Evo i UPI.
Pametnije je ići na preuzimanje 100 % vlasništva, onda je lakše prodati.
Fabrika duhana Sarajevo
-
Re: Fabrika duhana Sarajevo
Ne znam što je motivacija za kupovinu preostalih dionica (mada pretpostavljam ) ali znam da je svakako lakše hendlati d.o.o. nego d.d. , a da ne kažem da je i jevtinije …a što se tiče toga jel lakše prodati ili ne , ne vidim velike razlike..svatko tko ima 95 % neke kompanije je apsolutni gazda ...
Pa ako imaju 100% onda daju "čisto". Ko god da bude kupac onda računa na to da će morati uraditi isto odnosno prvo računati da mora raspisati tender koji će mu napraviti trošak pa bi to koristio kao adut protiv prodavca. Ovako je malo bolja pozicija kod prodaje.
-
Moguće da si u pravu …ali baš sam pogledao na sase da su trgovine na ova dva emitenta bile i u junu mjesecu ove godine kada ova prodaja državnog kapitala nije bila ni u (ozbiljnom ) planu..tako da su možda samo pospremali te firme ...
Vjerovatno ali svakako je kranji cilj bio preuzeti svih 100% i sa prodajom i bez nje jer nema svrhe da se vodi kao dd posto su u pitanju nekretnine a imaju blizu 95 % i na Univerzalu i na UPI-ju a to bi se prije ili kasnije prodavalo. Kada se otvorio prostor za preuzimanje svih 100% to su iskoristili određeni emitenti a i FDS je ušao u te procedure što je dobar potez.
Ima sjajan komentar na ovu Fadilovu izjavu: transparentno na BHS jeziku znači - providno, prozirno.one wrote:Prodaja fds je obavljena toliko transparetno da joj niko nemoze naci gresku-izjava fadila novalica.
Ne znam kako vi gledate na to ali ukoliko će novi vlasnik sačuvati radna mjesta, nastaviti proizvodnju, intenzivirati investicije u ostale dijelove biznisa FDS-a onda mislim da je ova Vlada uradila pravu stvar, a ako neće onda je bilo i boljih opcija. U svakom slučaju sa državom unutra u omjeru od 39,91% jedini pravac za FDS je bio prema dole u svakom smislu, dok od svega ne bi ostale samo krhotine koje bi se onda pretvorile u prašinu i sve bi odnio vjetar.
Što se transparentnosti tiče u ovakoj zemlji nakon onakve privatizacije kakvu smo imali prodaja visoko koncetriranog i globaliziranog biznisa preko berze gdje svi globalni igrači mogu učestvovati bez posebnih obaveza mislim da se može smatrati transparentnom. Eh, sad slično je i kao i sa fudbalom i reprezentacijom, prije, tokom i nakon utakmica svi smo selektori, a ipak treba stisnut i izaći na teren.
Što se transparentnosti tiče u ovakoj zemlji nakon onakve privatizacije kakvu smo imali prodaja visoko koncetriranog i globaliziranog biznisa preko berze gdje svi globalni igrači mogu učestvovati bez posebnih obaveza mislim da se može smatrati transparentnom. Eh, sad slično je i kao i sa fudbalom i reprezentacijom, prije, tokom i nakon utakmica svi smo selektori, a ipak treba stisnut i izaći na teren.
Poznajem dosta učesnika ove operacije,kao što ste mogli i upratiti,često ih i spominjem ovdje,ali sa njima nikada ne raspravljam!Interesantno je da ni oni ne pokušavaju raspravljati samnom!U jednom slučaju,na početku operacije koja praktično tek što je počela,pitao sam jednog od njih :Što vam ovo treba,a on je sasvim mirno rekao:zašto pitaš mene ,ja ne donosim odluke!I znaoi sam da govori istinu!On zapravo izvršava naloge svog poslodavca!A ovaj prije mene,on tako drsko pokazuje svoju kriminalnu prirodu,da sam morao reagirati!Uopće nije važno sta će ovaj kupac uraditi sa fabrikom ili sa radnicima,to ne može biti alibi za kriminal koji su Novalić i družina počinili prilikom prodaje!
I Novalić kaže kako su ovaj potez napravili u posljednji čas,inače bi FDS propao!A godinama njegovi nalogodavci gledaju kako kriminalac na čelu uprave,razvlači imovinu Vlade i malih dioničara i stalno mu iznova obnavljaju mandat!I potpuno sam siguran da ni sada ne bi prodali da to nije bio nalog medžunarodne zajednice,ma šta to značilo!
Jedan savjetnik Novalića otvoreno mi je rekao;Pa vidite da niko neće da pokrene sudsko poništavanje odredbe Statuta FDS po kojoj su oni sebi instalirali pravo da imaju predstavnika uposlenika bez obzira koliko glasova dobio!Naravno,za kriminalce je to OK!Trebam li podsjetiti da je najnoviji NO imao u sastavu i jednog Novalića,kojeg je Fadil lično predložio!I to je valjda,po mjeri kriminalaca!Pa dobro ljudi,ako ste uopće to,zar nije bezobrazno da me ubjeđujete kako je u redu što ste mi ukrali auto,pošto vi imate boljeg mehaničara pa će te ga bolje odtržavati!Ali vi ste ga ukrali!!!
I Novalić kaže kako su ovaj potez napravili u posljednji čas,inače bi FDS propao!A godinama njegovi nalogodavci gledaju kako kriminalac na čelu uprave,razvlači imovinu Vlade i malih dioničara i stalno mu iznova obnavljaju mandat!I potpuno sam siguran da ni sada ne bi prodali da to nije bio nalog medžunarodne zajednice,ma šta to značilo!
Jedan savjetnik Novalića otvoreno mi je rekao;Pa vidite da niko neće da pokrene sudsko poništavanje odredbe Statuta FDS po kojoj su oni sebi instalirali pravo da imaju predstavnika uposlenika bez obzira koliko glasova dobio!Naravno,za kriminalce je to OK!Trebam li podsjetiti da je najnoviji NO imao u sastavu i jednog Novalića,kojeg je Fadil lično predložio!I to je valjda,po mjeri kriminalaca!Pa dobro ljudi,ako ste uopće to,zar nije bezobrazno da me ubjeđujete kako je u redu što ste mi ukrali auto,pošto vi imate boljeg mehaničara pa će te ga bolje odtržavati!Ali vi ste ga ukrali!!!
Ja ne znam koji je slavujev problem ali on definitivno ima problem. Očigledno je da ne prihvata ničije mišljenje osim svoga i onda se pita zašto neće niko da sa njim polemiše. Ako imam drugačije mišljenje to ne znači da sam kriminalac nego valjda učesnik u raspravi. Ko je u pravu u svoj ovoj raspravi pokazat će vrijeme.
Poptpuno ste u pravu,ja stvarno imam veliki problem!Ne mogu nikako da shvatim,a pogotove da prihvatim,da je toliko kriminalaca oko mene,Moram Vas podsjetiti da je,između ostalog,najmanje 200 ljudi učestvovalo u onim kriminalnim transakcijama FDS ,koje se zovu manipulacija tržištem,ili kupovina na osnovu povlaštenih informacija uz svakodnvnmo pranje prljavog novca!I sve to sa ciljem da se stvori privid trgovine po određenoj cijeni a radi stvaranja alibija krinalnim odlukama Vlade !
I o tome se ne može misliti ovako ili onako,ili si kriminalac ili nisi.Istina neki su manje a neki opet više u kriminalu,ali su ipak tu!
A ja stvarno o tome niti ne želim polemisati,rekao sam već,sa ljudima koji nisu u stanju prepoznati očiti kriminal,nemam šta polemisati.
I o tome se ne može misliti ovako ili onako,ili si kriminalac ili nisi.Istina neki su manje a neki opet više u kriminalu,ali su ipak tu!
A ja stvarno o tome niti ne želim polemisati,rekao sam već,sa ljudima koji nisu u stanju prepoznati očiti kriminal,nemam šta polemisati.