Fabrika duhana Sarajevo
Re: Fabrika duhana Sarajevo
Mislim da ce ih dosta ici na Telecom jer je tamo dobra dividenda ako se pogleda stednja u bankama i stope koje se dobijaju.
Mi što ostajemo ćemo vidjeti šta sa dodatnim dionicama ili dividendama.
Svak je svoga tela gospodar, ali ja mislim da neće biti boljih opcija za dioničare jer je CID/BAT obezbjedio kompletan novac za preuzimanje 100%. Objasnio sam iz kojih razloga nakon MTO-a CID neće smjeti nuditi veće cijene. Kako imaju pare za 100% vjerovatno neće odustati od potpunog preuzimanja, čak su najavili i squeeze-out u ponudi. Koliko je u tim uslovima pametno neizaći neka procjeni svako za sebe. Ja mislim da je ovo najveća cijena FDS-a što ćemo ikad vidjeti.
Mislim da smo već zaključili da je tehnički vrlo teško izvodivo da skupe više od 90 % vlasništva. A ako nakon ovoga tendera sakupe više od 80% to im je sasvim dovoljno da imaju apsolutnu vlast i da nemaju potrebu da dokupljuju niti ja lično od njih to očekujem.
Ali firma nije propala kao ni njeno ogromno preostalo vlasništvo nego dobija ozbiljnog vlasnika,puno ozbiljnijeg nego do sada a isto tako ostaje dd i preostali dioničari imaju svoja prava (i eto,obaveze).
Ali firma nije propala kao ni njeno ogromno preostalo vlasništvo nego dobija ozbiljnog vlasnika,puno ozbiljnijeg nego do sada a isto tako ostaje dd i preostali dioničari imaju svoja prava (i eto,obaveze).
Mislim da je sasvim dovoljno vidjeti šta se dogodilo sa vlasničkom strukturom TDR-a.
Pričali smo i taj....
I dalje postoje dioničari iste firme Adrisa samo što sad umjesto pogona za duhanske prerađevine imaju suvlasništvom nad najvećom osiguravajućom kućom u HR i nekoliko stotina miliona KM na računima Adrisa.
Ti dioničari nisu nezadovoljni razvojem situacije.
I dalje postoje dioničari iste firme Adrisa samo što sad umjesto pogona za duhanske prerađevine imaju suvlasništvom nad najvećom osiguravajućom kućom u HR i nekoliko stotina miliona KM na računima Adrisa.
Ti dioničari nisu nezadovoljni razvojem situacije.
TDR je 100% vlasništvo BAT-a. O Adrisu nisam govorio.
TDR nije ni bio d.d tako da se ne može praviti direktna paralela sa FDS koji je d.d
Ako bi se već pravila, onda bi moralo ići Adris-FDS jer je to jedino logično.
Ako bi se već pravila, onda bi moralo ići Adris-FDS jer je to jedino logično.
Moje je mišljenje da bilo ko ko ima trocifreni broj dionica će najbolje proći na MTO-u, ko ima manje može ih zadržati iz špekulativnih ili sentimentalnih razloga. Vrijeme će pokazati ko je od nas dvojice bio u pravu.
Hoće. Pogotovo ako je te dionice ima još od 2008. ili bar 2010.
Ovako, šire gledajući......
Sa profesionalno finansijskog aspekta, svako ko je uložio svoj kapital u dionice firmi koje su pod kontrolom države tj ovakvih vladajućih struktura i sa menadžerima za koje se zna da su podložni kriminalu, taj nije finansijski "normalan".
Tu nema šanse da firma posluje na bolje, praksa je pokazala da su svi potezi "ekonomski suicidalni".
I opet, mi smo kupovali dionice. Očekujući nešto drugo od ljudi koji vode firme u propast.
Zar nije manji rizik ostati dioničar sada nego postati dioničar kada su firme imale sponzore kao što je Amir Zukić i neki drugi apartčici.
Ovako, šire gledajući......
Sa profesionalno finansijskog aspekta, svako ko je uložio svoj kapital u dionice firmi koje su pod kontrolom države tj ovakvih vladajućih struktura i sa menadžerima za koje se zna da su podložni kriminalu, taj nije finansijski "normalan".
Tu nema šanse da firma posluje na bolje, praksa je pokazala da su svi potezi "ekonomski suicidalni".
I opet, mi smo kupovali dionice. Očekujući nešto drugo od ljudi koji vode firme u propast.
Zar nije manji rizik ostati dioničar sada nego postati dioničar kada su firme imale sponzore kao što je Amir Zukić i neki drugi apartčici.