Davno je bilo vrijeme da ovdje uđe SIPA. Doveli su vrijednost dionice BIG na 1,4 (iako mu je i sad nav 5 puta veći, oko 7,5, ali mogao je biti preko 20 da nisu radili gore opisano). Dividenda nikad nije podijeljena odnosno dioničari nikad nikakav prinos nisu imali a to je jedina funkcija postojanja fonda. Rekoh, vidio sam ima 3-4 mjeseca prodaju malih količina Igmana po petini realne cijene i odmah sam pomislio da će ići nešto ovakvo i da je to psihološka priprema za prodaju po niskoj cijeni. Kupca su praktično pretvorili u instant milionera a svoje dioničare teško oštetili. Ne znam ko drže te likove na čelu sve vrijeme. Zakazao je čitav lanac, KOMVP koji su najodgovorniji, ali ni dioničari se nisu proslavili. Da ne pominjem tužilaštvo, SIPU i slične dok im se pod nosom odvija afera veća od nekadašnjeg Agrokomerca. Prodali su oni i Bosnalijek po mislim 14 KM a jasno je da vrijedi 30 i više. I ko zna šta još. Ni u jednoj normalnoj zemlji ovo ne bi moglo trajati duže od dana a u nas evo godinama. I Ništa.slavuj wrote:Evo malo demagogije,kako bi rekao onaj Gepard,ili kako već.
Nešto o trgovanju na SASE.Kako to izgleda kad prodaju i kupuju kriminalci iz predhodnog posta.Kad tuđim gloginje mlate,rekao bi narod u mom kraju!
Upratili ste sigurno posljednje transakcije dionicama IGMAN dd Konjic .
ZIF Bosfin i ZIF BIG, fondovi kojima upravlja DUF ABDS,dakle Edina Dizdar,bar formalno,prodali su 17,4831% i 7.2319%,ukupno 143.077 dionica IGKCRK3 po cijeni 80.76 km.Kupac je naravno neko ko posluje putem skrbničkog računa.Sve podatke o ovom,kao i o drugim emitentima možete naći.
zato ovdje samo nekoliko podataka za usporedbu sa transakcijama kojima ta ista Edina Dizdar u korist fondova kojima upravlja kupuje dionice od svojih partnera u pljačci dioničara fondova,
Dionica Unioninvestplastika UNPL ; Ozon OZNT ; Igman IGKCRK L
Knjigovodstvena cijena 14,01 ; 27.57 ; 174.71
Nominalna 10 ; 20.00 ; 118.00
Cijena trgovanja 46.00 ; 159 ; 80,76
MIMS doo i Selimović od E.Dizdar su dobijali za Unioninvestplastiku cijenu veću za 3,2 puta od knjigovodstvene cijene.
Dionice Ozona je ista direktorica E.Dizdar plačala 5,7 puta više nego su vrijedile.
zato je dionice Igmana Konjic,trenutno najprofitabilnije firme u BiH,prodala za manje od polovine knjigovodstvene cijene.
Dioničari ZIF BIG i ZIF BOSFIN samo na prodaji dionica Igmana opljačkani su za oko 13.000.000,slovima:trinaestmiliona km!Najmanje za toliki iznos opljalčkani su dioničari ostalih fondova sa sjedištem u Kulovića ulici kroz kupovinu dionica OZNT,UNPL,EGN.No to je tema za puno veću priću!
I kako nazvati ljude koji su to aminovali!
Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
-
Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
-
Meni se čini da i u Banjaluci ima Selimovića. Danas mtel prometovan preko milion KM po 0,89 KM po dionici. Vjerovatno je Kristal fond prodavao...
A evo ovo ovako ide kod druge ekipe:
http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 94/type/50
Založiš nekretnine neke firme i dobije se kredit koja kasnije da pozajmice vlasniku i "nekom" P-Trade a onda te dvije firme paralelno kupuju dionice solane. Ponekad fiktivno i prodaju jedna drugoj kako bi stvarali privid cijene. Kao trebao bi biti regulator na tržištu da zaustavi te nezakonitosti i reaguje na udružena djelovanja samo što je problem što regulator ne postoji.
Regulator postoji jedino kao babaroga kada ja dam nalog za kupovinu dionica nekog emitenta po cijeni koja je veća 10% od predhodne. Tada me brokeri plaše tom babarogom.
P.S kredite su dale ASA i Union banka.
http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 94/type/50
Založiš nekretnine neke firme i dobije se kredit koja kasnije da pozajmice vlasniku i "nekom" P-Trade a onda te dvije firme paralelno kupuju dionice solane. Ponekad fiktivno i prodaju jedna drugoj kako bi stvarali privid cijene. Kao trebao bi biti regulator na tržištu da zaustavi te nezakonitosti i reaguje na udružena djelovanja samo što je problem što regulator ne postoji.
Regulator postoji jedino kao babaroga kada ja dam nalog za kupovinu dionica nekog emitenta po cijeni koja je veća 10% od predhodne. Tada me brokeri plaše tom babarogom.
P.S kredite su dale ASA i Union banka.
Tako svi rade.
Ima regulator, ima organ za gonjenje.
Ali...
Ima regulator, ima organ za gonjenje.
Ali...
šta si htio reći?Sitna buranija wrote:Meni se čini da i u Banjaluci ima Selimovića. Danas mtel prometovan preko milion KM po 0,89 KM po dionici. Vjerovatno je Kristal fond prodavao...
Ozon prava firma. Koji li je fond kupio ?
Ili je ovaj Saric,sto se trgije njegovom polovinom Ozona,velliki kriminalni bos ili je neviji exponent..Moguce da su mu svi tuzioci familija ,bar po novcaniku.Neko ce to morati istraziti.Eto otisla je i Burzicka,!
1,5 miliona KM u certifikatima? I skidanje sa privatnog računa?
Vlada Federacije BiH hitno će posuditi 750.000 KM Agenciji za privatizaciju FBiH (APF) kako bi Agencija mogla normalno poslovati u ovoj godini i isplaćivati plaće.
Ponestalo novca
Agenciji je ponestalo novca nakon što joj je s računa skinuto 1,5 miliona maraka, koji je isplaćen N. T. iz Maoče (ime i prezime poznato redakciji). On je tužio Agenciju za privatizaciju i Finansijsko-informatičku agenciju (FIA), jer mu je sa privatnog računa prevarom skinuto nešto više od milion KM u certifikatima.
Falsifikator je uvjetno osuđen, a N. T. je tužio i Agenciju i FIA-u, a slučaj je već postao punoljetan. No, kad su na naplatu stigli dugovi, presuđeno je da dvije agencije solidarno isplate 1,5 miliona maraka. No, cijeli iznos skinut je samo s računa Agencije za privatizaciju.
Napravio grešku
Amer Bekrić, direktor Agencije za privatizaciju, ističe da im je FIA uplatila “svoj” dio od 750.000 KM, ali da su, zbog normalnog poslovanja i isplate plaća, morali tražiti pozajmicu.
- Novac ćemo vratiti iz prve velike privatizacije – dodao je Bekrić, istaknuvši da su tužili FIA-u za preostalih 750.000 KM s obzirom na to da je njihov radnik napravio grešku 2001. godine.
Esad Mahmutović, direktor FIA-e, rekao je da je naslijedio cijeli problem te da je tražio i reviziju presude Suda u Brčkom, ali je taj zahtjev odbijen.
Mi group prodao udio u Ozonu a kupili Bosfin i BIG. Isti oni što su prodali udjele u Igmanu.
Ocito imaju sigurnije nacine iz lacenja para kroz MI Grup!