BH Telecom

montypython

Re: BH Telecom

Post by montypython »

Mislim da sam bio jasan. Govorim o trenutnom stanju a to je cijena cca 14 i prinos 1KM/ dionica godišnje. Solidan povrat u ovakvom stanju berze i kamati na banci od 1-2 %. Još solidniji povrat (8%) da eventualno padne i na npr 12 KM, mada ne znam zašto bi. Ako ne prodam ne interesuju me trenutne oscilacije. Npr pri ulazu na 12 KM imam povrat od 8% i šta me briga je li neko npr vještački oborio cijenu na 10 ili na 3 po dionici. Ja i dalje imam dividendu ako je poslovanje isto, a cijena dionice me ne zanima dok ne odlučim da je prodam a prodaću je možda po 20 ili više. Obveznice uopšte nisam pominjao. Ima naravno i dionica gdje možeš zaraditi mnogo više od obveznica, npr koliko je neko zaradio kupnjom FDSa po 45 a prodajom po 82, za vrlo kratko vrijeme, ali to nije tema. Ako se već pravi neko poređenje ne znam šta dokazuje ulaz na 20 i izlaz na 14. Što bi to radio? Može i drugačije, šta ako je neko izašao na 20, pa onda ponovo kupio po 14-15 i usput uzima dividende redovne i vanredne? Poenta je dakle da nisi ništa izgubio dok nisi STVARNO prodao a što bi uopšte prodao po najnižoj cijeni ikad? Kažu da se veliki dio ljudi u potresu ozlijedi ne od potresa samog nego u panici kad padaju na stepenicama, skaču sami s prvog sprata na beton i sl. Najvažnija stvar je da firma stabilno posluje, sve ostalo je spinovanje.
montypython

Post by montypython »

I da se razumijemo BHTelecom uopšte nije neki moj favorit za ulaganje, već odavno. Prema staroj dobroj "ne sva jaja u jednoj korpi" BHT je možda jedna korpa da se raspodjeli rizik, više kao neka vrsta banke koja ima kamatu 3-4 puta veću od obične banke, ništa više. Ima mnogo firmi na SASE sa većim potencijalom za rast/zaradu ali naravno uz veći rizik pri čemu to uopšte ne moraju biti firme koje specijalno dobro posluju, ključna je stvar pravovremeni ulazak po niskoj cijeni. Možda na kraju zaradi više neko ko je uložio u npr Energoinvest po 1 nego neko ko je kupio Apple na vrhuncu poslovanja ali po realnoj cijeni.
Lemi Bl

Post by Lemi Bl »

Ima li neki datum sa presjekom za isplatu te vanredne dividende bhtelekoma?
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Lemi Bl wrote:Ima li neki datum sa presjekom za isplatu te vanredne dividende bhtelekoma?
Pa vlada je zadužila resorna ministarstva da u narednih 30 dana organizuju (ili zakažu?!) skupštine dioničara u javnim preduzećima unutar svojih resora. Ako bi se skupštine održale u toku oktobra ili novembra ove godine, novac od dividendi bi bio isplaćen nekih 60 dana nakon toga, dakle krajem ove ili početkom iduće godine. To je neki okvir, ako sve bude išlo kako je planirano... A ako bude nekih neugodnih iznenađenja, političkih igara i sl. može biti i potpuno drugačije...
Investitor

Post by Investitor »

Evo detaljnije oko toga od koga će koliko para uzeti i u šta će se potrošiti.
Po ovome ispade da je najbolje kupiti BH Elektroprivredu, biće dividenda preko 2 KM
http://fmpik.gov.ba/bh/aktuelnosti/vije ... adnje.html
montypython

Post by montypython »

Investitor wrote:Evo detaljnije oko toga od koga će koliko para uzeti i u šta će se potrošiti.
Po ovome ispade da je najbolje kupiti BH Elektroprivredu, biće dividenda preko 2 KM
http://fmpik.gov.ba/bh/aktuelnosti/vije ... adnje.html
Tako nekako, ne znam da li je zbog toga ili je koincidencija ali evo danas ode preko 3000 kom JPESR. Doduše volio bih vidjeti negdje riječ "kroz dividendu" u ovim saopštenjima mada kako smo i rekli ne vidim drugi zakonit način da Vlada ovo povuče zaobilazeći male dioničare. Ali i da se pomene i da je siguran taj dobitak 2 KM na JPESR sumnjam da bi bilo veće reakcije malih dioničaran ni na JPESR ni na BHTSR. SASE je mrtva a narod je isprepadan plus totalno neinformisan.
panzer

Post by panzer »

Ta dobit ne postoji pa se ne može ni isplatiti. by fadil
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Interesantna sa aspekta roka za isplatu dividende, iz teksta sa ovog linka, bi mogla biti sljedeća rečenica:

"Usvajanjem predložene informacije i zaključaka zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da hitno, a najkasnije u roku od 30 dana, osiguraju održavanje skupština u resornim javnim poduzećima."

Dakle, sjednica Vlade je održana 21.09.2017. godine, a 30 dana ističe 21.10.2017. godine (subota). Ako se skupština mora sazvati najmanje 20 dana ranije, znači da bi obavijest o sazivanju skupštine trebala biti objavljena najdalje do ovog petka ili subote (29. ili 30.09.2017.). Dalje, ako je rok za isplatu dividende 60 dana po dobijanju liste dioničara to bi bilo nekad pred Novu godinu. S druge strane, ako usvoje novi zakon o porezu na dohodak koji dividendu oporezuje sa 20% vjerujem da će se Fadil potruditi da se dividenda isplati tek u januaru kako bi od ovih 1,58 KM dividende uzeo još 0,32 KM.
brzi

Post by brzi »

Zaboli Fadila za porez od dividende, zaboli ga i za zakon o porezu na dohodak, s tim se zezaju samo zbog uslovljavanja kreditora.
I ovo što planiraju da grade ima za cilj da se izvuče još koji milion pred izbore i da se malo zamažu oči glasačima.
Novi zakon o porezu na dohodak nema nikakvih izgleda prije januara 2019.
Treba vremena da se uradi pravilnik o primjeni zakona o porezu na dohodak.
Mislim da se ostavlja period od 120 do 180 dana.
Ima i ovo:
"Federalno ministarstvo finansija zaduženo je da, u što kraćem roku, pripremi Rebalans Budžeta FBiH u skladu s ovim zaključcima, a Autoceste FBiH i Ceste FBiH rebalanse svojih planova poslovanja za 2017. godinu."

Dakle novac bi vjerovatno trebao biti na računu u ovoj godini.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Nove okolnosti...

http://faktor.ba/vijest/sukob-s-radonci ... omu-266287

Eh sad, koliko sadržaj ove informacije može imati uticaja na samo sazivanje skupštine dioničara i izvršavanje ostalih obaveza NO BHT vidjećemo...
Post Reply