Vijesti iz ekonomije/privrede

panzer

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

Nakon što je odlučio da privremeno zaustavi ulaganja od 12 milijardi dolara, Ford shvata da za etabliranje na tržištu električnih vozila nije dovoljno proizvesti električni automobil s najboljim performansama.

U trećem kvartalu, kompanija Ford Motor je otkrila stvarno stanje kada su u pitanju marže i gubici. Glavni uzrok je kombinacija pada potražnje za električnim automobilima i damping cijena koji je početkom godine pokrenuo Tesla. Ford je u trećem tromjesečju 2023. uspio da proda 20.962 električna vozila, čime je nadmašio General Motors. Ovaj napredak je velikim dijelom posljedica povećane proizvodnje Mustanga Mach-E. Prodaja Mach-E-a je porasla za impresivnih 42.5 odsto u trećem tromjeseču, s 14.824 prodatih jedinica, od kojih su 5.872 prodate samo u septembru. Međutim, kada se pogledaju brojke koje ostvaruje Tesla, starosjedioci su s razlogom zabrinuti.

Međutim, uprkos povećanju broja isporuka električnih vozila, Fordov izvještaj navodi operativni gubitak od čak 1.3 milijarde američkih dolara, što je pad u odnosu na prethodni kvartal. To je dovelo do zabrinjavajućeg zaključka da za svako prodato električno vozilo u tom periodu, Ford je zabilježio gubitak od oko 36.000 USD, nadmašivši procjenjeni gubitak od 32.350 USD po EV-u u drugom kvartalu. Američki gigant se već sada priprema za gubitak od 4.5 milijardi dolara na godišnjem nivou.
brzi

Post by brzi »

https://www.klix.ba/biznis/ukupni-depoz ... /231030140

1,35 milijardi vise u godinu dana.
A jutros gledam pred policijom u Zenici 500 ljudi ceka CIPS za onu pomoć , pa ne mogu da shvatim ko to toliko stedi.
panzer

Post by panzer »

Ja sam još prije par godina zaključio da ljudi imaju para, ne znaju šta će sa njima. Pogotovo kad sam vidio tiktok "duele". A i očito je, gledajući pomamu za nekretninama i pomamu za vozilima-terencima.
Truba

Post by Truba »

Ja sam procitao negdje da bi 1 bio bogat 20 000 mora biti siromasno
brzi

Post by brzi »

Truba wrote: 30 Oct 2023, 18:25 Ja sam procitao negdje da bi 1 bio bogat 20 000 mora biti siromasno
Ti si taj!
Zanimljivo da nijemci racunaju da si bogat ako imas imovinu vrijednu preko 490.000 eura, jer je to dovoljno da budes u 10% najbogatijih.
beka26

Post by beka26 »

Tijekom srijede Hrvatskom je odjeknula vijest kako je Centar za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) prihvatio tužbu Ivice Todorića protiv Republike Hrvatske oko preuzimanja Agrokora. ICSID je donio službenu odluku o nadležnosti u sporu koji su protiv hrvatske vlade u Washingtonu pokrenule Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V., dvije nizozemske kompanije nekadašnjeg vlasnika Agrokora Todorića. Prema neslužbenim informacijama, odluka je raspisana detaljno, a argumenti kojima je DORH u ime Republike Hrvatske osporavao nadležnost arbitražnog tijela u cijelosti su pobijeni.
Izgleda da ce Todorić pobijediti i naplatiti nekoliko milijardi eura. Po istom principu bi mogli i Jadran ulaganja tužiti i vladu FBiH za uplitanje u rad EP , i nanošenje štete stranom ulagači, a sve u cilju zaštite
stranih ulaganja za koje je nadležan sud u Wašingtonu.
Postoji pravna opravdanost za tužbu.
beka26

Post by beka26 »

I ne samo kod EP, nego i otimanja drugih firmi od pravih vlasnika, kao što su Aluminij Mostar, rmu Kamengrad itd, a sve uz kriminal i blagoslov vlade FBiH. Isto kao i s Agrokorom.
Svi ekonomski stručnjaci u Hr koji su neovisni tvrde da ce Ivica pobijediti u ovom spotu, a i firme koje je uzeo da ga zastupaju rade na postotak.
one

Post by one »

Također, bit će uveden i porez na dividendu u istom iznosu od 10 posto, koji do sada nije postojao.
https://avaz.ba/vijesti/bih/866273/vlad ... ema-poreza
panzer

Post by panzer »

Od 2014. pričaju o njemu. A RS uvela i ukinula za to vrijeme.
zrtvasvihrezima

Post by zrtvasvihrezima »

Pa odvratit će od ulaganja ako je neko i imao namjeru.
Zanima li te mamlaze stanje na tržištu kapitala?
Post Reply