Bosnalijek

Damirko

Re: Bosnalijek

Post by Damirko »

Panzer, Trivun je na listi novopredloženih članova NO ispred vlade.
Nešto se tu ne slaže... Meni se čini da sjedi na dvije čvrste stolice i da nema govora da ga neko makne.
Investitor

Post by Investitor »

Loto wrote:Gledajuci kako stvari stoje trenutno daleko su stvari otisle sa Arslanagic i Trivun tako da njima nema puno opcija nego samo dvije da nadjacaju Vladu i male dijonicare putem trazenja rupe u zakonu kroz i kosntantnom kupovanju na vremenu sa dobro placenim advokatima i racunovodzama a druga opcija prilikom da dodze do okrivanja krivice od strane Arslanagic on bi bio spreman da povucu cjeli lanac ljudi koji je pomagalo ovih 15 godina.
Ma Arsla i Trivun su odsvirali svoje, samo je pitanje hoće li adekvatno biti sankcionisani. Najveća kazna bi im bila oduzimanje sve imovinske koristi, pribavljene zloupotrebom položaja i finansijskim malverzacijama. Međutim, šta bi od toga imali dioničari osim duševnu satisfakciju. U ovoj organizovanoj kriminalnoj grupi značajno mjesto ima i Hasan Šepo, koji je po mojim saznanjima, stekao nezakonito velika sredstva i na izgradnji modernog skladišta u krugu Bosnalijeka (ono višespratno sa liftovima, ne znam kako se to stručno zove),čija izgradnja je koštala oko 20 mil. Šepo je na neki način, nisam najbolje čuo razgovor nekih dioničara na skupštini, da li kao posrednik ili kao suvlasnik firme koja je pravila navedeno skladište imao ogromnu korist od navedenog posla.

Što se tiče druge opcije koju navodiš, Arsla bi već istu iskoristio da mu šta pomaže, ali nikada vrana vrani oči ne vadi. Takvi nikada ne priznaju zločine, čak i kada su dokazi neoborivi, ali slažem se da su predstavnici državnog kapitala sve ove godine bila indiferentni po pitanju poslovanja Bosnalijeka. Nadam se da će budući predstavnici koje je predložila vlada, a koje treba i mi da podržimo, biti bolji domaćini.
Problem malih dioničara je što nemaju Udruženje dioničara (postojeće kontroliše Arsla jer mu članstvo uglavnom čine radnici Bosnalijeka) preko kojeg bi mogli da predlože svoje kandidate za nadzorni odbor. Bilo je nekih neformalnih prijedloga na skupštini da se oformi jedno takvo Udruženje, međutim mali dioničari treba da se pojave na idućoj skupštini i da podrže ideju za osnivanje takvog udruženja, jer naša pasivnost najviše šteti nama samima.
Last edited by Investitor on 06 May 2012, 18:02, edited 1 time in total.
Investitor

Post by Investitor »

Damirko wrote:Panzer, Trivun je na listi novopredloženih članova NO ispred vlade.
Nešto se tu ne slaže... Meni se čini da sjedi na dvije čvrste stolice i da nema govora da ga neko makne.
Vlada je predložila kao svoje kandidate Fahrudina Smajlagića, Rifata Klopića i Senada Zekića, a Trivuna i još tri druga kandidata mislim dr. Mima Sijerčić, Mirjana Lasić i Šačir Hajdar predložilo je upravo navedeno Udruženje malih dioničara koje kontroliše Arslanagić, dok su Janez Boje i Nurija Mulalić kandidati fondova. Stvarno ironija da mali dioničari nemaju svoje kandidate, ostaje nam samo da se uzdamo u vladine kandidate, jer ja fondovima ne vjerujem.
Loto

Post by Loto »

Pitanje je koliko će i jedni i drugi uspeti u svojoj nameri. ...ali ako Vlad istraje u svome palanu da li ce trziste reagovati i povratiti povjerenje u potencijalne kupce jer kako znamo ugled je vec narusen. Da li ce mo imati priliku da vidimo da Bosnalijekove dionice dostignu cjenu od 25km-30km po dionici u narednih pet mjeseci.Sve mi ovo izgdleda da svi love u mutnom.
Investitor

Post by Investitor »

Loto wrote:Pitanje je koliko će i jedni i drugi uspeti u svojoj nameri. ...ali ako Vlad istraje u svome palanu da li ce trziste reagovati i povratiti povjerenje u potencijalne kupce jer kako znamo ugled je vec narusen. Da li ce mo imati priliku da vidimo da Bosnalijekove dionice dostignu cjenu od 25km-30km po dionici u narednih pet mjeseci.Sve mi ovo izgdleda da svi love u mutnom.
Mi dioničari nemamo šta izgubiti odlaskom Arslanagića i ekipe, međutim sve dok mali dioničari, a tu ubrajam i radnike Bosnalijeka, ne shvate da samo aktivnim djelovanjem na skupštinama društva mogu imati korist od uspješnog poslovanja Bosnalijeka (dividenda i rast cijena dionice na berzi) nema tu napretka. Trenutno je, ako se varam ispravite me, samo knjigovodstvena vrijednost dionice Bosnalijeka 14 a tržišna 10,50 KM, što je dovoljan pokazatelj šta tržište misli o trenutnom menadžmentu i njihovom poštenju.
panzer

Post by panzer »

Investitor wrote: Problem malih dioničara je što nemaju Udruženje dioničara (postojeće kontroliše Arsla jer mu članstvo uglavnom čine radnici Bosnalijeka) preko kojeg bi mogli da predlože svoje kandidate za nadzorni odbor. Bilo je nekih neformalnih prijedloga na skupštini da se oformi jedno takvo Udruženje, međutim mali dioničari treba da se pojave na idućoj skupštini i da podrže ideju za osnivanje takvog udruženja, jer naša pasivnost najviše šteti nama samima.
- Nije ni moglo biti kvoruma kada se Arslanagić sam pobrinuo za to podijelivši pet posto dionica besplatno radnicima. Išao je na varijantu da stavi pod svoju kontrolu dioničare i ostale izvore, kao što su razni fondovi, kako bi ostao na čelu kompanije koja radi samo za njega, kazao je nakon odgađanja skupštine jedan od najvećih malih dioničara Bosnalijeka Halil Čengić, dodavši da su on i prisutne kolege također upoznati s raznim podmićivanjima od menadžmenta prema malim dioničarima koji se jučer nisu pojavili.

Naglasio je da je Bosnalijek fabrika koja treba da proizvodi i pravi savremene proizvodne objekte, linije, da kupuje licence, a ne da gradi skladišta radi provizije, što se do sada dešavalo i to uz pomoć Vlade FBiH.

- Najgore je bilo slušati predstavnika Vlade u Nadzornom odboru Rifata Klopića, koji je kazao da za osam godina primanja naknade u ovoj firmi nije ništa primijetio. To je obična glupost. Vladu nije definitivno zanimalo 20 posto njenog kapitala i pokazati će se, kada nadležni organi završe svoj posao, da je kriminal u Bosnalijek uveo menadžment, sve vrijeme sponzorisan od dioničara, uključujući i Vladu, istakao je Čengić, koji smatra da je jedino rješenje za spas Bosnalijeka upravo smjena menadžmenta.

Sadašnjem menadžmentu, tvrde mali dioničari, najpoželjnija je struktura vlasništva, malo Vlade, malo više fondova i nešto malih nezainteresovanih dioničara. Također, sumnjaju da Vlada u Bosnalijeku radi za interese mogućeg kupca.

Već par godina se pojavljuje Halil Čengić i njega često tituliraju kao predstavnika malih dioničara i ne znam može li on angažovati. Sad, bosnalijek ima udruženje MD ali to su radnici firme tako da se ne računaju(nažalost, jer ipak bi i mi i oni trebali imati iste ciljeve).

Generalno, čini mi se da u proteklim godinama udruženja nisu ispunila očekivanja. Možda griješim ali izgledalo mi je da je teško naći kontakte tih udruženja ali je u nekim bilo i sumnjivih radnji, kao što je to radio Softić u onom svom udruženju.
Ljudi kupuju i prodaju dionice i nakon svake kupovine ili prodaje, ukoliko postoji potreba, treba tražiti kontakte udruženja ali i biti siguran da su ta udruženja od povjerenja.

Ono što je bitno je da se dioničari organizuju kada treba odnosno da se pojave na skupštini ili da daju punomoć nekome od povjerenja da glasa za njih. Možda je prednost zvaničnih udruženja što ona mogu predložiti svog predstavnika ali sada imamo predstavnika malih dioničara u BHT i Elektroprivredi BIH i stvarno ne znam šta oni mogu uraditi, ne znam ko je predložio bivšeg direktora Triglav osiguranja da bude predstavnik malih dioničara? Zašto on nije reagovao kada je Vlada donijela odluku da elektroprivreda akontativno isplati dio dobiti samo većinskom dioničaru? Isto je i u BHT-u, ko je tu predložio predstavnika.
Kako naći kontakt informacije udruženja kada se tim udruženjima ne isplati imati web stranicu i održavati je. Puno pitanja oko toga i ja sam tu skeptičan.

Internet je dobra stvar koja brzo povezuje ljude i mislim da to treba iskoristiti jer svi zainteresovani dioničari na jednom mjestu mogu vidjeti i stavove ostalih dioničara i aktivnosti koje su u toku. Konkretno mislim na forume ove vrste iako je i na njima do sada bilo svega. Ipak, dioničarstvo se mora shvatati ozbiljnije i forumi moraju biti ozbiljniji. Dioničari nemaju troškove(članstvo i sl) a mogu imati informacije iz više firmi na jednom mjestu.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Je li određen novi datum za vanrednu skupstinu sa dnevnim redom smjenjivanja NO?
graditelj

Post by graditelj »

Ovo je iz jučerašnjeg oslobođenja, piše da je zakazana za 22/05/2012, ali ja nigdje nisam načao da je to zvanično napisano.
Attachments
EDIN ASLANAGIC.PNG
EDIN ASLANAGIC.PNG (77.94 KiB) Viewed 5349 times
Sabur2

Post by Sabur2 »

Davne 1996. nakon demobilizacije, vratio sam se na posao u BSNL. Pita tada mene moja stara nana kako mi je i kako mi se zove direktor?
Ja joj rekoh, a ona: "pu, sigurno je lopov ko i dedo mu rahmetli....".

Tad nisam tako mislio, ali ne ide iver daleko od klade.
Investitor

Post by Investitor »

Sabur2 wrote:Davne 1996. nakon demobilizacije, vratio sam se na posao u BSNL. Pita tada mene moja stara nana kako mi je i kako mi se zove direktor?
Ja joj rekoh, a ona: "pu, sigurno je lopov ko i dedo mu rahmetli....".

Tad nisam tako mislio, ali ne ide iver daleko od klade.
Sabur2, radiš li još uvijek u Bosnalijeku? Ako radiš reci nam šta radnici iskreno misle o Arslanagiću, mislim podržavaju li ga svojevoljno ili iz straha. Ovo pitam da vidim može li se na njih računati kada, inšAllah, smjenimo Arslu.
Post Reply