar konstatno obezbjeđuju likvidnost pa i nekako. Daj 500, 1000 komada povremeno. Pa malo raste i opet izbaciš nešto, pa neko hoće niže onda obustaviš prodaju. Kad već prodaju da imaju neku karakteristiku market makera. Ali ne, daj ovako naopako pa godinama.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 19 May 2020, 15:24 Ma nije to neko beznađe niti su mujići neki veliki igrači. Ali su dosadni ko vaške.
Kažem ti, ako ono ne zna naći nekoga kome će prodati par paketa dionica po dogovorenim cijenama, onda vidiš da je to nigdje veze jer znaju prodavati po nebuloznim cijenama nekakve žetončiće.
Kaže Bosfin prodao u prvom kvartalu cijelih 87 dionica BH Telecoma po, 9,98 čini mi se. Imaš njega koji proda 87 komada a imaš BIG koji proda 200.000 komada. Što je ovaj prodao?
Da nas je-u žetončićima. Vjerovatno zato. Znači da im nije stalo da prodaju dionice po normalnoj cijeni.

Evo ti drugi primjer.

Slome se da skinu cijenu elektroprivrede na 9 KM i ne prodaju ništa previše, a sad kad imaju skoro 20.000 komada na potražnji uopšte ne izbacuju nikakve naloge. Pa da bar konstatno obezbjeđuju likvidnost pa i nekako. Daj 500, 1000 komada povremeno. Pa malo raste i opet izbaciš nešto, pa neko hoće niže onda obustaviš prodaju. Kad već prodaju da imaju neku karakteristiku market makera. Ali ne, daj ovako naopako pa godinama.
Par stvari ovdje. Prvo, ne može tako više dugo. I njihove količine za prodaju su se značajno smanjile. Cijene su oborene tako nisko da kupovina postaje privlačna malim investitorima čak i pored manipulacija. I treće vrlo je moguće da je neka istraga već počela, da se postavljaju i neka neugodna pitanja što će dovesti do trenutnog prekida gornjih praksi. Ne kažem da je to već tako ni da su prestali sa prodajama ali jasno je da su već jako izloženi i da im se čak i ovakvoj državi sve može obiti o glavu. Sjeti se onog što je slavuj rekao da sva tužilaštva imaju podatke, tako ako se iko ikad i odluči da nešto uradi po tom pitanju, ako ovi nastave rasprodaju rizikuju da tužilaštvo opskrbljuju podacima u realnom vremenu. Samo bi lud čovjek nastavio. Mislim ako su pokvareni i kriminalizovani nisu valjda ludi? Ili jesu.
brzi

Post by brzi »

Danas Solakov advokat Kolić reče da ima dvije žene, jedna je ona kod kuće a druga je Mirela koja ga obavještava kad ima povoljno kupiti dionica.
Kaže da je ta Mirela najbolji finansijski ekspert u BiH. :D
Ne znam je li ovdje spomenuto da su Selimovići kupili hotel Blanca na Vlašiću za 9,5 miliona KM.
panzer

Post by panzer »

Tu je u pravu. Mirelazna.com

Prema cikloni i anticikloni koja dokazi iz mujinih fondova zna kada će biti padavina cijena dionica i do kojeg nivoa će te padavine trajati.

A meni moje mirele prijete da ne manipulišem tržištem i ne dižem cijenu.
panzer

Post by panzer »

Kakva je ovo neozbiljnost od strane uprave fonda.

Al čuj regulator na Kajmanskim otocima. I vode poslove urednije od političkog Sarajeva.
Tržišni regulator Kajmanskih otoka poništio je registraciju investicijskog fonda Balkan Investment oportunity Fund, koji je aktivan na tržištima kapitala u Bosni i Hercegovini, izvještava Indikator.ba.

U dopisu Komisiji za hartije od vrijednosti Republike Srpske, regulator navodi da je poništio registraciju uzajmnog fonda u skladu sa Zakonom o uzajamnim fondovima (revizija 2020.) ove jurisdikcije.

Tijelo je obrazložilo odluku uvjerenjem da Fond ne izmiruje ili vjerovatno neće biti u mogućnosti izmirivati ​​svoje obaveze u trenutku njihovog dospjeća. Također, navodi se da je Balkan Investment oportunity Fund kršio Zakon o uzajamnim fondovima i smjernice za borbu protiv sprečavanja novca i finansiranja terorizma, a upravljanje Fondom nije vođeno na prikladan i oprezan način.

U svom dopisu Komisiji za hartije od vrijednosti RS kajmanski tržišni regulator poziva se na obavijest o upozorenju koju je izdao još 23. avgusta 2017. i "naše brojne komunikacije u vezi s neusklađenosti fonda sa Zakonom o uzajamnim fondovima (revizija 2020.).

Fond je kršio zakon nepripremanjem i nedostavljanjem revidiranih računa regulatoru za godine završene 31. decembra 2009. do 31. decembra 2018. godine.

Povrh toga, Fond je u suprotnosti s pravilima koji tretiraju borbu protiv pranja novca (revizija 2020.).

Zbog svega toga regulator je preduzeo pomenutu mjeru poništenja registracije, a odluka nadležnih tijela stupila je na snagu 21. aprila 2020. godine.

Balkan Investment oportunity Fund jako je prisutan na tržištu kapitala u Bosni i Hercegovini i vlasnik je dionica u više društava, često poslujući putem srbničkog računa.

Balkan Investment oportunity Fund, između ostalog, drugi je najveći dioničar Herbos fonda, u kojem ima udio 15,6 posto, u CroBiH fondu posjeduje 5,46 posto dionica, u Energopetrolu 0,15 posto, itd.
slavuj

Post by slavuj »

Ovo je sudbina i svih nasih fondovs koje kontrolisano pljacka kriminalna skupina M.S&E.D.Kada im na kraju prodaju sve bezvrijedne ostatke Imperija Selimovic,nece imati nista.Zapravo nista nece moci prodati da bi ispunjavali obaveze.I to je kraj.U ton momentu ce sadasnja Kantonalna biti mozda drzavna tuziteljica i biti ce okupirana sudjenjem onom beracu malina sto ga sad razapinju za sicu,u odnosu na ovo sto su ddo sada klepili Mujo i Edina!
Jer,vlasnik ovog Balkan .fonda je sve ovo donio nama.Mujo i Edina ga kopiraju.Jedino ne znam jesu li nekoj pohlepnoj banci iz recimo Lichtensteina ostavili kao kolateral portfolij nekog svog fonda,a izvukli pozamasab kess. Vise to vjerovatno i nemogu,to su provalili neki poznati investitori sa SASE.
panzer

Post by panzer »

Da malo iskoristimo fadilovsku retoriku: dakle, može se kad se hoće(prodati paket dionica). Za sve postoji način.

Kada mujo prodaje preko svog BLBH, osnovanog u inostranstvu pokradenim parama iz BIH, onda prodaje tri puta skuplje cijeli paket. Fondovi su "prodali" BLBHu po 9 KM udjele u TP DCu a juče se to prodalo po 27KM ovim zainteresovanim stranama.

I pare se "oplodiše" u austriji. Lijepo.
panzer

Post by panzer »

Juče je bila uravnilovka na jpes. Počeli su stavljati naloge sa razlikom po 10pf pa su ih kasnije povukli. Vjerovatno su dobili signal da će biti izmireni na nižoj cijeni.
Post Reply