Vlada FBiH

montypython

Re: Vlada FBiH

Post by montypython »

Sabur2 wrote:Zanimljivo je neznanje ili strah novinara koji prenose ovakva saopćenja da niti jednom rečenicom ne postave pitanje kako se to čuvaju radna mjesta prodajom na berzi?
Mislim da su u stvari veće šanse da će BAT ugasiti proizvodnju u Sarajevu nego da neće. Zapravo od svih globalnih, jedino BAT-u je to logičan potez.
Neznanje novinara u nas je poslovično, čak i tzv novinarske perjanice pojma nemaju o materiji pa se i kad zalutaju na ove teme drže opštih mjesta i fraza tipa "zašto se prodaje porodično srebro" "hoće li se sačuvati radna mjesta" i sl. Izbjegavaju teme tipa ljubljanska banka, berza, kriminal na berzi, namještanje cijena, KOMVP, DUFovi, jer o tome ne znaju ništa i iako se tu radi o stotinama miliona opljačkanih od građana, penzionera i dioničara, radije pričaju o porodičnom srebru referendumima i sl.
Evo i ovaj pokušaj (koji je još u toku) prodaje državnih udjela u pola cijene nije provalio niko od novinara. Upravo ovdje na ovom forumu, prošle godine, čim su iz Vlade i Agencije počeli pričati o ciframa za koje bi se prodale državne firme i spominjati tržišne cijene detaljno smo ih i ciframa i grafikonima, teorijski i analitički i praktično razmontirali i pokrenuli lavinu. Do tada, nijedan medij i nijedan novinar nisu problematizirali cijene po kojima se namjeravalo prodavati. Tek onda su se poneki uključili i tada blijedo. Vidim i poneki postači ovdje koji su odavno kudili FDS i govorili "ko će ovo kupiti, trafike i sl" sad govore da su nešto kao oni bili u pravu (u čemu?). Neki drugi opet koji su govorili slično sad su se pokrili ušima i ne javljaju se (ili su promijenili nickove), valjda svjesni da su odgovarajući ljude da kupe ili dokupe pri cijeni od 50ak KM nanijeli štetu istima u vidu izgubljene moguće dobiti od 60-70% (razlika od 50 do 83,5). Da se nije digla frka ovdje (a u praksi, realno, najviše Slavuj) budite sigurni da bi i FDS otišao po 50 ak tj "tržišnoj"i to možda ne ni BATu nego boga pitaj kakvoj lokalnoj grupi. Dakle samim tim što nije otišlo po 50 nego po 83 spašeno je desetine miliona novca poreznih obveznika, penzionera i dioničara. Druga je opet priča, što je to moglo i po 100 i više i sigurno bi bilo kupljeno, ali to je gotova stvar. Da su se na vrijeme uključili novinari i šira javnost plan bi im bio totalno osujećen i ovo bi možda bilo prodato i po 120. Sad je kasno za FDS daj šta daš ali pred nama su još mnoge firme koje su u planu pljačke, pa evo sad prilike novinarima da idu u dubinu, sve imaju detaljno napisano na temama SOSOR, Bosnalijek, Energoinvesti i drugima. Da, moram ovdje spomenuti brojne univerzitetske profesore i analitičare koji su se svojski isprosipali izjavama tipa da ne treba prodavati ispod TRŽIŠNE cijene i sl, ali to je posebna tema.
ummet

Post by ummet »

Znaju ljudi vrlo dobro šta se zbilo, al vidiš da imaju u svom taboru tužioce i sudije. Da ne govorim medije i institucije. Akcija je sve u svemu bila vrlo loša i providna. Priče neusklađene. Argumenti nikakvi (osim bezobzirnih laži). Danas ima dobiti, sutra nema dobiti. Danas je kupac BAT, sutra je CID a prekosutra ih i ne zanima ko je kupac. Danas imaju kupca, sutra tehnička greška (čitaj, posvađali su se pa je propao dogovor). Priča se o nekakvim proširenjima proizvodnje a nikakvog papira nema. Radnici će ostati na poslu, a garancije nema. Elem, krajnje providne laži, koje stvarno niko nije "popušio" (bar u krugovima gdje se ja krećem). Fadil mongoloid ko fol slavi da je doveo BAT u BiH, a čini mi se da sam to nekad ranije i napisao (da će ovu pljačku vlada slaviti kao dobar potez). Svi imaju ko fol pokriće, od agencije za privatizaciju do premijera. Sve je to tanko, tamo gdje je sud sud. Meni je u svemu najsmješniji faHraon, koji je odgodio prodaju 15 dana. Ko fol, "ovo je krađa, odgodite je za 15 dana"? Mislim stvarno?! Ali kao što sam i rekao, kod nas je to tako kako jeste i ovo je prošlo. Ja sam uspio uskočiti i sad imam priliku izaći sa ovim tenderom. Zadovoljan sam jer sam napravio dobar potez! Sad ide fokus na SOSOR i BSNL. Mislim da su se sada karte poklopile i da će ovoga puta SOSOR proći. Drugi su pisali zašto a i ja sam čuo istu priču.
Nego, čini li se ovdje ikome da je "pukla tikva" za SDP i Bosnalijek? SDP je do sada ćutao, a sad su ko fol digli neki glas sada za FDS. Da li je to nova garnitura SDP-ovaca ignorisala Nikšića i Hadžića? Isto tako se priča da je Austrijska policija zainteresovana za famozni CID. Kod njih baš nije kao kod nas i ako tamo krenu čačkati može biti mnogima nezgodno.
proleter

Post by proleter »

Još 4 izgubljene godine. Osim ako više vjerujemo Novaliću &Co nego vlastitim očima i pameti:
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... +na+Bojani
panzer

Post by panzer »

Kako ono neko reče: " zaboga, recite narodu da se javnost buni".

Toliko je sve providno postalo.
proleter

Post by proleter »

Da li bi ovo moglo da znači da se uskoro opraštamo od Fadila Novalića :
http://www.nezavisne.com/novosti/interv ... rod/392240
slavuj

Post by slavuj »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/semir-ef ... /161015014

Evo još nešto u prilog skorom oproštaju sa Novalićem!Ovo je prvi put da jedan aktivni zvaničnik vladajuće stranke govori o potrebi kontrole nad radom Parlamenta i Vlade,u kojima su glavni njegovi stranački drugovi!
Možda ga i zamjeni neko,ali ko kad svi do sada o njegovim provalama šute!
Jedino ako su svjesni da bi mogao završiti u zatvoru,u što sumnjam.Jer ne znam ko bi ga to procesuirao,kada u pravosuđu čekaju mig iz vlasdti za svaku pomisao da bi neko iz vlasti moga biti za nešto kriv! Ali napredak je i to što o ovoj pljački,o kojoj mi na ovom forumu raspravljamo već godinama,a poneki i u javnosti,konačno nešto kaže i izabrani stranački funkcioner!Ako ništa drugo,ovi što se ubiše kretenskim nastojanjima da dokažu kako ništa naše ne valja,neče napadati samo nas i mene!
montypython

Post by montypython »

Prigustilo je čim se ovaj momčić usudio da progovori i makar i posredno kritikuje A ko zna možda ovo ide i na Riđobradog a ne (samo) na Novalića ovaj drugi ionako nije uzrok nego posljedica. Je li ovo znači da Bake gubi tlo pod nogama? Pritiska i Šepić, Kasumović pobjedio u Zenici, sad i ovaj momak a tek su na pragu donošenja novih zakona o svakakvim porezima koji im neće podići popularnost. Ili je možda Riđobradi dao direktivu da se smijeni Novalić pa ne može on lično nego prvo treba ovaj sitniji kadar da "izrazi nezadovoljstvo".
Shahab

Post by Shahab »

montypython wrote:Prigustilo je čim se ovaj momčić usudio da progovori i makar i posredno kritikuje A ko zna možda ovo ide i na Riđobradog a ne (samo) na Novalića ovaj drugi ionako nije uzrok nego posljedica. Je li ovo znači da Bake gubi tlo pod nogama? Pritiska i Šepić, Kasumović pobjedio u Zenici, sad i ovaj momak a tek su na pragu donošenja novih zakona o svakakvim porezima koji im neće podići popularnost. Ili je možda Riđobradi dao direktivu da se smijeni Novalić pa ne može on lično nego prvo treba ovaj sitniji kadar da "izrazi nezadovoljstvo".
Kritike Efendića nisu opravdane jer zastupaju pogrešnu tezu da je privatizacija negativna sama po sebi. Evo recimo u kontekstu FDS, po njegovoj teoriji, bolje bi bilo da FDS nastavi pljačkati SDA partitokratija, nego što je upravljanje preuzeo BAT. Tako i sa ostalim državnm preduzećima. Potpuno promašen autistički koncept koji u suštini znači status quo, i dalje propadanje pod teretom partitokratije. Privatizacija je jedini način da se stvari pokrenu i da se razbije bolesna kriminalna kombnacija politike i ekonomskih monopola. I ovošto sada rade je stidljivo, treba privatizovati brže i odlučnije.
montypython

Post by montypython »

Ma jasno da mu je kritika uglavnom bez veze . OK je onaj dio o zaduživanju i parlamentarcima još nekako, a naravno da niđe veze priča o prodaji ovih udjela, uglavnom je to populizam na koji smo navikli "prodadoše narodnu imovinu" ne ulazeći u to ko je to i kako upravljao do sada tom imovinom. Plus priča da u portfelju FDSa ima 300 miliona i sl biseri. Ne ulazim uopšte u suštinu njegove poruke jer ne mogu takvi kadrovi mnogo toga pametnog ni reći niti to odavno očekujem od njih. Oni što mi je ovdje bila poenta je da neko iz SDA kritikuje Parlamet i Vladu kojima praktično vlada SDA, to mi liči na nagovještaj neke vrste puča unutar SDA ili cijepanje na frakcije. Dakle kritika sama a ne sadržaj te kritike je ono što mi ovdje nešto govori. Analizirati suštinu govora nekakvog SDA (SDP,SBB, HDZ.....) aparatčika mi je gubljenje vremena.
Shahab

Post by Shahab »

montypython wrote:Ma jasno da mu je kritika uglavnom bez veze . OK je onaj dio o zaduživanju i parlamentarcima još nekako, a naravno da niđe veze priča o prodaji ovih udjela, uglavnom je to populizam na koji smo navikli "prodadoše narodnu imovinu" ne ulazeći u to ko je to i kako upravljao do sada tom imovinom. Plus priča da u portfelju FDSa ima 300 miliona i sl biseri. Ne ulazim uopšte u suštinu njegove poruke jer ne mogu takvi kadrovi mnogo toga pametnog ni reći niti to odavno očekujem od njih. Oni što mi je ovdje bila poenta je da neko iz SDA kritikuje Parlamet i Vladu kojima praktično vlada SDA, to mi liči na nagovještaj neke vrste puča unutar SDA ili cijepanje na frakcije. Dakle kritika sama a ne sadržaj te kritike je ono što mi ovdje nešto govori. Analizirati suštinu govora nekakvog SDA (SDP,SBB, HDZ.....) aparatčika mi je gubljenje vremena.
To svakako. Slažem se.
Post Reply