Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

slavuj

Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD

Post by slavuj »

Ma prvo će tender,po ovoj hadeniziranoj cijeni!Uspješno su je formirali i održavaju je!Još uvijek su zabavljeni uposlenicima i fondovima.A onda će tenderom pokušati da kupe od onih koje do tada ne obrade!Pošto ne prihvatam ponude AW Brokera i Eurohausa,neću ni ovu njihovu!
Interesantno je da su mi prije nekoliko dana iz prilično opširnog teksta ,izbacili samo rečenicu:Upravo je u toku preuizimanje IKB Zenica i Enker Tešenj,na taj način.
Govorio sam naravno o hadenizaciji,kao metodu preuzimanja.
panzer

Post by panzer »

To se kada se gleda sa jedne strane. Ali nekad se čovjek i nada da može biti pozitivna promjena.

Po ovome se vidi da je umjesto dosadašnje upravljanje preuzela druga "struja" i novi suvlasnik a da radnici konačno prodaju svoje dionice tj da se više nema (vjerovatno već odavno nema) nikakve obaveze prema njima.
Ko zna, možda ovo sada počne poslovati na drugačiji i efikasniji način. Možda im i zvanično dizanje sankcija Iranu otvori tamošnje tržište sa više mogućnosti. Normalno, vrijeme će pokazati ali ako je fabrika opstala do sada i opet ponovo posluje pozitivno onda su novi većinski vlasnici možda bolja opcija. Drugim riječima, iako je ovo preuzimanje na loš način, mala je šansa da će za dioničare biti gore nego što je do sada bilo.
slavuj

Post by slavuj »

Ja sam siguran da će biti bolje,jer neko ipak ulaže,kupuje većinski paket ili sve.To znači da namjerava raditi.
I to me raduje,zbog toga ću i ostati dioničar.Ali ne mogu da ne primjetim kako su i oni prihvatili kupovinu na hadenov način.Toga sam se bojao od početka!Zbog toga,dakle zbog trajnog instaliranja preuzimanja manipulacijom cijenama,sam se i suprostavljao ovim kriminalnim mešetarima.I sve dok neko od njih ne završi iza brave,nema drugog načina preuzimanja na SASE.Naravno,iza brave mora i Hasan A.P.Čelam da bi njegovi nasljednici znali šta ih čeka ako ovako nastave.I ovaj novi premijer mora shvatiti da nema ništa od prodaje vladinih dionica u bilo kojem društvu sve dok Dino do podne organizuje dogovorene transakcije a onda u podne sa Mihajlom Rajličem kafeniše u Ferhadiji.Ili dok Blekić pije kafu u Importane sa Asimom Sarajličem u vrijeme dok njegovi brokeri isplačuju keš za dio cijene transakcija dionicama Bosnalijeka!Tu stranke i vlast direktno učestvuju u kriminalu!I ja o tome neću prestati govoriti sve dok takva ponašanja ne prestanu!Onaj ko ne shvaća koliko je ovo sve opasno,ne treba ni biti na mjestu sa kojeg bi se to morali zaustaviti!A stranke koje također ne shvačaju sve ovo,ili su u potpunosti kriminalizirane ,ili su preplavljene glupacima!I sad ,kud puklo da puklo!
savjetnik

Post by savjetnik »

Prema analizama do kojih sam došao pregledom cjelokupne situacije u Enker d.d.Tešanj sigurno je da je došlo do ukrupnjavanja dionica jer samo su u toku ovog perioda kad su se počele dešavati ove transakcije tri dioničara povećala svoj udio,a to su;
1.ALIČIĆ ADNAN MATUZIĆI
2.FEJZIĆ RIZO TEŠANJ
3.MUJEZINOVIĆ IBRAHIM TEŠANJ
Međutim ono što mi nikako nije jasno da je ovoliki broj dionica protrgovan,a da se cijene nije nikako pomakla prema gore.Broker mi kaže da je nemoguće kupiti ovu dionicu(a bio sam zainteresovan)iz razloga što onaj ko radi ove transakcije i kupovne i prodajne obavlja preko jedne brokerske kuće.On nije siguran preko koje tako ako neko zna neka postavi na forum.
slavuj

Post by slavuj »

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina - Obavijest o posredovanju u kupovini i prodaji dionica emitenta Enker d.d. Teš...
7.4.2015 10:46:35
Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina je dana 03.04.2015. godine na Sarajevskoj berzi/burzi vrijednosnih papira d.d. Sarajevo izvršila posredovanje u kupovini i prodaji 37.166 redovnih dionica emitenta Enker d.d. Tešanj (simbol: ENKTRK2), što čini 6,2924856% redovnih dionica emitenta po jediničnoj cijeni od 5.40 KM.

Ovo je objava sa stranice SASE.Nije mi jasno da su to počeli raditi i oni!
U svakom slučaju činjenica da recimo nekoliko dana stoji kupovni nalog po 5,50 a nema ponude a onda odjednom trideset hiljada dionica se protrguje po 5,40,i to u šest transakcija.Pa onda opet nema trgovine pa opet nekoliko transakcija odjednom!Očito neko u medžuvremenu dogovara a vjerovatno i isplačuje dogovorenu razliku.
Opet hadenizacija!Rukopis Hasana A.P.Čelama!
slavuj

Post by slavuj »

Ovdje neopravdano ne istaknem zasluge direktora SASE.I u njegovoj nadlešnosti je sprječavanje manipulacija i dogovorenih transakcija!
panzer

Post by panzer »

Mann Hummel izašao na 8 miliona KM gotovine. Pola osnovnog kapitala. Svi u Nadzornom odboru su iz Njemačke ali ideje o nekim strateškim potezima nigdje.
savjetnik

Post by savjetnik »

Nakon objave Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina da je dana 03.04.2015. godine na Sarajevskoj berzi/burzi vrijednosnih papira d.d. Sarajevo izvršila posredovanje u kupovini i prodaji 37.166 redovnih dionica emitenta Enker d.d. Tešanj (simbol: ENKTRK2), što čini 6,2924856% redovnih dionica emitenta po jediničnoj cijeni od 5.40 KM. Jasno je da je dionice prodao ALIĆ IZUDIN.Među prvih deset na registru još nema promjena tako da će mo tek sutra moći vidjeti ko je povećao svoj udio ili je neki novi kupac.Ono što meni nije nikako jasno ,a to je da bez obzira da li se radi o 37.166 dionica ili 100 dionica cijena se ne mijenja.Ovdje sigurno nešto nije ok, jer ova firma ima emitovano SAMO 590.641 dionica po 34,00 KM(nominalna vrijednost) što znači da je ovaj paket dionica morao koštati najmanje 10 KM.Izgleda da radnici u ovome svemu imaju ključnu ulogu jer samo oni koji su do sada prodali svoje dionice,a svakim danom ih prodaju već njima poznatim kupcima morat će dobro paziti šta rade.
panzer

Post by panzer »

Nakon 12-13 godina ljudima(radnicima) je stalo da se riješe dionica koje su uzeli "da budu sami svoji vlasnici". Vjerovatno gledaju da izvuku koliko bilo od tih dionica pa im ova ponuda dobro dođe. Za sada se sva trgovina vrti "unutar firme" jer koliko znam nikog nisu zvali da im proda dionice. I mene interesuje da li kupci nude nešto mimo berze.
panzer

Post by panzer »

Prva tri vlasnika sada imaju 60% i nikakvu obavezu za tender. Vrlo zanimljivo izvodeno. Ali i tri vlasnika znači tri različite strane u odlučivanju. Mislim da je svaki nezavisan, bar su prva vlasnici svojih vlastitih firmi i uložili su svoja vlastita sredstva.
Post Reply