Je li ko gledao dnevnik 2 na FTV:
Vlada zakljucila:
SOSOR u teskoj dubiozi, zaduzuju se da bi bili likvidni, potrebna kreditna sredstva, dokapitalizacija itd. Bili neprikosnoveni lideri sad padaju (kao da se nije pojavila konkurencija. Zakljucak: Firma nevalja ni 5 para.
FDS: isto tako, biznis propada, padaju profiti, i nije vladi jasno kako podcjenjuju vrijednost firme i porede trzisnu cijenu na berzi s onom koju oni nude.
BSNLR: dobra firma, stabilna, ali vlada ima manjinski udio pa treba prodati.
Uglavnom prve dvije totalno ocrnise a ovu zadnju pohvališe.
Fadil nas j..e ko hajvane
Vlada FBiH
-
Re: Vlada FBiH
Pa ne mogu vjerovati da takve laži plasiraju. Koje zaduživanje SOSOR-a i problemi likvidnosti? Nemaju kredita a ima preko 14 mio depozita te gotovo 2 mio keša. Pa nevjerovatno...
Razmišljam o tim ljudima u Vladi.Ne mogu da vjerujem da ne vide o čemu je riječ.Pa kako onda progutaju ovu priču,recimo o padu proizvodnje u FDS ili o cijeni dionice u 2016.godin,ili o nemogučnosti utjecaja na upravljanje.
Pa golubovi već znaju da je proizvodnju obarao direktor lično baš zbog ovog trenutka.A dionice već godinama pod konmtrolom drže partneri u ovoj pljački.Više od dvije stotine dioničara u posljednjih šest mjeseci prodalo je dionice uz naplatu dijela cijene u kešu u brokerskoj kući.Znam neke koji su odmah sa tim parama otišli u drugu brokersku kuću i kupili po 53 a juće prodali po 52!I sutra će na Džumu !Nikako im neće pasti na pamet da su debelo u kriminalu koji ovaj stranački prinudni upravnik pravi prema vlastitoj državi,i narodu.Pazite,više od dvjesto kriminalaca gledalo je večeras sebe u Novalićevom obrazloženju njegove cijene.Ne znam ni koliko njih je slušalo moju priću o tome kako Vlada godinama neće da predloži članove NO Bosnalijeka u ime državnog kapitala,samo da bi koju godinu kasnije nekakav iz dobre firme istjeran inženjer,imao argument za prodaju vladinog udjela u Bosnalijeku.To treba prodati jer Vlada nema utjecaja na upravljanje. Pa pogledajte koliko ljudi je upotrijebljeno da bi se opljačkala država i ti ljudi!
Dobro,jasno mi je da će neko prodajom Sarajevo osiguranja obezbjediti sebi poziciju i budući posao,ili bar on misli da će to tako biti.A šta ako taj budući kaže:Prodao si svoju rođenu državu,prodat ćeš i mene!
Ili ako jednog dana ipak to sve dođe u ruke nekog savjesnog tužioca,šta onada moj Fadile!Izgleda da je motorku ipak trebalo upaliti!
Koliko sam samo bio u pravu kada sam upozoravao da je hadenizacija zapravo instaliranje organizirang prikupljanja dionice za budućeg kupca po dotiranoj fiksnoj cijeni!Zna li ovaj iz Gradašca da to zna veliki broj ljudi koji su večetrs po ko zna koji put slušali njegovu priću .
A oni su glasači!
Pa golubovi već znaju da je proizvodnju obarao direktor lično baš zbog ovog trenutka.A dionice već godinama pod konmtrolom drže partneri u ovoj pljački.Više od dvije stotine dioničara u posljednjih šest mjeseci prodalo je dionice uz naplatu dijela cijene u kešu u brokerskoj kući.Znam neke koji su odmah sa tim parama otišli u drugu brokersku kuću i kupili po 53 a juće prodali po 52!I sutra će na Džumu !Nikako im neće pasti na pamet da su debelo u kriminalu koji ovaj stranački prinudni upravnik pravi prema vlastitoj državi,i narodu.Pazite,više od dvjesto kriminalaca gledalo je večeras sebe u Novalićevom obrazloženju njegove cijene.Ne znam ni koliko njih je slušalo moju priću o tome kako Vlada godinama neće da predloži članove NO Bosnalijeka u ime državnog kapitala,samo da bi koju godinu kasnije nekakav iz dobre firme istjeran inženjer,imao argument za prodaju vladinog udjela u Bosnalijeku.To treba prodati jer Vlada nema utjecaja na upravljanje. Pa pogledajte koliko ljudi je upotrijebljeno da bi se opljačkala država i ti ljudi!
Dobro,jasno mi je da će neko prodajom Sarajevo osiguranja obezbjediti sebi poziciju i budući posao,ili bar on misli da će to tako biti.A šta ako taj budući kaže:Prodao si svoju rođenu državu,prodat ćeš i mene!
Ili ako jednog dana ipak to sve dođe u ruke nekog savjesnog tužioca,šta onada moj Fadile!Izgleda da je motorku ipak trebalo upaliti!
Koliko sam samo bio u pravu kada sam upozoravao da je hadenizacija zapravo instaliranje organizirang prikupljanja dionice za budućeg kupca po dotiranoj fiksnoj cijeni!Zna li ovaj iz Gradašca da to zna veliki broj ljudi koji su večetrs po ko zna koji put slušali njegovu priću .
A oni su glasači!
Gosp. Slavuj prava adresa je centrala SDA a ne Novalić.slavuj wrote:Razmišljam o tim ljudima u Vladi.Ne mogu da vjerujem da ne vide o čemu je riječ.Pa kako onda progutaju ovu priču,recimo o padu proizvodnje u FDS ili o cijeni dionice u 2016.godin,ili o nemogučnosti utjecaja na upravljanje.
A oni su glasači!
Ma nije to jedina adresa.Pa ko je zapravo protiv ove pljačke,skoro pa niko!
Pitao sam direktora brokerske kuće što mu ovo treba,odgovorio je da zašto pitam njega kada on ne odlučuje!Pitao sam Elkaza koji je prodao dionice uz doplatu,rekao je da neće samo on da ispadne budala pa da ne proda.Još za vrijeme hadenizacije pitao sam Mirsada,Suada,Rifeta...,nisu odgovorili ništa.Za njihove karaktere je to normalno ponašanje na berzi!Mirsad kaže da on cijeni to što se ja borim za sebe,pomalo im pomogne u medijima time što izjavi da on mene ne podtržava.A ja opet,ponekad imam osječaj da me ,onako ispod stola,i podrži!.On ovo smatra samo borbom za sebe.Dakle,ljudi pomažu u pljački države i ostalih dioničara,i to smatraju borbom za sebe.Sada se jasno vidi koliko će nas koštati činjenjica da Tužilaštvo BiH nikada nije završilo istragu okjo hadenizacije,Oni ganjaju mobitel,a ovamo se krade čitav telekom!
I zato je prava adresa svaki neposredni izvršilac i pomagać u pljački.
Juče sam nazvao Faktor,ili Čindbenik, po revnosti u pomaganju pljačkašima zemlje Bosne,pokušao da reagiram na ponavljanje laži direktora Mulahasanovića koje su objavili!I u startu pogriješio!Prestavim se osobi na centrali i pitam ima li neko povezan sa ovim tekstom.Ima kaže ,sad će Vas spojiti.Ali taj se,nakon što je čuo moje ime ne javlja.Pokušam ponovo,osoba sa centrale kaže nije još došao!Onda pošaljem mail kao reagiranje,naravno da ne objave.Na kraju sam i napisao:Neću više pisati jer znam da nećete objaviti,ali nek ostane zapis o ovome za dan kad bude račun sveden,ako bude!(M.Selimović)
Adresa je dakle mnogoi!Pa parlament je skoro jednoglasno dao doživotni mandat ovoj pljačkaškoj KOMVP,a u njoj ljudi sa po nekoliko istraga za vratom!Sve su to adrese.I više od dvije stotine onih što su se polavili na tih deset ili više km keša a nisu ni svjesni da su i oni na gubitku,naravno osimDine organizatora,koji je kupovao i prodavao nekoliko puta!Sve su to adrese!I vidite,koliko sam ih ovdje spomenuo,a koliko ih tek ima!
Pitao sam direktora brokerske kuće što mu ovo treba,odgovorio je da zašto pitam njega kada on ne odlučuje!Pitao sam Elkaza koji je prodao dionice uz doplatu,rekao je da neće samo on da ispadne budala pa da ne proda.Još za vrijeme hadenizacije pitao sam Mirsada,Suada,Rifeta...,nisu odgovorili ništa.Za njihove karaktere je to normalno ponašanje na berzi!Mirsad kaže da on cijeni to što se ja borim za sebe,pomalo im pomogne u medijima time što izjavi da on mene ne podtržava.A ja opet,ponekad imam osječaj da me ,onako ispod stola,i podrži!.On ovo smatra samo borbom za sebe.Dakle,ljudi pomažu u pljački države i ostalih dioničara,i to smatraju borbom za sebe.Sada se jasno vidi koliko će nas koštati činjenjica da Tužilaštvo BiH nikada nije završilo istragu okjo hadenizacije,Oni ganjaju mobitel,a ovamo se krade čitav telekom!
Juče sam nazvao Faktor,ili Čindbenik, po revnosti u pomaganju pljačkašima zemlje Bosne,pokušao da reagiram na ponavljanje laži direktora Mulahasanovića koje su objavili!I u startu pogriješio!Prestavim se osobi na centrali i pitam ima li neko povezan sa ovim tekstom.Ima kaže ,sad će Vas spojiti.Ali taj se,nakon što je čuo moje ime ne javlja.Pokušam ponovo,osoba sa centrale kaže nije još došao!Onda pošaljem mail kao reagiranje,naravno da ne objave.Na kraju sam i napisao:Neću više pisati jer znam da nećete objaviti,ali nek ostane zapis o ovome za dan kad bude račun sveden,ako bude!(M.Selimović)
Adresa je dakle mnogoi!Pa parlament je skoro jednoglasno dao doživotni mandat ovoj pljačkaškoj KOMVP,a u njoj ljudi sa po nekoliko istraga za vratom!Sve su to adrese.I više od dvije stotine onih što su se polavili na tih deset ili više km keša a nisu ni svjesni da su i oni na gubitku,naravno osimDine organizatora,koji je kupovao i prodavao nekoliko puta!Sve su to adrese!I vidite,koliko sam ih ovdje spomenuo,a koliko ih tek ima!
-
Da gledao sam tu novinarsku sramotu od priloga: za Sarajevo osiguranje, kao da nisu ni čuli saopštenje iz same firme o 15 m depozita 50 m nekretnina i o tome da je firma restrukturirana u ovoj godini, da je otplaćeno 60 m predratnih šteta itd. Hmmm, slaba kompanija koja je otplatila 60 m predratnih dugova iz tekućeg poslovanja a sad tih dugova nema. Novalić i komp nastavlja da izmišlja pa je sad npr argument da je pao tržišni udio sa 24 na 12 % u zadnjih zilion godina (ni to nisam siguran da je tačno, mislim da je manje od 24 a više od 12). Hvataju se bilo koje negativne činjenice koje se dokopaju čak i kad ona nema veze sa suštinom. Potpuno zanemaruje činjenicu da sad tamo nije ni isti čovjek, kao i da je svake godine poslovanje bilo u plusu kakvom-takvom. Kao i da sadašnji direktor na osnovu trenutnog trenda poslovanja najavljuje povratak firme na mjesto tržišnog lidera U OVOJ GODINI. Dakle ne u sljedećoj. Jednostavno Fadil kombinuje poluistine i laži da bi zbunio javnost. Očito operacija je prevelika da se tako lako zaustavi čak i kad je provaljena, vjerovatno su data neka obećanja, angažovano previše resursa da bi se sad olako povuklo. A ako se proda po recimo 7 umjesto po 15-20 biće od ušteđenih desetina miliona za svakoga ko je bio kooperativan. Nažalost mediji su odigrali svoju prljavu ulogu, što neznanjem što direktnim učešćem u ovoj, Goebbelsa dostojnoj, operaciji. Odavno smatram i predlažem da Federalnu tv treba ugasiti jer je tu ostalo samo novinarsko dno u BiH, Oni nemaju pojma o bilo čemu i može im se podvaliti bilo što pa tako i ovaj put. Oni ne znaju ni šta su prenijeli a kamoli da istražuju da li je informacija koja im je servirana istinita ili ne.insider wrote:Je li ko gledao dnevnik 2 na FTV:
Vlada zakljucila:
SOSOR u teskoj dubiozi, zaduzuju se da bi bili likvidni, potrebna kreditna sredstva, dokapitalizacija itd. Bili neprikosnoveni lideri sad padaju (kao da se nije pojavila konkurencija. Zakljucak: Firma nevalja ni 5 para.
FDS: isto tako, biznis propada, padaju profiti, i nije vladi jasno kako podcjenjuju vrijednost firme i porede trzisnu cijenu na berzi s onom koju oni nude.
BSNLR: dobra firma, stabilna, ali vlada ima manjinski udio pa treba prodati.
Uglavnom prve dvije totalno ocrnise a ovu zadnju pohvališe.
Fadil nas j..e ko hajvane
Mislim i da se nije dovoljno naglasila i ova činjenica da će Sarajevo osiguranje platiti štetu na imovini nastradaloj u protestima, kao i za štete u poplavama. Dakle, Vladu F BiH Sarajevo osiguranje čupa iz ovih neugodnih situacija, a inače ništa ne valja, skoro treba pod stečaj otjerati... Nesolventnost je inače razlog za stečaj, a ne za prodaju!http://www.sarajevoosiguranje.ba/inform ... dine-1023/
O dobrom i domaćinskom poslovanju i odnosu prema klijentima i osiguranicima dovoljno govori podatak da im Sarajevo-osiguranje svake godine u prosjeku isplati oko 30 miliona KM odšteta. Primjera radi u toku je isplata štete nastale na objektu i imovini općine Centar Sarajevo tokom protesta 2014 u visini 2 miliona KM , a isplaćene su i brojne štete nastale kao posljedica katastrofalnih poplava iste godine.
Svi putevi vode u Rim (centrala sda).slavuj wrote:Ma nije to jedina adresa.Pa ko je zapravo protiv ove pljačke,skoro pa niko!
-
Meni je ovo sve počelo vući na stranu činjenice da je sami vrh HDZ (koalicionog partnera SDA) ušao u biznis osiguranja putem jedne nove osiguravajuće kuće i da ovaj konj mora da odradi za koalicionog partnera neke stvari. Ovakvo jedno bezobrazno obezvrjeđivanje Sarajevo osiguranja je nevjerovatno i ja ga sada počinjem dovoditi u vezu sa naprijed iznesenom činjenicom. Pa HDZ je poklopio i Agenciju za nadzor poslovanja osiguravajućih društava.
P.S. Ne mislim ja da SOSOR vrijedi bogatstvo, ali ni ovo što pričaju za SOSOR i šta rade oko njega nije blisko realnosti...
P.S. Ne mislim ja da SOSOR vrijedi bogatstvo, ali ni ovo što pričaju za SOSOR i šta rade oko njega nije blisko realnosti...
-
Vidi, ne ulazeći više uopšte u vlasništvo, suvlasništvo, nekretnine, tržišni udio i sl evo samo podatak o vraćenih 60 miliona predratnih šteta (dakle čisti nametnuti rashod za koji nije bilo nikakvog prihoda u tom periodu) i to većinom iz tekućeg poslovanja a da firma nije bila u minusu za to vrijeme govori više od tomova izvještaja. Zdrav razum kaže da firma koja je plaćala nekoliko miliona godišnje tolike godine i preživjela ima ogroman potencijal i da čim ta isplata prestane momerntalno ima istu sumu tj nekoliko miliona godišnje) kao dobit. A sve to je bilo uz loše vođenje svojstveno državnoj firmi, višak zaposlenih, neracionalno poslovanje, curenja svake vrste itd. Dakle loše DOSADAŠNJE vođenje, veliki dugovi u vidu predratnih šteta čija je isplata PRI KRAJU, su u stvari za nekog budućeg vlasnika prednost. Firma se pri prodaji može prikazivati kao ne osobito profitabilna, a čim se preuzme postaje u roku godinu krava muzara sa ogromnom dobiti i isplaćenim dugovima. Direktna zarada za kupca 20-30 miliona samo od jedne transakcije a niti je orao niti kopao. Poslije je može za godinu-dvije preprodati (sa puno boljim pokazateljima) nekom većem i direktno zaraditi te pare samo što one tada neće ići poreznim obveznicima i penzionerima nego njemu.Sitna buranija wrote:.....