Vijesti iz ekonomije/privrede

Truba

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by Truba »

Znaci bolje 620 nego 1000
Za obicnog covjeka
brzi

Post by brzi »

Truba wrote: 01 Jan 2025, 20:40 Znaci bolje 620 nego 1000
Za obicnog covjeka
Nije bolje iz pogleda onog ko prima 620 maraka.
Ako prima 620 maraka. Ali realno gledam te zaštitare u Bingu kako se šetaju i dosađuju. Da li je pravedno da oni zarade isto kao bravar u Željezari ili građevinsku radnik koji lopata ?
montypython

Post by montypython »

Za obicnog covjeka
Nije država ta koja će odlučivati koliko će neko ko ima privatnu firmu davati radniku. Šta ako je vlasnik neke male radnje na granici opstanka zaposlio nekvalifikovanog radnika da mu pomaže u jednostavnim poslovima i daje mu recimo 800 KM. I recimo da je tom radniku tih 800 KM veliko kao kuća jer ima posao a inače ne zna raditi ništa i bio bi na ulici, gladan. A znam takvih. I onda dođe Nikšić i kaže ne može ispod hiljadu KM. I onda vlasnik te radnjice koji je ionako na granici propasti mora otpustiti tog radnika i raditi sam taj posao, jer ga toliko plaćati ne može. Što je za tog radnika bukvalno tragedija. I sad je pitanje šta je bolje, 800 ili nula? Ako ga pak na silu proba zadržati moraće da ne propadne povisiti cijenu svog proizvoda /usluge što povećava inflaciju.
Ista je priča I za tu neradnu nedjelju ljudi mi kažu niko to od radnika ustvari nije tražio, ovako će mnogi uskoro dobiti otkaz zbog smanjenog prihoda firme. Inicijativa i za to je stigla izvana a zemlje iz regiona su je jedna po jedna usvajale zadnjih godina, nema tu ništa slučajno niti ima veze sa zaštitom prava radnika nego upravo obrnuto. To je dio agende I dolazi iz iste vreće kao i "klimatske promjene", zelena tranzicija I sl. Zapakuje se da zvuči lijepo, socijalno, inkluzivno a pravi razlozi su maligni.
Truba

Post by Truba »

kapitalizam kaže da firma ima vijek trajanja 5 godina
nek propadne...pokrenut će novu...ili nek sve sam radi il nek zaposli djecu kćerke nek mu rade za minimalac
možda i da proda kola i ove godine ne ide na mauricijus
uvijek postoji rjesenje
Truba

Post by Truba »

brzi wrote: 01 Jan 2025, 21:11
Za obicnog covjeka
Nije bolje iz pogleda onog ko prima 620 maraka.
Ako prima 620 maraka. Ali realno gledam te zaštitare u Bingu kako se šetaju i dosađuju. Da li je pravedno da oni zarade isto kao bravar u Željezari ili građevinsku radnik koji lopata ?
kad sam se ja zajebavo na fpn kolege su se mucile na medicini i elektrotehnici
sad kad se ja mucim oni se zajebavaju

tako i ja tim ljudima kažem
kao što meni govore kad kukam
ko im je kriv sto nisu ucili
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ja od početka kritikujem i ovu nametnutu vlast i ovu diletantsku vladu sa kompletnim njihovim izborom kadrova. Ne radim to što sam za SDA, nego zato što je svakom iole pametnom čovjeku jasno da ovi sve što rade zajebu. Na kraju krajeva, nisu oni ponudili nikoga novog nego samo reciklirane kadrove koji su mijenjali stranke ili već viđene i dokazane nesposobnjakoviće poput Nikšića. Prošli njegov mandat smo preživjeli, ali ovaj sadašnji će biti teže preživjeti. Pogotovo ako posljje njega ne dođe neki novi Novalić.

Neradna nedjelja? Pa ljudi su imali najmanje jedan slobodan dan i prije, samo se mijenjao dan kada su slobodni. Sada su svi slobodni samo nedjeljom. Kada ništa ne radi. A mnogi su taj slobodan dan koristili da završe neke druge privatne obaveze. Još sada subotom "izginu" u trgovinama, jer ono što je prije prolazilo kroz tržne centre u dva dana, sada prođe u jednom. Je li radnicima to bolje? Pri tom, zbog ovog jednog radnog dana manje u sedmici, sada je svaki sedmi ili osmi radnik višak u velikim trgovinama, pa će neki i bez posla ostati. Treba li pričati o efektu manjeg prometa u FBiH i prelijevanja prometa u Doboj, Istočno Sarajevo i sl.?

Minimalna plata od 1.000 KM određena tek tako, preko koljena? Pa većina onih koji su bili prijavljeni na minimalac su dobijali u koverti još koju stoju tako da su vjerovatno i prije dobijali tih hiljadu ili nešto malo manje. Neće takvi sada dobijati više, ali će poslodavci "nastradati" za tih 250-300 KM više poreza i doprinosa. Naizgled bi se moglo reći - pa šta? Ali šta ako oni zbog troškova ne mogu izdržati taj dodatni namet? Šta ako odluče otpustiti dio radnika da bi im troškovi plata bili u nivou približnom kao prije uredbe? Hoće li u tom slučaju radnicima biti bolje ili će za isto para raditi više jer će ih biti manje na istu količinu posla? Možda u prvih nekoliko mjeseci i bude blagog pozitivnog efekta na punjenje fondova, ali šta ako za pola godine padne broj zaposlenih? Ovaj rast uplate doprinosa neće biti dovoljan da nadoknadi gubitak uplata zbog izgubljenih radnih mjesta. A ako dođe do smanjenja broja zaposlenih, ponovo se vraća pritisak na ponudu radne snage, a ne na potražnju, a to u konačnici vodi smanjivanju plata, a ne povećanju. Itd.

Kao što rekoh prije godinu i po, neka nam je Bog na pomoći...
Truba

Post by Truba »

nema više bogaćenja na sirotinji
plati ili radi sam ili zatvori firmu
dosta više q7 i novi bmw
svake godine
brzi

Post by brzi »

Matematika je jednostavna.
Evo kao primjer upravo firma Rame Isaka.
U 2023. su imali prihod 2.189.000 i uposlenih 91. Ostvarili dobit od 176.000 KM
Za 91 uposlenih bruto pa uredbi oko 1700 KM plus topli obrok i putni troškovi dođe do 2000 KM mjesečno ili 24.000 KM godišnje.
24.000 x 91 je 2.184.000. Znači mogu poslovati kao rudnici. Sav prihod da ide za plate.
Pa će umjesto 176.000 dobiti iskazati gubitak od 500.000 KM.
Za godinu dana firme na samo 100.000 uposlenih na minimalcu, a vjerovatno ih je više, moraju izdvojiti dodatnih 840 miliona KM.
Elkombar

Post by Elkombar »

Kad imas doktorat iz pokvarenosti, pod plastom borbe za radnicka prava podignes poreze, ovog puta na racun poslodavaca. I tako svake 3- 4 godine uvodis novi porez. Ranije su to bile akcize na naftu uz obecanje da ce se iskoristiti za gradnju autoputa, a znamo da se akcize od nafte usmjeravaju u budzet.
Pretprosle, 2023. godine , poreski prihodi Vlade Federacije bili su 5.8 milijardi KM, a u 2024 planirali su prikupiti 7.47 milijardi KM, 1.6 milijardi vise u odnosu na prethodnu godinu, ili 40 posto vise u odnosu na 2022 godinu? Odakle su mislili namaknuti tolike pare? Ni uz povecanje poreza zahvaljujuci inflaciji to im ne bi uspjelo. Pa je jedino rjesenje novi porez - ovaj put doprinosi koji idu na plate.

U njihovim glavama racunaju da ce ovim zakonom oni biti dobri 500 miliona KM, plus uvecani prihodi od PDV-a zbog povecanja cijena jer ce privrednici da bi izdrzali novi namet, morati povecati cijene svojih usluga, a to znaci i vece prihode od PDV-a.

Ali...

U Rimskom carstvu, Dioklecijan je iscrpio budzetsku blagajnu, smanjio procenat srebra u rimskom denaru, povecao poreze sto je uzrokovalo inflaciju. Trgovci su morali povecati cijene, a Dioklecijan je uveo kontrolu cijena je sto je uzrokovalo nestasicu robe na trzistu, a mnogi trgovci su napustili Rim i otisli na sjever gdje su uvjeti za poslovanje bili bolji. Nikad kontrola cijena nije izasla na dobro, nece ni sada. Povecanje poreza u Rimu uzrokovalo je da trgovci traze druga mjesta gdje su im manji porezi. Zar Vlada FBiH misli da ce u BiH biti drugacije, da nece biti otpustanja radnika, crnog trzista, povecanja cijena robe i usluga?

I iz istorije nesto mozemo nauciti.
Post Reply