Moglo bi se to lako uraditi tako da se upravljačka naknada veže uz dobit ZIFa umjesto, kao sada uz njegovu neto vrijednost. Naravno trebalo bi tu naknadu i zakonski ograničiti na ispod 1 % a ne kao sad 3,5%. U suprotnom, ako ostane kao sad DUFovi će ostati samo sredstvo za efikasno izvlačenje para iz ZIFova tj od građana BiH.savjetnik wrote:U večerašnjem dnevniku federalne televizije u 19:30 prilog u vezi hapšenja slovenaca koji su upleteni u izvlačenje novca preko investicionih fondova iz BiH.Kako je navedeno u prilogu u igri su ljudi iz mi group fonda.Ono jedino što je činjenica da nigdje u svijetu nema da dioničari fondova nemaju dividende,a društva za upravljanje fondom svake godine izvuče onoliko novca koliko mu treba tj.dijele sebi dividendu.Ja mislim da je ovo vrlo ozbiljan problem i da negativno utiče na tržište kapitala.Siguran sam kad bi postojala zakonska regulativa da natjera zifove da svakodnevno trguju i da od dobiti koje ostvare od tih transakcija mogu dufovima isplatiti dividendu da bi likvidnost na tržištu uveliko porasla.
Inače mislim da je u toj vijesti pomenut i BiG.
Potpuno se slažem da ovo sa DUFovima djeluje izuzetno negativno na tržište kapitala. Umjesto da ZIFovi trguju i budu glavni nosioci likvidnosti, čitava njihova aktivnost se svodi na to da pokupe dividendu firmi iz portfelja i predaju je DUFu (umjesto vlastitim dioničarima). Usput se protrguje nešto sitno licima u sukobu interesa po vještačkim cijenama što dalje utiče tržište obarajući cijene. Istovremeno regulatori, KOMVP, država (ha,ha), ministri, SIPA, spavaju zimski san, uspješno se ne miješajući u vlastiti posao. Pretpostavljam zato da pojedinci iz vrha nekih stranaka imaju direktnu vezu sa DUFovima i zaradu od njih. Zato je tako teško smanjiti naknadu DUFovima i uvesti red ovdje.