Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

beka26 wrote: 28 Feb 2020, 15:45 Nešto se sprema, a današnje dogovorene transakcije to dokazuju 1 200 000 KM ili 96000 dionica
Nigdje ni kupovnog ni prodajnog nalaoga . Sve se riješi u sekundi.
Ne bi me čudilo da prodavac svjesno nekome omogućuju instant zaradu. Npr omoguće mu da kupi po ovoj cijeni a onda se za mjesec dva isplati dividenda, vanredna ili redovna, ili obje. Zarada od 10-15 %. Ili jednostavno puste da cijena dođe na normalniji nivo i omoguće mu zaradu od 100 ili više %. A najbolje i jedno i drugo. Dionice od prodavca pretpostavljam nisu njegove lične jer onda ne bi ni prodao. Slutim da je u pitanju neki fond i pljačka njegovih dioničara.
beka26

Post by beka26 »

Sve će to tužiteljstvo da riješi i to po službenoj dužnosti.
Ne treba niko ništa ni da prijavljuje. :D
montypython

Post by montypython »

Slična je priča bila na Igmanu kad su godinu dana svlačili dionicu malim prodajama po nekoliko dionica (jednom čak sa 10 (deset) dionica oborili za 42 %) i kad je stiglo na planiranih 80 KM istovarili 143 hiljade kom za 11 miliona KM. U junu 2019 g, da bi dionica trenutno bila 145 KM a vrijedi bar 300. Nije lako izračunati koliko je dobar ostao kupac tim rastom samo od 80 do 145 a koliko će tek biti kad dođe na pravu vrijednost plus do tada dividende od golemih Igmanovih dobiti. Za taj iznos su s druge strane orobljeni dioničari fonda koji je prodao. Mislim da će ista priča biti sa EP. A kako će tužilaštvo reagovati u ovoj i ovakvoj državi kad je kupac vrlo blizak postojećoj vlasti, takoreći mecena, ako nije i sama vlast. Tužilaštvo i policija kojima ispod radara prolaze destine miliona u međuvremenu se slikaju sa zapljenjenih pola kila trave ili šalju u zatvor nekog siromaha jer je posjekao kubik drva da se grije.
beka26

Post by beka26 »

Zar ne vidiš da je sarkazam. Naravno da oni neće riješiti ništa. :P
montypython

Post by montypython »

Ma vidio sam ja naravno da je sarkazam, samo me uhvatio bijes kad pomislim šta sve ovdje prolazi i koliko dugo.
panzer

Post by panzer »

Pa što prije pređe u nečije ruku, a ne ovako da bude "državno", prije će se cijena ustabiliti.

Samo da se nađe još nekoliko investitora po par miliona da ovo pokupe od fondova.
slavuj

Post by slavuj »

Ovo danas je prodavano vjerovatno sa skrbnika,jer moglo se kupiti a ostalo je još neprodatog.Dio je svakako bio dogovoren ali se moglo kupiti i bez dogovora.Ipak dpbro je da se i za ovoliku količinu našao kupac,jer ljudi se boje.Na svjetskim berzama osjeti se korona virus a kod nas virus koji se odavno širi ispod Bistrika pa do Alipašinog mosta.Kinezi su dokazali da je najefikasnija borba stavljanje nosilaca zaraze u karantenu.Kod nas ,na žalost,tih karantena još nema!Ja vjerujem u kinesske metode!
brzi

Post by brzi »

Šta se dešava sa proizvodnjom ?
Trenutno se uvozi u BiH 520 MW a ima već pola mjeseca kako je proizvodnja smanjena. Hidrelektrane sigurno dobro rade ako je suditi po vodostajima rijeka.
Jučer sam prolazio pored termoelektrane Kakanj i nema ni dima ni pare,.. ne radi, da li je neki planirani remont ili se trenutno ne isplati proizvoditi.
panzer

Post by panzer »

Toplo je vrijeme. Negdje sam pročitao da je izuzev industrije ostala potrošnja najmanja kada je vanjska temperatura 18-20 stepeni. A moguće je i da manje treba za izvoz radi Italije. Tuzla je radila sa dva bloka preko vikenda.
brzi

Post by brzi »

A izgleda da ovi podaci NOS-a ne štimaju.
Ako se pogleda
https://www.nosbih.ba/bh/partneri/ptu-( ... -tokovi/33 tu ispadne da je izvoz trenutno samo 42 MW a onda odem na graf potrošnje i tu se vidi da je proizvodnja u 8 sati bila 2.476 MW a potrošnja 1.206 MW, dakle višak 1.270 MW i nije mogao nestati, mora ići u izvoz.
Jučer u 19h višak je bio 1.500 MW dakle ipak se izvozi.
Post Reply