Fabrika duhana Sarajevo
Re: Fabrika duhana Sarajevo
Mnogo je ljudi steklo pravo na dionice, a iselili su se, ili umrli, ili oboje. Ne samo FDS već generalno. I onda se tu radi o stotinjak dionica gdje nasljednici ne vide interes da putuju, plaćaju pravne usluge i sl. Na BSNL npr. oko 25% nikad dividendu nije podiglo. Sigurno se i u FDS odlično zna koliko je mrtvih dionica, a njih je vjerovatno više od 5%, tako da istiskivanje ne vjerujem da je moguće. Eh sad šta zakon kaže, kakve su ostale mogućnosti, to ne znam.
Kada poslije tendera vide koliko su dionica skupili (i to bude preko 50%) onda se mogu odluciti za dokapitalizaciju putem emisije dionica (i staviti cijenu koju zele), ubaciti novca kroz dionice koliko im odgovara i time legalno povecati svoj udio bez obaveze da raspisu novi tender.
-
Htio sam napisati svašta nešto vezano za posljednje komentare u svezi tendera ..onda sam odustao i sjetio se da je ovo ipak forum i da svatko ima prava pisati šta misli da je po njemu najpametnije ...naravno u ovo se zbrajaju i gluposti ..no da ipak kažem ...osobno sam se presabrao i moja matematika mi veli da ipak nisam u minusu ..prosječna cijena ulaza(kupovine) + dobijene dividende + cijena na tenderu = + ..možda za neke nije tako ali to je već stvar njihova razmišljanja ...svatko prije svega treba da razmisli šta dobija time što eventualno ostaje MALI dioničar ? dividendu ? cijenu veću od sadašnje ponuđene 83,5 KM ? ( šta u konačnici znači i veća cijena ukoliko imamo ovakvu burzu i ako će ubijeđen sam nakon tendera trgovanje ovom dionicom opet doći u stanje "hibernacije/stagnacije") ...kakva će u zasigurno okrupljenoj vlasničkoj strukturi biti prava i mogućnost odlučivanja malih dioničara ? itd td ...da sad i ja ne upadnem u zamku razvoja teorija za 2020 i dalje ..( ali ne treba smetnuti s uma da se radi o vrlo vjerojatnoj mogućnosti da se poslovanje firme uvijek vrti oko pozitivne nule ...) Sve u svemu svatko neka sam sebi ponudi realne odgovore ...od toga će mu zavisiti da li će skupo platiti naknadnu pamet ![Smile :-)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
![Smile :-)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
-
Jednostavnije im je da neko prvu godinu kupuje u njihovo ime pa da im to poslije proda (što je vrlo jednostavno i moguće)! Poslije godinu dana mogu i sami nastaviti kupovatihihihi wrote:ZAKON
O PREUZIMANJU DIONIČKIH DRUŠTAVA
(8) Ako ponudilac ili lice koje s njim djeluje zajednički u roku jedne godine od dana isteka roka trajanja
ponude za preuzimanje stekne dionice ciljnog društva koje su bile predmet ponude po cijeni koja je
viša od cijene iz ponude, dužan je dioničarima koji su prihvatili ponudu za preuzimanje isplatiti razliku
u cijeni u roku sedam dana od dana sticanja.
Mislim da neće to (kupovati po većoj) uraditi. Mada bi tumačio da bi squeeze out morao ići po većoj ako bi obajavili unutar godine dana od kupovine po većoj od 83,5.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
Kolege investitori i ostali, kako sam ja već odlučio da prodam jutros sam otišao kod notara da ovjerim papire i vidim da i penzioneri sa Pala prodaju. Notar mi takodje kaže da je i jučer bila gužva za ovjeru papira za FDS tender. Mislim da je bitno za raspravu da znate info sa terena. Nikad nisam bio od teorija zavjere i špekulacija nego od konkretnih stvari. Stanje na terenu prvi radni dan nakon oglasa govori da će veliki broj ako ne i svi dostupni dioničari izaći na tender.
Vidi,samo jedan notar u Sarajevu pa gužva
Dobro,dobro.... Šalili smo se. Ne morate odmah tako regovati. Normalno da ćemo svi prodati. I Slavuj i svi mi.
po 95 i kusur
Dobro,dobro.... Šalili smo se. Ne morate odmah tako regovati. Normalno da ćemo svi prodati. I Slavuj i svi mi.
po 95 i kusur
-
Onda RVP strašno sporo obrađuje naloge za prihvatanje ponude za preuzimanje, jer je do jutros ukupno deponovano 1.082 dionice FDS ili 0,0844% (skoro jedan promil)beavis wrote:Kolege investitori i ostali, kako sam ja već odlučio da prodam jutros sam otišao kod notara da ovjerim papire i vidim da i penzioneri sa Pala prodaju. Notar mi takodje kaže da je i jučer bila gužva za ovjeru papira za FDS tender. Mislim da je bitno za raspravu da znate info sa terena. Nikad nisam bio od teorija zavjere i špekulacija nego od konkretnih stvari. Stanje na terenu prvi radni dan nakon oglasa govori da će veliki broj ako ne i svi dostupni dioničari izaći na tender.
Naravno da se šalim, skupiće oni puno više, pogotovo kada deponuju one svoje dionice što su ih kupovali po cca 40-50 KM, a takvih imaju bar 12-15%, jer velika akcija nije mogla ni započeti dok nisu dokazali da imaju sa vladom preko 50%...
-
Ranije ne primjetih, ali i u tender ponudi stoji da je BAT obezbijedio pare kroz "pozajmicu" ponudiocu, tj. CID-u. To samo doprinosi tezi da iza CID-a stoje ovi naši hoštapleri. Kao što sam i pretpostavljao, BAT ih je kreditirao, vjerovatno je kao obezbjeđenje uzeo u zalog dionice FDS koje su predmet kupovine, a ovi će da to očiste i pripreme za BAT. Još stoji u tenderu "s obzirom da ponudilac nije izvršio due dilligence"... Znači ponudilac je ušao u kupovinu firme bez dubinske analize, ali svejedno hoće da je preuzme, po mogućnosti čak 100% dionica? Ova tender ponuda je dobar osnov bar za pokretanje krivične istrage oko ovog svega. Koliko je to sve moralo ići ispod cijene da bi neko na neviđeno dao pare za to?!
"A evo i prilike,da svi u aktuelnom rukovodstvu SDA,a naručito oni koji su učestvovali u prodaji dionica Fabrike duhana i Bosnalijeka,daju primjer da je SDA transparentna stranka pa neka objave imovinske kartone,kao što je moj objavljen i o kojem govori predsjednik Izetbagović"
Ovo je dio odgovora Senada Šepića,jednog od SDA zastupnika u parlamentu BiH,predsjedniku stranke Izetbegoviću na neke njegove optužbe!
Za mene je ovo još uvijek na nivou svađe u raji,i zanima me samo zbog činjenice da su i neki i u vladajućoj stranci svjesni pljačke koja je realizirana
kroz ove dvije prodaje porodičnog srebra!Nije to ,dakle izmišljeno na ovom forumu niti na nekom od medija od onih koji se usuđuju misliti svojom glavom,naravno ako već imaju tu sposobnost.Oni koji baš i nemaju sposobnost nekog ozbiljnijeg promošljanja,nego se ovdje vrlo primitivno bore za te kriminalce,moraju računati s tim da će jednoga dana o tome biti propitivani!
A što se tiče ovog Poziva na prodaju,stvari nisu ni blizu takve kako ih neki ovdje žele ,slučajno ili ne,predstaviti.Samo danas ja sam imao tri poziva dioničara ,uposlenika FDS koji poitaju šta da rade,da li da prodaju!Ljudi jednodtavno ne bi prodali svoje dionice ali se boje otpuštanja.Ja naravno nikome ništa o tome ne mogu preporučiti!I to im i govorim!Svak neka se ponaša kako misli da je najbolje za njega,a ja ostajem pri svemu onome što sam izjavio ili naposao o ovoj pljački!I sam još uvijek nisam načisto hoću li im prodati ili ne!No sigurno je da ću ostati bar sitni dioničar!Neka im se nađem!
Ovo je dio odgovora Senada Šepića,jednog od SDA zastupnika u parlamentu BiH,predsjedniku stranke Izetbegoviću na neke njegove optužbe!
Za mene je ovo još uvijek na nivou svađe u raji,i zanima me samo zbog činjenice da su i neki i u vladajućoj stranci svjesni pljačke koja je realizirana
kroz ove dvije prodaje porodičnog srebra!Nije to ,dakle izmišljeno na ovom forumu niti na nekom od medija od onih koji se usuđuju misliti svojom glavom,naravno ako već imaju tu sposobnost.Oni koji baš i nemaju sposobnost nekog ozbiljnijeg promošljanja,nego se ovdje vrlo primitivno bore za te kriminalce,moraju računati s tim da će jednoga dana o tome biti propitivani!
A što se tiče ovog Poziva na prodaju,stvari nisu ni blizu takve kako ih neki ovdje žele ,slučajno ili ne,predstaviti.Samo danas ja sam imao tri poziva dioničara ,uposlenika FDS koji poitaju šta da rade,da li da prodaju!Ljudi jednodtavno ne bi prodali svoje dionice ali se boje otpuštanja.Ja naravno nikome ništa o tome ne mogu preporučiti!I to im i govorim!Svak neka se ponaša kako misli da je najbolje za njega,a ja ostajem pri svemu onome što sam izjavio ili naposao o ovoj pljački!I sam još uvijek nisam načisto hoću li im prodati ili ne!No sigurno je da ću ostati bar sitni dioničar!Neka im se nađem!
Napreduju, 6.500 komada do juče.
A sumnjam da se radnici mogu otpustiti radi neprodavanja dionica. Ionako te dionice neće uticati na naredne odluke pošto će ovi imati apsolutnu većinu a vjerovatno više neće biti tog predstavnika radnika.
A sumnjam da se radnici mogu otpustiti radi neprodavanja dionica. Ionako te dionice neće uticati na naredne odluke pošto će ovi imati apsolutnu većinu a vjerovatno više neće biti tog predstavnika radnika.