Siemens BiH je nastao okupljanjem kadrova iz Elektroprivrede BiH, na čelu sa Rankom Atijasom. Uvijek su bili d.o.o, a ne predstavništvo.
Znam barem 10 ljudi iz Siemensa licno. Enesa Čengića ne znam. Indikativno mi je prezime... i frakcijski sukobi unutar SDA.
Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Re: Komentari
Šteta. Očekivao sam da imaš više informacija o njemu ali eto. Nekako mi izgleda da će on biti statista u Energoinvestu i da će tom firmom upravljati političari. Do sada su oni indirektno uticali ali će rada upravljati s njom što je konačan kraj te firme. Ljudi koji ništa konkretno nisu radili u životu će odlučivati o sudbini Energoinvesta.
Nešto novo mi je zapalo za oko. Mostarski Hepok je krenuo sa značajnom proizvodnjom i u segmentu vina i u segmentu voćnih sokova i zimnice. Koliko sam primjetio kvalitet voćnih sokova je zadovoljavajući a imajući u vidu predratni imidž vina žilavke i blatine postoji šansa da ova firma postane profitabilna. Vlasnici su Amko komerc i Vino župa s tim da je ovaj prvi većinski dok je drugi strateški partner. Do sada je bila praksa da se dobit iz preuzetih firmi tranferiše na većinskog vlasnika ali ovdje ih ima dva pa je tu malo teže ići na tu opciju i tu se pojavljuje mogućnost isplate dobiti vlasnicima kroz dividende. I na kraju pogledam kretanje cijene na berzi i vidim da je "pametnim" odlukama SASE firma delistirana. Ne mijenjaju se.
Nešto novo mi je zapalo za oko. Mostarski Hepok je krenuo sa značajnom proizvodnjom i u segmentu vina i u segmentu voćnih sokova i zimnice. Koliko sam primjetio kvalitet voćnih sokova je zadovoljavajući a imajući u vidu predratni imidž vina žilavke i blatine postoji šansa da ova firma postane profitabilna. Vlasnici su Amko komerc i Vino župa s tim da je ovaj prvi većinski dok je drugi strateški partner. Do sada je bila praksa da se dobit iz preuzetih firmi tranferiše na većinskog vlasnika ali ovdje ih ima dva pa je tu malo teže ići na tu opciju i tu se pojavljuje mogućnost isplate dobiti vlasnicima kroz dividende. I na kraju pogledam kretanje cijene na berzi i vidim da je "pametnim" odlukama SASE firma delistirana. Ne mijenjaju se.
Nazalost, novog covjeka u Energoinvestu ne poznaju ni moje starije kolege. Meni kao firmi to ne ide na ruku jer je Vlahovljak (koliko god ga ja nisam posebno cijenio), bio dobar partner za saradnju.
Mozda bi Hepok zasluzio i poseban thread. Sto se tice delistiranja, znas da to bas i nije "pravo" delistiranje. Dakle, idemo na tercijarno, kada se pojave nalozi...
Mozda bi Hepok zasluzio i poseban thread. Sto se tice delistiranja, znas da to bas i nije "pravo" delistiranje. Dakle, idemo na tercijarno, kada se pojave nalozi...
Valjda im krene dobro pa da bude više vijesti odnosno da se Hepok ponovo pojavi na berzi.
Čitam izvještaj sa sjednice komvp:
7. Prijedlog zaključka po zahtjevu “Eurohaus” doo Sarajevo, kao agenta emisije, za odobrenje emisije obveznica emitenta “Elektrogrupa” dd Jajce
Na prijedlog Sektora za praćenje emisije vrijednosnih papira, Komisija je razmotrila dostavljeni zahtjev sa nacrtom zaključka i nakon obavljene rasprave jednoglasno odlučila sljedeće:
1. Usvaja se rješenje o odbacivanju zahtjeva “Eurohaus” doo Sarajevo, kao agenta emisije, za odobrenje emisije obveznica emitenta “Elektrogrupa” dd Jajce, kao nedopušten
Šibicar ostaje šibicar bez obzira na pređeni put.
Čitam izvještaj sa sjednice komvp:
7. Prijedlog zaključka po zahtjevu “Eurohaus” doo Sarajevo, kao agenta emisije, za odobrenje emisije obveznica emitenta “Elektrogrupa” dd Jajce
Na prijedlog Sektora za praćenje emisije vrijednosnih papira, Komisija je razmotrila dostavljeni zahtjev sa nacrtom zaključka i nakon obavljene rasprave jednoglasno odlučila sljedeće:
1. Usvaja se rješenje o odbacivanju zahtjeva “Eurohaus” doo Sarajevo, kao agenta emisije, za odobrenje emisije obveznica emitenta “Elektrogrupa” dd Jajce, kao nedopušten
Šibicar ostaje šibicar bez obzira na pređeni put.
Eh, dugo im je trebalo. "Čak" godinu dana nakon RS-a. Valjda je prošlo vremena dok su malo razgledali oko sebe nakon što su preuzeli vlast.
Gledam da izbjegavam lošije vijesti jer dobrih i nema toliko (kao da niko u BIH ništa ne radi) ali političari uvijek nađu načina da nas dodatno gurnu u rupu.
Naguravaju u krizu. Konstantno, već više od jedne godine se samo vrte "katastrofična" predviđanja i svake sedmice se finansijski svijet bar jedanput "isprepada" a nakon dan dva vrati u normalu. Naš problem u svemu ovome može biti stvarna kriza u evropskom bankarskom sektoru čime bi naš izvoz bio poprilično umanjen a domaći finansijski sistem ostao na suhom nakon što bi banke matice skresale sve mogućnosti svojih banaka u BIH i sve to bi izazvalo haos.Banka Credit Suisse predviđa krah eura u januaru
S druge strane, realni sektor i sve vijesti o dobrim rezultatima se ignorišu odnosno ne daje im se značaj. Kao što je neko dobro primjetio: nekada su mediji analizirali ono što se desilo a danas analiziraju ono što bi moglo biti odnosno glume proroke. Sudeći po dosadašnjoj atmosferi i raspoloženju u tim medijima, ni 2012. neće donijeti konačno smirivanje ovih previranja.
Pomalo postaju dosadni.
-
Čitao sam neki dan clanak (mislim u Danima) u kojem se nagovjestava da nekoliko americkih ekonomskih nobelovaca (Roubini i sl) konstantno svjesno pišu članke u kojem se potencira i prenaglašava lose stanje u Evropi. Jednom se uhvate Grčke drugi put nečeg drugog i sl. Kao razlog se navodi odvraćanje pozornosti javnosti od stanja u SAD koje je daleko gore nego sto je u Evropi. Npr nedavno je bankrotirao jedan veliki Invest fond u SAD i to se dogodilo bez mnogo buke. Navodno je veliki dio aktivnosti tog fonda bila trgovina finansijskim derivatima vezanim na klađenje na to da li će Euro(zona) propasti i sl.
Nije mi bas najjasnije sta to treba nekim uglednim ekonomistima ali valjda su patriotski nastrojeni.
Ionako ne vjerujem nista tzv profesorima jer sam uvjeren u tačnost one izreke da ako neko ne zna da radi nesto onda moze bar studente poucavati kako se to radi.
Sjecam se kad je prije par godina cijena nafte sa dotadasnjih 50-60 dolara za barel dosla do 100 odmah su potrcali strucnjaci i nobelovci sa predvidjanjima da ce za godinu dana preci 200 a za par godina 500. Kao sto znamo vrlo brzo je cijena opala drasticno, ispod 50 ako se ne varam.
Ukratko mislim da je pouzdanost prognoza "strucnjaka" statisticki otprilike na nivou onog dabra sto u americi prognozira kad ce kraj zime. Tj lupnu nešto neobično, pa ako pogode postanu slavni a ako ne, nikom ništa.
Kladim se da kad bi se malo zagrebalo da bi se naslo da bi npr Credit Bank Suisse imala direktnu materijalnu korist od tog kraha kojeg nagovještava a u stvari prizeljkuje.
Nije mi bas najjasnije sta to treba nekim uglednim ekonomistima ali valjda su patriotski nastrojeni.
Ionako ne vjerujem nista tzv profesorima jer sam uvjeren u tačnost one izreke da ako neko ne zna da radi nesto onda moze bar studente poucavati kako se to radi.
Sjecam se kad je prije par godina cijena nafte sa dotadasnjih 50-60 dolara za barel dosla do 100 odmah su potrcali strucnjaci i nobelovci sa predvidjanjima da ce za godinu dana preci 200 a za par godina 500. Kao sto znamo vrlo brzo je cijena opala drasticno, ispod 50 ako se ne varam.
Ukratko mislim da je pouzdanost prognoza "strucnjaka" statisticki otprilike na nivou onog dabra sto u americi prognozira kad ce kraj zime. Tj lupnu nešto neobično, pa ako pogode postanu slavni a ako ne, nikom ništa.
Kladim se da kad bi se malo zagrebalo da bi se naslo da bi npr Credit Bank Suisse imala direktnu materijalnu korist od tog kraha kojeg nagovještava a u stvari prizeljkuje.
Uglavnom je sve predstava i sve je podređeno bankarskom sektoru. Upravo oni kreiraju sve a stručnjaci im povlađuju. Najviše prognoza oko rasta cijene nafte je dolazilo iz Morgan Stanleya a oni su bili glavni akteri sredinom 2008. kada je cijena nafte naglo skočila. Evo transakcija sa EU tržišta na neki datum iz tog perioda:
Sad, možda to i jeste prebacivanje loptice sa USA na EU jer ima i pozitivnih vijesti vijesti ovih dana kao što je Potvrđena prognoza o snažnom njemačkom rastu od 2,6% u trećem tromjesečju kako pišu novinske agencije, ili najava većih zapošljavanja u bankarskom sektoru Turske a niko ne spominje koliko Rusija zarađuje od većih cijena nafte. Normalno, zemlje koje su živjele od jeftinog kreditiranja su sada u problemima ali to ne znači da su svi ostali u recesiji kao što nam mediji serviraju.
Nažalost, mediji su previše uticajni pa se ulagači povlače sa berze i prodaju u bescijenje . Ovih dana imamo pravu rasprodaju na likvidnim dionicama i iako nisam do sada razmišljao o skoroj kupovini bosnalijekovih dionica (nakon što sam ih prodao prije nekoliko mjeseci) , ova cijena me počinje privlačiti.
Nekako izgleda da ni danas niko ne smije da napravi rez i da postavi stvari na svoje mjesto jer bi potrebna konsolidacija u bankarskom sektoru, koji je do skora izgledao stabilan, izazvala pravu krizu.Jet transactions
Jet CIF MOC cargo deal: VITOL (1)-MORGAN STANLEY AT IPEGO JULY +
$81/MT : 30 KT +/- 10 PCT S/OPT EU QUALIFIED JET A1 DEFSTAN 91-
91 LATEST ISSUE F/P CARGO S/OPT 1-5 JULY CIF BSS LE HAVRE + NWE
EXCL SCANDI
C/P OPTS SHELL / CHEVRON / EXXON APPVD VESSEL.
Jet FOB MOC barge deals: Morgan Stanley-BP 2kt Jet A1 23-27 June,
FOB FARAG, at July + $75/mt;
Morgan Stanley-STR 2kt Jet A1 23-27
June, FOB FARAG, at July + $75/mt;
Morgan Stanley-BP 2kt Jet A1 23-
27 June, FOB FARAG, at July + $76/mt.
Gas Oil transactions
Gasoil MOC barge deals: VDS-Morgan Stanley, 1kt, FOB ARA, 23-27
June lift/pricing, hi Platts+$2; VDS-Morgan Stanley, 1.1kt, FOB ARA, 23-
27 June lift/pricing, hi Platts+$3.
Sad, možda to i jeste prebacivanje loptice sa USA na EU jer ima i pozitivnih vijesti vijesti ovih dana kao što je Potvrđena prognoza o snažnom njemačkom rastu od 2,6% u trećem tromjesečju kako pišu novinske agencije, ili najava većih zapošljavanja u bankarskom sektoru Turske a niko ne spominje koliko Rusija zarađuje od većih cijena nafte. Normalno, zemlje koje su živjele od jeftinog kreditiranja su sada u problemima ali to ne znači da su svi ostali u recesiji kao što nam mediji serviraju.
Nažalost, mediji su previše uticajni pa se ulagači povlače sa berze i prodaju u bescijenje . Ovih dana imamo pravu rasprodaju na likvidnim dionicama i iako nisam do sada razmišljao o skoroj kupovini bosnalijekovih dionica (nakon što sam ih prodao prije nekoliko mjeseci) , ova cijena me počinje privlačiti.
U zagrebačkom jutarnjem listu je izašao sadržajan članak N. Bakića i vrijedi ga pročitati. Isto tako, na webu jutarnjeg su mogući i komentari koji opet pokazuju šta ljudi misle o dionicama(a suprotno će misliti kada cijene budu tri puta veće).
http://www.jutarnji.hr/bakic-upozorava- ... ce/989847/
http://www.jutarnji.hr/bakic-upozorava- ... ce/989847/