Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

montypython

Re: Komentari

Post by montypython »

Odličan članak.
U potpunosti se slazem, uostalom tako i sam i dosad mislio i postupam. U nas je neznanje jos vece, pa dakle i strah i panika imaju veci uticaj ili prevedeno na jezik investitora još je više povoljnih prilika a zbog niskih cijena rizik je mikroskopski jer je sve bagatela. Pravi raj za ikoga ko se imalo razumije.
Cijene naniže prakticno nemaju kud a naviše mogu i stotine posto. Jedino što može osujetiti ogromnu dobit onima koji sad ulože je rat, u što sumnjam, ali cijene su ionakao već sad "ratne".
U Petak je bio prakticno slobodni pad cijena, vidio sam prodajne naloge na JPESR po nekoliko hiljada komada po smijesnim cijenama od, ne znam sad, 22 ili neki genijalac prodaje par hiljada dionica BHtelecoma po 18. Slično i za neke druge dionice, hiljade komada na prodaji po potpuno nerazumnim cijenama. To samo pokazuje koliko je neznanje čak i institucionalnih investitora.
panzer

Post by panzer »

Imamo i drugu stranu:

http://www.biznis.ba/iintervjui/11255-B ... KUTLE.html

Ovog čovjeka treba slušati zato što je bankar do j..a i svaka njegova rečenica odslikava stvarno stanje bankarskog i finansijskog sektora u BIH. Ako se vidi i njegovo stajalište onda je jasno da više neće biti onih koji su se usuđivali da ulažu na berzu kao što je to ranije bio slučaj odnosno da će domaće ulagače biti moguće nabrojati na prste.
U neku ruku, možda je to i dobro.

Rasprodaja traje i danas mada mi i dalje izgleda da određene strane stavljaju veće količine na ponudu jer znaju da nema potražnje a time izazovu i ostale da idu na prodaju i te naloge pokupe.Čak i ako je ponuda stvarna i ako je ova rasprodaja stvarna to je dobro jer za koju sedmicu ćemo imati još bolje cijene za kupovinu a upravo njih čekam.
fx78

Post by fx78 »

SASX-10 na 798 poena, nikad niže.... :shock:
panzer

Post by panzer »

Evo može i niže. Ne sviđa mi se što prebrzo pada. To je znak da brzo može i porasti i nakon nekoliko sedmica možda ne bude prilike da se kupi po najnižoj cijeni.
montypython

Post by montypython »

Amaterizmu i javasluku na FTV nema granica. Na glavnom dnevnom tv izvjestaju sa berze, onom pred dnevnik, na tickeru sa danasnjim vrijednostima dionica sve ili skoro sve vrijednosti postotaka promjene su pogresne i iznose uglavnom oko 0,01 do 0,05%. Neko ocito ne zna izracunati ni postotak. Isto je bilo i jucer. Negdje drugdje za ovo se smjenjuje generalni direktor
panzer

Post by panzer »

To je svakako partizanska televizija, ne vrijedi je ni spominjati a kamoli gledati. Nisam dugo osvježavao grafikone, sad mi je smiješno gledati ove cijene kod Bosnalijeka, Elektroprivrede i FDS-a.
panzer

Post by panzer »

Kaže prijedlog zakona o oporezivanju dividende i kapitalne dobiti da se oporezuje svaka kupovina dionica od 01.12.2011. a koja je prodana unutar 6 mjeseci od kupovine i na koju je ostvarena dobit.
Izgleda da su oni već i datum odredili.
panzer

Post by panzer »

Evo još "veselih" vijesti:
Federalna vlada planira pokriti najveći dio minusa izdavanjem vrijednosnih papira, dodao je federalni ministar finansija, a najveći dio tih dugoročnih vrijednosnih papira otkupila bi gospodarska društva u vlasništvu Federacije BiH koja imaju slobodnih deponiranih sredstava.

Radi se o profitabilnim poduzećima poput BH Telecoma, Elektroprivredi BiH, Pošti BiH, Aerodromu Sarajevo, s čijim su menadžmentima već obavljeni pregovori.
Tako i treba. Umjesto u ulaganja i investicije, sve utrpati u birokratiju. Kada se troši neka se troši.
panzer

Post by panzer »

I ovo mi se sviđa:
Shell-a, u skladu sa Clanom 1.2. Strane,
ili umjesto Shell-a njegovo ovlasteno Povezano lice, ce po principu preferencije i
ekskluzivnosti, savjesno i u skladu sa Clanom 7, pregovarati o jednoj ill vise koncesija,
licenci ili sporazuma o podjeli dobiti, a na osnovu kojih bi Shell ili njegova Povezana lica
imati ekskluzivna prava na istrazivanja, procjenu i po mogucnosti komercijalni razvoj i
proizvodnju hidrokarbonata na Podrucju istrazivanja
.
Zašto bi Energoinvest kao državna firma sa strateškim partnerom uradio istraživanja i išao na komercijalizaciju ili zašto napraviti neki drugi način gdje bi država imala veći uticaj na eventualno crpljenje nafte kada se to može pokloniti Shellu i njima prepustiti odluku o mrvicama koje će nam baciti.

Kao što rekoh, sprega vladajuće garniture i medija uvijek vodi u kriminal a naznake toga već imamo ovdje. U ovom potpisanom memorandumu stoji da će se nakon dvije godine znati rezultati. Sasvim dovoljno vremena će ostati da ovaj premijer potpiše ugovor o vađenju nafte.
panzer

Post by panzer »

Još uvijek ne spominju dobit:
Attachments
vispak.jpg
vispak.jpg (29.78 KiB) Viewed 5268 times
Post Reply