Može.panzer wrote:Može li se otvarati stranica SASE?
Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Dokapitalizacija Sarajevske pivare po 23 KM.
Obavještavamo Vas da će 02.08.2016. godine ponovno biti omogućena trgovina dionicama emitenta Sarajevska pivara d.d. Sarajevo (simbol: SRPVRK1), koja je privremeno obustavljena rješenjem Uprave Berze od 11.07.2016. godine, a nakon prijema izjašnjenja od strane emitenta, koje možete pročitati u prilogu.Prvog dana trgovina će se odvijati bez cjenovnih ograničenja.
Izvor;sase.ba
Izvor;sase.ba
Fala Ti Savjetniče čto si nas obradovao sa ovim obavještenjem.Samo si nam trebao reći i po kojo cijeni će se sutra trgovati.Na kupovnoj strani će sigurno biti gužva.Ovo do sad cijenu su očita dizala djeca u igri!
Zašto Bosna RE prodaje:
Prošle sedmice su prodali udio i u Sarajevostanu Triglavu.Saziva se 21 Skupština društva “Bosna Reosiguranje” d.d. Sarajevo za 8. 09. 2016. godine (četvrtak) sa početkom u 12:00 sati, u prostorijama društva u Sarajevu, ul. Zmaja od Bosne 74/VII
Za skupštinu je predviđen slijedeći Dnevni red:
1-2. Izbor radnih tijela skupštine
3. Donošenje odluke o prodaji dionica Triglav osiguranja d.d. Sarajevo
4. Donošenje odluke o razrješenju člana NO
5. Donošenje odluke o imenovanju člana NO
6. Donošenje odluke o razrješenju člana odbora za reviziju
7. Donošenje odluke o imenovanju člana odbora za reviziju
Izvor, dnevne novine “Oslobođenje” od 01.08.2016. godine
Samo letimično proći ovaj zadnji izvještaj nezavisnog revizora za 2015. godinu daje utisak da nešto nije uredu:panzer wrote:Dokapitalizacija Sarajevske pivare po 23 KM.
- mišljenje s rezervom
- društvo konstantno reprogramira potraživanja po kreditima datih povezanim pravnim licima, bilježi minimalne povrate sredstava, te ne posjeduje odgovarajuće obezbjeđenje sredstava u vidu utrživih kolaterala
- potraživanja po datim kreditima - glavnica 112.686 hiljada KM; kamata 9.988 hiljada KM
- društvo nije izvršilo procjenu naplativosti datih kredita, odnosno nije analiziralo indikatore umanjenja vrijednosti, niti je izvršilo kompletnu i dostatnu analizu neto sadašnje vrijednosti potraživanja
- Revizor skreće pažnju na činjenicu da knjigovodstvena vrijednost financijske imovine može značajno odstupati od fer vrijednosti iste (str. 3.)
- društvo nije formiralo ispravku vrijednosti u iznosu od 2.148 hiljada KM za potraživanja od kupaca, a koja su starija od godinu dana, budući da je Uprava uvjerena da su ovi iznosi naplativi. - Revizor smatra da nije vjerojatno da će društvo naplatiti ova potraživanja u skoroj budućnosti, jer nema adekvatan oblik obezbjeđena naplate na navedeni iznos (str. 3.)
- na dan 31.12.2015. god. kratkoročne obaveze prevazilaze kratkoročnu imovinu za 22.938 hiljada KM
- društvo kasni sa izmirenjem dospjelih obaveza prema državi
- dospjele neizmirene obvaveze po glavnici uzetih kredita iznose 157 hiljada KM
- dospjela neizmirena glavnica po finansijskom najmu iznosi 1.333 hiljade KM
- Revizor: Navedena situacija odražava povećan rizik likvidnosti (str. 3.)
- nominalna vrijednost 15,00 KM (povećanje na 35,00 KM nije realizirano zbog formalno-pravnih nedostataka - str. 33.)
- ukupna sveobuhvatna dobit za 2015. iznosi 205.000 KM (2014. god. - 1.678.000 KM)
- zarada po dionici u 2015. iznosi 0,10 KM (2014. god. - 0,80 KM)
SASE - Srednji kurs:
2,50 KM (11.05.2016.)
23.00 KM (02.08.2016.)
VRIJEDI LI 23,00 KM PO DIONICI?
Još jedna zanimljivost na str. 32. Potraživanja po datim kratkoročnim kreditima:slavuj wrote: Na skupštini Sarajevske pivare rekao sam direktoru Pivare da sam ja nekada pio samo Sarajevsko.Zašto nekada,pitao me on.Pa zbog ovog,rekao sam pokazujući prema direktoru njihove brokerske kuće!Nekako mi dođe glupo,prosto samoubilački da kupujući ovo pivo pomažem one koji mi pokušavaju oteti dionice nekoliko emiteneta.Ne znam da li i na ovakve posljedice kriminalnih preuzimanja računaju i oni koji će po svoj prilice bud zašto preuzeti sve ovo što se prodaje.Narod pomalo i panti!
- AW Broker d.o.o. Sarajevo - 55.000 KM (isto stanje i na kraju 2014. god. - znači ne vraća kredit)
- Predsjednik skupštine Sarajevske pivare d.d. i direktor AW Broker d.o.o. isto ime i prezime
Normalno da ne vrijedi.
Ni prva ni zadnja emisija koja ima kupce nezavisno od rezultata firme. Dosadašnji rezultati pokazuju koliki bi bio P/E na 23 KM a čak i da se dobit udupla nema šanse da se isplati dividenda.
Ali možemo pretpostaviti ko će biti kupci.
Ni prva ni zadnja emisija koja ima kupce nezavisno od rezultata firme. Dosadašnji rezultati pokazuju koliki bi bio P/E na 23 KM a čak i da se dobit udupla nema šanse da se isplati dividenda.
Ali možemo pretpostaviti ko će biti kupci.
dobra cijena i paket od skoro 30 miliona km:
Obavještavamo Vas da je Sarajevska berza-burza na zahtjev člana Berze AW Broker d.o.o. Sarajevo zakazala vanrednu aukciju za 04. 08. 2016. godine.
Predmet prodaje je 134.815 dionica emitenta Igman d.d. Konjic (simbol: IGKCRK3) koje su u vlasništvu ZIF Bonus d.d. Cijena ponuđenih dionica iznosi 219,28 KM po dionici.
Metoda prodaje za ovu aukciju je metoda 1. Unos naloga za vanrednu aukciju moguć je od 03. 08. 2016. godine. Simbol vanredne aukcije je IGKCRK3A.
Da nece bonus kupovati nesto od ovog sa vladinog doboša?