Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

panzer

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by panzer »

Nekad mi dođe da se žalim direktno vrhu jer radnik je radnik, pogotovo bosanski. Nama se na zastavu može staviti slogan "haj ba, šta ima veze".

Što se tiče ovog BBI. Mislim da je sve inicijativa BBI banke koja ima kontakte sa arapskim ulagačima i koja prepoznala značaj ovoga i koliko se sjećam, trebala poslati neke svoje uposlenike na obuku u IMKB odnosno Borsa Istanbul. A i puno profesionalnije zvuči nego SASX-Islamic.
panzer

Post by panzer »

Za koliko će ga povećati?
Saziva se 24. Vanredna Skupština društva “Magros veletrgovina” d.d. Sarajevo za 30.10. 2016. godine (nedjelja), sa početkom u 12 sati, u prostorijama društva u Sarajevu, ul. Vrbanja 1 (SCC/I sprat)

Za skupštinu je predviđen slijedeći Dnevni red:

1. Izbor radnih tijela skupštine

2. Donošenje odluke o zalaganju

3. Donošenje odluke o izboru vanjskog revizora

4. Donošenje odluke o izmjenama I dopunama odluke o povećanju kapitala
leon

Post by leon »

Mislim za skoro cijelu vrijednost SCC, negdje sam procitao da im nisu dali da se ulaganja upisuju u osnovni kapital sve dok se ne utvrdi da su ispunjeni svi uslovi iz privatizacije.
panzer

Post by panzer »

Po svemu sudeći, uspijeva ova dokapitalizacija Sarajevske pivare. Čim je ovolika potražnja za dionicama.
ada

Post by ada »

Po svemu sudeći granapdija s ravne Romanije,kako je neko napisao na ovom portalu,umije upravljati berzom. :!:
ada

Post by ada »

Pošto je kupio Big,mogao bi uskoro kupiti isti kupac i Vladun paket SOSOR-a i idmah ima 70% kapitala za nesmetano upravljanje društvom.
ada

Post by ada »

Onda donosi odluku da SOSOR i Sarajevska pivara osnuju Dobrovoljni penzioni fond npr.
proleter

Post by proleter »

ada wrote:Pošto je kupio Big,mogao bi uskoro kupiti isti kupac i Vladun paket SOSOR-a i idmah ima 70% kapitala za nesmetano upravljanje društvom.
BIG nisu uzeli Selimovići nego As Grupa, najvjerovatnije da bi ovladali Solanom Tuzla. Kakve veze imaju oni sa sarajevskom pivarom?
Ili sam nešto propustio?
panzer

Post by panzer »

I meni se čini da je to otišlo na pogrešan trag.

Po meni, upravljač berze je glavni nadzornik a ne Selimović. Isto tako Selimović i AS nemaju nekih doticajnih tački što ne znači da nisu u kontaktima. Svi veći privrednici u BIH su u čestim kontaktima jer ih svakako nema puno a i susreću se na istim događajima.
I ono što je pogrešno, razmišljanje da oni imaju veliku finansijsku snagu. Imaju kapital ali nisu to iznosi na koje mi mislimo.
Nije ASu jednostavno dati ovo za BIG kao što mu neće biti jedostavno za dalje iako se misli da mogu.
Normalno, postoji i finansijska poluga ali i ona može oslabiti odnosno okrenuti se protiv onoga ko je koristi. Selimović to najviše naučio. Ne može firma godinama zaduživati bez konkretnog profitabilnog projekta i da se nije okrenuo kupovinama udjela firmi na berzi, ne bi dobro prošao. Ovako, kupi određeni dio firmi sa nekretninama, njih založi i dobije kredit koje mu pokriju neke druge poslove.

AS ima određenu profitabilnost ali on sada opterećuje Vispak teretom koji nema veze sa vispakovim poslom,niti će mu donositi dobit, umjesto da je taj iznos uložio u marketing i poboljšavanje kvaliteta proizvoda ili proizvodnjih novih. Oni bukvalnu imaju samo kafu kao uspješan proizvod, sve ostalo im je na nivou lokalne mreže u bosanskim brdima.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote:I meni se čini da je to otišlo na pogrešan trag.

Po meni, upravljač berze je glavni nadzornik a ne Selimović. Isto tako Selimović i AS nemaju nekih doticajnih tački što ne znači da nisu u kontaktima. Svi veći privrednici u BIH su u čestim kontaktima jer ih svakako nema puno a i susreću se na istim događajima.
I ono što je pogrešno, razmišljanje da oni imaju veliku finansijsku snagu. Imaju kapital ali nisu to iznosi na koje mi mislimo.
Nije ASu jednostavno dati ovo za BIG kao što mu neće biti jedostavno za dalje iako se misli da mogu.
Normalno, postoji i finansijska poluga ali i ona može oslabiti odnosno okrenuti se protiv onoga ko je koristi. Selimović to najviše naučio. Ne može firma godinama zaduživati bez konkretnog profitabilnog projekta i da se nije okrenuo kupovinama udjela firmi na berzi, ne bi dobro prošao. Ovako, kupi određeni dio firmi sa nekretninama, njih založi i dobije kredit koje mu pokriju neke druge poslove.

AS ima određenu profitabilnost ali on sada opterećuje Vispak teretom koji nema veze sa vispakovim poslom,niti će mu donositi dobit, umjesto da je taj iznos uložio u marketing i poboljšavanje kvaliteta proizvoda ili proizvodnjih novih. Oni bukvalnu imaju samo kafu kao uspješan proizvod, sve ostalo im je na nivou lokalne mreže u bosanskim brdima.
Ne mogu se ne složiti. Sve osim kafe im je tanko, čokoladice, začini i sl, a marketing kao iz pedesetih, pasivno, loše, nedovoljno... Sreća im je da ovo s kafom dobro ide, a iz tog se vidi koliko se prije njih loše vodilo.
Što se tiče ove kupovine BIG moram priznati da mi nije najjasnije šta će to Vispaku, BIG je višestruko veći od njega samoga, nelogično mi je i da je sve to odrađeno (samo) zbog Solane s obzirom da ona nije ni 1 % portfelja BIGa kako sam već rekao. Nije da kupovina BIGa nije dobar potez generalno, ali zašto preko baš preko Vispaka, zašto ne npr AS. Zatim, je li 100% sigurno da je to kupio Vispak, na RVP je skrbnik, Sberbank, a ne mogu više da nađem ni onaj link iz novina gdje je pisalo da je Vispak, da bar utvrdimo jednu činjenicu.
Post Reply