Ne bi me čudilo da prodavac svjesno nekome omogućuju instant zaradu. Npr omoguće mu da kupi po ovoj cijeni a onda se za mjesec dva isplati dividenda, vanredna ili redovna, ili obje. Zarada od 10-15 %. Ili jednostavno puste da cijena dođe na normalniji nivo i omoguće mu zaradu od 100 ili više %. A najbolje i jedno i drugo. Dionice od prodavca pretpostavljam nisu njegove lične jer onda ne bi ni prodao. Slutim da je u pitanju neki fond i pljačka njegovih dioničara.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Sve će to tužiteljstvo da riješi i to po službenoj dužnosti.
Ne treba niko ništa ni da prijavljuje.
Ne treba niko ništa ni da prijavljuje.
-
Slična je priča bila na Igmanu kad su godinu dana svlačili dionicu malim prodajama po nekoliko dionica (jednom čak sa 10 (deset) dionica oborili za 42 %) i kad je stiglo na planiranih 80 KM istovarili 143 hiljade kom za 11 miliona KM. U junu 2019 g, da bi dionica trenutno bila 145 KM a vrijedi bar 300. Nije lako izračunati koliko je dobar ostao kupac tim rastom samo od 80 do 145 a koliko će tek biti kad dođe na pravu vrijednost plus do tada dividende od golemih Igmanovih dobiti. Za taj iznos su s druge strane orobljeni dioničari fonda koji je prodao. Mislim da će ista priča biti sa EP. A kako će tužilaštvo reagovati u ovoj i ovakvoj državi kad je kupac vrlo blizak postojećoj vlasti, takoreći mecena, ako nije i sama vlast. Tužilaštvo i policija kojima ispod radara prolaze destine miliona u međuvremenu se slikaju sa zapljenjenih pola kila trave ili šalju u zatvor nekog siromaha jer je posjekao kubik drva da se grije.
Zar ne vidiš da je sarkazam. Naravno da oni neće riješiti ništa.
-
Ma vidio sam ja naravno da je sarkazam, samo me uhvatio bijes kad pomislim šta sve ovdje prolazi i koliko dugo.
Pa što prije pređe u nečije ruku, a ne ovako da bude "državno", prije će se cijena ustabiliti.
Samo da se nađe još nekoliko investitora po par miliona da ovo pokupe od fondova.
Samo da se nađe još nekoliko investitora po par miliona da ovo pokupe od fondova.
Ovo danas je prodavano vjerovatno sa skrbnika,jer moglo se kupiti a ostalo je još neprodatog.Dio je svakako bio dogovoren ali se moglo kupiti i bez dogovora.Ipak dpbro je da se i za ovoliku količinu našao kupac,jer ljudi se boje.Na svjetskim berzama osjeti se korona virus a kod nas virus koji se odavno širi ispod Bistrika pa do Alipašinog mosta.Kinezi su dokazali da je najefikasnija borba stavljanje nosilaca zaraze u karantenu.Kod nas ,na žalost,tih karantena još nema!Ja vjerujem u kinesske metode!
Šta se dešava sa proizvodnjom ?
Trenutno se uvozi u BiH 520 MW a ima već pola mjeseca kako je proizvodnja smanjena. Hidrelektrane sigurno dobro rade ako je suditi po vodostajima rijeka.
Jučer sam prolazio pored termoelektrane Kakanj i nema ni dima ni pare,.. ne radi, da li je neki planirani remont ili se trenutno ne isplati proizvoditi.
Trenutno se uvozi u BiH 520 MW a ima već pola mjeseca kako je proizvodnja smanjena. Hidrelektrane sigurno dobro rade ako je suditi po vodostajima rijeka.
Jučer sam prolazio pored termoelektrane Kakanj i nema ni dima ni pare,.. ne radi, da li je neki planirani remont ili se trenutno ne isplati proizvoditi.
Toplo je vrijeme. Negdje sam pročitao da je izuzev industrije ostala potrošnja najmanja kada je vanjska temperatura 18-20 stepeni. A moguće je i da manje treba za izvoz radi Italije. Tuzla je radila sa dva bloka preko vikenda.
A izgleda da ovi podaci NOS-a ne štimaju.
Ako se pogleda
https://www.nosbih.ba/bh/partneri/ptu-( ... -tokovi/33 tu ispadne da je izvoz trenutno samo 42 MW a onda odem na graf potrošnje i tu se vidi da je proizvodnja u 8 sati bila 2.476 MW a potrošnja 1.206 MW, dakle višak 1.270 MW i nije mogao nestati, mora ići u izvoz.
Jučer u 19h višak je bio 1.500 MW dakle ipak se izvozi.
Ako se pogleda
https://www.nosbih.ba/bh/partneri/ptu-( ... -tokovi/33 tu ispadne da je izvoz trenutno samo 42 MW a onda odem na graf potrošnje i tu se vidi da je proizvodnja u 8 sati bila 2.476 MW a potrošnja 1.206 MW, dakle višak 1.270 MW i nije mogao nestati, mora ići u izvoz.
Jučer u 19h višak je bio 1.500 MW dakle ipak se izvozi.