Ne vjerujem više nikakvim brojkama, tako da mi i tih 100 miliona izgleda previše.
Da ljudi koriste klasične pozive sa inostranstvom i iz inostranstva a ne aplikacije ne bi se prihodi ovako srozali.
Odem na more i samo se javim roditeljima da sam stigao i ne zovem ih više jer znam da je svaki poziv klanje,..
.. Možda i imaju 100 miliona prihoda od roaminga ali ukupno,..a ne samo od zemalja zapadnog Balkana.
BH Telecom
Re: BH Telecom
Mislio sam da je sve već dogovoreno. Quid pro Quo.
Ne znam zašto tako zaključuješ kad ti jedna boldana rečenica govori da postoji bitna razlika u parametru između stanovništva i površine.Sitna buranija wrote:Ne, kada kaže naseljene teritorije misli se na stanovništvo, a kada kaže kompletne teritorije to je teritorija kao takva. Telekom će vrlo brzo dostići pokrivenost 50% stanovništva, tj. "50% naseljene teritorije"...Sabur2 wrote:Nije. O teritoriji se govori.Sitna buranija wrote:Mislim da je cilj 60% stanovništva za godinu, a ne teritorija. Za teritoriju je rok 5 godina mislim. S tim, da će BHT ovaj prvi cilj i ranije postići.
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je usvojilo odluku o uvođenju 4G mreže. Na konferenciji za medije rečeno je da će naša zemlja u potpunosti uspostaviti 4G mrežu za pet godina, a da će 60 posto naseljene teritorije biti pokriveno za godinu.
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je da je usaglašeno da telekom operateri uplaćuju naknade u visini od 17,5 miliona KM u pet jednakih rata od 2019. do 2023. godine, kao i za period trajanja dozvola. Kako kaže, budžet institucija BiH primit će po ovom osnovu 300,8 miliona KM, odnosno 23,7 miliona KM godišnje.
Direktor RAK-a Predrag Kovač rekao je da će 4G mreža kod svih operatera biti uspostavljena u narednih pet godina te da su tri telekom operatera u našoj zemlji spremna za implementaciju ove mreže. Kako kaže, prvi put se ide s pokrivanjem teritorije za razliku od ranijeg pokrivanja stanovništva.
"BiH će u potpunosti uspostaviti 4G mrežu za pet godina", kazao je Kovač. On je dodao da je uvjeren kako će telekom operateri za godinu "pokriti" 60 posto naseljene teritorije te da je rok produžen na pet godina radi pokrivanja kompletne teritorije.
Tvrdoglavo tvrdiš da je u pitanju stanovništvo iako vijest koju nisi pročitao decidno kaže teritorija.
Ne bih ulazio u raspravu oko ovoga. Mislim da je vijest jasna.
U biti ja msilim da ce unutar godine biti pokriveni svi gradovi i veca mjesta. Te vjerovatno glavni putni pravci.
Nisu nove tehnologije 4G a posebno 5G primarno namjenjene za viber i pristup facebook-u opste populacije nego za jedno kompletno umrezavanje SVEGA, policije, vatrogasaca, fabrika, termoelektrana, vjetroelektrana, vodovoda, semafora, kucne automatike itd itd itd itd. I dalje tvrdim da je BiH trebala u potpunosti preskociti 4G i odmah implementirati 5G koji ce svakako morati podrzati 4G. Ja mislim da je oprema koju je BHT ugovorio polovna oprema. Nasa posla.
-
Oprema koju su nabavili je vrhunska i bolja od opreme koja je ugrađivana u razvijenim zemljama EU. Jednostavno zbog činjenice da su oni tu mrežu uspostavili unazad 10 godina, a ovi naši su nabavili zadnje verzije svega. Tako da o polovnoj opremi nema govora. Ubiće nas malodušnost.
Sabur ja ne zaključujem iz novinarskog teksta, ja znam da je u pitanju pokrivenost stanovništva. I ti kada bi razmislio shvatio bi značenje "naseljene teritorije". Pa od ukupne teritorije BiH koliko je nje naseljeno? 10%? 15%? A oni će prvo pokrivati veće gradove i glavne putne pravce. I to je ta naseljena teritorija. A u roku od 5 godina, u skladu sa uslovima iz dozvole, moraju pokriti cijelu teritoriju, a ne samo naseljenu.
Sabur ja ne zaključujem iz novinarskog teksta, ja znam da je u pitanju pokrivenost stanovništva. I ti kada bi razmislio shvatio bi značenje "naseljene teritorije". Pa od ukupne teritorije BiH koliko je nje naseljeno? 10%? 15%? A oni će prvo pokrivati veće gradove i glavne putne pravce. I to je ta naseljena teritorija. A u roku od 5 godina, u skladu sa uslovima iz dozvole, moraju pokriti cijelu teritoriju, a ne samo naseljenu.
Mislim meni je svejedno. Ali eto ti najbolje znaš šta ova rečenica gore znači.Kako kaže, prvi put se ide s pokrivanjem teritorije za razliku od ranijeg pokrivanja stanovništva.
A što se tiče tehnologije. Ugovor podrazumjeva opremu koja se lako unaprijeđuje dodatnim komadima na 5G i istim ugovorom je čini mi se i to dogovoreno nakon završetka implementacije 4G mreže.
-
https://faktor.ba/vijest/bh-telecom-od- ... rezu/22752
Kako stvari stoje, telekom će i prije kraja godine dostići 60% pokrivenosti stanovništva.
Kako stvari stoje, telekom će i prije kraja godine dostići 60% pokrivenosti stanovništva.
-
Čudan mi je ovaj rast cijene telekoma i još uz ovolike količine. Kao da mu je dobit porasla, a ne pala za više od 20%...
Steta je sto nema statistike omjera ulaganja stranih i domacih ulagaca po mjesecnim prometima.
Mislim da se to nekad ranije vodilo.
Mislim da se to nekad ranije vodilo.
Treba očekivati navalu zamjena kartica za 4G
https://www.bhtelecom.ba/vijest+M5e11564b465.html
Samo zamjena košta 5 KM.