https://www.klix.ba/biznis/berza/sase-o ... /170204023montypython wrote:Ma bilo bi i potražnje itekako, cijene su natjerane u istorijske minimume ljudi bi rado kupili (BIG kad se obavlja realna transakciija u milionima komada plaćaju 6,5 KM a ovako ide ispod trećine toga), ljudi se jednostavno plaše kriminala. Deset je milijardi na štednji (ili je već i više) a kamata oborena na ispod 2%. Ljudi bi sigurno uložili negdje gdje mogu dobiti višestruki povrat a berza je logičan izbor. Berza jeste izgubila svaki smisao i tako će ostati dok ne dođe do hapšenja odnosno dok ne reaguje SIPA, tužilaštvo, i ne dođe na čelo KOMVP neko bez oraha u džepu ko će raditi svoj posao. Hoćemo li to dočekati ne znam. U međuvremenu oni likovi na SASE mrtvi hladni objavljuju u medijima da su godišnji prometi, ne znam, stotine miliona zaboravljajući da napomenu da na dionice ne otpada ni 5 % i da bi sve mogli zatvoriti da nije štampanja para, državnih obveznica i sl.panzer wrote:Berza postavljena na ovakav nacin je izgubila smisao i moze se komotno zatvoriti. A ljudima pustiti da stvore direktne pogodbe jer ovo na berzi je samo privid trgovanja i nema veze sa stvarnom ponudom ili potražnjom.
Može biti i da nema ponude ili potražnje nikako ali na ovakav način manipulacija dobija na zakonitosti.
Evo mi o vuku a vuk na vrata. Sustigošmo i Zagrebačku berzu. Ovakva drskost i se može izreći i javno objaviti samo u nas, u ovoj močvari, a da ne bude nikakve reakcije od mnogobrojnih "stručnjaka" i "profesora". Većinu dana je promet na berzi bio 50ak hiljada KM ili 25 K eura a evo po ovome K....u ispada prosjek milion i po eura na dan. Utrpao čovjek i obveznice i trezorske zapise i Vladine aukcije, dogovorena preuzimanja, što je sve samo formalno išlo preko berze i gradi karijeru na činjenici da je tako fiktivno napumpao promet 50 PUTA u odnosu na stvarni. I niko od svekolike javnosti i istraživačkih novinara na ovu bljuvotinu neće ni trepnuti.