Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

montypython

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by montypython »

montypython wrote:
panzer wrote:Berza postavljena na ovakav nacin je izgubila smisao i moze se komotno zatvoriti. A ljudima pustiti da stvore direktne pogodbe jer ovo na berzi je samo privid trgovanja i nema veze sa stvarnom ponudom ili potražnjom.
Može biti i da nema ponude ili potražnje nikako ali na ovakav način manipulacija dobija na zakonitosti.
Ma bilo bi i potražnje itekako, cijene su natjerane u istorijske minimume ljudi bi rado kupili (BIG kad se obavlja realna transakciija u milionima komada plaćaju 6,5 KM a ovako ide ispod trećine toga), ljudi se jednostavno plaše kriminala. Deset je milijardi na štednji (ili je već i više) a kamata oborena na ispod 2%. Ljudi bi sigurno uložili negdje gdje mogu dobiti višestruki povrat a berza je logičan izbor. Berza jeste izgubila svaki smisao i tako će ostati dok ne dođe do hapšenja odnosno dok ne reaguje SIPA, tužilaštvo, i ne dođe na čelo KOMVP neko bez oraha u džepu ko će raditi svoj posao. Hoćemo li to dočekati ne znam. U međuvremenu oni likovi na SASE mrtvi hladni objavljuju u medijima da su godišnji prometi, ne znam, stotine miliona zaboravljajući da napomenu da na dionice ne otpada ni 5 % i da bi sve mogli zatvoriti da nije štampanja para, državnih obveznica i sl.
https://www.klix.ba/biznis/berza/sase-o ... /170204023

Evo mi o vuku a vuk na vrata. Sustigošmo i Zagrebačku berzu. Ovakva drskost i se može izreći i javno objaviti samo u nas, u ovoj močvari, a da ne bude nikakve reakcije od mnogobrojnih "stručnjaka" i "profesora". Većinu dana je promet na berzi bio 50ak hiljada KM ili 25 K eura a evo po ovome K....u ispada prosjek milion i po eura na dan. Utrpao čovjek i obveznice i trezorske zapise i Vladine aukcije, dogovorena preuzimanja, što je sve samo formalno išlo preko berze i gradi karijeru na činjenici da je tako fiktivno napumpao promet 50 PUTA u odnosu na stvarni. I niko od svekolike javnosti i istraživačkih novinara na ovu bljuvotinu neće ni trepnuti.
panzer

Post by panzer »

MBM RECRUITING GROUP LIMITED

Ovo je izgleda najnoviji član mujine ekipe. I inače, dotični ima velike planove sa ovim prebacivanjima lijevo-desno. Što možda i ima logike jer ogroman je potencijal u portfolijima fondova kako vlasnički tako i novčano. Samo treba iskoristiti ovakvu berzu i ovakve propise.
insider

Post by insider »

panzer wrote:MBM RECRUITING GROUP LIMITED

Ovo je izgleda najnoviji član mujine ekipe. I inače, dotični ima velike planove sa ovim prebacivanjima lijevo-desno. Što možda i ima logike jer ogroman je potencijal u portfolijima fondova kako vlasnički tako i novčano. Samo treba iskoristiti ovakvu berzu i ovakve propise.
Navedena firma iz Dubaia je drugi najveci dionicar u Naprijedu s 9%!
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Hoće li ovo hapšenje Zukića imati pozitivne efekte na tržište vrijednosnih papira? Možda je ta ekipa sada u "mirovanju" zbog straha od mogućih dugoročnih posljedica ovog događaja? Insinuiram...
montypython

Post by montypython »

Sitna buranija wrote:Hoće li ovo hapšenje Zukića imati pozitivne efekte na tržište vrijednosnih papira? Možda je ta ekipa sada u "mirovanju" zbog straha od mogućih dugoročnih posljedica ovog događaja? Insinuiram...
Teško, malo je to, nema ni Sarajlića ni Izetbegovića ni gomile likova okolo. Plus i ovo za Zukića, sića je to u odnosu na stotine miliona ako ne i milijarde koje su nestale. Jedino ako ne propjeva Čaušević. Uz sve nema ni pomena ničega u vezi berze ni KOMVP. Prolaze namještene cijene i druge muljaže bez ikakve reakcije zasad, vjerovatno je SIPI ova tema presložena ko zna imaju li ljudi obučenih za istragu i sl. Meni se čini da ima neke pozitivne klime na berzi, nevezano za ovo hapšenje, rekao bih jednostavno zbog niskih tržišnih cijena i obećavajućih fundamenata. Vidi se pojačana potražnja na nekim emitentima. Mada ova sad revizija zahtjeva u vezi Srbije i moguće posljedice i blokade će sigurno ohladiti mnoge potencijalne investitore. Ovo sa Zukićem svakako nije loša vijest, ako ništa počelo je, ali ekipa je tako ogrezla da teško da će preći "u mirovanje" tek tako.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ma kontam ako su Zukića ćopili, onda i Sarajliću nad glavom prijeti giljotina, a ovdje se često upravo on spominjao u kontekstu mnogih petljavina vezano za berzu (FDS, SOSOR, i sl.). Ako je to fakt, onda su i njegovi operativci na oprezu i "mirovanju" pa je možda posljedica toga ova pozitivna klima na berzi. I kada su Damira Hadžića uhapsili nekako se priča oko SOSOR-a relaksirala, jer se prije tog hapšenja upravo on uz Sarajlića spominjao u kontekstu lobiranja za preuzimanje SOSOR-a po "povlaštenoj" cijeni.
montypython

Post by montypython »

Sitna buranija wrote:Ma kontam ako su Zukića ćopili, onda i Sarajliću nad glavom prijeti giljotina, a ovdje se često upravo on spominjao u kontekstu mnogih petljavina vezano za berzu (FDS, SOSOR, i sl.). Ako je to fakt, onda su i njegovi operativci na oprezu i "mirovanju" pa je možda posljedica toga ova pozitivna klima na berzi. I kada su Damira Hadžića uhapsili nekako se priča oko SOSOR-a relaksirala, jer se prije tog hapšenja upravo on uz Sarajlića spominjao u kontekstu lobiranja za preuzimanje SOSOR-a po "povlaštenoj" cijeni.
Ja sam da budem iskren očekivao će biti i Sarajlić "u paketu" i mislim da je se i istraga vodi i u vezi njega, s tim da je navodno Zukić polušavao da utiče na svjedoka pa je zato uhapšen a ostali nisu.
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=33292
S tim da su ova zapošljavanja samo vrh ledenog brijega, a i ako se dokaže, dokazaće sa za par slučajeva koji su praćeni a neće za destine hiljada tako zaposlenih. Ali eto, neka je počelo, ipak je krupna stvar, sami vrh stranke je u pitanju, zaljuljalo se. Imam neki osjećaj da je i ova revizija tužbe lansirana baš sad umjesto prije 20 godina isključivo da se skrene pažnja naroda sa ovoga. Oni će bit spremni na SVE da izbjegnu robiju.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Nema revizija veze sa ovim, a i presuda je donesena prije nepunih 10 godina, pa ne stoji ono "umjesto prije 20 godina". Sarajlić je sigurno nervozan, ali generalno Patria ti je vrlo loš izbor za izvor informacija (klasični pak centar), a drži je Bakir Alispahić dojučerašnji ahbab istog tog Zukića i Sarajlića, kojeg je upravo Riđobradi istjerao iz stranke, naravno uz pomoć ove dvojice "prevrtanera". Meni se čini da je ovdje ipak na djelu čišćenje korumpiranih stranačkih kadrova, a to na indirektan način može imati efekta i na samu berzu u smislu smanjenja kriminalnih aktivnosti na njoj. Neće to biti za dan-dva (iako se i u kratkom roku mogu osjetiti neki pozitivni vjetrovi), ali u nekom realnom vremenskom roku bi se moglo desiti. Bar se ja tako nadam. Uostalom, vidjećemo...
montypython

Post by montypython »

Ma nije bitna Patria nego činjenice, vidi na Žurnal ili na bezbroj mjesta. Uostalom ne treba mi nikakav portal, stvari nisu jasne samo onome ko ne želi da.mu budu jasne. Za reviziju tužbe, mislio sam naravno na samu tužbu a ne reviziju. Možda nije ovdje mjesto ali šta se može s tim dobiti sad 22 godine poslije završetka rata a bezbroj glavnih svjedoka umrlo uključivo Miloševića. Po meni ovo je samo prebacivanje fokusa sa npr kriminala ili npr elektriziranje glasača pred 2018. Dodik je bio pred padom a sad je na konju i sva opozicija tamo je uz njega. Svi su zaboravili vilu na Dedinju i pljačku. I tamo i ovamo. Tako da ne bih dao ruku u vatru da ovo nema veze. Što se tiče čišćenja stranačkih redova kažu ljudi da treba od glave plus da se to očisti kako treba ne znam šta bi ostalo.
montypython

Post by montypython »

Koji može biti razlog da se neki nalog ne vidi? Znam da može biti skrivena npr količina i sl, ali evo sad gledam na SASE na BIG, na prodaji 92 kom po 2,4 a na kupovini nema ništa. Međutim kad uđem na teletrader i tamo ima na prodaji tih 92 ali se vidi i nalog na kupnju od 22 hiljade kom po 2,36.
Post Reply