Fabrika duhana Sarajevo

insider

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by insider »

Mislim da ce ih dosta ici na Telecom jer je tamo dobra dividenda ako se pogleda stednja u bankama i stope koje se dobijaju.
panzer

Post by panzer »

Mi što ostajemo ćemo vidjeti šta sa dodatnim dionicama ili dividendama.
beavis

Post by beavis »

Svak je svoga tela gospodar, ali ja mislim da neće biti boljih opcija za dioničare jer je CID/BAT obezbjedio kompletan novac za preuzimanje 100%. Objasnio sam iz kojih razloga nakon MTO-a CID neće smjeti nuditi veće cijene. Kako imaju pare za 100% vjerovatno neće odustati od potpunog preuzimanja, čak su najavili i squeeze-out u ponudi. Koliko je u tim uslovima pametno neizaći neka procjeni svako za sebe. Ja mislim da je ovo najveća cijena FDS-a što ćemo ikad vidjeti.
panzer

Post by panzer »

Mislim da smo već zaključili da je tehnički vrlo teško izvodivo da skupe više od 90 % vlasništva. A ako nakon ovoga tendera sakupe više od 80% to im je sasvim dovoljno da imaju apsolutnu vlast i da nemaju potrebu da dokupljuju niti ja lično od njih to očekujem.

Ali firma nije propala kao ni njeno ogromno preostalo vlasništvo nego dobija ozbiljnog vlasnika,puno ozbiljnijeg nego do sada a isto tako ostaje dd i preostali dioničari imaju svoja prava (i eto,obaveze).
beavis

Post by beavis »

Mislim da je sasvim dovoljno vidjeti šta se dogodilo sa vlasničkom strukturom TDR-a.
panzer

Post by panzer »

Pričali smo i taj....

I dalje postoje dioničari iste firme Adrisa samo što sad umjesto pogona za duhanske prerađevine imaju suvlasništvom nad najvećom osiguravajućom kućom u HR i nekoliko stotina miliona KM na računima Adrisa.
Ti dioničari nisu nezadovoljni razvojem situacije.
beavis

Post by beavis »

TDR je 100% vlasništvo BAT-a. O Adrisu nisam govorio.
panzer

Post by panzer »

TDR nije ni bio d.d tako da se ne može praviti direktna paralela sa FDS koji je d.d

Ako bi se već pravila, onda bi moralo ići Adris-FDS jer je to jedino logično.
beavis

Post by beavis »

Moje je mišljenje da bilo ko ko ima trocifreni broj dionica će najbolje proći na MTO-u, ko ima manje može ih zadržati iz špekulativnih ili sentimentalnih razloga. Vrijeme će pokazati ko je od nas dvojice bio u pravu.
panzer

Post by panzer »

Hoće. Pogotovo ako je te dionice ima još od 2008. ili bar 2010.

Ovako, šire gledajući......

Sa profesionalno finansijskog aspekta, svako ko je uložio svoj kapital u dionice firmi koje su pod kontrolom države tj ovakvih vladajućih struktura i sa menadžerima za koje se zna da su podložni kriminalu, taj nije finansijski "normalan".

Tu nema šanse da firma posluje na bolje, praksa je pokazala da su svi potezi "ekonomski suicidalni".

I opet, mi smo kupovali dionice. Očekujući nešto drugo od ljudi koji vode firme u propast.

Zar nije manji rizik ostati dioničar sada nego postati dioničar kada su firme imale sponzore kao što je Amir Zukić i neki drugi apartčici.
Post Reply