Ovo mi nije jasno u tvom postu. Šta u konkretnom dijelu strategije mislis da odgovara DUFovima. Sada je situacija takva da DUFovi mogu i zakon im to omogućuje uzeti i po 3,5 % neto vrijednosti fonda na ime naknade.I oni to i uzimaju uglavnom upravo toliko dakle maximalno koliko im zakon omogućava. To ide i do 2-3 miliona u većim fondovima, praktično uzmu svu dividendu a ništa ne rade. I kad bi se slamali radeći to je 10 puta više nego što je realno da dobiju. Dakle sad je očita pljačka. E sad ovom strategijom se to po prvi put "službano" registruje kao problem i kaže da uprostim "ne može tako, mora prema ostvarenim rezultatima, tj ostvarenom performansu". Ostvareni performans može biti svašta (može biti i porast tržišne vrijednosti fonda ali može biti i neki mix parametara u nekoj formuli. Ja lično bih ograničio naknadu i još jednim uslovom npr da se uz pomenuto mjerenje učinka doda još i ograničenje da naknada ne može biti viša od recimo 0,5 % neto vrijednosti portfelja (kao sad samo što je sad 3,5%). Medjutim to su sad detalji. Jedino pravo pitanje je kad bi to stupilo na snagu, Jer DUFovi su već oteli jednu naknadu (onu za prošlu godinu) a sad će nova, zato je bitno da to NOVO rješenje ŠTO PRIJE stupi na snagu.122 wrote:...Najgore sto se moglo desiti je to da najveci uticaj na donosenje propisa imaju duf-ovi, koji su osnovni razlog unistavanja fondova, a da fondovi iz milion razloga (slucajnih ili namjernih) nemaju priliku da zucnu, sem na netu, jer pretpostavljam da su ovdje dionicari duf-ova diskutanti.
Da se vratim na temu. Ako sada DUFovi otimaju maximalno zašto misliš da su "najveci uticaj na donosenje propisa imali duf-ovi", ako se novim nacrtom propisa ukida naknada prema neto iznosu (što DUFovima očigledno jako odgovara) i uvodi naknada prema "rezultatima rada" a rezultati rada su i, nikakvi. Ja sam dioničar ZIFa nisam dioničar DUFa i stvarno mi nije jasno šta to u novom prijedlogu pogoduje DUFovima, tj zašto bi oni predlagali neštošto im očito puno manje pogoduje nego staro rješenje "lezi pod suncobran i odmaraj šta god radio ili ne radio leći će na račun 3,5 % portfelja godišnje.
Ovdje uopšte nije bitno ko je od nas u pravu, nego šta je prava istina, dakle ako misliš da si u pravu obrazloži to.
Ako treba možemo ovo prebaciti na topic ZIFovi mada ni ovdje nije baš off topic.