Uprava podsjeća čelnike Sindikata na sastanak u Vladi FBiH, na kojem su bili prisutni, da su Hidrogradnji uz poslove koje ima odmah ponuđena dva nova na LOT-u 3b i dionici Odžak - Svilaj u vrijednosti po četiri miliona KM.
- Moramo konstatirati da i čelnici Sindikata BiH otvoreno zagovaraju stečaj kompanije. Ali, prije toga su trebali upozoriti radnike na odredbe Zakona o stečaju koje ni u kom slučaju ne idu naruku radnicima, budući da se iz stečajne mase prvo namiruju dobavljači i banke, poručuju iz uprave, te ponovo pozivaju radnike da se vrate na posao.
Također, napominju da je svakodnevni gubitak na realizaciji poslovnih aktivnosti zbog nezakonitog štrajka 80.000 do 100.000 KM, što je u ovom momentu naraslo na više od 1.000.000 maraka.
Jučer je došla i obavijest da je investitor Koteks Osijek otkazao posao Hidrogradnji. Kako su kazali, sami će angažirati ljude iz privatnih preduzeća, jer radnici Hidrogradnje ne žele raditi.
Sindikalisti i dalje odbijaju obavljati poslove. Kažu da neće prekinuti štrajk sve dok im se ne ispuni minimum zahtjeva o isplati zaostalih plata i doprinosa
prodaja hidrogradnje
Re: prodaja hidrogradnje
Navodno Koteks otkazao ugovor o izvođenju radova na SA zaobilaznici. Zanimljivo kako su radnici odlučili da potpuno ostanu bez posla. Njima će vjerovatno vrlo brzo biti isplaćeni svi zaostaci i doprinosi ali nakon ovoga niko ih više neće angažovati i to znači kraj firme i kraj njihovog zapošljavanja. Bar na ovakav način. Sutra će morati preći kod privatnika pa će vidjeti šta znači puno radno vrijeme.
http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... 33-radnikaDONIJETO RJEŠENJE
Uprava "Hidrogradnje": Otkaz za 33 radnika
Uprava sarajevske "Hidrogradnje" donijela je rješenje o otkazivanju ugovora o radu za 33 radnika koji su tokom štrajka teže povrijedili radnu disciplinu, saznaje Srna iz izvora bliskih Upravi preduzeća.
Prema istom izvoru, odluka je donesena juče, uz obrazloženje da se radnici koji "nezakonito" štrajkuju od 30. septembra nisu vratili na posao, kako je to od njih tražila Uprava "Hidrogradnje".
Rukovodstvo firme konstatovalo je da je na taj način "Hidrogradnja" dnevno gubila oko 80.000 KM, a da ukupna šteta od početka protesta radnika premašuje milion KM.
"Otkaze su dobila i lica koja su se nalazila na čelu štrajka, predsjednik štrajkačkog odbora Selim Salamanović i predsjednik Sindikata Redžep Tufekčić, kao i drugi članovi štrajkačkog odbora i ostala lica koja su, osim odbijanja povratka na posao, svojim radikalnim ponašanjem ozbiljno narušila radnu disciplinu u Direkciji firme i sprečevali obavljanje poslovne aktivnosti onih radnika koji nisu željeli da stupe u štrajk", naveo je izvor Srne.
Radnici "Hidrogradnje" iz Sarajeva od 30. septembra štrajkuju zahtijevajući ostvarivanje osnovnih radničkih prava, ali i otkrivanje korupcije i koruptivnog djelovanja u ovom nekadašnjem građevinskom gigantu.
Ne opravdavam nezakoniti strajk i uzrokovanje gubitka poslova ali apsurdno je da se uprava rjesava ljudi koji ukazuju na probleme dok istovremeno stiti ljude koji su doveli do ovog stanja u kojem se hidrogradnja nalazi.
Štrajk upozorenja je opravdan pa čak i ako sud kaže da je nezakonit( da ne ulazimo u pravne detalje) jer ljudima plata mora ići i oni na to mogu upozoravati u kratkotrajnom štajku.
Ali po njima ovo se moglo nastaviti unedogled dok firma ne ode u potpunu propast i zato je uprava vjerovatno dobila aminovanje od vlade da se riješi čelnika štrajka. Nakon onog sastanka u vladi koliko-toliko se našlo rješenje ali je bilo do dijela radnika koji i nisu za rješenje.
Kako god, glave su počele letjeti i vrlo brzo bi se ovo moglo smiriti.
Ali po njima ovo se moglo nastaviti unedogled dok firma ne ode u potpunu propast i zato je uprava vjerovatno dobila aminovanje od vlade da se riješi čelnika štrajka. Nakon onog sastanka u vladi koliko-toliko se našlo rješenje ali je bilo do dijela radnika koji i nisu za rješenje.
Kako god, glave su počele letjeti i vrlo brzo bi se ovo moglo smiriti.
Radnička pamet. Sad je neko drugi kriv.
Nakon svega ovoga, u firmi bi trebalo ići drugim smjerom. Ukoliko je vladi stalo da firma opstane onda bi morali dopustiti reorganizaciju i otpuštanje bar 400 radnika i da okosnica bude projektni dio a većina ostalih pratećih radnika da ide negdje dalje.
Ako vladi nije stalo da firma opstane, onda će to biti nešto drugo. Mada mislim da bi iz stečajnog dijela mogao ostati solidan udio i za dioničare(ukoliko se proda zgrada).
Nakon svega ovoga, u firmi bi trebalo ići drugim smjerom. Ukoliko je vladi stalo da firma opstane onda bi morali dopustiti reorganizaciju i otpuštanje bar 400 radnika i da okosnica bude projektni dio a većina ostalih pratećih radnika da ide negdje dalje.
Ako vladi nije stalo da firma opstane, onda će to biti nešto drugo. Mada mislim da bi iz stečajnog dijela mogao ostati solidan udio i za dioničare(ukoliko se proda zgrada).
Kompaniji "Hidrogradnja" stiglo je pismo upozorenja iz "Osijek-Koteksa", u kojem joj nalažu da do ponedjeljka, 21. oktobra, ukloni opremu s gradilišta na dijelu vijadukta "Briješće" na sarajevskoj zaobilaznici, saznaje "Dnevni avaz".
Sklanjaju skele
U obrazloženju dopisa navodi se da su bili prinuđeni na ovakav potez zbog pritiska investitora, jer je "Hidrogradnja", kao podizvođač radova, uprkos prvom upozorenju od 2. oktobra, obustavila radove na gradilištu. U pismu se dalje navodi da će, ukoliko ne postupe onako kako se traži, sami skloniti opremu, ali o trošku "Hidrogradnje".
Direktor "Hidrogradnje" Džemaludin Peljto kazao je za "Avaz" kako je reakcija izvođača radova logičan slijed događaja, jer radovi u Briješću "miruju" zbog štrajka radnika.
- To je jedan od poslova od kojih "Hidrogradnja" živi i samo je bilo pitanje dana kada će se to dogoditi, jer radovi "stoje" - kazao je Peljto.
Iz Sindikata, opet, tvrde da nisu mogli raditi, jer Uprava nije sačinila spisak radnika koji su trebali nastaviti sa poslovima, a što su tražili od direktora Peljte.
- Ne može nas niko kriviti, jer smo zvanično u štrajku. Pa i pored toga, obećali smo nastaviti radove sa "minimumom radnika" na gradilištu, ali Peljto nikada nije napravio spisak ljudi koji bi radili - kazao je Redžep Tufekčić, predsjednik Sindikata "Hidrogradnje".
Kriva Uprava
I dok Uprava krivi štrajkače, a Sindikat optužuje Peljtu, ukoliko Uprava "Osijek-Koteksa" istraje u nakani, gubitak posla u Briješću "Hidrogradnji" znači gubitak 10 miliona KM, što je trenutno jedan od rijetkih izvora prihoda ovog preduzeća.
Ipak se radi i o obilaznici na koridoru Vc, kasniće opet.
Tradicionalno poturanje klipova se nastavlja, vi nas izbacite iz vlasti, mi vama zaustavimo sve radove, vi nama GRAS i Toplane, mi vama hidroelektrane i koridor Vc...do potpunog uništenja.
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/firma-g ... obilaznici
Tradicionalno poturanje klipova se nastavlja, vi nas izbacite iz vlasti, mi vama zaustavimo sve radove, vi nama GRAS i Toplane, mi vama hidroelektrane i koridor Vc...do potpunog uništenja.
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/firma-g ... obilaznici
Sada postaje smiješno...
http://www.indikator.ba/index.php/ekono ... ena-uprava
Samo nekoliko detalja...
Ugovor su potpisali premijer Nikšić, ministar Trhulj, predsjednik Sindikata Hidrogradnje Redžep Tufekčić i predsjednik Štrajkačkog odbora Selim Salamanović.
Ugovor? Kakav ugovor i u kom svojstvu?
Radnicama je, također, obećano da neće biti otkaza koje im je uručila uprava Hidrogradnje.
Obećano? To je nešto kao ... "majke mi ili časna pionirska?"
http://www.indikator.ba/index.php/ekono ... ena-uprava
Samo nekoliko detalja...
Ugovor su potpisali premijer Nikšić, ministar Trhulj, predsjednik Sindikata Hidrogradnje Redžep Tufekčić i predsjednik Štrajkačkog odbora Selim Salamanović.
Ugovor? Kakav ugovor i u kom svojstvu?
Radnicama je, također, obećano da neće biti otkaza koje im je uručila uprava Hidrogradnje.
Obećano? To je nešto kao ... "majke mi ili časna pionirska?"
Ma cirkus pravi.
U petak Nikšić kaže kako nema ništa od smjene Peljte a danas već "smjenjuju" čovjeka. Već sutra novi direktor dolazi u fotelju. Ne znam kako to može tako ako trenutni direktor nije dao ostavku. Mislim da se ne može na takav način napraviti smjena. Vlada kaže da smjenjuje i NO.
Za sve to treba skupština dioničara jer je u pitanju dioničko društvo a ne neka javna institucija. To ne ide na ovaj način.
Sad , ako prihvatimo da je vlada ovo uradila da se riješi štrajka i da će ove smjene biti nekad kasnije, dogovoreno je da se radnici sutra "vrate na posao". Nije mi jasno šta će raditi kad više nemaju ugovor za viadukt briješće. Neću reći da do sada nisu radili puno radno vrijeme ali ako ih je bilo viška pitanje je kako su ispunjavali svoje radno vrijeme do sada.Koliko se zna, osim briješća, nemaju drugih poslova i šta će 700 ljudi sutra raditi?
A ostalo oko današnjeg sastanka si već spomenuo. Na stranu što je sud donio odluku da je štrajk nelegalan i što uprava ima pravo donijeti odluku o otpuštanju i što je vlada potpisala "sporazum" sa otpuštenim radnicima.
Trhulj spomenu da će navodni V.D biti iz firme. Da vidimo hoće li to biti Bakir Arslanagić.
Edit: ovo sam naknadno pročitao.
U petak Nikšić kaže kako nema ništa od smjene Peljte a danas već "smjenjuju" čovjeka. Već sutra novi direktor dolazi u fotelju. Ne znam kako to može tako ako trenutni direktor nije dao ostavku. Mislim da se ne može na takav način napraviti smjena. Vlada kaže da smjenjuje i NO.
Za sve to treba skupština dioničara jer je u pitanju dioničko društvo a ne neka javna institucija. To ne ide na ovaj način.
Sad , ako prihvatimo da je vlada ovo uradila da se riješi štrajka i da će ove smjene biti nekad kasnije, dogovoreno je da se radnici sutra "vrate na posao". Nije mi jasno šta će raditi kad više nemaju ugovor za viadukt briješće. Neću reći da do sada nisu radili puno radno vrijeme ali ako ih je bilo viška pitanje je kako su ispunjavali svoje radno vrijeme do sada.Koliko se zna, osim briješća, nemaju drugih poslova i šta će 700 ljudi sutra raditi?
A ostalo oko današnjeg sastanka si već spomenuo. Na stranu što je sud donio odluku da je štrajk nelegalan i što uprava ima pravo donijeti odluku o otpuštanju i što je vlada potpisala "sporazum" sa otpuštenim radnicima.
Trhulj spomenu da će navodni V.D biti iz firme. Da vidimo hoće li to biti Bakir Arslanagić.
Edit: ovo sam naknadno pročitao.
Nakon sastanka koji je trajao skoro dva sata Vlada FBiH je donijela odluku u korist Sindikata: Uprava sa direktorom Džemaludinom Peljtom na čelu, kao i članovi Nadzornog odbora Hidrogradnje biće smijenjeni, a ovaj prijedlog odluke naći će se u srijedu na sjednici Vlade FBiH. Radnici se nadaju da će bez problema biti prihvaćen, te da će uprava koja je sve godine, kako kažu, neefikasno radila, napokon otići.
Ko će biti novi v.d. direktora?
- Dva člana uprave već su ranije podnijela zahtjeve za razrješenje dužnosti, a sam direktor je rekao da i njega razriješimo ako predstavlja problem. Biće teško naći nekoga ko će se uhvatiti ukoštac sa problemima ove firme, kazao je Trhulj te dodao da će što prije krenuti sa obavljanjem razgovora vezanim za imenovanje novog v.d. direktora Hidrogradnje.
Još se ne zna ko bi mogao naslijediti Peljtu, ali u pojedinim krugovima kruže priče da postoje četiri kandidata, inače bivša inžinjera: Adnan Hukić, Mirza Solak, Edin Pašić i Munir Obralija.
Predsjednik Štrajkačkog odbora Selim Salamović kazao je da su radnici zadovoljni smjenom uprave, kao i činjenicom da će otkazi koji su dodijeljeni radnicima prošle sedmice biti poništeni.
- Sa premijerom Nikšićem i ministrom Trhuljem smo potpisali sporazum u kojem stoji da će Vlada FBiH u najkraćem roku dati saglasnost za imenovanje v.d. direktora, koji će u roku od sedam dana predložiti imenovanje svojih saradnika u novoj upravi Hidrogradnje. Potom će biti pokrenuta procedura imenovanja novog NO, pojasnio je Salamović, te istakao da će se radnici od danas vratiti na posao.
Peljto ugodno iznenađen
Džemaludin Peljto kaže da će sa funkcije otići nakon što Finansijska policija utvrdi validnost njegovog poslovanja. On kaže da je ''ugodno iznenađen'' odlukom Vlade FBiH.
- Ne znam ko će doći na moje mjesto niti me puno interesuje. Očito je da je Sindikat preuzeo ulogu i vlasnika i direktora, smatra Peljto, inače vlasnik diplome ekonomskog fakulteta i certifikata za stečajnog upravnika, kojim je ozbiljno naljutio radnike Hidrogradnje.
Federalni premijer Nikšić i resorni ministar Erdal Trhulj danas su obećali i nove poslove vrijedne 23 miliona KM godišnje. Oni smatraju da će to biti dovoljno za opstanak Hidrogradnje. Također napominju da će novac za plate i doprinose biti isplaćen iz zajedničkih sredstava sa Hidrogradnjom Pale naplaćenih od iračkog duga.
Vidim svi spominju otpustanje radnika, a znate li slucajno da Hidrogradnja nema viska radnika, cak sto vise da fali radne snage, dok recimo o administraciji bi se dalo raspravljati vezano za otpustanje. Zar treba nesposobna uprava da sjedi na celu jedne firme, koja nije za protekle dvije godine nasla nijedan posao. Projekat Vijadukt Brijesce, svakako kasni (potpisan je 2008 god. sa "Koteks Osijek"), da ta ista firma nije u stanju da obezbjedi armaturu i talpe i druge potrebne materijale, da bi se radovi kontinuirano izvodili i onda se spominje da Hidrogradnja nece da radi, tj. radnici.
Kako rekoh ranije, situaciju treba sagledati na osnovu proteklih godina. Svi spominju da radnicima doprinosi nisu uplaćeni 11 godina. Što znači od 2002. godine. Koliko se direktora hidrogradnje, premijera vlade i ministara industrije promijenilo za tih 11 godina?
Svaki od njih je znao šta za građevinsku firmu koja se mora prijavljivati na tendere znači ne plaćati doprinose i niko nije ni prstom mrdnuo. Nema doprinosa nema posla jer mogu samo biti podizvođači i raditi samo da pokriju troškove.Davno je prošlo vrijeme kada se posao dobijao dekretom jer nema više ni Sadama ni Gadafija, ni SIVa ni sličnih gazdi.
Ako 11 godina radnici nemaju doprinose onda znači da nešto debelo ne štima i po meni to znači da odavno imaju višak radnika a radnici su svi koji su u radnom odnosu u firmi što znači i administracija pa na osnovu toga zaključujem da je reorganizacija trebala biti davno prije nego što je Peljto došao.
I sad se spominje kako on nije obezbijedio posao. Kako da obezbijedi kada je na vrat natovareno dugova koji se vuku od 2002.?
Što se tiče samo Peljte on je pomalo baksuz.
Ima priliku da u par sedmica izvuče asa iz rukava i potpuno sredi stanje u firmi što nije uradio ni jedan direktor prije njega ali je pitanje hoće li ostati na funkciji idućih par sedmica.
I interesuje me ovo oko građevinskom materijala na viaduktu. Koliko sam shvatio iz posta to znači da je Koteks dužan da obezbijedi građevinski materijal?
Svaki od njih je znao šta za građevinsku firmu koja se mora prijavljivati na tendere znači ne plaćati doprinose i niko nije ni prstom mrdnuo. Nema doprinosa nema posla jer mogu samo biti podizvođači i raditi samo da pokriju troškove.Davno je prošlo vrijeme kada se posao dobijao dekretom jer nema više ni Sadama ni Gadafija, ni SIVa ni sličnih gazdi.
Ako 11 godina radnici nemaju doprinose onda znači da nešto debelo ne štima i po meni to znači da odavno imaju višak radnika a radnici su svi koji su u radnom odnosu u firmi što znači i administracija pa na osnovu toga zaključujem da je reorganizacija trebala biti davno prije nego što je Peljto došao.
I sad se spominje kako on nije obezbijedio posao. Kako da obezbijedi kada je na vrat natovareno dugova koji se vuku od 2002.?
Što se tiče samo Peljte on je pomalo baksuz.
Ima priliku da u par sedmica izvuče asa iz rukava i potpuno sredi stanje u firmi što nije uradio ni jedan direktor prije njega ali je pitanje hoće li ostati na funkciji idućih par sedmica.
I interesuje me ovo oko građevinskom materijala na viaduktu. Koliko sam shvatio iz posta to znači da je Koteks dužan da obezbijedi građevinski materijal?