Koliko je meni poznato, Zaimović je bio protiv privatizacije. Što je otišao? Pa meni je jedini logičan odgovor da je s jedne strane imao sigurnu poziciju federalnog parlamentarca koja je skoro isto plaćena kao i pozicija direktora BHT, dok je s druge strane imao neizvjesnu postojeću poziciju s obzirom da se ni sada ne zna ko će uspjeti formirati vlast na federalnom nivou...
A u strance i njihove "poštene namjere" se ne treba previše pouzdati. To su isti ovakvi hoštapleri kao i ovi naši, samo puno uglađeniji i diskretniji...
BH Telecom
-
Re: BH Telecom
Pa ko misli da je Zaimovic ista bolji ili gori od svojih prethodnika taj ne poznaje kako funkcionira ovaj nakaradni sistem. Ne znam samo čemu toliki žal za nekim ko nije uspio zaustavio negativne procese i pad dobiti? Mene fascinira kako je ljude uvijek lako prevariti lijepom spikom, a da se rezultati uopšte ne spominju. Izađe čovjek na zadnjoj skupštini dioničara i kaže da će se prihodi stabilizirati na 50 mil, te za sve neuspjehe okrivi besplatne aplikacije...nikakve energije i plana da se nešto promijeni, samo neki izgovori kako je teško, višak radnika i bla bla....a na otklanjanje najobičnijeg kvara ceka se sedmicama, kao da je neko drugi kriv za upravljanje i preraspodjelu radne snage a ne on...i to sto se protivio privatizaciji treba da mu bude kao neki plus
-
Eh eto, volio bih da sam u krivu i da naredni koji dođe neće biti ništa lošiji od njega. Ipak, ona garnitura prije ove Zaimovićeve je dobit strovalila na način da su im prihodi padali, a troškovi ostali isti, dok je keš nestajao. Pare se izvlačile kroz tendere nemilice. Ovaj je bar tu uveo red, a likvidnost nikad nije bila bolja. Uvođenje 4G mreže nije bilo do njih, već do države u kojoj su očito ministar i regulator pod uticajem konkurenata BHT-a. Znaš kako je kod nas, uvijek kada dođe neko novi, mi žalimo za starim jer se ispostavi da je stari bio manje zlo. Kada je Zaimović došao, malo ko je žalio za starom garniturom, osim lopova. A mislim da će se za njim itekako žaliti. Daj Bože da griješim...
-
Ne znam ko će doći za direktora ali mislim da nije bitno. Ko god to bude biće vd do privatizacije. Dubinska analiza će pokazati da ima min 1000 ljudi viška i da to strahovito opterećuje poslovanje i profitabilnost. Samo sa optimiziranjem broja zaposlenih smanjili bi se troškovi za 30ak miliona i za toliko povećao profit. Samo po osnovu plata i doprinosa. A gdje je povećanje konkurentnosti, smanjenje troškova zakupa i grijanja prostora gdje su uhljebi sjedili i pleli čarape. Novi vlasnik će odmah po privatizaciji raditi na tome mada ima još milion malih stvari koje treba uštimati da to liči na evropskui firmu. Nadam se da će dubinska analiza što prije u medije.
-
Ne vjerujem da će analiza ikada dospjeti u medije, jer se ona i ne radi za javnost. Ali će sigurno pojedini segmenti te analize izlaziti u javnost, a koji njeni segmenti (dobri ili loši detalji o stanju u telekomu), to će zavisiti od namjere onih koji takve informacije budu plasirali. Ako bude cilj prodati ga jeftino, curiće samo negativnosti. I obrnuto.
Što se tiče otpuštanja, to nijedna vlast neće htjeti uraditi dok god ima velik broj nezaposlenih. Telekom kroz doprinose značajno puni fondove. Za nas male je interes suprotan od interesa vlade, jer ona na taj način i našim parama puni svoje fondove. Ali ja da sam vlast, radio bih isto u tom smislu, dakle izbjegavao bih velika otpuštanja i potrese.
Opet, ako ga privatizuju, mislim da mi mali nećemo imati neku veliku korist u smislu veće dividende i sl. Baš naprotiv, mislim da ćemo dobijati manje, jer će oni kroz transferne cijene, izmišljene ili preplaćene usluge, kupovinu obveznica matice s niskim ili nikakvim povratom i sl. izvlačiti pare.
Što se tiče otpuštanja, to nijedna vlast neće htjeti uraditi dok god ima velik broj nezaposlenih. Telekom kroz doprinose značajno puni fondove. Za nas male je interes suprotan od interesa vlade, jer ona na taj način i našim parama puni svoje fondove. Ali ja da sam vlast, radio bih isto u tom smislu, dakle izbjegavao bih velika otpuštanja i potrese.
Opet, ako ga privatizuju, mislim da mi mali nećemo imati neku veliku korist u smislu veće dividende i sl. Baš naprotiv, mislim da ćemo dobijati manje, jer će oni kroz transferne cijene, izmišljene ili preplaćene usluge, kupovinu obveznica matice s niskim ili nikakvim povratom i sl. izvlačiti pare.
-
Ma ne možeš puniti fondove gomilajući bespotrebnu radnu snagu. Niti smanjivati nezaposlenost. To je gašenje vatre benzinom.To nas je i dovelo ovdje gdje smo. U Rudnike su natrapali 3X više zaposlenih nego što treba i šta su dobili, ne uplaćuju ni doprinose guše i sebe i EP, ista stvar sa željeznicama, dugovi stotine miliona, telecomom...Da je tako jednostavno puniti budžet zaposlili bi u Telecom 100 hiljada ljudi u Gras 300 hiljada i riješena nezaposlenost. Nema punjenja budžeta bez kvalitetnog i profitabilnog poslovanja. Interes nas malih dioničara i zaposlenih je isti-kvalitetna firma, samo oni to ne znaju jer ne vide dalje od nosa i vlastitog interesa, njih zanima samo jedna plata, ona sljedeća i ostanak tamo po svaku cijenu, makar se firma i urušila. Ne budu li profitabilni i vrhunski poješće ih konkurencija pa u njemu za 5 godina neće raditi niko. Problem je što većina zaposlenih tamo radije bira da radi tamo još 5 godina pa da se firma raspadne nego da se firma stabilizuje (ali bez njih) i radi još 50 godina zapošljavajući i uplaćujući u budžet.
-
Pa nije isto rudnik i telekom. Telekom je profitabilan i sa viškom. Ali eto, uzmi ono što si sam rekao, otpustiš višak i cca 30 mio KM je dobit veća. Krajnje pojednostavljeno, od tih 30 bi njima otišlo 27, a ovako ode sve. I ja bih kao sitni volio da ovih 30 ide kroz dividendu, ali da sam Fadil koji dobija nalog odozgo da mora zaposliti a ne otpustiti ljude, radio bih kao i on u konkretnom slučaju.
Šta je mogao uradio je. Stopirao pljačku i privatizaciju dok je mogao. To je moja rekapitulacija Zaimovića. Slijedi prodaja i socijalna katastrofa za radnike BHT.
Ma kakva katastrofa?Pa gdje to ima da vlasnik drži čitavu bulumentu neradnika,samo da bi imao glasaće1Samo zato što strankama koje su BHT smatrale svojim izbornim plijenom,nije bilo ništa drugo važno,nego da taj plijen zadrže!I to stalno potvrđuju.Od Feroelektra,u kojem niko dvadeset godina nije privrijedio ništa,pa do Telekoma.Nemoj saamo da sad neko izleti sa glupim spominjanjem dividendi.I u Zakonu o udruženom radu bilo je posebno poglavlje koje je definiralo obaveze Organizacija udruženog rada koje su koristile posebne tržišne pogodnostI.Dakle i tamo je država vodila računa o profitu!Danas država kao vlasnik jedino nešto čini kroz Elektroprivredu.I to isključivo zbog toga što je sindikat rudara jedina organizirana snaga koja na ulici može smijeniti ne samo Vladu,nego promjeniti sistem u cjelini!I to i ovakvi stranački prvaci znaju!
U svakom uređenom društvu Novalić bi samo zbog FDS i Bosnalijeka otišao u zatvor.A tamo bi ga čekali predhodnici,na čelu sa Muratovićem,Brankov ićem,Mujezinovićem,Nikšićem!Svaki od njih debelo je zaslužio zatvor zbog Energopetrola,Energoinvesta,Faroelektra,Bosnalijeka ,imovinom države u Hrvatskoj i Srbiji,najskupljih i najnovijih vozova koji voze na relaciji od Željezničke stanice do tehničke baze u Velešićima!
Zbog toga sam ja za što bržu prodaju BH Telekoma,dok ga nisu potrošili.
A ovi pljačkaši fondova već su dovoljno izvukli da mogu početi praviti kombinacije i kriminalne mahinacije cijenama,prvo Sarajevo osiguranja a potom i Telekoma!Jer kakvi smo mi u večini,rađe ćemo ukrasti tuće nego pokušati zaštititi svoje od lopova!
Ostaje još da Tužiocima poželim Sretnu novu godinu.Svakako posebvno onima koji su mi prije već nekoliko godina govorili da je pitanje dana kada će biti podignute neke optužnice.Kako sam samo pogrešno ocjenio glavnu Dalidu Burzić!Rekao sam,a novina objavila ispod njene slike:Dalida Burzić je za nas dioničare svijetlo na kraju tunela.Tunel je izgleda predugačak!Znam ko je kupio novinu ali ne znam ko je kupio tužioce!
Sretna nova godina i vama koji ste ponekad na ovom forumu!
U svakom uređenom društvu Novalić bi samo zbog FDS i Bosnalijeka otišao u zatvor.A tamo bi ga čekali predhodnici,na čelu sa Muratovićem,Brankov ićem,Mujezinovićem,Nikšićem!Svaki od njih debelo je zaslužio zatvor zbog Energopetrola,Energoinvesta,Faroelektra,Bosnalijeka ,imovinom države u Hrvatskoj i Srbiji,najskupljih i najnovijih vozova koji voze na relaciji od Željezničke stanice do tehničke baze u Velešićima!
Zbog toga sam ja za što bržu prodaju BH Telekoma,dok ga nisu potrošili.
A ovi pljačkaši fondova već su dovoljno izvukli da mogu početi praviti kombinacije i kriminalne mahinacije cijenama,prvo Sarajevo osiguranja a potom i Telekoma!Jer kakvi smo mi u večini,rađe ćemo ukrasti tuće nego pokušati zaštititi svoje od lopova!
Ostaje još da Tužiocima poželim Sretnu novu godinu.Svakako posebvno onima koji su mi prije već nekoliko godina govorili da je pitanje dana kada će biti podignute neke optužnice.Kako sam samo pogrešno ocjenio glavnu Dalidu Burzić!Rekao sam,a novina objavila ispod njene slike:Dalida Burzić je za nas dioničare svijetlo na kraju tunela.Tunel je izgleda predugačak!Znam ko je kupio novinu ali ne znam ko je kupio tužioce!
Sretna nova godina i vama koji ste ponekad na ovom forumu!
-
Mogu samo reći komentar na ovo: Ako je neko učinio "što je mogao, stopirao privatizaciju dok je mogao" onda on nije stopirao pljačku nego je omogućio. Jer držati fosila u kojem curi na sve strane u kojem se dobit svela na trećinu nekadašnje a zaposleno je triput više ljudi nego je optimalno, sve na teret konkurentnosti firme i po džepu bh građana koji su vlasnici ovoga za mene je zločin, pogotovo ako je to blokiranje rađeno svjesno. A znaćemo iz dubinske analize uskoro šta je to uradio i čemu je služila blokada privatizacije. I kome koristila.