Vispak

montypython

Re: Vispak

Post by montypython »

Probao sam Mazu prije cca mjesec dana i neočekivano je dobra. Ništa lošija od Nutelle (kupio i probao paralelno radi eksperimenta) ako ne i bolja. Čitam sad da se prodavala po jedna tegla u minuti u prosjeku čitav januar i da je prodat cjelokupni kontingent. Ono što me čudi je da AS pravi direktnu konkurenciju Vispakovom Stampiju (Maza je Agrokomercova ako se ne varam) koji joj po kvalitetu nije ni do koljena. Da li će se Stampi ukinuti ili će ostati kao (pretpostavljam) jeftiniji proizvod koji kao takav ima svoju nišu kupaca? Lično sumnjam da je Stampi ikad bio pretjerano uspješan mogao je da se šlepa samo kao "domaći proizvod" a sad pored Maze izgubio je i to.
A ovo za Kremipan čokolade u završnoj fazi, je li misliš na Vispak ili Agrokomerc?
adnan1987

Post by adnan1987 »

Kremipan bi trebao Agrogomerc odnosno AC FOOD proizvoditi ali nema nikakvih pravila, prije nekoliko mjeseci AS Grupacija je ponovno revitalizirala Agrokomercov začin "Vegedor" koji se proizvodi i pakuje u Vispaku.
Postoji mogućnost da se još neki brendovi Agrokomerca počnu proizvoditi u Vispaku ali nećemo tako daleko.
adnan1987

Post by adnan1987 »

Vispak krenuo u realizaciju nove palete čajeva pod nazivom BOSTON.Ista bi trebala biti konkurencija premium klasi čajeva stranih proizvođača.
Također, finalizirana je linija Instant zlatne džezve pod nazivom "sad pa sad".
beka26

Post by beka26 »

Na vanberzanskom tržištu evidentirana je trgovina dionicama društva Vispak d.d. Sarajevo u vrijednosti od 56.518,98 KM. U sklopu jedne transakcije prometovane su 7.274 dionice.
Prema proračunu ispade da je prodao GRAWE osiguranje po 7,5 KM , što znači ispod cijene.
Cijena je sigurno bila dogovorena, a neko je dobio keše na ruke.
Jelah još nema 95 % i sada bi se mali dioničari trebali udružiti i dogovoriti svi zajedno
cijenu ispod koje neće ići, makar trajalo 100 godina. Ako ne budu jedinstevni izgubit će velike pare.
Vispak vrijedi više, a postoji i dividenda.
montypython

Post by montypython »

beka26 wrote:
Na vanberzanskom tržištu evidentirana je trgovina dionicama društva Vispak d.d. Sarajevo u vrijednosti od 56.518,98 KM. U sklopu jedne transakcije prometovane su 7.274 dionice.
Prema proračunu ispade da je prodao GRAWE osiguranje po 7,5 KM , što znači ispod cijene.
Cijena je sigurno bila dogovorena, a neko je dobio keše na ruke.
Jelah još nema 95 % i sada bi se mali dioničari trebali udružiti i dogovoriti svi zajedno
cijenu ispod koje neće ići, makar trajalo 100 godina. Ako ne budu jedinstveni izgubit će velike pare.
Vispak vrijedi više, a postoji i dividenda.
Jeste, po tom broju dionica nema ko biti nego Grawe. Čudi me da se i oni bave time, od ASa me malo šta više iznenađuje. Kako će Grawe dobiti keš sa strane- na račun? Kako će objasniti svojim šefovima da su prodali nešto za 10% cijene? Cijena dionica je koliko vidim bila 7,7 ali to ništa ne mijenja, na berzi se trguje po 9,5 a oni istovremeno prodaju po 7,7 na svoju štetu. A realna cijena ove dionice je iznad 60 KM. Slažem se da bi se dioničari trebali udružiti i nedati ovo ali pitanje je znaju li oni koliko vrijedi i da se ne zadovolje sa par maraka na ruke ispod cijene za nešto što vrijedi desetostruko. Očito ne znaju. S ovim bi AS ako su oni kupac, definitivno pokazao da ima neprijateljske namjere prema malim dioničarima, došao je na 94 % i svega 15 ak hiljada kom ga dijeli od squeeze outa. Davno sam govorio koliko je besmisleno ovo pravilo o squeeze outu i kako se može zloupotrijebiti i evo drastičnog primjera.
montypython

Post by montypython »

Ovdje bi trebalo što više većih dioničara a minimalno bar ovi najveći sa liste prvih 10 (jer je teško okupiti/organizovati sve male dioničare) da zatraže sastanak u firmi direktno sa Hrvićem i dogovore tamo minimalnu razumnu cijenu za otkup svih preostalih dionica i prije squeeze outa. Hitno! Radi se o svega 75 hiljada dionica malih dioničara (preostalih cca 5%). I da ih Vispak plati po 30, pola realne vrijednosti, to je sve zajedno manje od 2,5 miliona, ni polugodišnja dobit firme. U suprotnom može se desiti da iz Vispaka pri squeeze outu daju zahtjev Komisiji da je npr 8 ili 9 KM/dionici fer cijena (jer je to nekakav prosjek u zadnjem periodu, ako nije čak i niži zbog ovih vanberzanskih muljanja) i tamo će se naći neko ko će to potvrditi i onda doviđenja, nema instance sudske provjere realne vrijednosti cijene na osnovu poslovanja, kao u Njemačkoj ili Hrvatskoj, oteće vam dionice po predloženoj "fer" cijeni. Prisilno. Može naravno i Vispak ponuditi višu cijenu od one koja je prosjek ali sumnjam da će, prema dosadašnjem ponašanju. Jedina alternativa ovome je kupovina svega što se pojavi po bilo kojoj cijeni (jer svaka je niža od realne) dok cijena/prosjek ne poraste na razumniju ali ako ljudi nisu to shvatili dosad teško da će i sada. Mada na jednoj od firmi iz auto industrije čini mi se da je to uspjelo, ne znam kako je na kraju završilo.
panzer

Post by panzer »

Zavrsilo je tako sto je vecinski vlasnik umjesto 25 km placao 125 km po dionici za istiskivanje.

As ima brokere koji su spremni godinama ubijati cijenu ali bi ovdje bilo dovoljno 200-300.000 km da ih se ubijedi u neke stvari.
montypython

Post by montypython »

Pa ništa onda, neka ovi najveći odrade hitno sastanak na kojem će Hrvić garantovati dioničarima razumnu cijenu pri squeeze outu ili bolje, neka odmah počnu kupovati dionice Vispaka da bi rastom cijene nabili prosjek za kraj i zaštitili svoje postojeće dionice ili će izgubiti stotine hiljada-svaki pojedinačno. Da, i ispravak, koliko vidim As nema još 94 nego cca 93,5 % ako sam dobro sračunao, ali poenta ostaje.
panzer

Post by panzer »

Grawe nema potrebu uzimati ispod stola razliku u cijeni posto mu se preklapaju interesi. Dovoljno je da As naredi svojim firmama da sklope ugovor o osiguravanju sa njima. A dovoljno je samo Vispak da bude klijent.
montypython

Post by montypython »

To sam prvo i pomislio samo što je to još lakše upratiti. Ostaje materijalni dokaz ove vanberzanske transakcije/manipulacije plus dokaz-prelazak na novo osiguranje. Grawe je koliko znam austrijska firma a ovakve stvari tamo mogu ekstremno naštetiti reputaciji firme. Nema te cijene kojom bi se to platilo. A mogu itekako naštetiti i Vispaku.
Post Reply