Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Sabur2

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by Sabur2 »

Ne znam postoji li zakonska mogućnost da se emitenti pojedinacno registruju na drugim berzama, npr Bečkoj ili bar Zagrebačkoj?
Na bilo kojoj gdje postoji poštena zakonska regulacija...
brzi

Post by brzi »

Ja sam već spominjao da imam namjeru investirati u par firmi u Njemačkoj i da čekam neku jaču korekciju, paniku, pometnju,..
Cijene firmi koje me zanimaju su već prepolovljene u odnosu na rekordne cijene ali još ću da čekam.
Raspitivao se oko kupovine iz BiH i saznao ( tako mi rekoše u Raiffeisenu) da može samo preko skrbničkog računa, Reiffeisen Kastodi.
Tu je problem troškova.
Ne računajući troškove kupovine i prodaje dionica, postoje troškovi kod isplate dividende i fiksni trošak vođenja skrbničkog računa koji iznose 0,3% od vrijednosti računa na kraju mjeseca.
pa bi to skrbništvo koštalo 3,6% godišnje i pojelo bi cijelu dividendu, u nekim slučajevima i više.
Ispadne jeftinije staviti 10.000 eura u džep koliko je dozvoljeno iznijeti i otići vani, otvoriti račun i kupiti dionice.
beka26

Post by beka26 »

Gdje ćeeš bolje od Telekom Slovenije... 8-)
montypython

Post by montypython »

brzi wrote:Ja sam već spominjao da imam namjeru investirati u par firmi u Njemačkoj i da čekam neku jaču korekciju, paniku, pometnju,..
Cijene firmi koje me zanimaju su već prepolovljene u odnosu na rekordne cijene ali još ću da čekam.
Raspitivao se oko kupovine iz BiH i saznao ( tako mi rekoše u Raiffeisenu) da može samo preko skrbničkog računa, Reiffeisen Kastodi.
Tu je problem troškova.
Ne računajući troškove kupovine i prodaje dionica, postoje troškovi kod isplate dividende i fiksni trošak vođenja skrbničkog računa koji iznose 0,3% od vrijednosti računa na kraju mjeseca.
pa bi to skrbništvo koštalo 3,6% godišnje i pojelo bi cijelu dividendu, u nekim slučajevima i više.
Ispadne jeftinije staviti 10.000 eura u džep koliko je dozvoljeno iznijeti i otići vani, otvoriti račun i kupiti dionice.
Treba pri tom biti jako oprezan jer teško je znati kad je kraj korekcije. U nas je padalo 10 godina. Tako da i ovo na Zapadu može biti samo uvod u pravi pad. Ne bih savjetovao ulazak u bilo šta bez duboke analize fundamenata, prihodi, dobit, konkurencija, smjer u kojem ide sektor. Ne padati na zvučna imena i ne hvatati noževe u padu. Džaba što se zove Tesla, Apple ili Coca Cola ako će padati još 3 godine a neko komunalno preduzeće u vukojebini pri tom rasti.
brzi

Post by brzi »

montypython wrote:
brzi wrote:Ja sam već spominjao da imam namjeru investirati u par firmi u Njemačkoj i da čekam neku jaču korekciju, paniku, pometnju,..
Tu je problem troškova.
Treba pri tom biti jako oprezan jer teško je znati kad je kraj korekcije. U nas je padalo 10 godina. Tako da i ovo na Zapadu može biti samo uvod u pravi pad. Ne bih savjetovao ulazak u bilo šta bez duboke analize fundamenata, prihodi, dobit, konkurencija, smjer u kojem ide sektor. Ne padati na zvučna imena i ne hvatati noževe u padu. Džaba što se zove Tesla, Apple ili Coca Cola ako će padati još 3 godine a neko komunalno preduzeće u vukojebini pri tom rasti.
Oprezan sam ja,.. ali moram napomenuti da Njemačka iako jedna od najrazvijenijih ekonomija ima dosta konzervativno stanovništvo po pitanju ulaganja, uz to još nije zaboravljena 2008. godina.
Nije tajna koje me firme zanimaju i realno mislim da su male šanse da se tu ofula,.
Daimler, automobilska industrija jeste u problemima i morat će naći neka nova rješenja ali,..
knjigovodstvena vrijednost dionice 65 eura, maksimalna je bila 92 eura u martu 2015. a sad je 49 eura. Dobit je oko 10 eura po dionici i dividenda u 2018. je bila 3,65 eura. Kad se sve ovo posloži i trenutna cijena je jako dobra ali ja bi uletio na 40 eura ili niže.

Covestro, knjigovdstvena oko 40 eura, trenutna cijena 45 eura, maksimalna bila u februaru 2018, iznad 95 eura.
Dobit u ovoj godini će biti oko 10 eura, dividenda u 2018. god. bila 2,20 eura.

Continental, knjigovodstvena 80 eura, tržišna 130 eura, maksimalna bila u januaru 2018. god, čak 250 eura. Dobit u 2018. će biti oko 15 eura po dionici, dividenda 4,50 eura u 2018. god.

Ako bi primjenili ovu računicu koju si ovdje pravio:

"Koliko se sjećam, bilo je nekad investitorsko pravilo da je povoljna cijena za kupnju dionice od 18-25 P/E ili u prosjeku 20. Ako je pri sadašnjoj dobiti i cijeni P/E 5,5 onda znači da može narasti još 4 PUTA a da je još uvijek povoljna za kupnju pri ovoj dobiti, tj da je do 40 povoljna cijena. Drugo, logika te fomule je da od dionice/dividende imaš prihod kao kamata u banci i nešto veći a kako je tada bila kamata cca 5 % a sada je cca 2 % to znači da je sad povoljna kupnja i za P/E do 40 pri čemu bi dakle bilo još uvijek povljno kupiti JPESR i po 80 KM pri ovoj dobiti od 59 m. Treće, ovo je dobit pri niskim cijenama domaće struje (imala je JPESR i veće dobiti mislim preko 70 m). Kako je prihod EP cca milijarda, porast cijene struje od 10 % (pri čemu bi i dalje bili jedna od zemalja sa najjeftinijom strujom u Evropi) bi donio trenutno povečanje dobiti za 100 miliona tj na 160 miliona pri čemu bi gornja formula dala da je povoljna kupnja po 80x2,5 tj 200 Km/dionici a ona prva-konzervativna (za P/E 20) da je povoljno 100 i da još uvijek imaš dividendu duplo veću od kamate na banci sada. Znači može investitor imati u glavi 100 planova i analiza od sadašnjosti do budućnosti, od fundamentalne do tehničke analize i pri tome ne treba odobrenje ni saglasnost niti brokera niti nekakve fucking Komisije. Koje odobrenje? Da misli svojom glavom? Možeš staviti nalog na kupnju po 300 ako hoćeš nema te sile ni pravila da to spriječi. Postoje samo softveri koji automatski kupuju kad dođe do neke krize i nelogične rasprodaje da se spriječi panika i domino efekat i uravnoteži ponuda i protražnja ali i to je urevnoteženje trgovanjem a ne sprečavanjem trgovanja. Pogotovo nisma čuo za sprečavanje rasta cijene koja je ekstremno NISKA. U životu nikad nisam čuo ništa gluplje i ponavljam ovo više nije za interne kontrole ovo je direktno za SIPU. Zamislite da je neko "odobravao" cijene Warrena Buffeta kad je prije svih skontavao šta valja."

ispostavilo bi se da mi na našem tržištu nemamo dionica sa takvim potencijalom.
beka26

Post by beka26 »

Da li je ovo najnizi promet ikad ostvaren ili je bilo i nizih?
5600 KM
panzer

Post by panzer »

http://raiffeiseninvest.ba/bhs/menu/view/44

Pustite koju dionicu na SASE da vam "tržište" pokaže ispravnu valuaciju dionica pa da možemo kupiti po 10 KM.

Imaju fondove i brokerski odjel a nemaju ni minimum namjere napraviti fond koji bi kupovao i dionice na BH tržištu. Zbog čega li to tako misle?
brzi

Post by brzi »

" Na tržištu kapitala ništa novo",.. tako u današnjem Oslobođenju kaže Eldin Dizdarević.
Piše o nelikvidnosti tržišta, o rastu indexa,.. nigdje ni riječi o nelogičnim i sumnjivim transakcijama i trgovini.
Istraživačko novinarstvo na balkanski način,..
panzer

Post by panzer »

Teško da bi u Oslobođenju mogao biti objavljen članak o izvlačenju kapitala iz fondova.

Gledajući ove trenutne cijene, zanimljivo je da su većina da emitenata sa dosta niskim cijenama osim ovih iz vojne industrije. Teško da bi se moglo kupiti Pretisa po 5 KM. Prva ponuda na 8 KM. Mada ako se projektuje dobit sa polugodišta na godišnji iznos od 5 miliona KM tu bi došlo na P/E 7 što nije loše ali prema knjigovodstvenoj je visoka cijena.
ummet

Post by ummet »

Haha, ocekujete fer novinarstvo od direktnih ucesnika kriminala. Pa Kancelarija pored Eldinove vec planira nove akcije, a on se malo zeza da popuni prostor toaletnog papira.
Post Reply