BH Telecom
Re: BH Telecom
Ništa se neće promjeniti privatizacijom, osim što će otkaz dobiti 2000 ljudi. I dalje će se krasti, dividenda će biti još manja, otkaze će dobiti oni koji nemaju vezu.
-
Dobrim dijelom se slažem... ![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Dobro je što mi,građani FBiH,po svoj prilici ne možemo utjecati na to hoće li ili neće BH telekom ići na prodaju!Na to nije mogao utjecati ni bivši direktor,ni ovaj sadašnji v.d.Ovi kriminalci također ne mogu odlučivati hoće li se prodati,ili neće,ali mogu utjecati na cijenu!Fondovi pod kontrolom kriminalaca imaju dovoljno dionica da dosta dugo mogu držati neku cijenu koju im eventualno narući potencijalni kupac.Kao recimo on cijenu po mkojoj je izvršene hadenizacija Bosnalijeka,ili cijenu po kojoj je preuzeta IKB Zenica,ili cijenu po kojoj je pripremana prodaja a po tek nešto većoj poklonjena FDS,ili cijenu po kojoj sada Solana dobija vlasnika.Mogu dakle ovi oko Edine Dizdar obezbjediti naručenu cijenu samo za neko vrijeme!
Ali definitivno,i ako do tada budu on line,ne mogu odlučiti hoće li se prodati ili ne!
Jednostavno zato što je BH Telekom praktično kolateral za mnogobrojne kredite koje smo već podigli!I prodaće se tada kad to odluče davaoci tih kredita.Naša Vlada može to samo ubrzati nekim glupim aranžmanom kojim će dovesti u pitanje našu sposobnost da redovno plačamo obaveze.
A što se mene tiče,ja sam za prodaju čim prije.I to na transparentan i zakonit način!
Nikako ne mislim da će se i poslije toga krasti kao sada.Ne znam zašto bi to radio ili dozvolio, vlasnik koji to plati recimo oko jedne milijarde,pogotovu zato što će moći postati sto postotni vlasnik!A za te eventualno otpuštene radnike se baš i ne sikiram!I onako su do sad primili previše nezarađenih para!
Moram još dodati da se jedino plašim nekog novog hvataća društava u slobodnom padu!
Ali definitivno,i ako do tada budu on line,ne mogu odlučiti hoće li se prodati ili ne!
Jednostavno zato što je BH Telekom praktično kolateral za mnogobrojne kredite koje smo već podigli!I prodaće se tada kad to odluče davaoci tih kredita.Naša Vlada može to samo ubrzati nekim glupim aranžmanom kojim će dovesti u pitanje našu sposobnost da redovno plačamo obaveze.
A što se mene tiče,ja sam za prodaju čim prije.I to na transparentan i zakonit način!
Nikako ne mislim da će se i poslije toga krasti kao sada.Ne znam zašto bi to radio ili dozvolio, vlasnik koji to plati recimo oko jedne milijarde,pogotovu zato što će moći postati sto postotni vlasnik!A za te eventualno otpuštene radnike se baš i ne sikiram!I onako su do sad primili previše nezarađenih para!
Moram još dodati da se jedino plašim nekog novog hvataća društava u slobodnom padu!
U makroekonomskom smislu privatizacija nema nikakvog smisla. Čitav se scenarij pravi da bi se telekom kupio ispod svake cijene, možda ćemo čak i platiti novom vlasniku. Kladim se da je famozni due diligence tako i napisan. Nama su veći problem uvoznički lobi i bankarski lobi koji bez milosti pljačka i uništava sve oko sebe nego hiljadu nezarađenih plata u telekomu. Kao da će nekome od nas biti bolje ako se napravi još bijede i očajnika.
Kada je Fabrika duhana Sarajevo bila na vrhuncu po prihodima i vrijednosti proizvodnje,nismo je htjeli prodati niti otpuštati višak zaposlenih da stranke ne bi gubile glasače!Sve je to bio zapravo paravan za stvaranje uslova da kriminalna družina preuzme FDS po cijeni koju dobije od svopjih npartnera u vlasti!Kada sam na skupštinama društva ukazivao na kriminal,radnici i penzioneri su ko čopor kidisali na mene.Rezuiltat gledamo ovih dana.Ali,na žalost to vide samo neki,jer večina i dalje stoji iza maximeKO JE JAMIO,JAMIO!I nikome i ne pada na pamet da pokrene krivični postupak protiv premijera koji je,kako sada potvrđuju kupci,prodao FDSA za poloviću cijene!
Paralelno se odvija pljačka imovine FEroelektra .I to samo zbog toga da ne bi smo pravili očajnike,kako kaše ovaj u postu.A ti očajnici dvadeset godina nisu zaradili9 niti pfeninga,dvadeset godina 5rastaću imovinu nekada najveće firme umsvojoj branši.Prvo uz pomoć Stanića,da bi u pljačku ravnomjerno bili uključeni i ovi neravnopravni.A sada u prisustvu vlasti!Sitni kriminalci ,poput Damira Hadjića,su otišli kod svojih kriminalnih pokrovitelja,a našli su se drugi!Oni po nekim svojim stranačkim vezama polako glodju kosti mkoje su ostale iza koalicije,posvađaju se oko termina u apartmanima u Neumu i čekaju stečaj pa da naplate i ono što nisu uspjeli ukrasti!I ko je sad tu očajnik!
Energoinvest je sa svojim referensama,projektnim rješenjima i nešto preostalog kadra,bio vrlo perspektivna firma,sve dok nije došla u ruke poznatom projektantu tunela DB!ON i njegovi stranački pajdaši,uhljebi,imali su zadatak da ndrže pod kontrolom nekoliko stotina glasaća,da obidju malo svijeta i povremeno uhljebe ponekog ofucanog stranačkog aktivistu!Otpuštanja nije bilo,da kako da sem ne bi stvarali očajnici!Danas prodaju objekte da bi isplačivali nezarađene plate!
Rudnici,u stranačkim rukama,samo su plijen oko kojeg se povremeno sukobe stranački močnici.što rezultira novim strankama i novim opterečenjima Elektroprivredi!Da ne bi ona kojim slučajem poečela gradnju neke elktrane,hidro ili termo!Onaj nenarodni i nedemokratski režim za ovoliko poratnih godina skoro pa je industrijalizovao čitavu porušenu zemlju.A ovi pustili da budući očajnici arče i ovo što su naslijedili.!
Hidrogradnju neću ni spomenuti kao ni neke druge bivše gigante.I sve su to uništili ovi koji misle da je država tu da ti da sve ,čak i više nego što kriminalne strukture u firmama mogu i poželjeti!I makroekonomski,i mikro žekonomski,i globalno i lokalno,ovo su samo pljačke i ništa više.Očajnici su oni koji nekim slučajem nisu u prilici da sve to pljačkaju.Zar treba neke pameti da se sve to shvati!
A što se BH Telekoma tiće,njega će zajednički uništiti oni koji ga iznutra pljačkaju i onmi koji ga hoće jednostavno ukloniti kao konkurenciju svojim telekomima.Na kraju će mo svi u očajnike ili najamnike!Sretniji će naći posao negdje u Evropi!
Paralelno se odvija pljačka imovine FEroelektra .I to samo zbog toga da ne bi smo pravili očajnike,kako kaše ovaj u postu.A ti očajnici dvadeset godina nisu zaradili9 niti pfeninga,dvadeset godina 5rastaću imovinu nekada najveće firme umsvojoj branši.Prvo uz pomoć Stanića,da bi u pljačku ravnomjerno bili uključeni i ovi neravnopravni.A sada u prisustvu vlasti!Sitni kriminalci ,poput Damira Hadjića,su otišli kod svojih kriminalnih pokrovitelja,a našli su se drugi!Oni po nekim svojim stranačkim vezama polako glodju kosti mkoje su ostale iza koalicije,posvađaju se oko termina u apartmanima u Neumu i čekaju stečaj pa da naplate i ono što nisu uspjeli ukrasti!I ko je sad tu očajnik!
Energoinvest je sa svojim referensama,projektnim rješenjima i nešto preostalog kadra,bio vrlo perspektivna firma,sve dok nije došla u ruke poznatom projektantu tunela DB!ON i njegovi stranački pajdaši,uhljebi,imali su zadatak da ndrže pod kontrolom nekoliko stotina glasaća,da obidju malo svijeta i povremeno uhljebe ponekog ofucanog stranačkog aktivistu!Otpuštanja nije bilo,da kako da sem ne bi stvarali očajnici!Danas prodaju objekte da bi isplačivali nezarađene plate!
Rudnici,u stranačkim rukama,samo su plijen oko kojeg se povremeno sukobe stranački močnici.što rezultira novim strankama i novim opterečenjima Elektroprivredi!Da ne bi ona kojim slučajem poečela gradnju neke elktrane,hidro ili termo!Onaj nenarodni i nedemokratski režim za ovoliko poratnih godina skoro pa je industrijalizovao čitavu porušenu zemlju.A ovi pustili da budući očajnici arče i ovo što su naslijedili.!
Hidrogradnju neću ni spomenuti kao ni neke druge bivše gigante.I sve su to uništili ovi koji misle da je država tu da ti da sve ,čak i više nego što kriminalne strukture u firmama mogu i poželjeti!I makroekonomski,i mikro žekonomski,i globalno i lokalno,ovo su samo pljačke i ništa više.Očajnici su oni koji nekim slučajem nisu u prilici da sve to pljačkaju.Zar treba neke pameti da se sve to shvati!
A što se BH Telekoma tiće,njega će zajednički uništiti oni koji ga iznutra pljačkaju i onmi koji ga hoće jednostavno ukloniti kao konkurenciju svojim telekomima.Na kraju će mo svi u očajnike ili najamnike!Sretniji će naći posao negdje u Evropi!
Niko ne spori vaše navode gosp. Slavuj. Negativno kadroviranje koruptivnih bandi koje se predstavljaju kao političke stranke uništava kompanije. Uplašeni i sitnosićarski proleterijat uvijek je na strani direktora . To ste doživjeli u FDS ćemu sam i sam svjedok kao učesnik na skupštinama. Ali to ne znači da bi promjena vlasništva telekoma poboljšala stanje. Promjena sistema upravljanja moguća je bez prodaje. Ja sam ubjeđen da u telekomu ima stručnih ljudi koji znaju prepoznati problem i reagovati bolje nego autori naručene analize. Problem je u političkim strankama koje su izvor korupcije i destrukcije.
Bez obzira koja tri slova koriste u svom nazivu.
Stručno upravljanje je moguće bez prodaje. Jednom kada prodaš imovinu ona je trajno izgubljena.
Stručno upravljanje je moguće bez prodaje. Jednom kada prodaš imovinu ona je trajno izgubljena.
-
Ponovo se slažem sa Shahabom i njegova dva zadnja posta...
-
Bojim se da se ne slažem i to praktično ni sa čime ovdje. Prvo to "kad prodaš imovinu ona je trajno izgubljena", bojim se da ne shvatam poentu, za prodato dobiješ pare, nije BHT porodična uspomena od čukunbabe, ako imovina nestaje racionalnije je imati novac i kupiti imovinu koja se ne topi kao što se BHTelecom očito topi. Ne slažem se ni da je trajno izgubljena ko baš voli može ga ponovo kupiti na berzi kako ga je i prodao sve su to samo pare u ovom ili onom obliku. Drugo, "stručno upravljanje je moguće bez prodaje". Eto slažem se.SAMO, to se NE dešava. Čekamo ga dugo-predugo. Ponavljam opet i neću više, BHT ima 3 puta više zaposlenih nego je optimalno to sam davno pokazao poredeći ga na razne načine sa drugim telecomima i njihovom produktivnosti, brojem pretplatnika, prihodom po zaposlenom.... Prihod i dobit pada mu iz godine u godinu iako je bila najavljena nekakva stabilizacija. Ovdje se plaši nekakvim babarogama od novih vlasnika iako su preuzimanja način kako čitav razvijeni svijet funkcioniše. I sad ispade da je bolje u Sjevernoj Koreji i BiH nego u ostatku svijeta. Nema dobrog upravljanja i nema restrukturiranja. Nijedne riječi o extremnom uhljebljivanju i izvlačenju para, ni o kupovini nedovršenih zgrada po 3-4 hiljade KMpo m2 ali eto treba tako ostati jer dolaze vampiri sa zapada i sišu krv poštenom proleterijatu u BHT, doduše sa dvostrukim platama u odnosu na ostale građene, onako po defaultu, naviklo se. Što ne skrešu plate tamo kao prvi znak tog novog stručnog upravljanja-malo sutra. Dobit i prihodi padaju godinama bez pauze. Ne da mi se čeprkati ali sam bukvalno nasumce uzeo prvih par rezultata sa Googla i evo Hrvatski telecom raste, Deutche telecom raste bukvalno svake godine od 2013. Pa što oni ne padaju, zar nema i tamo Vibera itd isl. Za to vrijeme dobit BHT se prepolovila sa 126 m na 60 ak miliona. Eto sad ne valja ni dubinska analiza koju nismo ni vidjeli jer bi mogla ukazati na to. Molio bih više brojki u sljedećim analizama a manje sindikalnog populizma. Ja u brojke vjerujem a brojke su neumoljive u ovom slučaju. I još nešto ja čak ne mislim da će se prodati, previše je uhljebljenenika i to upravo iz famiglia koje o tome odlučuju. Lično bih čak i volio da se popravi i da se stručno vodi nego da se proda, samo što od stručnog vođenja nema ništa u ovakvim uslovima i okruženju.Shahab wrote:Niko ne spori vaše navode gosp. Slavuj. Negativno kadroviranje koruptivnih bandi koje se predstavljaju kao političke stranke uništava kompanije. Uplašeni i sitnosićarski proleterijat uvijek je na strani direktora . To ste doživjeli u FDS ćemu sam i sam svjedok kao učesnik na skupštinama. Ali to ne znači da bi promjena vlasništva telekoma poboljšala stanje. Promjena sistema upravljanja moguća je bez prodaje. Ja sam ubjeđen da u telekomu ima stručnih ljudi koji znaju prepoznati problem i reagovati bolje nego autori naručene analize. Problem je u političkim strankama koje su izvor korupcije i destrukcije.
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/u- ... o-20181031
https://www.statista.com/statistics/273 ... ince-2005/
-
Pa kada uzmeš ove podatke iz članka za HT i porediš sa podacima za BHT vidjećeš da su odnosi između pojedinih stavki manje više isti. Prihodi, dobit, investicije... sve je to 3-3,5 puta veće nego kod BHT-a. Naravno da je i hrvatsko tržište bar 3 puta veće od našeg, tako da je to tu negdje u odnosima. Ko nas jebe kada smo fukara...
A na ovom drugom linku možeš naći i zanimljivu statistiku za Njemačku. Tako su prihodi svih njemačkih operatera oko 42 mlrd Eura godinama, dok se broj korisnika povećao zadnje tri godine sa 113 mio na 135 mio, tako da su im prihodi po korisniku zapravo pali. A razlika između Njemačke i Bosne je što se kod njih povećava broj stanovnika i stalno im se doseljavaju imigranti, a iz BiH (kao i iz cijele istočne Evrope) ljudi odlaze na Zapad i stanovništo (tržište) se smanjuje.
A na ovom drugom linku možeš naći i zanimljivu statistiku za Njemačku. Tako su prihodi svih njemačkih operatera oko 42 mlrd Eura godinama, dok se broj korisnika povećao zadnje tri godine sa 113 mio na 135 mio, tako da su im prihodi po korisniku zapravo pali. A razlika između Njemačke i Bosne je što se kod njih povećava broj stanovnika i stalno im se doseljavaju imigranti, a iz BiH (kao i iz cijele istočne Evrope) ljudi odlaze na Zapad i stanovništo (tržište) se smanjuje.
Mi ćemo vjerujući u fraze i mrzeći jedni druge izgubiti sve. Nikada ne bih tajkunima prodao telekom. Ne postoji slobodno tržište ili "preuzimanje" samo pljačkanje slabih i glupih. Ako su problem plate radnika telekoma to nije razlog da se resurs privatizuje i proda tajkunima.