Taj ETF ima dionice svih tech firmi izmedju ostalog i u sustini prati kretanje trzista. Sad stvari idu prema dole, ali obicno treba kupovati kad svi prodaju

BMW je poprilično podcjenjen. Jeste automobilska industrija u problemima ali,..montypython wrote: ↑03 Oct 2022, 23:11 Pa nisi jedini što se tiče te prebrze reakcije. Ja sam često izlazio prerano u slučajevima kad sam kupio nisko ili na apsolutnom dnu, ustvari skoro uvijek. Obično kupim nisko ono što smatram da je jeftino, kad niko drugi ne kupuje i kad je potpuno van trenda, kad je panika i sl. i kad po fundamentima, P/E ili slično znam da vrjedi bar 2-3 puta više. Međutim kad počne rasti i mislim da ima dobru zaradu npr od nekoliko stotina posto, često izađem prerano. Mnogo mi se puta to desilo. Npr Hidrogradnju sam prodao po nešto iznad 9 ako me pamćenje dobro služi a mogao sam iznad 30. Doduše kupio sam po čini mi se oko 3 KM veću količinu mislim 7000 kom, počistio sam tržište taj dan. Držao sam to par godina dok nije poraslo na preko 9 a da sam sačekao samo koji mjesec mogao sam preko 30. Slično sam BHTSR prodao 2007 po 50 ak a išlo je po 100 KM na kraju ili više. Međutim kupio sam po mislim 7-10. Uvijek izađem kad mislim da je nerazumno precijenjeno odnosno kada masa tek ulazi a zaboravim da inercija sve gura preko granice razuma i da se glavnina pokreta naviše dešava upravo kad je cijena besmisleno visoka. Pa i BSNL sam prodao po 25 a moglo se i preko 30. Međutim kad kupim jeftino, pa čak i kada padne, rijetko prodajem. Ako znam da su fundamenti bili dobri pri kupnji ne da mi se prodavati kad padom cijene postanu još bolji, stegnem zube i sačekam. Što se tiče stranih berzi pobornik sam da je ipak bolje domaće tržište gdje se situacija bolje poznaje a i gdje zbog nelikvdnosti i neduciranosti investitora potcijenjenjost može biti mnogo veća nego vani gdje je likvidnost velika i sve se mjeri mikroskopom tako da su dobre prilike rijetke. Odradio sam vani jednom upravo BMW, kad je sa početkom kovida došlo do panike i BMW koji je do tada išao po 70-80 E za par dana pao na mislim 37. Kupio sam ga upravo po toj cijeni (preko poznanika), apsolutni minimum i prodao poslije nekoliko mjeseci po 60 i nešto, solidnih 60 ak %. Naravno opet prerano jer je poslije išao do 100. Čak nisam mnogo gledao ni fundamente (a obično potrošim mjesece analizirajući sve do u detalje) svega cca pola sata prije kupovine, kupio čisto po osjećaju jer znam da masa panično reaguje i da to ne traje dugo i sve se manje više vrati na svoje.