BH Telecom

hrkljus

Re: BH Telecom

Post by hrkljus »

Bilo bi lijepo da skoci na 25, ali ta cijena nije bila od 2009. Kako vidim trend poslijedjih godina je da se prosjecna cijena dionice smanjuje.
montypython

Post by montypython »

Cijena je otisla na dno od 16 KM i otada polako raste i pored teske nelikvidnosti, namjernog i forsiranog obaranja i sl. Cinjenica da je rast bio spor ne znaci mnogo, moze se npr muciti izmedju 18 i 19 godinu dana a onda narasti na 30 za tri mjeseca, vidjeno mnogo puta i na Sase (psihologija mase je cudo). Ova godina ima mnogo elemenata za veliki rast na Sase, nedostaje jos samo malo smanjenja politickih tenzija da se sve poklopi. Svako ima svoje ali ja, da se sutra ujutro pojavi kupovni nalog za BHTSR po 25 Km po dionici ne bih ga ni pogledao.
proleter

Post by proleter »

Zabrinjavajući komentari gore na temi Moje Banke, Preventa i još nekim forumima.
Je li moguć scenario da počne rasprodaja dionica telekoma, da li su zato htjeli prodati 300.000 komada?
montypython

Post by montypython »

Ne znam koliko je realan taj scenario o prodaji ali i kad bi bilo nesto tako ne bi imao neki dugorocan efekat. Vazno je da BHtelecom dobro posluje i da slijedi dobra dividenda. Ko god se ista razumije svakako ne bi prodavao na ovim nivoima tako da im je svejedno je li BHTSR 17, 20 ili 25. Ja bih cak jedva docekao da padne da dokupim sto vise mogu ali mislim da su male sanse. Vjerujem cak da bi mnogi veci igraci/fondovi i sl jedva docekali da dokupe i na ovom sad nivou a kamoli nize.
Investitor

Post by Investitor »

proleter wrote:Hm, 24 KM

Obavještavamo Vas da je Sarajevska berza-burza je na zahtjev člana Berze Moja Banka d.d. Sarajevo zakazala vanrednu aukciju za 28. 12. 2012. godine.
Predmet prodaje je 300.000 dionica emitenta BH Telecom d.d. Sarajevo (simbol: BHTSR) koje su u vlasništvu ZIF Prevent Invest d.d. Sarajevo. Cijena ponuđenih dionica iznosi 24 KM po dionici.
Metoda prodaje za ovu aukciju je metoda 1. Unos naloga za vanrednu aukciju moguć je od 27. 12. 2012. godine. Simbol vanredne aukcije je BHTSRA.
Malo mi je ovo oko protekle, neuspješne, vanredne aukcije Preventa sa prodajom dionica BHT-a sumnjivo, a evo i zašto. 26.12.2012 su objavili Obavještenje o vanrednoj aukciji koja se održala za dva dana tj. 28.12.2012. Ispočetka sam mislio da je ovo unaprijed dogovorena prodaja kad je ovako kratak rok (da drugi ne bi stigli sakupiti toliku lovu), ali sam se opet prevario :? . Po meni ovdje se može raditi o dvije stvari ili nisu željeli uopšte da ih prodaju (zbog dividende) ili ih je potencionalni kupac izradio. Sve drugo mi je neozbiljno.
savjetnik

Post by savjetnik »

Što se tiče prodaje dionica BHTelecoma koje su u vlasništvu Preventa,moram da Vas obavjestim da su imali zakonsku obavezu koju im je Komisija za vrijednosne papire vjerovatno naložila.Oni su to tako perfidno uradili i zakazali aukciju na 24 KM znajući da se niko neće prijaviti na istu jer je tržište suviše nelikvidno da bi se neko ozbiljan uključio u kupovinu.Njima to i odgovara,jer su samo od dividende na ovu količinu dionica imali prinos od 600.000 KM,a ispoštovali obavezu.Što se tiče današnje prodaje mislim da je Naprijed počeo da prodaje svoj udio u ovoj kompaniji.I sami znate da je vlasnik fonda u ozbiljnim finansiskim problemima.
proleter

Post by proleter »

Investitor

Post by Investitor »

Puno ovo nešto smanjiše, sa 24 na 20, izgleda da im je lova pod hitno potrebna. Ovo je sasvim niska cijena za jedan ovakav paket, jer na berzi ima samo par manjih naloga po 20 KM.
Investitor

Post by Investitor »

Kupi neko cijeli paket (300 000 kom) baš me interesuje ko je kupio.?
panzer

Post by panzer »

Ko god da je uzeo, za nekoliko mjeseci će inkasirati preko 500.000 KM od dividende.
Post Reply