Dionice na berzama van BiH

radoon

Re: Dionice na berzama van BiH

Post by radoon »

Bokac wrote: 18 Sep 2025, 11:25 Ne vjerujem da bi trebalo biti problema u slučaju državne krize ili bankrota finacijskog savjetnika, jer ti se dionice nalaze kod jednog od najuglednijh brokera (IBKR) na svijetu, al eto nikad čovjek ne može biti 100 % siguran. Iskren da budem, ja sam odabrao Monet broker kao savjetnika prije 4 godine, jer su u tome trenutku imali najbolje sve objašnjeno na svojoj web stranici. A evo sad poredim malo troškove Advantisa i Moneta, pa vidim da kod Advantisa nema troškova konverzije iz BAM u EUR i obrnuto, što je dobra stvar, a i malo su manji troškovi slanja novca na IBKR račun. Dok s druge strane kod Moneta su manji troškovi trgovine na američkom tržištu, tako da to na kraju dođe tu negdje koliko vidim na prvu. Imam i ja HR državljanstvo, a živim u BiH. Raspitivao sam se nekada davno kod Unicredit banke u Hrvatskoj da li bih mogao koristiti njihovu aplikaciju za trgovinu. Rekli su mi da može, ali sam odustao od toga, zbog potencijalnog problema prebacivanja novca iz BiH, a u međuvremenu sam svakako otkrio ove brokere iz RS-a. A što se tiče poreza, ne znam kako bi nas sa prebivalištem u BiH tretirali.
Hvala, ja sam svakako mislio poslati mail sa upitom za uvjete. Zanima me jel uzimaju "samo" po uplati, odnosno da mjesečno kupim 500KM, da oni uzmu svaki put od tih 500 KM svoju neku proviziju, tečaj za konverziju i IBKR-ovu proviziju koja je svakako mala koliko sam upratio.
Možda se javiti poreznoj RH pa vidjet kako se to tretira? Točno me strah stupiti s njima u kontakt :lol:
A što se tiče brokera, nekako mi je razlika vidjeti kad netko posluje 500k u plusu i 70k, odnosno ovaj -20k u slučaju Eurobrokera
Bokac

Post by Bokac »

Da, na svaku uplatu ide provizija. Generalno je bolje veće iznose uplaćivati, jer ti tako manji postotak od ukupnog iznosa "pojede" provizija. Pogledaj je li ti bolje uplaćivati 500 KM mjesečno ili da štediš par mjeseci, pa da onda uplatiš, jer uvijek imaš par fiksnih troškova prilikom transfera. Recimo, ako ćeš kupovati u Americi, moraš prebaciti EUR u USD, a to će ti IBKR fiksno naplatiti oko 6 EUR, bez obzira na iznos transakcije.
A da, negativno poslovanje brokera nije nikako dobar znak.
https://www.investirajmo.com/ - Portal o dionicama/akcijama
radoon

Post by radoon »

Odgovor Advantis brokera:
0,30% od vrijednosti transakcije, za akcije koje koštaju preko 25,00 USD po akciji, min 4 USD
Za akcije preko 25 USD po akciji prilikom realizacije naloga naplaćuje se provizija od 0,075 USD po akciji, a razlika do 0,30% od vrijednosti transakcije naplaćivaće se izdavanjem fakture na mjesečnom nivou i naplatom direktno sa Vašeg računa kod Interactiva.
Naplata domaće banke je od 0.15% do 0.20% ovisno o tome biras li t+0 pa do t+2.
Tečaj za euro je 1.95583.
Sve izgleda stvarno ok, ispada da za 1000 KM praktički dobijem 540 dolara za ulaganje?
Bokac

Post by Bokac »

Ok su naknade. Tako piše i na njihovoj web stranici, ako se dobro sjećam.
https://www.investirajmo.com/ - Portal o dionicama/akcijama
radoon

Post by radoon »

Budući da već imam otvoren nalog na IBKR preko hrvatske osobne, mislio sam da ću moći koristiti taj nalog, ali su mi naveli da se mora napraviti novi nalog sa BiH pasošom. Što mi je malo problem jer ne posjedujem pasoš..
one

Post by one »

ukoliko nemate prijavljeno prebivaliste u hr a trgujete iz bih preko hr racuna na placate porez.americkim dionicama se sad vec moze trgovati preko nekih vecih kripto platformi od prije par dana a to ce se uskoro i ozvaniciti

SEC is considering allowing stocks to trade on-chain with plans to launch "quickly," The Information reports.

za one koji nemaju strpljenja cekati moguci krah evo nekoliko kompanija u koje ulaze trampova vlada i koje ce biti dio nacionalnog fonda bogatstva

$ABAT American Battery Technology Company
$AREC American Resources – Rare earths
$CC Chemours Company – Titanium & Zirconium
$CRML Critical Metals Corp. – Rare earths
$ELBM Electra Battery Materials – Cobalt & Nickel
$IDR Idaho Strategic Resources – Rare earths
$IPX IperionX – Titanium
$METC Ramaco Resources – Rare earths
$MTRN Materion Corporation – Beryllium
$NAK Northern Dynasty – Copper, Molybdenum
$NB NioCorp Developments – Niobium & Scandium
$NICU Magna Mining – Nickel & Cobalt